Vitaminer hjälper oss att leva friska längre

Möjligheten att åldras frisk ökar om vi får i oss rätt näring enligt professor Bruce Ames som identifierat ett trettiotal vitaminer, mineraler och andra andra ämnen som är nödvändiga för ett långt och hälsosamt liv.

Vitaminer och mineraler är byggstenar för ett stort antal enzymer som behövs för kroppens metabola hälsa, men enligt forskning lider så många som 70 procent av amerikanerna brist på ett eller flera näringsämnen. De flesta har inte så stora brister att de riskerar bristsjukdomar som rakitis eller skörbjugg, men enligt Bruce Ames, seniorforskare vid CHORI och emeritusprofessor i biokemi och molekylärbiologi hos UC Berkeley, kan även mindre uttalade brister påverka hälsan i långa loppet.

Vitaminer krävs för att bilda enzymer
Ames anser att vetenskapen länge har förbisett det faktum att vitaminer och mineraler krävs för att bilda upp till ett hundratal olika enzymer i våra celler. Det innebär att samma näringsämnen som vi behöver för att behålla vår dagliga hälsa som vitamin D, omega-3-fettsyror och magnesium även är viktiga för att bilda de enzymer som krävs för kroppens långsiktiga underhåll, såsom DNA-reparation, kardiovaskulär hälsa och att förebyggande och motverka oxidativ stress.

Vid akut näringsbrist lånar kroppen från sig själv för att klara av omedelbara behov något som går ut över vår långsiktiga hälsa.

LÄS OCKSÅ: Doktorn ordinerar naturlig supermat

Krävs ny expertis
Arbetet ed att förebygga de degenerativa processer som kan ske till följd av åldrande är en helt annan vetenskap än den som rör botande av sjukdom. Det kommer krävas expertis inom bland annat ämnesomsättning, näring, och biokemi för att motverka det menar Ames. "Detta är avgörande för att sänka medicinska kostnader. Det har beräknats att EU skulle spara fyra miljarder euro på osteoporos enbart genom att använda D-vitamin och kalciumtillskott."

 

LÄS OCKSÅ: Hälsosam kost kan motverka att hjärnan krymper

K-vitaminbrist ökar risk för hjärt-kärlsjukdom
Vitamin K och mineralet selen är nyckelkomponenter för 16 respektive 25 olika enzymer.  Studier från Ameslaboratoriet visar att kroppen vid K-vitaminbrist – vitamin K är bland annat viktig för blodkoagulation – producerar färre av de enzymer som krävs för att hålla blodkärlen rena, vilket har kopplats till högre risk att dö i hjärt-kärlsjukdom.

LÄS OCKSÅ: Lektiner – kan vissa ämnen i mat vara skadliga?

"Satsa på en hälsosam diet"
"Dieten är mycket viktig för vår långsiktiga hälsa” säger Bruce Ames som rekommenderar att man äter mer frukt, slutar med söta läskedrycker och andra tomma kolhydrater.

Ames menar att det kvarstår mycket att upptäcka när det kommer till hur vitaminer bidrar till ett friskt åldrande. Till skillnad från det han kallar överlevnadsvitaminer, som exempelvis C- vitamin, krävs långvarig observation, eftersom skadorna orsakade av brist på dessa vitaminer tar sig uttryck som försämrad hälsa först vid hög ålder i form av det vi vanligtvis klassar som ålderskrämpor.

Av redaktionen

Källa: MedicalXpress

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

 

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

 

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

 

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.

Handeln satsar på att lyfta ekologiskt i september

Eko/miljö

I september kommer ekologiska varor ta mer plats i butikerna än annars. Som kund kommer du märka av det i form av mer information, temaveckor och specialerbjudanden. På sina håll kan man även springa på bönder i butiken. EKO-september som är tänkt att bli en årligt återkommande tradition syftar till att öka medvetandet kring ekologisk mat.

 

Två timmar i naturen per vecka gör under för hälsan

Forskning

Det kommer allt mer forskning som styrker att det är bra för oss att vistas i naturen men hittills har vi inte vetat hur länge som krävs för att vi ska tillgodogöra oss de välgörande effekterna av att tillbringa tid i skog och mark – men nu har forskare kommit fram till att det behövs minst två timmar.