Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Livet, träningen och sjukdomen

Barfotacykling i Åre del 1.

Well, nu brukar det ju vara barfotalöpning man pratar men jag befinner mig inte i Åre för fjällmaran utan för Downhillåkning. (Insåg nu när jag skrev detta inlägg att det blev ganska långt.. igen, så jag återkommer om själva barfotadelen som liksom var det jag skulle skriva om i del två, stay tuned..)

Downhill är för mig en helt ny bekantskap men när man har en partner in crime som är helt såld på utförsåkning vintertid måste ju behovet stillas på något sätt även sommartid. När sommarskidåkning testades på slutade det med ett knä ur led så nu testar vi något som man slår halvt ihjäl sig på när man ramlar istället, på detta sätt slipper vi pjoskerier med med småskador på knän och annat larv.

Nu är ju inte MTB (Förkortning för Mountainbike mamma... ) Downhill åkning något nytt påfund och de flesta har säkert hört talas om det eller till och med testat på detta något sätt men för er som inte vet så fungerar det ungefär som vid alpinåkning. Man tar liften upp, det finns specialställ för hojjarna som tas bort när säsongen är över, och sen tar man någon av lederna ned.

Lederna är markerade på sedvanligt sätt med grön, blå, röd och svart markering som indikerar svårighetsgraden men man använder sig inte av skidpisterna utan det är för ändamålet anpassade nedfarter . Lederna är av väldigt varierande karaktär, allt ifrån branta klippblockspartier som kanske skulle kunna jämföras med någon form av offpiståkning på skidor (även om detta ändå är onpist, offpist är liksom rätt meningslöst på cykel), till grusserpentinvägar, till böljande banor med klara skicrosskopplingar där velodromsvängar och snabba hopp avlöser varandra i snabb takt.

Just i Åre finns en led som har döpts till Shimanoleden som är just en sådan skicrossaktig bana som är omåttligt populär för både den lite mer våghalsige nybörjaren till de rena vettvillingarna som vistas här.

Så det mesta fungerar ungefär som på vintern, du löser ett skipass för tillgång till liften och du kan hyra all utrustning du behöver på plats.

Ett dagskort för liften är aningen billigare än vintertid. I Åre kostar ett dagskort 275 kronor och komplett utrustning med cykel och tillhörande skydd kan du hyra för 750 kr per dag. Hjälm är obligatoriskt vid åkning (borde det vara även vid skidåkning kan jag tycka..) men resten är valfri. Man kan se några av tuffingarna som kommer flygandes ned för berget i endast hjälm, shorts och t-shirt men personligen tog jag på mig allt som erbjöds vid uthyrningen i form av överkroppsskydd som inkluderar axlar, armbågar och rygg samt benskydd och handskar.

För mig tog det ungefär 4 åk innan jag testade hållbarheten på mina skydd vilket gjordes från ca 1,5 m höjd efter ett mycket illa vald väg... jag är däremot mycket nöjd med mitt val att köra fullmunderad då jag uppriktigt sagt trodde att jag skulle slå ihjäl mig. Men det gick bra, tappad luft, allmänt mörbultad och något sargat självförtroende som visserligen ledde till nästa praktvurpa, då jag fegade i en sväng och med felplacering av kroppen bromsade för mycket och tog närmast möjliga väg mot marken över styret.

Men även denna gång fungerande skydden utmärkt och inte heller denna markkänning gav några större skador än temporär smärta och ett blåmärke på hälen som ser ut som att jag har trampat på ett körsbär. (Ok, jag erkänner att jag fortfarande haltar när jag går men jag cyklar i alla fall obehindrat :)) Så skydd rekommenderas även om man ser ut som en något nedbantad hockeylirare.

Jag rekommenderar verkligen er som hellre vill ha lite fart och fläkt under semestern att testa MTB Downhill. Det är sjukt kul och fjällen om sommaren är en superhit det med. Underbar natur med behaglig omgivning och pratar vi Åre så är det inte alls lika mycket överförfriskade idioter på plats som vintertid så man slipper få tålamodet testat den vägen.

