Vitamindosering

Doserna till höger gäller för vuxna människor och måste sänkas för barn, gravida och ammande kvinnor.

RDI: Rekommenderat Dagligt Intag
ODI: Optimalt Dagligt Intag
(Dessa doser kan intas utan att rådgöra med en näringsterapeut eller näringskunnig läkare eller som en del av en optimal multivitamindosering.)
TDI: Terapeutiskt Dagligt Intag
(Dessa doser bör endast intas i samråd med en näringsterapeut eller näringskunnig läkare och under en begränsad tid.)

Vitaminer

RDI

 

ODI

TDI

Toxisk dos

Huvud-antagonist

A

1 mg

1,5–3 mg

7,5–90 mg

> 30 mg

Cu, Fe

Betakaroten

6 mg

6–15 mg

15–600 mg

ingen känd

> 25 mg hos rökare eller alkoholister

Cu, Fe

B1 (tiamin)

1,5 mg

4–50 mg

50–600 mg

ingen känd

B2,B6

B2 (riboflavin)

1,7 mg

3–50 mg

50–600 mg

ingen känd

B1

B3 (niacin)

19 mg

30–100 mg

100–6 000 mg

> 2 000 mg niacin

Cu

B5 (pantotensyra)

7 mg

25–100 mg

100–2 500 mg

ingen känd

Biotin, Cu

B6 (pyridoxin)

2 mg

10–100 mg

100–500 mg

> 500 mg

B1, Cu

B12 (kobalamin)

3 mcg

25–100 mcg

100–2 000 mcg

ingen känd

Cu

C, Zn

Folsyra (B10)

200 mcg

400–800 mcg

800–

5 000 mcg

ingen känd

Zn, B12

Biotin

100 mcg

100–300 mcg

300–

16 000 mcg

ingen känd

PABA

inte känd

25–300 mg

300–2 000 mg

ingen känd

Fosfatidyl kolin

inte känd

25–300 mg

300–2 000 mg

ingen känd

Inositol

inte känd

25–300 mg

300–4 000 mg

ingen känd

 

 

 

 

 

