adhd i bokstäver och medicinkarta

Vuxen-ADHD ­– myt eller verklighet?

Många menar att överdiagnosticeringen av ADHD är stor – nu får de vatten på sin kvarn. Forskarna bakom en ny amerikansk studie menar nämligen att det är högst osannolikt att vuxna personer utvecklar ADHD.

Över 80 procent av vuxna som är diagnosticerade med ADHD har det troligen inte och de med ADHD som upptäcks i vuxen ålder har troligen haft det sedan barnsben menar de amerikanska forskarna. “Tanken på en omfattande epidemi av ADHD bland vuxna faller vid närmare anblick ihop som ett korthus” säger en av forskarna som menar att om man tittar närmre på patientjournaler och historik är det mer troligt att de haft det sedan de var små än att de skulle utvecklat problematiken i vuxen ålder. Studien fann att omfattande användning av droger, psykologiska trauman eller depressiva symptom var förklaringar som låg närmre till hands och påverkade koncentrationsförmågan negativt.

LÄS OCKSÅ: Anders vill vidga ramarna för vad som anses normalt

 

Följde deltagarna i 15 år 
I studien utvärderades 239 deltagare vart annat år mellan tio och 25 års ålder. Till sin hjälp hade teamet uppgifter från föräldrar, lärare och egna självuppskattningsrapporter om symptom på ADHD, diverse funktionsnedsättningar, droganvändning och andra psykiska besvär. Forskarna som undersökte både sammanhang och tidsaspekter kom fram till att det är lätt att felaktigt diagnosticera någon med vuxen-ADHD om man inte noggrant undersöker alla dessa aspekter och att det är viktigt att det görs innan man sätter in en ADHD-behandling.

LÄS OCKSÅ: Ny forskning: Tarmbakteriernas inverkan på ADHD och autism

Fysiska besvär kan ligga bakom
Utöver att det är medfött, kan orsaker till att vuxna uppvisar symptom som stämmer in med ADHD vara skalltrauma – alltså slag mot huvudet, olika miljöfaktorer, biverkningar av mediciner och kroppsliga åkommor hävdar forskarna som menar att fler studier behöver göras.

Av redaktionen

Källa: Medicalexpress.com

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Adhd är en funktionsnedsättning som påverkar koncentrationsförmågan och förmågan att styra och kontrollera sitt beteende. Det kan också påverka hur aktiv och intensiv man är som person. Alla med adhd är olika. Adhd har ingenting med intelligens att göra. Det är en medfödd känslighet i hjärnans nervsystem
Källa: 1177 vårdguiden

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Allergisk eller “bara” överkänslig?

Kost

Allergisk eller överkänslig? Kroppen är komplicerad och begreppsförvirringen är stor. Det enda du vet är att du inte mår bra. Vad kan du göra för att komma tillrätta ned besvären och må bra igen? Vi reder ut begreppen.

tv-skärm

TV-serie sätter våra vanligaste dieter på prov

Trendspaning

I Svts nya realityserie ”Bästa dieten” som börjar sändas ikväll får fyra par prova olika populära dieter, i fyra veckors tid. Under tiden övervakas de noggrant för att se hur kostomläggningen påverkar hälsan. Programserien är därmed samtidigt en vetenskaplig studie – om än i liten skala.

Lugn och fokuserad med lecitin

Hälsa

Lecitin är fettsyran som föll i glömska när fiskoljan fick sitt stora genombrott i mitten av 1990-talet. Men lecitin förtjänar bättre – det är en av de viktigaste byggstenarna i kroppens cellmembran och våra hjärnor består till 40 procent av den ganska okända fettsyran.

vattenkran och tvål

Många slarvar med handhygienen

Allmänt

Trots att de flesta känner till att god handhygien bidrar till att hålla oss friska så slarvas det fortfarande en hel del. Endast 42 procent av svenskarna uppger att de tvättar händerna efter att ha snutit sig, hostat eller nyst och 87 procent  efter toalettbesök.

