Vitamindosering | Kurera.se

Hur ser det ut med dagligt rekommenderat intag för vitaminerna? Det får du veta här. Doserna till höger i tabellen gäller för vuxna människor och måste sänkas för barn, gravida och ammande kvinnor.

Vitamindosering

Doserna till höger gäller för vuxna människor och måste sänkas för barn, gravida och ammande kvinnor.

RDI: Rekommenderat Dagligt Intag
ODI: Optimalt Dagligt Intag
(Dessa doser kan intas utan att rådgöra med en näringsterapeut eller näringskunnig läkare eller som en del av en optimal multivitamindosering.)
TDI: Terapeutiskt Dagligt Intag
(Dessa doser bör endast intas i samråd med en näringsterapeut eller näringskunnig läkare och under en begränsad tid.)

Vitaminer

RDI

 

ODI

TDI

Toxisk dos

Huvud-antagonist

A

1 mg

1,5–3 mg

7,5–90 mg

> 30 mg

Cu, Fe

Betakaroten

6 mg

6–15 mg

15–600 mg

ingen känd

> 25 mg hos rökare eller alkoholister

Cu, Fe

B1 (tiamin)

1,5 mg

4–50 mg

50–600 mg

ingen känd

B2,B6

B2 (riboflavin)

1,7 mg

3–50 mg

50–600 mg

ingen känd

B1

B3 (niacin)

19 mg

30–100 mg

100–6 000 mg

> 2 000 mg niacin

Cu

B5 (pantotensyra)

7 mg

25–100 mg

100–2 500 mg

ingen känd

Biotin, Cu

B6 (pyridoxin)

2 mg

10–100 mg

100–500 mg

> 500 mg

B1, Cu

B12 (kobalamin)

3 mcg

25–100 mcg

100–2 000 mcg

ingen känd

Cu

C, Zn

Folsyra (B10)

200 mcg

400–800 mcg

800–

5 000 mcg

ingen känd

Zn, B12

Biotin

100 mcg

100–300 mcg

300–

16 000 mcg

ingen känd

PABA

inte känd

25–300 mg

300–2 000 mg

ingen känd

Fosfatidyl kolin

inte känd

25–300 mg

300–2 000 mg

ingen känd

Inositol

inte känd

25–300 mg

300–4 000 mg

ingen känd

 

 

 

 

 

C

60 mg

 

