Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Livet, träningen och sjukdomen

Barfotacykling i Åre del 2.

Så! Förra inlägget blev ju bara aningen helt annat mot vad jag hade tänkt. Som vanligt, men jag tänker att jag försöker återuppta tankarna där de spårade iväg. Det drog tydligen ut på tiden också... uppenbarligen.

Apropå att spåra ur (blir ett sidospår till nu, håll ut!). Vi råkade ut för att se en mycket märklig olycka häromdagen. Det är egentligen hemskt att jag skrattar åt det nu då killen faktiskt slog sig skapligt (nåja, inte jättefarligt, det gick över efter stund så det kanske är ok i alla fall.. ) men ser man det i hela perspektivet är det ganska kul.

Medan vi sitter i godan ro och äter vår matsäckslunch kommer det några norska jeppar på segway. (ni vet, betala 1000 spänn för att se ut som en riksmupp i några timmar) Plötsligt och helt utan förvarning drar den ena snubben i backen med världens smäll, segwayen får tokspelet och far omkring i en cirkel mitt i gatan innan den får rycket och drar rakt ut över slänten och in i en parkerad bil. Bilden framför oss är hyfsat tragikomisk. På marken har du en ilsken norrman som inte vet om han ska skrika eller gråta och folk runtomkring ser helförvirrade ut och i diket på andra sidan vägen ligger en utslagen segway intill en numer ganska bucklig Volkwswagen..

Nu gick det hela bra. Vi hjälpte den stackars norrmannen med lite handpåläggning och praktiska råd medan hans fru tog kontakt med segwayuthyrarna för att kolla deras försäkring. Jag misstänker att den parkerade VW:n inte hade med skenande segways i sin parkeringsförsäkring...

Fivefingers, oslagbart i alla lägen.

Som sagt, sidospår. Som jag skrev om i del 1 har jag testat på MTB DH cykling vilket var grymt skoj. Det mesta av utrustningen som behövs går att hyra. Det du behöver ta med dig själv är byxor/shorts, t-shirt/linne att ha under bröstharnesket och.. skor.

Blev tillsagd att stabila skor är bra och att typ gympadojjor funkar. Bara som kuriosa verkar märket Five Ten vara coolt och bra i Downhill kretsar. I alla fall verkar de flest hippa grabbarna som flyger nedför lederna ha dessa på fötterna så dessa är säkert sketabra.

Själv har jag knappt några vanliga skor att tillgå så jag tog mina Speed XC fivefingers och dessa tycker jag fungerade utmärkt för ändamålet. Nu har jag ju ingenting att jämföra med men jag lever fortfarande så helt katastrof kan det inte ha varit.

Däremot väcker konstigt nog Fivefingers fortfarande en hel del uppmärksamhet. Inte som när jag köpte mitt första par 2008 då man blev klassad som utomjording med dessa på fötterna. Nu är man bara lite... annorlunda.

Men det snackas mycket om tåskor eller andra minimalistika skor, barfotalöpning etc och jag får rätt mycket frågor kring detta då jag i princip alltid går i någon form av Fivefingers  så jag tänkte summera ihop en del frågor jag har fått och dryfta dessa en smula.

 Springer du i dina Vibram Fivefingers?

Ja, det gör jag. Jag är visserligen ingen utpräglad löpare men när jag springer så använder jag någon av mina fivefingers.

Har du flera par?

Mmm, jag har en uppsättning för lite olika omständigheter. Jag har en "toffelvariant" som jag i princip använder dagligen som allroundsko när det är någorlunda varmt, en grövre lite mer vattenavvisande sko som används vid slaskigare väder (eller vid downhill cykling ;)), en lättare sko som jag främst använder vid utomhusträning samt en ultratunn variant som jag använder vid inomhusträning.

Fivefingers

Jag har hört att så kallade Fivefingers är farliga att springa i, att man skadar sig?

Jo, jag har också hört detta... För min egen del kan jag säga att mina knän som mer eller mindre aldrig har tyckt särskilt bra om att springa. I alla fall inte på senare tid i moderna löparskor, när jag var liten och sprang, framförallt barfota var det inga problem. När jag bytte till att springa i barfotaskor försvann de problem jag fick med knäna av löpning.

Men jag kan förstå kommentaren. Problemet är inte skorna, eller då snarare frånvaron av skor utan att folk har så förbaskat bråttom. Om du tittar på en modern, dämpad sko med pronationsstöd hit och dit så är det som att stoppa in fötterna i en nackkrage. De ger en massa dämpning och stöd. Jättebra kan tyckas men det är precis som att börja ta smärtstillande tabletter mot värk. Symptomdämpning som bara kommer att fungera temporärt. Varför behöver du ett pronationsstöd? Förmodligen att du har en dysfunktion i ditt rörelsemönster alternativt saknar styrka i vissa muskelgrupper (som i sin tur antagligen beror på en dysfunktion i ditt rörelsemönster)

Men jag har testat att springa i Fivefingers och då fick jag jätteont i fötterna/höfterna/vaderna etc. Men jag fick inte ont när jag sprang i mina vanliga löparskor.

