Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Livet, träningen och sjukdomen

Våga tänka själv och utmana sanningen!

Eller kanske ska  jag skriva "sanningen"....För vad är det som är sant egentligen? Är min sanning densamma som alla andras sanning? Är sanningen verkligen sann eller är det tillfälliga omständigheter som skapar en tillfällig sanning som får vara sann tills dess att nya omständigheter eller information skapar en ny sanning?

De som känner mig har vid det här laget börjat undra "Vad sysslar han med och vad i hela friden har han testat för lattjo hälsopreparat nu??" För filosofi har aldrig varit min starka gren, det sa åtminstone min filosofilärare på gymnasiet. Men anledningen till att jag fastnade i det här  tankespåret är att jag över tid har fascinerats över hur sanning och fakta skapas, först och främst inom fitness och träningsindustrin men som det är nu känns det som att de gäller de flesta områden. Men för att inte bli kategoriserad som en konspiratör eller strålgubbe så håller jag mig till träningsvärlden. För nu.

Även om jag allt som oftast har försökt genomföra någon form av källgranskning innan jag tar till mig ny information ska jag villigt erkänna att jag alltför ofta inte har grävt djupt nog i olika fall där information har lagts fram. Jag har helt enkelt litat på och köpt läget när vissa saker har hävdats och upprepats tillräckligt många gånger utan att ha kontrollera var informationen kommer ifrån i grund och botten. Vilket i sig kanske inte är konstigt när det är personer som är högt ansedda inom ämnet som har uttryckt detta och man, eller i alla fall jag förutsätter att "det här måste ju stämma, annars skulle han/hon väl inte stå och tjoa om det".

Men när jag sedan har kommit i kontakt med information som mer eller mindre som säger raka motsatsen har jag börjat fundera hur sjutton det ligger till egentligen. Jag kan någonstans accepterar att det finns ett visst mått av felmarginal i alla påståenden och att det dyker upp skiftningar i vissa typer av fakta. Det får man liksom någonstans räkna med. Men då pratar vi skiftningar i att någon säger att en mörkgrön lastbil körde förbi, medan en annan hävdar att det var en ljusgrön lastbil. Jag kan nog t.o.m sträcka mig så långt att det eventuellt var en blå lastbil. Men det är INTE ok att någon sedan hävdar att det var en skoter! Eller att det helt enkelt inte körde förbi något alls. I dessa fall har jag börjat fundera i banor som involverar ord som "kronisk dumhet" och "galenskap". I alla fall när jag är på någorlunda bra humör, är jag bitter, grinig och sur är jag påhittigare i mina val av ord...

Hur det kan uppkomma den här typen av motsättningar i påstående rätt och fel gällande exempelvis kosthållning eller träningsmetodik  kan jag såklart bara spekulera kring och i många fall hoppas jag att svaret heter utveckling. Att det har framkommit ny fakta genom forskning eller liknande och det kan väl inte vara annat än positivt. Sen att jag kan bli lite bitter över att jag har bränt tid och energi på något som nu visar sig inte riktigt stämmer är ju en annan sak, men det är väl kanske en del av utvecklingen det med?

Men det är inte alltid utveckling i alla nya rön. När man nagelfar en del nya rön visar det sig ibland att i grund och botten är det här egentligen inget som är nytt, den här informationen har funnits länge, men att den t ex. har blivit förvanskad på något sätt och kommit ut lite galet. Eller så är det som med en del av den gamla informationen, att det är ett påstående som har fått fäste utan någon egentlig förankring och ingen har brytt sig om att kontrollera om det verkligen förhåller sig på detta sätt.

Nu menar jag inte att man behöver ifrågasätta precis allt i i alla lägen, det blir bara jobbigt för alla inblandade och ska förhoppningsvis inte vara nödvändigt. Men det kan vara en idé att suga lite på informationen, använda magkänslan och känna in om det här kan tänkas vara vettigt för att sedan testa och utvärdera själv. Något som på pappret ska vara dunder och något som "alla" andra tycker är rätt och sant behöver nödvändigtvis inte vara din sanning.

Du är ju trots allt unik. Precis som alla andra.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Naprapaten: “Jag älskar kettlebells, det ger mig så mycket kunder!”

Naprapaten: “Jag älskar kettlebells, det ger mig så mycket kunder!”

Hälsa

Dagens inlägg tänkte jag dedikera till kettlebells. Jag är ingen fanatiker och jag tänker inte predika om att kettlebells är det ultimata eller bästa träningsredskapet som finns, eller det enda träningsredskapet du ska använda. Men absolut, jag gillar kettlebells! Och rätt använt är kettlebells ett mycket bra, fruktansvärt effektivt och roligt träningsredskap! Skadliga kettlebells?! Idag […]

Quality Body. När du behöver hjälp med läkning av kropp och själ.

Quality Body. När du behöver hjälp med läkning av kropp och själ.

Mental hälsa

Djungelterapi? Jag har under större delen av mitt liv tagit hjälp av olika typer av kroppsliga terapeuter för att hantera de skavanker och skador som har dykt upp. Jag har gått till kiropraktorer, naprapater, massörer, akupunktörer, osteopater, kinoterapeuter, kinesiologer, dornterapeuter med flera, allt ifrån sådana som jag har fått på rekommendation till sådana som jag […]

Del 5. Loaded Carries. Bär grejer!

Del 5. Loaded Carries. Bär grejer!

Hälsa

Jag brukar försöka delge namn på olika övningar, rörelser eller vad det nu är jag skriver om på både svenska och engelska för att få med så många som möjligt på tåget. Idag skiter det sig en aning då jag inte kan komma på något vettig svensk översättning för Loaded Carries som gör att man förstår utan […]

Socker eller sötningsmedel? Kom igen, Väx upp!

Socker eller sötningsmedel? Kom igen, Väx upp!

Kost

Jag bryter av min serie om rörelse för ett ögonblick och ska testa något nytt. Skriva ett kort inlägg, hör och häpna. Men jag måste få det här sagt, nu..nyss! Hörde en diskussion som gällde den eviga diskussionen mellan sötningsmedel och socker, vilket är bäst/sämst och så vidare. Jag är inte emot diskussionen per definition […]

Grundläggande rörelser för liv, Del 2. Press

Grundläggande rörelser för liv, Del 2. Press

Allmänt

Starta pressarna! Ok, vi återupptar där vi slutade och ska försöka bryta ned varje kategori lite mer i detalj utan att för den skull “nörda” ned oss helt. Tanken med dessa inlägg är inte att man ska lära sig att bemästra varje enskild rörelse fullt ut, för detta krävs mycket mer än ett blogginlägg, utan […]

Grundläggande rörelse för liv! Del 1

Grundläggande rörelse för liv! Del 1

Allmänt

Nu har det återigen gått alldeles för lång tid sedan jag skrev något på bloggen. Jag har haft en uppgift att göra som har tagit precis all min tid och energi i anspråk vilket har gjort att jag har prioriterat bort allt annat. Nu uppgiften avklarad för stunden och jag kan börja ta hand om […]

Obekvämt i hälsans tjänst!

Obekvämt i hälsans tjänst!

Allmänt

“Sitter du bekvämt?” Svarar du ja på den frågan är min tes att du gör dig själv en otjänst. Allt ska vara bekvämt, snabbt och gott idag. Och saker blir bara bekvämare, snabbare och godare.. men ändå går trenden åt att folk mår sämre och sämre, både fysiskt och mentalt. Även om jag inte (än) […]