Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Livet, träningen och sjukdomen

Yoel Vs Medicinen. Game, set, match!

Medicin mot reumatism och inflammation.

Jag har aldrig någonsin varit något fan av farmakologiska läkemedel. Jag utvecklade dessutom en ganska stor avsky för dessa preparat när jag i yngre år mer eller mindre gjorde mig själv beroende av olika typer av smärtstillande mediciner för att överhuvudtaget ta mig upp ur sängen. När jag hade lyckats göra mig fri från det fängelset så lovade jag mig själv att aldrig någonsin fastna i den fällan igen.

När jag råkade ut för min ryggskada satt det väldigt långt inne att behöva ta till antiinflammatoriska och muskelavslappnande mediciner igen, men tyvärr var det enda sättet för att kunna få någon form av sömn och vila även om det bara var på kort sikt. När jag fick min reumatiska diagnos och lösningen på det var att dagligen äta antiinflammatoriska läkemedel höll jag på att få spelet. Min läkare började dessutom prata om att sätta in en biologisk medicin, som visserligen har visat väldigt bra effekter men också visat sig öka risken för infektioner och minska motståndskraften mot jästöverväxt mm. Det är säkert något man är supersugen på när man tidigare har haft problem med candidaöverväxt...

Men det bestämdes att jag skulle ge de vanliga antiinflammatoriska tabletterna en chans först. Min läkare sa visserligen att jag kommer behöva medicineringen resten av livet och det beskedet gjorde mig allt annat än glad. Men det var inte läge att inte göra som läkaren rekommenderade. Jag hoppade på tåget, med kraftiga magsmärtor och dagligt näsblod som följd.

Jag fick testa några olika mediciner och till slut fick jag skaplig effekt med en variant och när jag körde på halv dosering ville inte magen skrika rakt ut. Näsblodet fick jag dras med. Det fungerade väl någon månad innan magen kom ikapp och det var totalkollaps även på den halva doseringen. När jag tog kontakt med min läkare gällande detta blev svaret att sätta in en "snäll" medicin för att skydda magen och det var då jag kände att nu får det, ursäkta uttrycket, djävlar i mig vara nog! Medicin mot medicinen, det här är ju helt stört!

Slutmedicinerat!!

I och med det startade matchen eller snarare kriget mot min medicinering på allvar. Jag hade redan tjuvstartat en smula med att b.la. börja lägga om kosten (se tidigare inlägg) för att få bukt med inflammationerna som pågick. I och med att en sur kropp är grogrunden för de flesta sjukdomar, däribland reumatism och inflammationer och att läkemedel gör kroppen surare är det ju verkligen ett moment 22 när du är beroende av antiinflammatoriska mediciner för att klara av tillvaron. Att kunna göra sig av med dessa, vilka de än må vara är i mina ögon en riktig hälsovinst.

Nedan tänkte jag lista en del av saker som jag har tagit till min hjälp med några små kommentarer. Jag kommer inte doktorera i varje enskilt ämne då det mesta redan finns skrivet, men jag kommer lägga till min egna personliga kommentar.

  • Kalcium/magnesium karbonat: För basgörande av kroppen främst genom tillförsel av karbonater, syre. TipsBörja lågt i dosering och höj SAKTA uppåt. Jag hade som vanligt för bråttom och gick på rätt tufft vilket resulterade i att jag kunde typ kissa både fram och bak. Jag märkte en stor förändring i mjukhet i kroppen efter att jag hade kört detta en period. Låsningar i ryggraden släppte lättare och jag blev med tiden rakare i ryggen. Jag förlorade en del muskelmassa en period vilket många skulle bli livrädda för, så även jag initialt. Men i mitt fall var det nödvändigt då jag hade byggt muskler på en skev ställning. En del var tvunget till att tas bort för att ny muskelmassa skulle kunna byggas på en rak ställning.
  • Blandning av helnypon/brännässla/blåbärspulver: Använder detta som bas och blandar sedan i olika perioder med vetegräs/korngräs/chlorella/spirulina/alfalfapulver efter smak och tycke. Dricker en till två drinkar om dagen. Ser ut som kloakvatten men blandat med lite färskpressad ananasjuice smaker det rätt trevligt.
  • FiskoljaHar jag i princip använt dagligen  i 15 års tid men under en tid har jag legat på en normal dosering. Började fundera över att jag i perioder tidigare testat att använda ganska höga doser med fiskolja, ända uppemot 20 gram om dagen och vid dessa tillfällen har jag alltid blivit bättre i lederna. När jag i samma veva sprang på en svensk studie om fiskolja mot bechterews sjukdom där man använde en ganska hög dosering med god effekt ökade jag min dosering till 2x15 ml flytande fiskolja om dagen. Jag har testat att sänka dosen vid några tillfällen men det slutar alltid med att jag går tillbaka till samma dosering för då fungerar saker och ting mycket bättre. Observera. Jag vet att det är en hög dosering, jag säger inte att du ska göra likadant. Men för mig fungerar det utmärkt.  Och ja, det blir ganska dyrt men i det här fallet är det värt utgiften.
  • Gurkmeja. 2 stora matskedar dagligen. Hur? 1 matsked pulver, stoppa i munnen, drick vatten, svälj tills det är borta. Nej, det är inte gott. Ja, det löser sig dåligt. Nej, det är inget problem, svälj bara.
  • Proteaser/Boswellia. Sätter jag in som extrahjälp när det kommer skov. Fungerar antiinflammatoriskt och minskar svullnader. Tar en dos morgon och kväll på tom mage. Viktigt att inte ta enzymerna med mat då de primärt kommer att bryta ned proteinet i maten. Finns en produkt på svenska marknaden som innehåller en blandning av proteaser, boswellia och gurkmeja. Den fungerar väldigt bra och väl värd att testa om man har kraftigare problem.
  • Ingefära/citronvattenKokar upp vatten med bitar av ingefära i, pressar i citron och dricker varje morgon. Basgör, stimulerar matsmältning och dämpar inflammationer.Livar upp, spolar rent och känns fräscht! Smakar dessutom gott så detta är fröjd att dricka.

