Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Hur ser det ut med dagligt rekommenderat intag för vitaminerna? Det får du veta här. Doserna till höger i tabellen gäller för vuxna människor och måste sänkas för barn, gravida och ammande kvinnor.

Vitamindosering

Doserna till höger gäller för vuxna människor och måste sänkas för barn, gravida och ammande kvinnor.

RDI: Rekommenderat Dagligt Intag
ODI: Optimalt Dagligt Intag
(Dessa doser kan intas utan att rådgöra med en näringsterapeut eller näringskunnig läkare eller som en del av en optimal multivitamindosering.)
TDI: Terapeutiskt Dagligt Intag
(Dessa doser bör endast intas i samråd med en näringsterapeut eller näringskunnig läkare och under en begränsad tid.)

Vitaminer

RDI

 

ODI

TDI

Toxisk dos

Huvud-antagonist

A

1 mg

1,5–3 mg

7,5–90 mg

> 30 mg

Cu, Fe

Betakaroten

6 mg

6–15 mg

15–600 mg

ingen känd

> 25 mg hos rökare eller alkoholister

Cu, Fe

B1 (tiamin)

1,5 mg

4–50 mg

50–600 mg

ingen känd

B2,B6

B2 (riboflavin)

1,7 mg

3–50 mg

50–600 mg

ingen känd

B1

B3 (niacin)

19 mg

30–100 mg

100–6 000 mg

> 2 000 mg niacin

Cu

B5 (pantotensyra)

7 mg

25–100 mg

100–2 500 mg

ingen känd

Biotin, Cu

B6 (pyridoxin)

2 mg

10–100 mg

100–500 mg

> 500 mg

B1, Cu

B12 (kobalamin)

3 mcg

25–100 mcg

100–2 000 mcg

ingen känd

Cu

C, Zn

Folsyra (B10)

200 mcg

400–800 mcg

800–

5 000 mcg

ingen känd

Zn, B12

Biotin

100 mcg

100–300 mcg

300–

16 000 mcg

ingen känd

PABA

inte känd

25–300 mg

300–2 000 mg

ingen känd

Fosfatidyl kolin

inte känd

25–300 mg

300–2 000 mg

ingen känd

Inositol

inte känd

25–300 mg

300–4 000 mg

ingen känd

 

 

 

 

 

C

60 mg

 

