WHO avråder från antiinflammatoriska läkemedel vid covid-19

Det finns enligt franska myndigheter bevis för att antiinflammatoriska läkemedel som Ipren, Voltaren och Treo kan förvärra tillståndet hos personer drabbade av covid-19, man avråder därför sjuka från att ta den typen av läkemedel. Rekommendationer som nu även får stöd av Världshälsoorganisationen WHO. Svenska myndigheter har dock hittills tonat ned risken.

Artikeln har uppdaterats.

Båda franska myndigheter och hälsomyndigheter i Schweiz har varnat för att vanliga antiinflammatoriska läkemedel kan driva på det nya coronaviruset, rapporterar The Guardian. Nyligen uppmanade även en talesperson för WHO att undvika läkemedel som Treo och Voltaren, vid covid-19, tills man från Världshälsoorganisationens sida hunnit undersöka saken närmare. Men svenska myndigheter förhåller sig alltså avvaktande.

 

Försvagar immunförsvaret
Antiinflammatoriska läkemedel som NSAID- och kortisonpreparat fungerar så att de undertrycker inflammatoriska symtom genom att hämma den immunologiska processen som orsakar inflammationen. Något som enligt franska myndigheter kan öka risken för komplikationer i samband med feber och infektion genom att immunförsvaret försvagas. Antagandet baseras på en studie publicerad i The Lancet.

LÄS OCKSÅ: Förkorta förkylningen med C-vitamin

Rekommenderar paracetamol vid feber
Landets hälsominister, Olivier Véran, som även är läkare och neurolog, skrev följande på Twitter: ”Att ta antiinflammatorier som ibuprofen och kortison kan vara en faktor som förvärrar infektionen. Vid feber, ta paracetamol. Om du redan tar antiinflammatoriska läkemedel, fråga din läkare om råd.” Därefter gick landets folkhälsoansvarige, infektionsläkaren Jérôme Salomon, ut och sa att ”allvarliga fall kopplade till inflammationshämmande läkemedel har hittats bland patienter med covid-19”, skriver Svenska Dagbladet.

Antiinflammatoriska läkemedel är sedan tidigare kända för att utgöra en risk för personer med infektionssjukdomar eftersom de tenderar att minska responsen från kroppens immunsystem. Det franska hälsoministeriet rekommenderar sjuka personer som väljer att äta febernedsättande att istället välja paracetamol, som finns i exempelvis Alvedon och Panodil, då det minskar febern utan att motverka inflammation. Medan personer som fått läkemedlen ordinerade rekommenderas att rådgöra med förskrivande läkare.

LÄS OCKSÅ: Ungdomar tävlar på smärtstillande

Ökar risken för komplikationer
Jean-Louis Montastruc, chefen för farmakologi vid Toulouse sjukhus, har sagt i en radiointervju att antiinflammatoriska läkemedel ökar risken för komplikationer när det föreligger feber eller infektion. Och enligt en schweizisk läkare visar en färsk studie att möss som fått antiinflammatoriska läkemedel förvarar sig sämre mot covid-19. Även i Storbritannien kritiseras den allmänna hållningen hos NHS att det är OK att ta ibuprofen av experter. Ian Jones, virolog vid University of Reading, säger i ett uttalande ”Det finns goda vetenskapliga bevis för att ibuprofen förvärrar tillståndet eller förlänger det. Rekommendationen måste uppdateras.”

 

LÄS OCKSÅ: Voltaren blir receptbelagd – risk för hjärt-kärlbiverkningar

Läkemedelsverket tonar ned risken
Sedan årskiftet säljs läkemedel med både paracetamol och ibuprofen bakom disk på franska apotek och de som vill köpa dessa informeras av apotekspersonal om riskerna. I Sverige finns samma läkemedel att köpa receptfritt i livsmedelsbutiker och på bensinmackar. Här ifrågasätter också Läkemedelsverket de franska hälsomyndigheternas varningar när det kommer till antiinflammatoriska läkemedel och menar att de är säkra att ta för de som är drabbade av covid-19. Dock avråds äldre och personer med hjärt- och kärlsjukdom från att ta  preparaten.