Själv är jag ju känd för att vara efterklok så jag missade det där med introkurs och fick lära mig hur saker funkar "The hard way" men är du lite mer genomtänkt av dig bör du slippa undan en hel del fadäser sådär i inledningsfasen även om ett och annat missöde måste räknas in. (Glöm inte, ramlar du inte har du inte åkt på riktigt)

Det finns även lugnare alternativ  här för dem som är lagda åt det hållet men det får någon annan skriva om.

Vi hyrde utrustning av Åreguiderna som utöver det erbjuder olika typer av cykelkurser och även ordnar andra aktiviteter. De är både proffsiga, trevliga samt ytterst hjälpsamma och vi kan varmt rekommendera att ta hjälp av dem.

MTB

//Y in JoY

 


One comment on “Barfotacykling i Åre del 1.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Naprapaten: “Jag älskar kettlebells, det ger mig så mycket kunder!”

Naprapaten: “Jag älskar kettlebells, det ger mig så mycket kunder!”

Hälsa

Dagens inlägg tänkte jag dedikera till kettlebells. Jag är ingen fanatiker och jag tänker inte predika om att kettlebells är det ultimata eller bästa träningsredskapet som finns, eller det enda träningsredskapet du ska använda. Men absolut, jag gillar kettlebells! Och rätt använt är kettlebells ett mycket bra, fruktansvärt effektivt och roligt träningsredskap! Skadliga kettlebells?! Idag […]

Quality Body. När du behöver hjälp med läkning av kropp och själ.

Quality Body. När du behöver hjälp med läkning av kropp och själ.

Mental hälsa

Djungelterapi? Jag har under större delen av mitt liv tagit hjälp av olika typer av kroppsliga terapeuter för att hantera de skavanker och skador som har dykt upp. Jag har gått till kiropraktorer, naprapater, massörer, akupunktörer, osteopater, kinoterapeuter, kinesiologer, dornterapeuter med flera, allt ifrån sådana som jag har fått på rekommendation till sådana som jag […]

Del 5. Loaded Carries. Bär grejer!

Del 5. Loaded Carries. Bär grejer!

Hälsa

Jag brukar försöka delge namn på olika övningar, rörelser eller vad det nu är jag skriver om på både svenska och engelska för att få med så många som möjligt på tåget. Idag skiter det sig en aning då jag inte kan komma på något vettig svensk översättning för Loaded Carries som gör att man förstår utan […]

Socker eller sötningsmedel? Kom igen, Väx upp!

Socker eller sötningsmedel? Kom igen, Väx upp!

Kost

Jag bryter av min serie om rörelse för ett ögonblick och ska testa något nytt. Skriva ett kort inlägg, hör och häpna. Men jag måste få det här sagt, nu..nyss! Hörde en diskussion som gällde den eviga diskussionen mellan sötningsmedel och socker, vilket är bäst/sämst och så vidare. Jag är inte emot diskussionen per definition […]

Grundläggande rörelser för liv, Del 2. Press

Grundläggande rörelser för liv, Del 2. Press

Allmänt

Starta pressarna! Ok, vi återupptar där vi slutade och ska försöka bryta ned varje kategori lite mer i detalj utan att för den skull “nörda” ned oss helt. Tanken med dessa inlägg är inte att man ska lära sig att bemästra varje enskild rörelse fullt ut, för detta krävs mycket mer än ett blogginlägg, utan […]

Grundläggande rörelse för liv! Del 1

Grundläggande rörelse för liv! Del 1

Allmänt

Nu har det återigen gått alldeles för lång tid sedan jag skrev något på bloggen. Jag har haft en uppgift att göra som har tagit precis all min tid och energi i anspråk vilket har gjort att jag har prioriterat bort allt annat. Nu uppgiften avklarad för stunden och jag kan börja ta hand om […]

Obekvämt i hälsans tjänst!

Obekvämt i hälsans tjänst!

Allmänt

“Sitter du bekvämt?” Svarar du ja på den frågan är min tes att du gör dig själv en otjänst. Allt ska vara bekvämt, snabbt och gott idag. Och saker blir bara bekvämare, snabbare och godare.. men ändå går trenden åt att folk mår sämre och sämre, både fysiskt och mentalt. Även om jag inte (än) […]