2 000–

12 000 mg

2 000–

120 000 mg

ingen känd

Cu, Ca

Bioflavonoider

inte känd

50–1 000 mg

500–5 000 mg

ingen känd

Pyknogenol

inte känd

5–30 mg

60–200 mg

ingen känd

D

10  mg

25-75  mg

25-250 mg

> 250  mg

A, Mg

E

11 mg

150–300 mg

300–1 630 mg

> 3 000 mg

Ca, Fe

A, Mg

K

70 mg

100–300  mg

300–

50 000 mg

> 200 mg

E, EPA/DHA

Källor

Aero R. et al. Vitamin Power, Harmony Books, NY. USA.1987.
Airola P. How to Get Well, Health Plus Publishers, Phoenix, USA. 1974.
Barilla J. The Nutrition Superbook: The Antioxidants, Keats Publ. 1995 U.S.A.
Bland J. Clinical Nutrition, A functional Approach, Institute of Functional Medicine, Gig Harbour, USA. 2004.
Bland J. Introductory Nutrition, The University of the Puget Sound, Tacoma. USA. 1983.
Bland J. Nutraerobics, Harper & Row Publishers, San Francisco, Washington, USA. 1985.
Bland J. “New Nutrient Delivery Systems Part 2”. Anabolism, 2:7, pp 5-6. Juli-aug 1983.
Bland J. “New Nutrient Delivery Systems Part 3”. Anabolism, 2:8, pp 5-6. 1983.
Bland J. Vitamin E: Comparative Absorption Studies, Linus Pauling Inst, Palo Alto, USA. pp. 1-9. 1983.
Borrmann Wm. R. Comprehensive Guide to Nutrition, New Horizons Publishing Corporation, Chicago, USA. 1979.
Brin M. “Erythrocyte as a Biopsy Tissue for Functional Evaluation of Thiamine Adequacy”. JAMA, 187, pp 762-766. 1964.
Chiu D. et al. “Abnormal Vitamin E and Glutathione Peroxidase Levels in Sickle Cell Anemia”. J Lab Clin med, 94, pp 542-548. 1979.
Colgan M. Optimum Sports Nutrition, Advanced Research Press, NY. USA. 1993.
Colgan M. Your Personal Vitamin Profile, William Morrow & Company, NY. USA. 1982.
Finnegan J. The Facts about Fats, Celestial Arts. 1993.
Fox R. “Vitamin K”. Life Extension, March 2004, p 65-68.
Gaby A. The Doctor´s Guide to Vitamin B6. Rodale Press, Emmaus, Penn. USA. 1984.
Gallagher J. Good Health with Vitamins and Minerals, Simon & Schuster. NY. USA. 1993.
Gordon GF. “Landmark Development for Cardiovascular Disease”.
Grant W. “Vitamin D and Health: Implications for High-latitude Countries”. J Orthomol Med, First 2006;21:37-47.
Griffith W. Complete Guide to Vitamins, Minerals & Supplements, Fisher books. 1988.
Hathcock JH. “Vitamin and Mineral Safety”. Council for Responsible Nutrition (CRN) 2004.
Hendler SS. PDR for Nutritional Supplements. Thomson PDR. Montvale. USA. 2001.
Hickey S. et al. The sience of Vitamin C, 2004, www.lulu.com.
Holford P. The New Optimum Nutrition Bible. The crossing Press. Berkeley, USA. 2004.
Holick MF. “Calcium and Vitamin D Diagnostics and Therapeutics.” Clin Lab Med. 2000. Sept. 20(3): 569-90.
Holick M. The UV Advantage. Ibooks. 2003.
Hoffer A. ”Negative and Positive Side Effects of Vitamin B3” J Orthomol Med. 2003;18:146-60.
Jamison JR. et al. Clinical Guide to Nutrition and Dietary Supplements in Disease Management, s. 679. Churchill Livingstone, 2003.
Jackson J. et al. ”Screening for Vitamin C in the Urin: Is it Clinically Significant?” J Orthomol Med, 2005;20:259-61.
Jamison JR. et al. Clinical Guide to Nutrition and Dietary Supplements in Disease Management, Church Livingston. 2003.
Jensen B. The Chemistry of Man, Bernard Jensen, Escondido, USA. 1983.
Katke C. et al. Metagenics: Genetic Potential Through Nutrition, Metagenics Inc. Laguna Beach. USA. 1985.
Katke C. et al. The Nutrition Masters Course, Metagenics Inc. Laguna Beach, USA. 1988.
Kutsky R. Handbook of Vitamins, Minerals and Hormones, Van Nostrand Reinhold Company. San Francisco, USA. 1981.
Levy T. “Vitamin C, infectious Diseases & Toxins”. Xlibris Corporation, 2002.
Lieberman S. et al. The Real Vitamin & Mineral Book, Avery Publ. Garden City Park, NY. USA.1990.
Linder M. Nutritional Biochemistry and Metabolism. Prentice-Hall Int. Inc. Englewood Cliffs, NJ. USA. 1991.
Martin DW. et al. Harper's Review of Biochemistry, 19 uppl. , Lange, Los Altos, USA. pp 198-199, 433, 551. 1983.
Marz R. Medical Nutrition From Marz, Marz pub. Portland, USA. 1992.
McGilvery RW. Biochemistry: A Functional Approach, Saunders Co., Philadelphia, USA. App 313-316. 1979.
Miller B. EPA With Lecithin, Institute For Preventive Health Care, Fort Worth, USA. 1984.