Uppdaterad: Baserat på rådande kunskapsläge avråder WHO inte längre från att använda Ibuprofen för att behandla feber och smärta vid covid-19. Enligt experter finns det inga bevis för att ibuprofen förvärrar virusinfektionen.

Av redaktionen

Källa: The Guardian, SvDScience Alert och Science Alert uppdaterad artikel.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

“Jag har inte varit förkyld på flera år”

Hälsa

Nina ÅkesDotters immunförsvar svajade och hon kunde få dras med snuva och hosta under hela vintern. Men så hörde hon talas om förkylningsörten echinacea. Efter att hon stöttat immunförsvaret under nästan ett år med det växtbaserade läkemedlet går det numera flera år mellan förkylningarna.

Gör ditt egna karantän-spa

Hud

Med mer tid hemma finns också lite extra tid att ta hand om dig själv. Här tipsar Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström om hur du fixar ett avkopplande karantän-spa.

Gröna sköna påskrecept

Fest

Vad sägs om en sallad med brie och jordgubbar, en rödbetstzatziki och en påskbakelse med kardemumma och cannelinibönor. Kokboksförfattaren Birgitta Höglund bjuder på enkla tillbehör till påskbuffén.

D-vitamin kan minska risken för virusinfektion

Hälsa

En vanlig vitaminbrist hos svenskar är vitamin D. Maten vi äter ger väldigt lite D-vitamin jämfört med vad solen gör under sommarhalvåret. Forskning visar att brist på D-vitamin spelar en roll i flera olika sjukdomar. Idag vet vi att D-vitamin kan stärka immunförsvaret och minska risken för luftvägsinfektion. I USA ställer sig man frågan om kraftig D-vitaminbrist spelar en roll i svårighetsgraden av covid-19.

 

Läkaren Peter Martin: ”Ett starkt immunförsvar byggs under lång tid”

Hälsa

Coronapandemin förändrar vår värld en bit dag för dag. Vad vi kan göra för att skydda oss från att bli smittade är ett hett samtalsämne. Den senaste tiden har de som arbetar med alternativmedicin blivit attackerade på olika sätt. Peter Martin är legitimerad läkare med inriktning på funktionsmedicin. Han säger: – Det finns en hel del evidens för att olika näringsämnen kan minska risken att insjukna i virussjukdomar. Vi vet inte så mycket om SARS CoV-2, därför ska vi inte använda näringstillskott urskillningslöst, och ett starkt immunförsvar byggs under lång tid. Vi vet att vitaminer och mineraler bidrar till ett väl fungerande immunförsvar och att echinacea och vitlök kan skydda mot vissa virus.

Torkild Sköld: Så praktiserar du självledarskap i kristid

Krönikan

Vi befinner oss i kris. Utöver hälsohotet har många av oss fått förändrade arbetssituationer och förändring av vår normala vardag. Vi behöver samarbeta för att klara oss ur detta – men var och en av oss, särskilt vi som har hälsan kvar behöver också ta ansvar för oss själva. Det är viktigare nu är någonsin skriver föreläsaren Torkild Sköld i denna krönika.

Micke Syd hjälper blåljuspersonal samla in pengar och skyddsutrustning

Allmänt

Stiftelsen ”Blåljus I Samverkan” samlar in medel till hjälp för personal inom bland annat polis och räddningstjänst i olika former. Artisten och trummisen i bandet Gyllene Tider – Micke Syd Andersson är ambassadör för stiftelsen och går nu ut och vädjar till allmänheten att bidra till skyddsutrustning åt de som i sitt jobb dagligen utsätts för smittan.

 

Fysioterapeuten: “Se på kroppen som en god vän”

Mental hälsa

Stress är ett växande problem något inte minst fysioterapeuter märker av i sitt arbete. Eva Moberg har varit yrkesverksam i 30 år och har sett hur problemen med stress eskalerat. I sin bok "Återta balansen" skriver hon om vikten av en helhetssyn på kropp och hälsa och manar oss att se våra kroppar som våra bästa vänner. 

