Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

WHO avråder från antiinflammatoriska läkemedel vid covid-19

Det finns enligt franska myndigheter bevis för att antiinflammatoriska läkemedel som Ipren, Voltaren och Treo kan förvärra tillståndet hos personer drabbade av covid-19, man avråder därför sjuka från att ta den typen av läkemedel. Rekommendationer som nu även får stöd av Världshälsoorganisationen WHO. Svenska myndigheter har dock hittills tonat ned risken.

Artikeln har uppdaterats.

Båda franska myndigheter och hälsomyndigheter i Schweiz har varnat för att vanliga antiinflammatoriska läkemedel kan driva på det nya coronaviruset, rapporterar The Guardian. Nyligen uppmanade även en talesperson för WHO att undvika läkemedel som Treo och Voltaren, vid covid-19, tills man från Världshälsoorganisationens sida hunnit undersöka saken närmare. Men svenska myndigheter förhåller sig alltså avvaktande.

 

Försvagar immunförsvaret
Antiinflammatoriska läkemedel som NSAID- och kortisonpreparat fungerar så att de undertrycker inflammatoriska symtom genom att hämma den immunologiska processen som orsakar inflammationen. Något som enligt franska myndigheter kan öka risken för komplikationer i samband med feber och infektion genom att immunförsvaret försvagas. Antagandet baseras på en studie publicerad i The Lancet.

LÄS OCKSÅ: Förkorta förkylningen med C-vitamin

Rekommenderar paracetamol vid feber
Landets hälsominister, Olivier Véran, som även är läkare och neurolog, skrev följande på Twitter: ”Att ta antiinflammatorier som ibuprofen och kortison kan vara en faktor som förvärrar infektionen. Vid feber, ta paracetamol. Om du redan tar antiinflammatoriska läkemedel, fråga din läkare om råd.” Därefter gick landets folkhälsoansvarige, infektionsläkaren Jérôme Salomon, ut och sa att ”allvarliga fall kopplade till inflammationshämmande läkemedel har hittats bland patienter med covid-19”, skriver Svenska Dagbladet.

Antiinflammatoriska läkemedel är sedan tidigare kända för att utgöra en risk för personer med infektionssjukdomar eftersom de tenderar att minska responsen från kroppens immunsystem. Det franska hälsoministeriet rekommenderar sjuka personer som väljer att äta febernedsättande att istället välja paracetamol, som finns i exempelvis Alvedon och Panodil, då det minskar febern utan att motverka inflammation. Medan personer som fått läkemedlen ordinerade rekommenderas att rådgöra med förskrivande läkare.

LÄS OCKSÅ: Ungdomar tävlar på smärtstillande

Ökar risken för komplikationer
Jean-Louis Montastruc, chefen för farmakologi vid Toulouse sjukhus, har sagt i en radiointervju att antiinflammatoriska läkemedel ökar risken för komplikationer när det föreligger feber eller infektion. Och enligt en schweizisk läkare visar en färsk studie att möss som fått antiinflammatoriska läkemedel förvarar sig sämre mot covid-19. Även i Storbritannien kritiseras den allmänna hållningen hos NHS att det är OK att ta ibuprofen av experter. Ian Jones, virolog vid University of Reading, säger i ett uttalande ”Det finns goda vetenskapliga bevis för att ibuprofen förvärrar tillståndet eller förlänger det. Rekommendationen måste uppdateras.”

 

LÄS OCKSÅ: Voltaren blir receptbelagd – risk för hjärt-kärlbiverkningar

Läkemedelsverket tonar ned risken
Sedan årskiftet säljs läkemedel med både paracetamol och ibuprofen bakom disk på franska apotek och de som vill köpa dessa informeras av apotekspersonal om riskerna. I Sverige finns samma läkemedel att köpa receptfritt i livsmedelsbutiker och på bensinmackar. Här ifrågasätter också Läkemedelsverket de franska hälsomyndigheternas varningar när det kommer till antiinflammatoriska läkemedel och menar att de är säkra att ta för de som är drabbade av covid-19. Dock avråds äldre och personer med hjärt- och kärlsjukdom från att ta  preparaten.

Uppdaterad: Baserat på rådande kunskapsläge avråder WHO inte längre från att använda Ibuprofen för att behandla feber och smärta vid covid-19. Enligt experter finns det inga bevis för att ibuprofen förvärrar virusinfektionen.