 

Jag kan fortfarande få ont och ha smärtor mellan varven men idag är de mer eller mindre en promenad i parken mot tidigare och jag har inte behövt ta någon värktablett på många månader. Jag kan träna, arbeta och leva livet fullt ut så upplägget fungerar tydligen ganska bra.

Självklart är detta bara en del i arbetet som behöver göras. Andning, vila och träning är också tre delar som behöver ses över i totalarbetet men det får vi snacka om vid ett senare tillfälle.

 

Må väl till nästa gång!

 

 

 

 


9 comments on “Yoel Vs Medicinen. Game, set, match!

 1. Yoel on

  Hej!
  Vad kul att höra!
  Förhoppningvis kan jag jag kanske bli lite frekventare i mina inlägg…blir ibland lite *hrm* väl långa mellanrum..
  Men vet jag om att några läser bloggen ökar ju ambitionen att skriva 🙂

  Svara
 2. Sussi Jonsson on

  Intressant med dina kosttillägg. Har själv anammat men inte matsked direkt i mun, utan som krydda i maten(stora mängder). Är det något i kosten du tagit bort som hjälper mot problemen? Från sjukvården fått sulfazalin, kortison, tuppkamsprutor o antiflammatorisk-värktablatter. Tagit bort allt då som för dig blir följdproblem. Försöker finna ut andra sätt.

  Svara
  • Yoel Grundemark on

   Hej!
   Jag antar att du pratar om gurkmeja i det här fallet? :). Man kan självklart använda det som krydda i maten men jag har själv funnit det svårt att få ned tillräckligt mängd i matlagningen. 1-2 msk ser jag som någon form av minimum och upp till 4 msk när det är struligt. Man rekommenderar att inta det tillsammans med piperin (verksamma substansen i svartpeppar) för att öka upptaget. Hur mycket det här i praktiken påverkar kan jag inte ge svar på men man använder ofta piperin som tillägg i olika tillskott för att just öka upptaget och det är värt att pröva. Kanske man får bättre effekt redan på en lägre dosering?

   Från början gjorde jag stora förändringar i kosten. Jag uteslöt i princip all mjölk, vete, fläsk, ägg och började ösa på med grönsaker. Jag skrev lite om det i https://kurera.se/yoel-grundemark/2013/10/07/syra-basbalansen-viktigare-an-du-tror/
   Nu äter jag mjölkprodukter och veteprodukter ibland, men försöker att undvika det i möjligaste mån. Använder mig i princip bara av dinkel när jag använder vete om jag har möjlighet.
   Ägg äter jag fortfarande inte (och ytterst sällan fläskkött) . Men det är pga att jag helt enkelt är aningen allergisk mot det och det är nog det som har gjort mest skillnad för min del, att jag fick reda på att jag hade en typ-3 intolerans mot ägg och slutade med det. (Var storkonsument innan..). Så en födoämnesscreening kan vara på sin plats för att få hjälp så slipper man gissa om precis allt.

   En “ny” favorit jag har på tillskottssidan är för övrigt SAM-e. En tämligen dyr produkt och inte helt enkel att få tag på i Sverige men den går att få hem hyfsat smidigt från USA till överkomliga pengar. Får i princip samma effekt av det som av NSAID´s, fast utan bieffekter samt att SAM-e faktiskt gör nytta för kroppen i form av att hjälpa till att göra sig av med gifter. Värt att kika på.
   I övrigt är det fiskolja, gurkmeja och olika proteaser som proteas, bromelain, serrapeptas (!!!) som jag förmodligen aldrig kommer att sluta med.

   Ta hand om dig!

   Svara
   • Sussi Jonsson on

    Hej tack för snabbt och ingående svar. Ja, gurkmeja var det jag menade, som jag ofta använder i matlagningen. SAM-e låter intressant, måste google mer om det. Definitivt göra en födoämnesscreening. Bokar man det via vårdcentral? Tack för goda råd!

