Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Livet, träningen och sjukdomen

Syra-basbalansen, viktigare än du tror?

Syra-bas balansen.

När jag skriver det här inser jag att jag egentligen borde skämmas lite. Trots att jag under åtminstone hälften av mitt yrkesverksamma liv har arbetat inom hälsokostbranschen har jag inte ägnat syra-bas balansen i kroppen någon större tankeverksamhet. Min inställning har varit att om jag bara ser till att äta bra mat och sköta mig så löser kroppen det där själv.

'Egentligen är det väl precis så enkelt i grunden också, men med tanke på hur vårt samhälle ser ut och fungerar idag kanske det är lite fler faktorer som spelar in och försvårar enkelheten en aning.

Storyn bakom att jag fick upp ögonen för syra-bas balansen på ett mer medvetet plan kan antingen ses som slumpartade händelser utan samband, eller eventuellt något annat. Det beror lite på vilket piller du valde att svälja när du fick chansen att välja, det röda eller det blå pillret....

Hursomhelst, grejen var den att jag led av av en ganska kraftig kalciumbrist vilket jag inte var medveten om. Jag tyckte inte att det borde förhålla sig på det sättet med tanke på mitt födointag men de kroppsliga signalerna var såhär i efterhand supertydliga, men jag insåg verkligen inte det vid detta tillfälle. Det var inte förrän jag började fundera över varför i hela friden jag i princip varje natt drömde att jag tappade tänderna, bröt benen och/eller förblödde som jag blev uppmärksam på mina fysiska tecken i vaket tillstånd och förstod hur landet låg.

I och med detta började jag b la. att äta ost igen vilket var något jag som jag visserligen tycker om men hade valt bort ur min kost av olika anledningar, men nu tänkte jag att det var läge att börja äta det igen. Sagt och gjort, ost las på inköpslistan och stoppades in i kylen.

Nu vet jag jag inte exakt under hur lång tid det här pågick, men det blev att under en kortare period att jag tämligen ofta lyckades, eller snarare misslyckades med att stänga kylskåpet helt med följden att kylskåpslamporna stod och lös för att sedan bli väldigt varma. Tillfälligheter eller inte, det var ALLTID den nedrans osten som blev förstörd  när detta skedde, speciellt när osten var nyköpt.

Jag började tro att det hade gått troll i osten och slutade helt enkelt att köpa hem ost. Det var i samband med detta som jag började grotta mer i olika kalciumkällor och kom i kontakt med olika listor över syra-bas balansen.

Förvisso är jag starkt skeptisk till en del av dessa listors exakthet när det kommer till värden och inget jag lägger någon jättevikt vid, men de kan ge en ganska bra fingervisning om hur det förhåller sig med olika livsmedel och var åtminstone för mig ett hjälpmedel att få en begrepp om hur surt eller basiskt ett födoämne är.

På samma sätt tycker jag att testa sitt ph-värde med lackmuspapper inte ska tas som en absolut sanning men även här kan man få en uppfattning och indikation på hur landet ligger.

För min del vid det här tillfället  kan jag berätta att när jag stoppade ned mina lackmuspapper i kroppsvätskan som skulle testas hände det inte ett förbannade dugg på pappret. Det hade precis samma färg som innan jag stoppade ned det och enligt skalan låg värdet då under 5,5 vilket tyder på en kraftig försurning.

Det kommer knappast som någon skräll att hårdostar generellt har bland det mest sura värdena att finna eller?

Ja, jag vet.Det finns tusen förklaringar till varför det blev just osten som blev förstörd och blablabla. Men nu var det så det var, min story, knip igen!!

Efter detta började jag aktivt välja bort kraftigt sura livsmedel och valde att äta mycket mer basiska födoämnen. I samband med det här fick jag upp ögonen för en hel del födoämnen, framförallt grönsaker som jag aldrig någonsin ens hade funderat på att äta tidigare, som nu äts flera gånger i veckan med hög uppskattning.

Dock var basgörandet av min kropp en lång och utdragen historia.  Jag tog hjälp av basgörande tillskott såsom björkaska och mineralkarbonater i höga doser tillsammans med min kostomläggning men det hände inte mycket initialt. Det tog uppemot 2 månader innan ens jag såg en förändring på lackmuspappret, men det var fortfarande långt ifrån de nivåer som man rekommenderar att man ska ligga på. Men däremot började jag faktiskt sakterliga må bättre i kroppen. Det var i den här vevan som jag märkte att min kropp började svara på behandlingarna jag utsatte den för, vilket den tidigare i princip vägrade att göra. Jag började märka förbättringar i mitt rehabiliterngsschema och sakta, sakta började utvecklingen gå åt rätt håll.

Jag började må bättre och bättre och plötsligt hade mitt PH-värde slagit över till en konstant basisk utsöndring vilket tyder på att kostomläggningen hade kommit ikapp och att jag hade börjat få en balansering.