Ok, jag försöker förklara igen. Du är för klen för att springa och/eller så rör du dig som en övergödd flodhäst!

Nej, inte riktigt men du kanske förstår poängen. Många saknar den funktion och styrka som krävs vid löpning men döljer detta med skor som "förlåter" denna saknad. Åtminstone ett tag och till en viss gräns.

Menar du att det är fel att springa i dämpade skor?

Fel och fel, det är inte skorna i sig jag opponerar mig mot, det är man struntar i att lyssna på de signaler som kroppen sänder ut.. Behöver du jättemycket dämpning och stöd för att ta dig igenom dina km X antal gånger i veckan är det en indikation på att något är galet. Du springer på en sned/instabil ram och detta kommer skada dig för eller senare. Då tycker jag det är bättre att ta dessa signaler på allvar, ta reda på vad som är fel och åtgärda detta. Det kommer innebära att du måste backa hem från löpträningen ett tag och göra en hel del träning som kanske inte är lika rolig. Men, istället kommer du kunna komma tillbaka som både en starkare, snabbare och bättre löpare! Hela upplevelsen kommer att bli bättre när saker fungerar som de ska.

Så du säger att alla ska springa i Fivefingers?

Nejnej, det är inte det jag menar. Det finns många andra alternativ som fungerar minst lika bra, jag råkar gilla tåskorna bara.

Men många säger ju att "Alla kan springa"?!

Nej, alla kan inte springa, ledsen att säga det. Men däremot kan alla LÄRA sig springa!

Har jag irriterat tillräckligt många för nu?

Lycka till med träningen!

Må väl tills nästa gång.

 


2 comments on “Barfotacykling i Åre del 2.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Naprapaten: “Jag älskar kettlebells, det ger mig så mycket kunder!”

Naprapaten: “Jag älskar kettlebells, det ger mig så mycket kunder!”

Hälsa

Dagens inlägg tänkte jag dedikera till kettlebells. Jag är ingen fanatiker och jag tänker inte predika om att kettlebells är det ultimata eller bästa träningsredskapet som finns, eller det enda träningsredskapet du ska använda. Men absolut, jag gillar kettlebells! Och rätt använt är kettlebells ett mycket bra, fruktansvärt effektivt och roligt träningsredskap! Skadliga kettlebells?! Idag […]

Quality Body. När du behöver hjälp med läkning av kropp och själ.

Quality Body. När du behöver hjälp med läkning av kropp och själ.

Mental hälsa

Djungelterapi? Jag har under större delen av mitt liv tagit hjälp av olika typer av kroppsliga terapeuter för att hantera de skavanker och skador som har dykt upp. Jag har gått till kiropraktorer, naprapater, massörer, akupunktörer, osteopater, kinoterapeuter, kinesiologer, dornterapeuter med flera, allt ifrån sådana som jag har fått på rekommendation till sådana som jag […]

Del 5. Loaded Carries. Bär grejer!

Del 5. Loaded Carries. Bär grejer!

Hälsa

Jag brukar försöka delge namn på olika övningar, rörelser eller vad det nu är jag skriver om på både svenska och engelska för att få med så många som möjligt på tåget. Idag skiter det sig en aning då jag inte kan komma på något vettig svensk översättning för Loaded Carries som gör att man förstår utan […]

Socker eller sötningsmedel? Kom igen, Väx upp!

Socker eller sötningsmedel? Kom igen, Väx upp!

Kost

Jag bryter av min serie om rörelse för ett ögonblick och ska testa något nytt. Skriva ett kort inlägg, hör och häpna. Men jag måste få det här sagt, nu..nyss! Hörde en diskussion som gällde den eviga diskussionen mellan sötningsmedel och socker, vilket är bäst/sämst och så vidare. Jag är inte emot diskussionen per definition […]

Grundläggande rörelser för liv, Del 2. Press

Grundläggande rörelser för liv, Del 2. Press

Allmänt

Starta pressarna! Ok, vi återupptar där vi slutade och ska försöka bryta ned varje kategori lite mer i detalj utan att för den skull “nörda” ned oss helt. Tanken med dessa inlägg är inte att man ska lära sig att bemästra varje enskild rörelse fullt ut, för detta krävs mycket mer än ett blogginlägg, utan […]

Grundläggande rörelse för liv! Del 1

Grundläggande rörelse för liv! Del 1

Allmänt

Nu har det återigen gått alldeles för lång tid sedan jag skrev något på bloggen. Jag har haft en uppgift att göra som har tagit precis all min tid och energi i anspråk vilket har gjort att jag har prioriterat bort allt annat. Nu uppgiften avklarad för stunden och jag kan börja ta hand om […]

Obekvämt i hälsans tjänst!

Obekvämt i hälsans tjänst!

Allmänt

“Sitter du bekvämt?” Svarar du ja på den frågan är min tes att du gör dig själv en otjänst. Allt ska vara bekvämt, snabbt och gott idag. Och saker blir bara bekvämare, snabbare och godare.. men ändå går trenden åt att folk mår sämre och sämre, både fysiskt och mentalt. Även om jag inte (än) […]