Vitaminer hjälper oss att leva friska längre

Möjligheten att åldras frisk ökar om vi får i oss rätt näring enligt professor Bruce Ames som identifierat ett trettiotal vitaminer, mineraler och andra andra ämnen som är nödvändiga för ett långt och hälsosamt liv.

 

Vitaminer och mineraler är byggstenar för ett stort antal enzymer som behövs för kroppens metabola hälsa, men enligt forskning lider så många som 70 procent av amerikanerna brist på ett eller flera näringsämnen. De flesta har inte så stora brister att de riskerar bristsjukdomar som rakitis eller skörbjugg, men enligt Bruce Ames, seniorforskare vid CHORI och emeritusprofessor i biokemi och molekylärbiologi hos UC Berkeley, kan även mindre uttalade brister påverka hälsan i långa loppet.

Vitaminer krävs för att bilda enzymer
Ames anser att vetenskapen länge har förbisett det faktum att vitaminer och mineraler krävs för att bilda upp till ett hundratal olika enzymer i våra celler. Det innebär att samma näringsämnen som vi behöver för att behålla vår dagliga hälsa som vitamin D, omega-3-fettsyror och magnesium även är viktiga för att bilda de enzymer som krävs för kroppens långsiktiga underhåll, såsom DNA-reparation, kardiovaskulär hälsa och att förebyggande och motverka oxidativ stress.

 

Vid akut näringsbrist lånar kroppen från sig själv för att klara av omedelbara behov något som går ut över vår långsiktiga hälsa.

LÄS OCKSÅ: Doktorn ordinerar naturlig supermat

 

Krävs ny expertis
Arbetet ed att förebygga de degenerativa processer som kan ske till följd av åldrande är en helt annan vetenskap än den som rör botande av sjukdom. Det kommer krävas expertis inom bland annat ämnesomsättning, näring, och biokemi för att motverka det menar Ames. “Detta är avgörande för att sänka medicinska kostnader. Det har beräknats att EU skulle spara fyra miljarder euro på osteoporos enbart genom att använda D-vitamin och kalciumtillskott.”

LÄS OCKSÅ: Hälsosam kost kan motverka att hjärnan krymper

K-vitaminbrist ökar risk för hjärt-kärlsjukdom
Vitamin K och mineralet selen är nyckelkomponenter för 16 respektive 25 olika enzymer.  Studier från Ameslaboratoriet visar att kroppen vid K-vitaminbrist – vitamin K är bland annat viktig för blodkoagulation – producerar färre av de enzymer som krävs för att hålla blodkärlen rena, vilket har kopplats till högre risk att dö i hjärt-kärlsjukdom.

 

 

LÄS OCKSÅ: Lektiner – kan vissa ämnen i mat vara skadliga?

“Satsa på en hälsosam diet”
“Dieten är mycket viktig för vår långsiktiga hälsa” säger Bruce Ames som rekommenderar att man äter mer frukt, slutar med söta läskedrycker och andra tomma kolhydrater.

Ames menar att det kvarstår mycket att upptäcka när det kommer till hur vitaminer bidrar till ett friskt åldrande. Till skillnad från det han kallar överlevnadsvitaminer, som exempelvis C- vitamin, krävs långvarig observation, eftersom skadorna orsakade av brist på dessa vitaminer tar sig uttryck som försämrad hälsa först vid hög ålder i form av det vi vanligtvis klassar som ålderskrämpor.

Av redaktionen

Källa: MedicalXpress

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

“Mångfald och artrikedom gynnar alla bin”

Övrigt

Idag 20 maj firas honungbina över hela världen. I Slovenien, som ligger bakom införandet av World Bee Day, håller man honungsbiet högt och biodlingen har traditionellt hög status. I Danmark har det däremot utbrutit en infekterad konflikt mellan anhängare till de vilda bina och biodlarna och deras honungsbin. I Sverige menar forskare att konflikten är onödig.

5 enkla steg för att äta nyttigare!

Kost

Jenny Westman och Linnea Eriksson är fullfjädrade hälsopedagoger och proffsiga matbloggare med ett välbesökt Instagramkonto, som är en total dröm för alla foodies. De utsågs till Årets hälsobloggare 2017 – och tycker att det är viktigt att fylla på kroppen med bra bränsle för att orka med livets alla utmaningar. Här delar de med sig av fem tips för hur du enkelt äter nyttigare – och avslöjar vad de själva äter för dagliga kosttillskott.