Det finns som sagt en hel del olika teorier kring det här med ph-värdet och användandet av lackmuspapper för att mäta det och det ska absolut inte tas för någon absolut sanning. Men för min del var det viktiga att börja må bättre i kropp och själ vilket jag verkligen hade börjat göra. Att lackmuspappret hade uppvisat fördröjda förbättrade värden efter att jag hade börjat uppleva en klar förbättring i mitt välmående leder åtminstone mig till att det finns ett tydligt samband mellan frånvaro av sjukdom och ph-värden som ligger inom rätt ramar.

Just det, blå och röda piller har inget med potenshöjande medel att göra. Ledtråd: Ser du verkligheten som den verkligen är eller lever du i en skyddad verkstad? Har du inte knäckt det än tittar du inte tillräckligt mycket på film 😉

Jag tog det röda pillret.

Må väl till nästa gång.


2 comments on “Syra-basbalansen, viktigare än du tror?

 1. Andreas on

  Hej

  Har vart inne på mat som gör min kropp mer basisk. Skillnaden på mitt ph-värde har fått stor skillnad mot det basiska hållet vilket jag kan känna på välmående och mera ork i vardagen.

  Ha det bra

  Andreas

  Svara
 2. Yoel Grundemark on

  Hej!
  Kul att du mår bättre och orkar mer! Jag vet väldigt många som har kommit tillrätta med många typer av olika krämpor genom att “bara” föbättra sitt ph-värde. Sen pratar läkarna om att det bara är ruffel, båg och hittepå. Må så vara, uppenbarligen funkar det bättre än många mediciner för folk och då ska åtminstone jag säga att jag föredrar hittepå som funkar före vetenskapligt bevisat som inte fungerar… men det är ju jag 😉

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Naprapaten: “Jag älskar kettlebells, det ger mig så mycket kunder!”

Naprapaten: “Jag älskar kettlebells, det ger mig så mycket kunder!”

Hälsa

Dagens inlägg tänkte jag dedikera till kettlebells. Jag är ingen fanatiker och jag tänker inte predika om att kettlebells är det ultimata eller bästa träningsredskapet som finns, eller det enda träningsredskapet du ska använda. Men absolut, jag gillar kettlebells! Och rätt använt är kettlebells ett mycket bra, fruktansvärt effektivt och roligt träningsredskap! Skadliga kettlebells?! Idag […]

Quality Body. När du behöver hjälp med läkning av kropp och själ.

Quality Body. När du behöver hjälp med läkning av kropp och själ.

Mental hälsa

Djungelterapi? Jag har under större delen av mitt liv tagit hjälp av olika typer av kroppsliga terapeuter för att hantera de skavanker och skador som har dykt upp. Jag har gått till kiropraktorer, naprapater, massörer, akupunktörer, osteopater, kinoterapeuter, kinesiologer, dornterapeuter med flera, allt ifrån sådana som jag har fått på rekommendation till sådana som jag […]

Del 5. Loaded Carries. Bär grejer!

Del 5. Loaded Carries. Bär grejer!

Hälsa

Jag brukar försöka delge namn på olika övningar, rörelser eller vad det nu är jag skriver om på både svenska och engelska för att få med så många som möjligt på tåget. Idag skiter det sig en aning då jag inte kan komma på något vettig svensk översättning för Loaded Carries som gör att man förstår utan […]

Socker eller sötningsmedel? Kom igen, Väx upp!

Socker eller sötningsmedel? Kom igen, Väx upp!

Kost

Jag bryter av min serie om rörelse för ett ögonblick och ska testa något nytt. Skriva ett kort inlägg, hör och häpna. Men jag måste få det här sagt, nu..nyss! Hörde en diskussion som gällde den eviga diskussionen mellan sötningsmedel och socker, vilket är bäst/sämst och så vidare. Jag är inte emot diskussionen per definition […]

Grundläggande rörelser för liv, Del 2. Press

Grundläggande rörelser för liv, Del 2. Press

Allmänt

Starta pressarna! Ok, vi återupptar där vi slutade och ska försöka bryta ned varje kategori lite mer i detalj utan att för den skull “nörda” ned oss helt. Tanken med dessa inlägg är inte att man ska lära sig att bemästra varje enskild rörelse fullt ut, för detta krävs mycket mer än ett blogginlägg, utan […]

Grundläggande rörelse för liv! Del 1

Grundläggande rörelse för liv! Del 1

Allmänt

Nu har det återigen gått alldeles för lång tid sedan jag skrev något på bloggen. Jag har haft en uppgift att göra som har tagit precis all min tid och energi i anspråk vilket har gjort att jag har prioriterat bort allt annat. Nu uppgiften avklarad för stunden och jag kan börja ta hand om […]

Obekvämt i hälsans tjänst!

Obekvämt i hälsans tjänst!

Allmänt

“Sitter du bekvämt?” Svarar du ja på den frågan är min tes att du gör dig själv en otjänst. Allt ska vara bekvämt, snabbt och gott idag. Och saker blir bara bekvämare, snabbare och godare.. men ändå går trenden åt att folk mår sämre och sämre, både fysiskt och mentalt. Även om jag inte (än) […]