2 000–

12 000 mg

2 000–

120 000 mg

ingen känd

Cu, Ca

Bioflavonoider

inte känd

50–1 000 mg

500–5 000 mg

ingen känd

Pyknogenol

inte känd

5–30 mg

60–200 mg

ingen känd

D

10  mg

25-75  mg

25-250 mg

> 250  mg

A, Mg

E

11 mg

150–300 mg

300–1 630 mg

> 3 000 mg

Ca, Fe

A, Mg

K

70 mg

100–300  mg

300–

50 000 mg

> 200 mg

E, EPA/DHA

Källor

Aero R. et al. Vitamin Power, Harmony Books, NY. USA.1987.
Airola P. How to Get Well, Health Plus Publishers, Phoenix, USA. 1974.
Barilla J. The Nutrition Superbook: The Antioxidants, Keats Publ. 1995 U.S.A.
Bland J. Clinical Nutrition, A functional Approach, Institute of Functional Medicine, Gig Harbour, USA. 2004.
Bland J. Introductory Nutrition, The University of the Puget Sound, Tacoma. USA. 1983.
Bland J. Nutraerobics, Harper & Row Publishers, San Francisco, Washington, USA. 1985.
Bland J. “New Nutrient Delivery Systems Part 2”. Anabolism, 2:7, pp 5-6. Juli-aug 1983.
Bland J. “New Nutrient Delivery Systems Part 3”. Anabolism, 2:8, pp 5-6. 1983.
Bland J. Vitamin E: Comparative Absorption Studies, Linus Pauling Inst, Palo Alto, USA. pp. 1-9. 1983.
Borrmann Wm. R. Comprehensive Guide to Nutrition, New Horizons Publishing Corporation, Chicago, USA. 1979.
Brin M. “Erythrocyte as a Biopsy Tissue for Functional Evaluation of Thiamine Adequacy”. JAMA, 187, pp 762-766. 1964.
Chiu D. et al. “Abnormal Vitamin E and Glutathione Peroxidase Levels in Sickle Cell Anemia”. J Lab Clin med, 94, pp 542-548. 1979.
Colgan M. Optimum Sports Nutrition, Advanced Research Press, NY. USA. 1993.
Colgan M. Your Personal Vitamin Profile, William Morrow & Company, NY. USA. 1982.
Finnegan J. The Facts about Fats, Celestial Arts. 1993.
Fox R. “Vitamin K”. Life Extension, March 2004, p 65-68.
Gaby A. The Doctor´s Guide to Vitamin B6. Rodale Press, Emmaus, Penn. USA. 1984.
Gallagher J. Good Health with Vitamins and Minerals, Simon & Schuster. NY. USA. 1993.
Gordon GF. “Landmark Development for Cardiovascular Disease”.
Grant W. “Vitamin D and Health: Implications for High-latitude Countries”. J Orthomol Med, First 2006;21:37-47.
Griffith W. Complete Guide to Vitamins, Minerals & Supplements, Fisher books. 1988.
Hathcock JH. “Vitamin and Mineral Safety”. Council for Responsible Nutrition (CRN) 2004.
Hendler SS. PDR for Nutritional Supplements. Thomson PDR. Montvale. USA. 2001.
Hickey S. et al. The sience of Vitamin C, 2004, www.lulu.com.
Holford P. The New Optimum Nutrition Bible. The crossing Press. Berkeley, USA. 2004.
Holick MF. “Calcium and Vitamin D Diagnostics and Therapeutics.” Clin Lab Med. 2000. Sept. 20(3): 569-90.
Holick M. The UV Advantage. Ibooks. 2003.
Hoffer A. ”Negative and Positive Side Effects of Vitamin B3” J Orthomol Med. 2003;18:146-60.
Jamison JR. et al. Clinical Guide to Nutrition and Dietary Supplements in Disease Management, s. 679. Churchill Livingstone, 2003.
Jackson J. et al. ”Screening for Vitamin C in the Urin: Is it Clinically Significant?” J Orthomol Med, 2005;20:259-61.
Jamison JR. et al. Clinical Guide to Nutrition and Dietary Supplements in Disease Management, Church Livingston. 2003.
Jensen B. The Chemistry of Man, Bernard Jensen, Escondido, USA. 1983.
Katke C. et al. Metagenics: Genetic Potential Through Nutrition, Metagenics Inc. Laguna Beach. USA. 1985.
Katke C. et al. The Nutrition Masters Course, Metagenics Inc. Laguna Beach, USA. 1988.
Kutsky R. Handbook of Vitamins, Minerals and Hormones, Van Nostrand Reinhold Company. San Francisco, USA. 1981.
Levy T. “Vitamin C, infectious Diseases & Toxins”. Xlibris Corporation, 2002.
Lieberman S. et al. The Real Vitamin & Mineral Book, Avery Publ. Garden City Park, NY. USA.1990.
Linder M. Nutritional Biochemistry and Metabolism. Prentice-Hall Int. Inc. Englewood Cliffs, NJ. USA. 1991.
Martin DW. et al. Harper's Review of Biochemistry, 19 uppl. , Lange, Los Altos, USA. pp 198-199, 433, 551. 1983.
Marz R. Medical Nutrition From Marz, Marz pub. Portland, USA. 1992.
McGilvery RW. Biochemistry: A Functional Approach, Saunders Co., Philadelphia, USA. App 313-316. 1979.
Miller B. EPA With Lecithin, Institute For Preventive Health Care, Fort Worth, USA. 1984.
Mindell E. New Vitamin Bible, Warner Books, New York, NY. USA. 2004.
Mervyn L. Thorsons Complete Guide to Vitamins and Minerals, Thorsons, NY. USA. 1986.
Nervan L. The Dictionary of Minerals, Thornsons, New York, USA. 1985.
Orten J. Human Biochemist, St. Louis, Missouri, USA. 1975.Passwater, Richard/Kandaswami, Chithan: Pyknogenol: The Super
Protector" Nutrient. Keats Publ. New Canaan, USA. 1994.
Passwater RA. PhD: EPA-Marine Lipids, Keats Publishing, Inc. New Canaan, USA. 1982.
Pizzorno J. et al. A Textbook of Natural Medicine, John Bastyr College Publ. Seattle, USA. 1985.
Murray M. The Pill Book Guide to Natural Medicines, Bantam Books, NY, USA. 2002.
Prousky JE. ”Supplemental Niacinamid Mitigates Anxiety Symptoms” J Orthomol Med 2005;20:167-78.
Pyknogenol International News & Information Bureau. New York, USA.
Regtop H. “Perspective on Vitamin E”. Clin Nutr Rev, 1983;3:2:7-21.
Ritchason J. The Vitamin & Health Encyclopedia, Jack Ritchason, Bakersfield, USA.1984.
Rorvik D. et al. PDR for Nutritional Supplements. Thomson PDR. 2001.
Santillo H. Food Enzymes, the missing link to radiant health, Hohm Press. Prescott Valley. 1987.
Saul A. “Vitamin D Deficiency, Diversity and Dosage”. J Orthomol Med, 2003;18:194-204.
Schills ME. et al. Diet and Nutrition in the Care of the Surgical Patient Modern Nutr. In Health and Disease, 6 uppl, Lea & Febiger, Philadelphia, USA. p 1082. 1980.
Sires S. The Vitamin Primer, Great Earth International, Inc. USA. 1985.
Statens Livsmedelsverk. Fettsyratabeller, Produktion Informako. 1989.
Statens Livsmedelsverk. Livsmedelstabell, Norstedts Tryckeri. 1993.
Tolonen M. Vitaminer och Mineral, ICA förlaget, Västerås, Sverige. 1985.
The Vitamin E Fact Book, Veris, 2. LaGrange, Ill USA.
Vander AJ. et al. Human Physiology: The Mechanisms of Body Functions. 3 uppl, McGraw-Hill, N.Y. s. 402-440. 1980.
Werbach M. Nutritional Influences on Illness. Third Line Press, LA, USA. 1988.
Werbach M. Nutritional Influences on Mental Illness. Third Line Press, LA. USA. 1991.
Whitaker J. “Vitamin B-12: You Need More As You Age”. Health and Healing, Oct. 1991, Vol 1, No. 3. Phillips Publ. Potomac, USA.
Wiley R. Biobalance. Life Sciences Press, Tacoma, USA.1988.
Wilhelmsson P. Friskare Liv. ICA. 1997.
Williams DG. “Simple Deficiencies Causing Major Problems”. Alternatives. Februari, 1995. (Vol. 5, No. 20): 153-155.
Williams D. “Vitamin B-12, A rare Deficiency or Just One Being Overlooked”. Alternatives, Vol 5. No 16, oktober 1994. USA.
Ulene A. et al. The Vitamin Strategy. Ulysses Press, Berkeley, USA. 1994.
Ziff S. et al. Vitamin B1 for Dentistry, Medicine, Research BioProbe, Orlando, USA. 1966.
www.mercola.com
www.netdoktor.se
www.nutritiondata.com
www.livsmedelsverket.se


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.