Hjälp, jag kissar på mig!

Naturlig hälsa

Vaknar du mitt i natten för att du behöver gå upp och kissa? Springer du på toaletten åtta gånger per dygn eller mer? Då är du en av miljontals världen över som lider av överaktiv blåsa. Men det finns hjälp att få, helt naturligt.

person som går

Hur vi går avslöjar neurologiska sjukdomar

Forskning

Neurofysiologiska sjukdomar märks tidigt på gången men hittills har mätningar för att registrera det bara kunnat göras på särskilda kliniker. Nu kan istället bärbara sensorer upptäcka och förvarna om sjukdomar som parkinsons, demens, multipel skleros.

patrik wincent strassad man

Patrik Wincent: Lider du av digital stress?

Krönikan

Läser du detta samtidigt som du tittar på en tv-serie och läser dina mejl? Då är risken stor att du lider av digital stress. Att försöka vara effektiva genom att göra många saker samtidigt leder istället till att vi förlorar tid och risken är stor att vi inte minns något av det, skriver Patrik Wincent.

joggare

Regelbunden motion kan hjälpa vid IBS

Mage

Mag- och tarmsjukdomen IBS innebär ofta begränsad rörlighet för den som är drabbad. Men nu visar forskning vid Sahlgrenska akademin att ökad fysisk aktivitet både förbättrar tarmfunktionen och ökar självkänslan.

herpessår

“Herpesutbrotten ger sig direkt”

Hud

Anna Garner, 59, fick kur efter kur av antivirustabletter för sina besvärliga herpesutbrott. Till sist tröttnade hon och sökte hjälp på naturlig väg. Och det funkade. De aggressiva, värkande och vätskande såren blev genast bättre och har kommit mer och mer sällan efter det.

plast i vatten

“Rädslan för mikroplaster är överdriven”

Eko/miljö

Vårt medvetande om den stora förekomsten av mikroplaster i miljön har ökat på senare år. Men hur stor miljö- och hälsofara det faktiskt rör sig om vet vi ännu inte. Nu varnar forskare för överdrivna och felaktiga slutsatser men långt ifrån alla instämmer i kritiken.

Skådespelerskan om åldersfixering, hälsotänk och håret

Naturlig hälsa

Cecilia Ljung blev känd för den breda svenska publiken som Klara Fina, den fattiga torparens dotter, i Selma Lagerlöfs klassiska berättelse, Kejsaren av Portugallien. Det var i början av 1990-talet och Cecilia har sedan dess synts i många svenska produktioner. Hon blev alla småpojkars favorit som Maja Gräddnos i julkalendern Pelle Svanslös. Senare gjorde hon den kvinnliga poliskommissarien i kriminalserien Höök och vi har också sett henne i långköraren Rederiet.

Höstvandra i lågland – din guide

Äventyr

Vandring måste inte vara strapatser i fjällen. Ge dig själv och din familj en dag, en helg eller en vecka i naturen i närheten. Här tipsar friluftsjournalisten Emma V Larsson om olika leder och ger dig smarta tips  inför en låglandsvandring. Och det går utmärkt att ta med barnen.

flicka handlar mat med sin pappa

Budskap om mat skapar oro hos unga

Kost

Den ständiga flödet av budskap om mat och ätande når både barn och vuxna. Det handlar om allt från hälsa till larm om vissa livsmedel. Barn och unga upplever att det är svårt att avgöra vem eller vad de kan lita på och föräldrarnas ord väger tungt.

rodbetsotto med kamutvete

Rödbetsotto på kamutvete

Recept

Istället för ris som används i en klassisk risotto används här kamutvete vilket ger en mättande och nyttig måltid med lite mer tugg än en vanlig risotto. Rödbetan ger rätten en utsökt karaktär och den blir en läcker färgklick på middagsbordet.