    Svara
 3. Överlevnadsguiden on

  Hej Yoel!
  Du nämner inte MSM så jag gissar att det inte är ett tillskott du använder. Än. 😉 MSM står för metylsulfonylmetan vilket är organiskt svavel, ett av de mest förekommande ämnena i kroppens vävnader och som dessutom ingår i många processer.

  Det fina med MSM, eller rättare sagt en av många fina saker, är att det är antiinflammatoriskt och fungerar som naturens eget krotison men utan alla tråkiga biverkningar. Den enda “biverkningen” är att om man överdoserar blir man lös i magen, men börjar man med liten dos och ökar långsamt så är det inga problem.

  Många med reumatiska sjukdomar kan bli helt symtomfria med hjälp av MSM och då rör det sig om doser från en tsk till ett par msk i svårare fall. Hoppas detta kan vara till hjälp för dig också.
  Charlotta

  Svara
  • Yoel Grundemark on

   Hej och tack för ditt inlägg!!

   Well, jag vet inte vad jag ska säga här, men att jag får skämmas lite. Jag använder MSM och har faktiskt gjort det större delen av mitt vuxna liv så jag vet inte varför jag inte tog upp det.
   Men du har helt rätt, MSM är dunder men det kan behöva testas fram rätt dosering. Och jag fick klart bättre effekt när jag höjde doseringen till ca 2 tsk per dag.

   Jag uppskattar att du tog dig tid att skriva, tack!
   Ta hand om dig!!

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Naprapaten: “Jag älskar kettlebells, det ger mig så mycket kunder!”

Naprapaten: “Jag älskar kettlebells, det ger mig så mycket kunder!”

Hälsa

Dagens inlägg tänkte jag dedikera till kettlebells. Jag är ingen fanatiker och jag tänker inte predika om att kettlebells är det ultimata eller bästa träningsredskapet som finns, eller det enda träningsredskapet du ska använda. Men absolut, jag gillar kettlebells! Och rätt använt är kettlebells ett mycket bra, fruktansvärt effektivt och roligt träningsredskap! Skadliga kettlebells?! Idag […]

Quality Body. När du behöver hjälp med läkning av kropp och själ.

Quality Body. När du behöver hjälp med läkning av kropp och själ.

Mental hälsa

Djungelterapi? Jag har under större delen av mitt liv tagit hjälp av olika typer av kroppsliga terapeuter för att hantera de skavanker och skador som har dykt upp. Jag har gått till kiropraktorer, naprapater, massörer, akupunktörer, osteopater, kinoterapeuter, kinesiologer, dornterapeuter med flera, allt ifrån sådana som jag har fått på rekommendation till sådana som jag […]

Del 5. Loaded Carries. Bär grejer!

Del 5. Loaded Carries. Bär grejer!

Hälsa

Jag brukar försöka delge namn på olika övningar, rörelser eller vad det nu är jag skriver om på både svenska och engelska för att få med så många som möjligt på tåget. Idag skiter det sig en aning då jag inte kan komma på något vettig svensk översättning för Loaded Carries som gör att man förstår utan […]

Socker eller sötningsmedel? Kom igen, Väx upp!

Socker eller sötningsmedel? Kom igen, Väx upp!

Kost

Jag bryter av min serie om rörelse för ett ögonblick och ska testa något nytt. Skriva ett kort inlägg, hör och häpna. Men jag måste få det här sagt, nu..nyss! Hörde en diskussion som gällde den eviga diskussionen mellan sötningsmedel och socker, vilket är bäst/sämst och så vidare. Jag är inte emot diskussionen per definition […]

Grundläggande rörelser för liv, Del 2. Press

Grundläggande rörelser för liv, Del 2. Press

Allmänt

Starta pressarna! Ok, vi återupptar där vi slutade och ska försöka bryta ned varje kategori lite mer i detalj utan att för den skull “nörda” ned oss helt. Tanken med dessa inlägg är inte att man ska lära sig att bemästra varje enskild rörelse fullt ut, för detta krävs mycket mer än ett blogginlägg, utan […]

Grundläggande rörelse för liv! Del 1

Grundläggande rörelse för liv! Del 1

Allmänt

Nu har det återigen gått alldeles för lång tid sedan jag skrev något på bloggen. Jag har haft en uppgift att göra som har tagit precis all min tid och energi i anspråk vilket har gjort att jag har prioriterat bort allt annat. Nu uppgiften avklarad för stunden och jag kan börja ta hand om […]

Obekvämt i hälsans tjänst!

Obekvämt i hälsans tjänst!

Allmänt

“Sitter du bekvämt?” Svarar du ja på den frågan är min tes att du gör dig själv en otjänst. Allt ska vara bekvämt, snabbt och gott idag. Och saker blir bara bekvämare, snabbare och godare.. men ändå går trenden åt att folk mår sämre och sämre, både fysiskt och mentalt. Även om jag inte (än) […]