Vitaminer hjälper oss att leva friska längre

Möjligheten att åldras frisk ökar om vi får i oss rätt näring enligt professor Bruce Ames som identifierat ett trettiotal vitaminer, mineraler och andra andra ämnen som är nödvändiga för ett långt och hälsosamt liv.

Vitaminer och mineraler är byggstenar för ett stort antal enzymer som behövs för kroppens metabola hälsa, men enligt forskning lider så många som 70 procent av amerikanerna brist på ett eller flera näringsämnen. De flesta har inte så stora brister att de riskerar bristsjukdomar som rakitis eller skörbjugg, men enligt Bruce Ames, seniorforskare vid CHORI och emeritusprofessor i biokemi och molekylärbiologi hos UC Berkeley, kan även mindre uttalade brister påverka hälsan i långa loppet.

Vitaminer krävs för att bilda enzymer
Ames anser att vetenskapen länge har förbisett det faktum att vitaminer och mineraler krävs för att bilda upp till ett hundratal olika enzymer i våra celler. Det innebär att samma näringsämnen som vi behöver för att behålla vår dagliga hälsa som vitamin D, omega-3-fettsyror och magnesium även är viktiga för att bilda de enzymer som krävs för kroppens långsiktiga underhåll, såsom DNA-reparation, kardiovaskulär hälsa och att förebyggande och motverka oxidativ stress.

 

Vid akut näringsbrist lånar kroppen från sig själv för att klara av omedelbara behov något som går ut över vår långsiktiga hälsa.

LÄS OCKSÅ: Doktorn ordinerar naturlig supermat

Krävs ny expertis
Arbetet ed att förebygga de degenerativa processer som kan ske till följd av åldrande är en helt annan vetenskap än den som rör botande av sjukdom. Det kommer krävas expertis inom bland annat ämnesomsättning, näring, och biokemi för att motverka det menar Ames. “Detta är avgörande för att sänka medicinska kostnader. Det har beräknats att EU skulle spara fyra miljarder euro på osteoporos enbart genom att använda D-vitamin och kalciumtillskott.”

LÄS OCKSÅ: Hälsosam kost kan motverka att hjärnan krymper

K-vitaminbrist ökar risk för hjärt-kärlsjukdom
Vitamin K och mineralet selen är nyckelkomponenter för 16 respektive 25 olika enzymer.  Studier från Ameslaboratoriet visar att kroppen vid K-vitaminbrist – vitamin K är bland annat viktig för blodkoagulation – producerar färre av de enzymer som krävs för att hålla blodkärlen rena, vilket har kopplats till högre risk att dö i hjärt-kärlsjukdom.

LÄS OCKSÅ: Lektiner – kan vissa ämnen i mat vara skadliga?

“Satsa på en hälsosam diet”
“Dieten är mycket viktig för vår långsiktiga hälsa” säger Bruce Ames som rekommenderar att man äter mer frukt, slutar med söta läskedrycker och andra tomma kolhydrater.

Ames menar att det kvarstår mycket att upptäcka när det kommer till hur vitaminer bidrar till ett friskt åldrande. Till skillnad från det han kallar överlevnadsvitaminer, som exempelvis C- vitamin, krävs långvarig observation, eftersom skadorna orsakade av brist på dessa vitaminer tar sig uttryck som försämrad hälsa först vid hög ålder i form av det vi vanligtvis klassar som ålderskrämpor.

Av redaktionen

Källa: MedicalXpress

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Många kvinnor undviker att bajsa

Mage

Toalettbesöket och då framför allt behovet av att bajsa, kan för många innebära en hel del obehag och besvär. Det framgår i en nyligen genomförd undersökning kring toalettvanor och förstoppning. Värst är situationen för unga kvinnor.

Tove har skrivit en handbok för “psykon”

Mental hälsa

Innan Tove Lundin fick sina diagnoser trodde hon att de som drabbats av psykisk ohälsa fick hjälp av vården att förstå vad som hände med dem och hjälp att komma på fötter igen men riktigt så såg inte verkligheten ut fick hon erfara. Med boken ”Handbok för psykon” försöker Tove bidra till att råda bot på utsattheten.

Att dansa och lära nytt kan motverka demens

Forskning

Det är inte ovanligt att både den fysiska och mentala formen försämras när vi kommer upp i åren, något som kan förvärras ytterligare av demensjukdomar. En ny studie visar att regelbunden träning kan göra att tecken på åldrande i hjärnan går tillbaka och absolut bäst är det att dansa.

Julgodiset är inte så oskyldigt som du tror – vägra palmolja!

Kurera debatt

Hur kan choklad skövla regnskog? Kakor utrota orangutanger? Snacks bidra till klimatkatastrof? Den gemensamma nämnaren heter palmolja. Enorma arealer av världens mest artrika regnskog har huggits ned för att ersättas av oljepalmsodlingar. Utöva din konsumentmakt och säg ifrån till företagen uppmanar grundarna av palmoljekalendern i detta debattinlägg. 