Pulvret som skapar en mur mot pollen

Hälsa

Mike Jones insåg att ingen på fabriken där han jobbade fick hösnuva på våren – och kopplade ihop det med det vita pulvret av cellulosa som yrde i lokalerna. Idag har cellulosapulvret hela 36 vetenskapliga studier bakom sig. Miljontals människor världen över får hjälp med sin pollenallergi genom att puffa upp pulvret i näsborrarna där det lägger sig som en barriär mot irriterande pollen.

Katter skänker tröst i oroliga tider

Mental hälsa

Många av oss tvingas stanna hemma, då umgås vi också mer med våra husdjur än vanligt. Katt är ett omtyckt sällskapsdjur och en färsk undersökning visar att de flesta värdesätter sina katter högt och många tycker att katten är den som ger mest tröst när de är ledsna.

 

Fredrik Paulún: ”Stroken fick mig att gå mot ett nytt håll”

Hälsa

För 15 år sedan drabbades Fredrik Paulun av en stroke. Det blev en dramatisk vändpunkt för hälsogurun, efter det har han optimerat näringsintaget och han tar det betydligt lugnare med träningen. I den senaste boken, Biohack, ät rätt för din kropp, beskriver Fredrik hur han äter för att hålla sig frisk och förebygga sjukdomar.

Efter coronakrisen: “Ställ om – inte tillbaka!”

Eko/miljö

Vi står inför en ekologisk kollaps om vi inte drastiskt minskar vår förbrukning av jordens resurser. Pella Thiel är ekolog, 2019 utsågs hon tillsammans med Greta Thunberg och sångaren Magnus Carlson till Årets miljöhjälte och fick motta pris ur kungens hand. I detta debattinlägg uppmanar hon oss att ta tillvara på Coronakrisens möjlighet att ställa om till ett hållbart samhälle.

 

Så undviker du vårdepression

Mental hälsa

På våren när ljuset kommer tillbaka blir en del av oss trötta och nedstämda och vissa får till och med en depression. Johannesört är ett sätt att få hjälp då den ger en lättare sinnesstämning och lindrar oro. Efter två veckor kan du känna att glädjen återvänder.

Går det att träna vid förkylning?

TRÄNING

Du har säkert funderat på om du vågar tränar när du är förkyld. En grundregel är att aldrig träna med feber eller en infektion i kroppen, för det kan i värsta fall gå hårt åt hjärta och njurar. Att vara småförkyld och träna lite lätt är oftast inget problem, men ibland kan det vara svårt att känna var gränsen går.

30 dagars gratis online träning

TRÄNING

Är du sugen på att träna - men vill stanna hemma? För dig som inte redan är medlem på Yogobe har vi på Kurera tagit fram ett specialerbjudande: Du får tillgång till alla Yogobes träningsfilmer online under 30 dagar. 

“Maxvärden för vitaminer gynnar myndigheterna – inte konsumenterna”

Kurera debatt

När risken för influensa är som störst och många svenskar vill stärka sitt immunförsvar lägger Livsmedelsverket fram ett förslag om maxvärden för vitaminer och mineraler i kosttillskott. Om förslaget antas kommer många effektiva och hälsofrämjande näringstillskott att förbjudas i Sverige. Detta är helt i motsatt riktning mot övriga nordiska länders hälsostrategier. Det skriver Filip Sjöström, ordförande i Nordic Nutrition Council i detta debattinlägg, där han även uppmanar till att göra din röst hörd genom att skriva under den namninsamling som NNC startat.

 

Viktigt med goda matvanor vid oro och stress

Kost

Tröstäter du? I tider av oro och hög stress ligger det nära till hands att ta till mat för att lugna oss, särskilt om vi går hemma och har nära till skafferiet. Det är därför lätt att ta en macka till, mumsa på chips eller smågodis i större utsträckning än vanligt. Då är det bra att ha struktur på sitt ätande, här får du några tips.

Sverige ska bli bäst på hjärtforskning

Hälsa

I Sverige samlar vi information i medicinska register. Det ger unika förutsättningar att göra stora befolkningsstudier som sträcker sig över lång tid. Forskare vid Uppsala universitet vill inom fem år ha hittat nya och ovanliga riskfaktorer att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Detta för att bland annat kunna förutsäga en hjärtinfarkt några månader innan den uppstår.