Mindell E. New Vitamin Bible, Warner Books, New York, NY. USA. 2004.
Mervyn L. Thorsons Complete Guide to Vitamins and Minerals, Thorsons, NY. USA. 1986.
Nervan L. The Dictionary of Minerals, Thornsons, New York, USA. 1985.
Orten J. Human Biochemist, St. Louis, Missouri, USA. 1975.Passwater, Richard/Kandaswami, Chithan: Pyknogenol: The Super
Protector" Nutrient. Keats Publ. New Canaan, USA. 1994.
Passwater RA. PhD: EPA-Marine Lipids, Keats Publishing, Inc. New Canaan, USA. 1982.
Pizzorno J. et al. A Textbook of Natural Medicine, John Bastyr College Publ. Seattle, USA. 1985.
Murray M. The Pill Book Guide to Natural Medicines, Bantam Books, NY, USA. 2002.
Prousky JE. ”Supplemental Niacinamid Mitigates Anxiety Symptoms” J Orthomol Med 2005;20:167-78.
Pyknogenol International News & Information Bureau. New York, USA.
Regtop H. “Perspective on Vitamin E”. Clin Nutr Rev, 1983;3:2:7-21.
Ritchason J. The Vitamin & Health Encyclopedia, Jack Ritchason, Bakersfield, USA.1984.
Rorvik D. et al. PDR for Nutritional Supplements. Thomson PDR. 2001.
Santillo H. Food Enzymes, the missing link to radiant health, Hohm Press. Prescott Valley. 1987.
Saul A. “Vitamin D Deficiency, Diversity and Dosage”. J Orthomol Med, 2003;18:194-204.
Schills ME. et al. Diet and Nutrition in the Care of the Surgical Patient Modern Nutr. In Health and Disease, 6 uppl, Lea & Febiger, Philadelphia, USA. p 1082. 1980.
Sires S. The Vitamin Primer, Great Earth International, Inc. USA. 1985.
Statens Livsmedelsverk. Fettsyratabeller, Produktion Informako. 1989.
Statens Livsmedelsverk. Livsmedelstabell, Norstedts Tryckeri. 1993.
Tolonen M. Vitaminer och Mineral, ICA förlaget, Västerås, Sverige. 1985.
The Vitamin E Fact Book, Veris, 2. LaGrange, Ill USA.
Vander AJ. et al. Human Physiology: The Mechanisms of Body Functions. 3 uppl, McGraw-Hill, N.Y. s. 402-440. 1980.
Werbach M. Nutritional Influences on Illness. Third Line Press, LA, USA. 1988.
Werbach M. Nutritional Influences on Mental Illness. Third Line Press, LA. USA. 1991.
Whitaker J. “Vitamin B-12: You Need More As You Age”. Health and Healing, Oct. 1991, Vol 1, No. 3. Phillips Publ. Potomac, USA.
Wiley R. Biobalance. Life Sciences Press, Tacoma, USA.1988.
Wilhelmsson P. Friskare Liv. ICA. 1997.
Williams DG. “Simple Deficiencies Causing Major Problems”. Alternatives. Februari, 1995. (Vol. 5, No. 20): 153-155.
Williams D. “Vitamin B-12, A rare Deficiency or Just One Being Overlooked”. Alternatives, Vol 5. No 16, oktober 1994. USA.
Ulene A. et al. The Vitamin Strategy. Ulysses Press, Berkeley, USA. 1994.
Ziff S. et al. Vitamin B1 for Dentistry, Medicine, Research BioProbe, Orlando, USA. 1966.
www.mercola.com
www.netdoktor.se
www.nutritiondata.com
www.livsmedelsverket.se


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Flygbild över Central Park

Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Eko/miljö

Vistelser i naturen eller i grönområden i storstäder, ensam eller i grupp, ger flera fördelar för vår psykiska hälsa. Till exempel en starkare känsla av meningsfullhet i livet och känslor av lycka. Nu vill svenska forskare att stadsplanerare ska använda sig av grönområden i städer för att minska psykisk ohälsa.

kvinna på sommaräng

Spenatextraktet som gör dig mätt – längre

Hälsa

Fetman ökar snabbt i Sverige. Mer än hälften av den vuxna befolkningen är överviktiga. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson har sysslat med aptitreglering i flera decennier. Ett samtal vid middagsbordet ledde fram till ett tillskott med spenat som ger mättnad och leder till viktnedgång. Effekten är dokumenterad i kliniska studier.

 

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Hälsa

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

 

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

10 bra sätt att använda kokosolja

Hälsa

Kokosolja anses numera som en hälsofrämjande råvara. Men kokosolja kan också användas till mycket mer. Till exempel är fett ett skönhetsmedel för hår och hud. Här är 10 bra skäl att använda den feta oljan på utsidan av kroppen.