Av redaktionen

Källa: The Guardian, SvDScience Alert och Science Alert uppdaterad artikel.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

kvinna tar sig för munnen

Lindra herpes på naturlig väg

Hälsa

Det är många som lider av herpes. Det finns rapporter om att åtta av tio har herpes typ 1, vilket oftast betyder att man får munsår. Cirka en av fyra svenskar har herpes typ 2, vilket betyder att man har det i underlivet. Det finns naturliga sätt att lindra smärtan av ett herpesutbrott.

bär

Bären som främjar god hälsa

Kost

När vi använder ordet superbär så beskriver det bär som är särskilt rika på antioxidanter, vitaminer och mineraler. Antioxidanter skyddar mot fria radikaler i kroppen, och kan likans vid ett rostskydd på bilen. Forskningar har visat att befolkningsgrupper med hög medellivslängd och låg sjukdomsförekomst har haft ett högt intag av antioxidanter. Här kommer några antioxidantrika bär.

kvinna serverar seniorer mat

Så ska undernäring hos äldre förhindras

Äldre

2017 kom en rapport från Socialstyrelsen som berättade att 40 000 personer som har äldreomsorg lider av undernäring och att fler än 100 000 riskerar att hamna där. I Sigtuna utbildar man personalen, men även seniorer som vill, för att komma tillrätta med problemet.

 

Ett par vilar

9 effektiva tips för att hjälpa sömnen på traven

Hälsa

Vi behöver sova tillräckligt för att må bra. Hjärnan repareras under natten och om du inte sover tillräckligt fungerar inte denna process optimalt. Anledningarna till sömnproblem kan vara många, och inte sällan går problemen i cykler. Här är några tips för att hjälpa sömnen på traven.

 

färgglad omelett på tallrik

Lunchtips: Grekisk omelett

Glutenfritt

Utsökt sälta från fetaost, härlig krämighet från avokado och protein från ägg gör det här till en snabb, enkel och somrig lunch full av näring. Granatäpple och valnötter ger förutom supernäring även ett skönt tuggmotstånd. 

kvinna som får skönhetsbehandling

IPL – kan det vara bra för huden?

Hud

Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

kvinna och mygg

Variant av botox som skydd mot myggor

Eko/miljö

Pål Stenmark är professor i strukturell biokemi och han har belönats med ett pris för att ha hittat ett nytt botox-gift som fungerar mot malariamyggor. Insektsgifter är ofta väldigt miljöovänliga, men just detta botoxmedlet, som är ett protein, bryts ner i naturen och lämnar inte några onaturliga rester.

 

två kvinnor med former vid stranden

Därför går vi upp i vikt när vi blir äldre

Vikt

De allra flesta tycker nog att det blir allt svårare att hålla vikten i takt med att de blir äldre. Forskning från Karolinska Institutet visar att vi med åren får en minskad omsättning av fett – eller så kallade lipider – i fettväven, vilket gör att vi lättare går upp i vikt när vi blir äldre.

 

Kvinna före och efter viktnedgång

Så gjorde Mam Zuta sin fantastiska hälsoresa

Hälsa

I januari 2018 vägde Mam Zuta 100,5 kilo. Värken i kroppen gjorde att hon hade svårt att fungera i sitt vardagsliv. Då bestämde hon sig för att nu fick det vara nog. Hon började en hälsoresa som idag landat i 56 kilo och en kropp som många drömmer om.

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Sara Nomberg, hudvårdsexpert

Sara Nomberg: ”Jag är min egen försökskanin”

Hälsa

Hon är bara 30 år, men har redan drivit sitt eget hudvårdsmärke i över tio år. Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg är eldsjälen som långt före de flesta andra förstod fördelarna med ekologisk hudvård. Men livet började på tuffast möjliga vis för Sara, som var nära att inte överleva barndomen.

 

kvinna vid träd

Matilda fann hormonbalans – slapp akne och PMS

Hälsa

När Matilda Lundqvist kom in i puberteten fick hon problem med akne. Hon provade den ena behandlingen och krämen efter den andra, men inget hjälpte mer än för stunden. Till sist hittade hon ett tillskott med ren bidrottninggelé. På bara några månader var hennes hy i princip problemfri.