 

Smartphone med podden synlig - petra månström infälld

Kunskapsföretaget lanserar hälsopodd

Allmänt

Ihop med poddkändisen Petra Månström drar nu hälso- och kunskapsföretaget Holistic igång en ny podd. Tanken är att inspirera och sprida kunskap om nya vägar till hälsa och välmående - men utan pekpinnar och orimliga krav. "Tillsammans har vi skapat podden som jag så länge har letat efter. En podd som alla kan ta till sig", säger programledaren Petra Månström.

 

Nutritionisten: Vad är kalorirestriktion?

Kost

Kalorirestriktion är när man äter färre kalorier men ändå får i sig tillräckligt med näring. Det har länge varit känt att en minskning av intaget av kalorier främjar hälsan. Hälsosam kalorirestriktion ger positiva effekter på vikt och hjärt-kärlhälsa men extrem kalorirestriktion eller självsvält är varken bra för hälsan eller effektiv vid viktminskning, varnar Lina Åhlén.

 

Din favoritmusik aktiverar hjärnans belöningssystem

Mental hälsa

Dopamin spelar en direkt roll i den känsla av välmående som framkallas av att lyssna på musik vi tycker om visar en ny studie. Att lyssna på den musik du älskar gör att din hjärna frigör mer dopamin – en kemikalie som gör att vi känner oss engagerade och motiverade och som spelar en viktig roll för människans känslomässiga och kognitiva funktion. 

Större risk att dö efter operation för singlar och lågutbildade

Forskning

Det finns en tydlig koppling mellan sociala faktorer och risken att avlida efter bypassoperation. Personer som lever ensamma eller saknar vidareutbildning befinner sig i större utsträckning i riskzonen än personer som lever i par eller har "Det är första gången man kan se att de sociala förutsättningarna har så stark koppling till den förväntade livslängden efter operationen", säger Susanne Nielsen, forskare vid Göteborgs universitet.

 

Skönhetspanelen testar ansiktsmasker

Hud

Lägg en ansiktsmask – blunda och vila medan masken gör sitt på huden. Bättre boost för både hud och själ får man leta efter. Kureras skönhetspanel har testat några ekologiska ansiktsmasker och hittat en favorit.

Artros: Hjälper ingefära och gurkmeja?

TV

Flera studier på ingefära och kurkumin – den verksamma ingrediensen i gurkmeja – pekar enstämmigt på att dessa har antiinflammatoriska effekter. Forskarna vet till och med vilka komponenter i kroppen som örterna påverkar och hur – och har sett effekt vid bland annat artros.

Karin Björkegren Jones

”Det är aldrig för sent att investera i sin hälsa”

Intervju

Aldrig förr har det pratats så mycket om klimakteriet och kvinnors hälsa som nu. Yogaläraren, författaren och hälsoprofilen Karin Björkegren Jones har under 30 år belyst kvinnohälsa i artiklar, böcker, via yogan och nu i podden Kvinnoliv. Karin tycker att kvinnor ska kräva att bli lyssnade på när de söker vård. Det ska vara en självklarhet att ha rätt till olika behandlingsmetoder och mediciner och kanske det allra viktigaste – vi ska lära av våra erfarenheter och varandra och jobba förebyggande för att bibehålla hälsan långt upp i åren.

Nypon håller Sofies artros i schack

Hälsa

Artros i fingrarna höll på att sätta stopp för Sofie Turses dröm att bli fysioterapeut. Hon ville inte långtidsbehandla sin artros med traditionella värktabletter. Ett extrakt av strandnypon blev hennes räddning.

 

Ny teknik ska minska mängden läkemedel i avloppsvattnet

Eko/miljö

Aktiva substanser i de mediciner vi stoppar i oss passerar ofta genom kroppen och ut i toaletten. De flesta av våra reningsverk är dåliga på att ta bort läkemedelsrester ur avloppsvattnet, vilket kan orsaka hormon- och beteendestörningar hos fiskar och andra djur om de hamnar i sjöar och vattendrag. Nu satsar flera svenska reningsverk på ny teknik för att få bort substanserna, rapporterar Vetenskapsradion.

Kryddiga vegobollar med pigga ärtor

Mat

Ett recept du måhända kommer sucka över eftersom det innehåller en hel del kryddor, men det är inte några konstiga kryddor utan kryddor du hittar i din vanliga matbutik, lovar Mattias Kristiansson på tidningen VEGO – som verkligen lovordar denna maträtt. "De här bollarna är världsbäst eftersom de smakar så enormt mycket, doftar av Mellanöstern och är klara på nolltid".