Wow – musikfestival slutar med engångplast | Kurera.se

Foto: Faramarz Gosheh

Wow – musikfestival slutar med engångplast

Musikfestivalen Way Out West som går av stapeln i Göteborg i veckan, tar nu nästa steg i sitt miljöarbete. Sedan tidigare har man helt slutat sälja kött och mejeriprodukter – nu ska även festivalområdet bli fritt från engångsartiklar i plast.Beslutet är ett naturligt led i festivalens redan omfattande miljöarbete men också en anpasning till det EU-direktiv som antogs tidigare i år. Direktivet börjar dock gälla först 2021 men Way Out West väljer att slopa plasten redan nu, skriver musiktidningen Gaffa.

 

Vill få bort all engångsplast
Med detta initiativ vill festivalledningen på sikt få bort alla engångsartiklar av plast i verksamheten, man ser även en chans att markera och uppmärksamma problemet. ”Vi sitter alla i samma båt med plast flytande omkring oss”, säger Niklas Jonsson, från Way Out Wests festivalledning till Gaffa.

LÄS OCKSÅ: Mängden plast ökar lavinartat

Satsar även på klimattransparens
Från och med i år blir festivalen även klimattransparent. Tillsammans med Oatly kommer man att klimatberäkna hela festivalen. Det genom att ta reda på och visa hur mycket växthusgasutsläpp olika saker på en festival genererar. Det gäller allt från mobilladdningsstationer till Stora scenen och toaletterna.

”Tanken är att kunna jämföra så att vi kan bli ännu bättre nästa år. Och att bli en klimattransparent festival.” skriver WOW på sin Facebooksida.

LÄS OCKSÅ: “Musik kan ha en läkande effekt”

Vill tydliggöra klimatfrågan
Genom att göra festivalen klimattransparent gör vi förhoppningsvis frågan mer konkret för våra besökare, menar Peter Björklund på Luger som arrangerar festivalen som är förlagd till Slottskogen i Göteborg.

 

Klimatpositiv festival 
Men Wow är inte ensamma om att ha en tydlig miljöprofil. Department Festival i Stockholm har lyckats med sin målsättning, att bli första festivalen i världen som är klimatpositiv. Tillsammans med ZeroMission har de tagit ett helhetsgrepp för att reducera festivalens klimatfotavtryck, och en klimatanalys har genomförts i enlighet med standarden ISO 14067. Nu hoppas ledningen att andra festivaler ska inspireras och se över sin verksamhet.

Av redaktionen


Källa: Gaffa


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.