C

60 mg

2 000–

12 000 mg

2 000–

120 000 mg

ingen känd

Cu, Ca

Bioflavonoider

inte känd

50–1 000 mg

500–5 000 mg

ingen känd

Pyknogenol

inte känd

5–30 mg

60–200 mg

ingen känd

D

10  mg

25-75  mg

25-250 mg

> 250  mg

A, Mg

E

11 mg

150–300 mg

300–1 630 mg

> 3 000 mg

Ca, Fe

A, Mg

K

70 mg

100–300  mg

300–

50 000 mg

> 200 mg

E, EPA/DHA

Källor

Aero R. et al. Vitamin Power, Harmony Books, NY. USA.1987.
Airola P. How to Get Well, Health Plus Publishers, Phoenix, USA. 1974.
Barilla J. The Nutrition Superbook: The Antioxidants, Keats Publ. 1995 U.S.A.
Bland J. Clinical Nutrition, A functional Approach, Institute of Functional Medicine, Gig Harbour, USA. 2004.
Bland J. Introductory Nutrition, The University of the Puget Sound, Tacoma. USA. 1983.
Bland J. Nutraerobics, Harper & Row Publishers, San Francisco, Washington, USA. 1985.
Bland J. “New Nutrient Delivery Systems Part 2”. Anabolism, 2:7, pp 5-6. Juli-aug 1983.
Bland J. “New Nutrient Delivery Systems Part 3”. Anabolism, 2:8, pp 5-6. 1983.
Bland J. Vitamin E: Comparative Absorption Studies, Linus Pauling Inst, Palo Alto, USA. pp. 1-9. 1983.
Borrmann Wm. R. Comprehensive Guide to Nutrition, New Horizons Publishing Corporation, Chicago, USA. 1979.
Brin M. “Erythrocyte as a Biopsy Tissue for Functional Evaluation of Thiamine Adequacy”. JAMA, 187, pp 762-766. 1964.
Chiu D. et al. “Abnormal Vitamin E and Glutathione Peroxidase Levels in Sickle Cell Anemia”. J Lab Clin med, 94, pp 542-548. 1979.
Colgan M. Optimum Sports Nutrition, Advanced Research Press, NY. USA. 1993.
Colgan M. Your Personal Vitamin Profile, William Morrow & Company, NY. USA. 1982.
Finnegan J. The Facts about Fats, Celestial Arts. 1993.
Fox R. “Vitamin K”. Life Extension, March 2004, p 65-68.
Gaby A. The Doctor´s Guide to Vitamin B6. Rodale Press, Emmaus, Penn. USA. 1984.
Gallagher J. Good Health with Vitamins and Minerals, Simon & Schuster. NY. USA. 1993.
Gordon GF. “Landmark Development for Cardiovascular Disease”.
Grant W. “Vitamin D and Health: Implications for High-latitude Countries”. J Orthomol Med, First 2006;21:37-47.
Griffith W. Complete Guide to Vitamins, Minerals & Supplements, Fisher books. 1988.
Hathcock JH. “Vitamin and Mineral Safety”. Council for Responsible Nutrition (CRN) 2004.
Hendler SS. PDR for Nutritional Supplements. Thomson PDR. Montvale. USA. 2001.
Hickey S. et al. The sience of Vitamin C, 2004, www.lulu.com.
Holford P. The New Optimum Nutrition Bible. The crossing Press. Berkeley, USA. 2004.
Holick MF. “Calcium and Vitamin D Diagnostics and Therapeutics.” Clin Lab Med. 2000. Sept. 20(3): 569-90.
Holick M. The UV Advantage. Ibooks. 2003.
Hoffer A. ”Negative and Positive Side Effects of Vitamin B3” J Orthomol Med. 2003;18:146-60.
Jamison JR. et al. Clinical Guide to Nutrition and Dietary Supplements in Disease Management, s. 679. Churchill Livingstone, 2003.
Jackson J. et al. ”Screening for Vitamin C in the Urin: Is it Clinically Significant?” J Orthomol Med, 2005;20:259-61.
Jamison JR. et al. Clinical Guide to Nutrition and Dietary Supplements in Disease Management, Church Livingston. 2003.
Jensen B. The Chemistry of Man, Bernard Jensen, Escondido, USA. 1983.
Katke C. et al. Metagenics: Genetic Potential Through Nutrition, Metagenics Inc. Laguna Beach. USA. 1985.
Katke C. et al. The Nutrition Masters Course, Metagenics Inc. Laguna Beach, USA. 1988.
Kutsky R. Handbook of Vitamins, Minerals and Hormones, Van Nostrand Reinhold Company. San Francisco, USA. 1981.
Levy T. “Vitamin C, infectious Diseases & Toxins”. Xlibris Corporation, 2002.
Lieberman S. et al. The Real Vitamin & Mineral Book, Avery Publ. Garden City Park, NY. USA.1990.
Linder M. Nutritional Biochemistry and Metabolism. Prentice-Hall Int. Inc. Englewood Cliffs, NJ. USA. 1991.
Martin DW. et al. Harper’s Review of Biochemistry, 19 uppl. , Lange, Los Altos, USA. pp 198-199, 433, 551. 1983.
Marz R. Medical Nutrition From Marz, Marz pub. Portland, USA. 1992.
McGilvery RW. Biochemistry: A Functional Approach, Saunders Co., Philadelphia, USA. App 313-316. 1979.
Miller B. EPA With Lecithin, Institute For Preventive Health Care, Fort Worth, USA. 1984.
Mindell E. New Vitamin Bible, Warner Books, New York, NY. USA. 2004.
Mervyn L. Thorsons Complete Guide to Vitamins and Minerals, Thorsons, NY. USA. 1986.
Nervan L. The Dictionary of Minerals, Thornsons, New York, USA. 1985.
Orten J. Human Biochemist, St. Louis, Missouri, USA. 1975.Passwater, Richard/Kandaswami, Chithan: Pyknogenol: The Super
Protector” Nutrient. Keats Publ. New Canaan, USA. 1994.
Passwater RA. PhD: EPA-Marine Lipids, Keats Publishing, Inc. New Canaan, USA. 1982.
Pizzorno J. et al. A Textbook of Natural Medicine, John Bastyr College Publ. Seattle, USA. 1985.
Murray M. The Pill Book Guide to Natural Medicines, Bantam Books, NY, USA. 2002.
Prousky JE. ”Supplemental Niacinamid Mitigates Anxiety Symptoms” J Orthomol Med 2005;20:167-78.
Pyknogenol International News & Information Bureau. New York, USA.
Regtop H. “Perspective on Vitamin E”. Clin Nutr Rev, 1983;3:2:7-21.
Ritchason J. The Vitamin & Health Encyclopedia, Jack Ritchason, Bakersfield, USA.1984.
Rorvik D. et al. PDR for Nutritional Supplements. Thomson PDR. 2001.
Santillo H. Food Enzymes, the missing link to radiant health, Hohm Press. Prescott Valley. 1987.
Saul A. “Vitamin D Deficiency, Diversity and Dosage”. J Orthomol Med, 2003;18:194-204.
Schills ME. et al. Diet and Nutrition in the Care of the Surgical Patient Modern Nutr. In Health and Disease, 6 uppl, Lea & Febiger, Philadelphia, USA. p 1082. 1980.
Sires S. The Vitamin Primer, Great Earth International, Inc. USA. 1985.
Statens Livsmedelsverk. Fettsyratabeller, Produktion Informako. 1989.
Statens Livsmedelsverk. Livsmedelstabell, Norstedts Tryckeri. 1993.
Tolonen M. Vitaminer och Mineral, ICA förlaget, Västerås, Sverige. 1985.
The Vitamin E Fact Book, Veris, 2. LaGrange, Ill USA.
Vander AJ. et al. Human Physiology: The Mechanisms of Body Functions. 3 uppl, McGraw-Hill, N.Y. s. 402-440. 1980.
Werbach M. Nutritional Influences on Illness. Third Line Press, LA, USA. 1988.
Werbach M. Nutritional Influences on Mental Illness. Third Line Press, LA. USA. 1991.
Whitaker J. “Vitamin B-12: You Need More As You Age”. Health and Healing, Oct. 1991, Vol 1, No. 3. Phillips Publ. Potomac, USA.
Wiley R. Biobalance. Life Sciences Press, Tacoma, USA.1988.
Wilhelmsson P. Friskare Liv. ICA. 1997.
Williams DG. “Simple Deficiencies Causing Major Problems”. Alternatives. Februari, 1995. (Vol. 5, No. 20): 153-155.
Williams D. “Vitamin B-12, A rare Deficiency or Just One Being Overlooked”. Alternatives, Vol 5. No 16, oktober 1994. USA.
Ulene A. et al. The Vitamin Strategy. Ulysses Press, Berkeley, USA. 1994.
Ziff S. et al. Vitamin B1 for Dentistry, Medicine, Research BioProbe, Orlando, USA. 1966.
www.mercola.com
www.netdoktor.se
www.nutritiondata.com
www.livsmedelsverket.se


