Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

echinacea blommor

WHO lyfter fram studien på echinacea som skydd mot covid-19

Kurera skrev nyligen om en studie på echinacea som visade att den röda solhatten skyddar mot covid-19. Nu har WHO, Världshälsoorganisationen lagt upp studien på hemsidan.
– När WHO nu tar upp och länkar till den schweiziska studie som visar att ett välrenommerat echinacea-preparat motverkar flera olika coronavirus, inklusive det senaste SARS-CoV-2, så är det ett välkommet erkännande av att även örtmediciner kan bidra med skydd mot coronasmittan, säger professorn i farmakognosi Jan G Bruhn.

För drygt en månad sedan berättade Kurera att en forskargrupp från det schweiziska statliga Spiez-institutet kunde visa att det traditionellt växtbaserade läkemedlet, Echinaforce, kan inaktivera flera coronavirus, bland annat SARS-CoV-2 som orsakar covid-19. Forskarna beskriver effekten som växtläkemedlet ger som ”corona-virusdödande”.

 

LÄS OCKSÅ: Färsk echinacea – en räddare i förkylningstider

Banbrytande studie
Professorn i farmakognosi Jan G Bruhn berättade att forskarna i provrörsförsök studerat olika coronavirus som kan drabba människor. De flesta av dessa virus ger lindriga luftvägsinfektioner, men man testade också de allvarliga MERS-CoV och SARS-CoV, som gett upphov till epidemier med en dödlighet på fyra till 35 procent.

– Det som gör den nya studien så banbrytande är att ett antal kliniska studier har visat att Echinaforce och liknande preparat är effektiva både för att förebygga och för behandla vanlig förkylning. Omfattande användning på människor visar att förkylningarna blir både kortvarigare och lindrigare, säger Jan G Bruhn.

Studien visade att Echinaforce kunde hindra viruset från att infektera mänskliga celler och dessutom inaktivera viruset i provrör. Echinaforce är ett växtbaserat läkemedel som är godkänt och registrerat sedan lång tid i flera europeiska länder, inklusive Sverige.

LÄS OCKSÅ: “Jag har inte varit förkyld på flera år”

Borde uppmärksammats mer
– De nya resultaten bör därför tas på allvar och leda till omfattande testning av corona-prevention. I preparatets hemland Schweiz har uppmärksamheten varit stor i alla slags media och apoteken har tvingats ransonera försäljningen för att undvika hamstring, berättar Jan G Bruhn.

 

Han tycker att det är anmärkningsvärt att studien ifråga inte uppmärksammats mer i Sverige. Istället har man skrivit och spekulerat mycket om helt oprövade mediciner med okända risker. Även om Echinaforce bara skulle ge ett begränsat skydd, så gäller ju detsamma för munskydd och handsprit.

– Låt oss hoppas att även den svenska sjukvården kan överge sina fördomar om naturläkemedel och istället bidra till att hitta nya sätt att förebygga och behandla covid-19. Vi behöver flera redskap i kampen mot corona, säger Jan G Bruhn

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.