Vad alla borde veta om psykisk ohälsa

Mental hälsa

Psykisk ohälsa blir allt vanligare och drabbas allt yngre personer. Cirka en femtedel av alla människor i västvärlden kommer någon gång i livet att drabbas av en depression. Men du kan göra mycket själv för att bryta en nedåtgående spiral.

Rök från stearinljus kan ha positiv effekt på hjärtat

Forskning

Tidigare har man kunnat konstatera kopplingar mellan luftburna partiklar och hjärt- och kärlproblem. Men nu visar en ny avhandling från Lunds tekniska högskola att partiklarna från ett brinnande stearinljus istället kan vara välgörande för hälsan. Men det gäller bara om ljuset brinner stilla och inte innehåller färg- eller doftämnen.

Vanligt att unga slarvar med lunchmaten

Kost

Åtta av tio svenskar uppger att de äter en nyttig och hälsosam lunch. De som inte väljer nyttig mat till lunch uppger två huvudanledningar, dels uppskattar de inte smaken och dels är de ointresserade av hälsosam kost.

palmolja_biodiesel

Palmolja i biodiesel är skadlig för miljön – nu stoppas skattelättnaden

Eko/miljö

Ett led i att minska koldioxidutsläppen är att gå över till drivmedel från förnyelsebara källor, något som gjort att det blivit populärt med biodiesel. Men biodiesel är inte fullt så miljövänligt som det framställs och i november beslutade regeringen stoppa skattelättnaden till PFAD – den restprodukt från palmolja som återfinns i mycket av den biodiesel som finns på marknaden.

läkare undersöker kvinnas hjärta

Selen och Q10 samverkar för bättre hjärthälsa

Forskning

Selen och Q10 samverkar och kan förbättra vår hjärthälsa, ge bättre livskvalitet och förlänga våra liv. Men de flesta svenskar har låga selenvärden. Här berättar professorn och forskaren Mikael Björnstedt om den senaste forskningen kring hur spårämnet selen samverkar med antioxidanten Q10.

Borrelia kan bli en utdragen historia

Naturlig hälsa

Den som blev biten av en fästing i somras och fick antibiotika tror kanske att faran är över och för många är den det. Den som har starkt immunförsvar klarar sig oftast bra och slipper fortsatta besvär men en borreliainfektion kan bli en långdragen och plågsam historia.

spiral

Läkemedelsverket JO-anmält efter larm om kopparspiral

Allmänt

Antalet anmälningar om biverkningar kopplade till det hormonfria preventivmedlet kopparspiral har ökat avsevärt på senare år. Läkemedelsverket får nu kritik av kvinnor som menar att man inte tagit deras misstankar på allvar och flera har nu anmält Läkemedelsverket till Justitieombudsmannen.

Hudexperten: Så vårdar du din vinterhud

Hud

Olika årstider innebär olika påfrestning och olika behov för såväl huden som resten av kroppen, det kan därför vara en fördel  att anpassa både hudvård och kost efter säsong. Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström ger tips om hur vi bäst vårdar huden under årets kalla månader.

Så slapp Lotta sin krånglande mage

Mage

Lottas mage har krånglat så länge hon kan minnas. Och efter en rad undersökningar hade hon resignerat inför att hon var ett "magbarn", en som ständigt hade kramper, förstoppningar, diarréer och magknip. Det var den ena hundens magonda som blev väckarklockan, för när Lotta vårdat sin hund tillbaka till en frisk mage tog hon även itu med sin egen. Att stötta matsmältningen löste ett livslångt problem.

frallor

Glutenfria småfrallor

Recept

Vad passar bättre till grytor och soppor än gott nybakat bröd? Dessa små frallor är helt glutenfria och passar lika väl som tillbehör till maten som på frukostbordet. Frallorna är enkla att göra men kräver lite jästid för att de ska bli som allra bäst.

Havtorn – det lilla bäret med de stora egenskaperna

Naturlig hälsa

Det orangea lilla havtornsbäret ser inte mycket ut för världen men har i årtusenden använts för sina helande egenskaper, inte minst för torra slemhinnor. På en av de renaste platserna i världen, den tibetanska platån, växer havtornsbär i ett ekosystem helt utan kemisk påverkan. Växtförhållandena gör bären extra näringstäta. Tina Yuen är läkare och driver världens största ekologiska havtornsodling i Tibet, här berättar hon mer om bärets egenskaper.

Deppig? Ta hjälp från naturen

Hälsa

En femtedel av alla människor i västvärlden kommer någon gång i livet att drabbas av depression och ännu fler av nedstämdhet och oro. Naturen har mycket att erbjuda, både i förebyggande av psykisk ohälsa och när nedstämdheten är ett faktum. Här är fem tips.