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

ensam man sedd bakifrån går mitt i väg i regn

”Mineralet litium skulle kunna förbättra den mentala folkhälsan radikalt”

Mental hälsa

I början av året skrev Pehr-Johan Fager en krönika om mineralet litium. Kurera fick så mycket läsarfrågor på det inlägget, och blev själva så nyfikna, att vi ville följa upp det med en längre intervju. Det gör vi här. "Trots att man visat att litium har viktig betydelse för allt levande har det fastnat i facket för läkemedel. Det gör att man inte får sälja litium som kosttillskott, inte ens i doser hundra gånger lägre än läkemedelsdosen. Det är synd eftersom mineralet skulle kunna förbättra den mentala folkhälsan radikalt. Studier visar till exempel att man i områden med mer litium i dricksvattnet har lägre frekvens av självmord", säger Pehr-Johan, kemist och författare till boken ”Litium – det nya hälsomineralet”. 

Peter Wilhelmsson

Du är vad du äter

Krönikan

Vi har alla hört uttrycket ”Du är vad du äter”. Det är en bra påminnelse för att motivera människor att äta bättre, men är samtidigt en grov förenkling av verkligheten. ”Du är vad du äter, smälter och absorberar” är en mer korrekt påminnelse om att det är viktigt att både äta bättre och smälta maten bättre för en optimal hälsa. Här är min detaljerade topp 12-lista för att öka medvetenheten om hur intag av livsmedel påverkar din hälsa.

Karl Dyall i danspose

Karl Dyall om vägen tillbaka från sin svåra tid – och om sin nya kärlek…

Hälsoprofilerna berättar

Karl Dyall är ex-dansaren som skadade sig mitt under en föreställning och sedan botade sin smärta med crossfit. Han blev så biten att han till och med skrev en bok om den högintensiva träningsformen och startade ett crossfit-gym. För Kurera berättar han om vägen tillbaka, hur han håller sig ung och om tilliten till så kallad supernäring. – Jag har privilegiet att ha en fru som är näringsterapeut så jag är väl medveten om vilken roll kost, tillskott och så kallad superfoods kan spela, säger han till Kurera.

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.

Fredrik Paulún

Fredrik Paulún: ”Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilka kosttillskott de anser att gemene man bör prioritera och - inte minst - vilka de är noga med att få i sig själva. Sjunde personen ut: Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.