Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Livet, träningen och sjukdomen

Grundläggande rörelse för liv! Del 1

Nu har det återigen gått alldeles för lång tid sedan jag skrev något på bloggen.

Jag har haft en uppgift att göra som har tagit precis all min tid och energi i anspråk vilket har gjort att jag har prioriterat bort allt annat. Nu uppgiften avklarad för stunden och jag kan börja ta hand om sådant som har fått lega i dvala ett tag.

Detta inlägg ska bli starten för att en miniserie där jag kommer att skriva lite om de rörelser som är fundamentala i min egen träning och som jag anser att fler borde göra, varför de borde göra dem och kanske även hur.

Styrketräning vs Funktionell träning? Funktionell rörelse!!

När jag använder ordet rörelse skulle man kunna översätta det med ordet övning. Men jag anser att många saknar förståelse för de rörelser vi gör i olika övningar och jag hoppas kunna bidra med att fler kan se saker ur en lite annan vinkel. Min upplevelse är att många bara tänker muskelgrupper när de programmerar sin träning. "På måndag ska jag köra bröst och axlar, på tisdag ska jag köra ben, på ons... " o.s.v.

Det är absolut inte konstigt att det förhåller sig på det här sättet då det oftast så "alla andra gör". Det här kommer förmodligen ifrån att det är så konventionell styrketräning har byggt upp sina träningsprogram sedan väldigt länge och det är väl inte nödvändigtvis något fel i det, lite beroende på vad det är man faktiskt vill uppnå med sin, i det här fallet styrketräning. Den klassiska styrketräningen har starka kopplingar till kroppsbyggning men faktum är att det ändå är ganska få som egentligen har sporten bodybuilding som mål med sin styrketräning men ändå mer eller mindre tränar som en sådan.

På senare år har det blivit mer uppmärksammat med så kallad "funktionell träning" och det dyker upp allt fler olika träningsformer där man frångår den vanliga styrketräningen och istället sysslar med exotiska övningar på balansbollar ståendes på ett ben medan man lyfter en vikt, kastar medicinbollar med mera. Och det finns en hel del uppsidor med detta då man använder en del rörelser som man annars kanske inte gör men istället tappar man många gånger en hel del i den rena styrketräningsaspekten, då träningen inte blir tillräckligt tung. (Jobbig kanske, men inte tung)

För i princip varje människa gör sin hälsa en tjänst genom att träna förhållandevis tung styrketräning, oavsett vad du har för övriga mål. Att bibehålla eller öka sin muskelmassa (inom rimlighetens gränser) kommer med stor sannolikhet öka din hälsa, välmående och prestation.

Det jag vill försöka få fram är att man behöver börja fokusera på vilka rörelser man gör och varför istället för att fokusera på exakt träningsform eller vilka muskelgrupper som ska tränas. Börjar vi tänka rörelser kommer vi att kunna täcka den funktionella aspekten av träningen och med rörelserna kommer vi även att täcka att våra muskler får utföra det jobbet det ska göra.

Vi fick våra muskler för att kunna genomföra ett arbete, vi fick inte arbetet för att kunna bygga större biceps...

Träna för att leva, eller leva för att träna?

 

Fundamentala rörelser.

De rörelser som vi har nedärvda och avsedda att göra är:

* Krypa

* Gå

* Springa

* Bära

* Kasta

* Simma

* Lyfta

* Klättra

* Försvara

Rörelse för liv!

Det här är sådana rörelser som vi från allra första början behövde göra för att överleva. Idag behöver vi inte göra allt detta för att överleva. Nu räcker det med att du har ett fungerande pekfinger till att få hem mat hem till dörren för att din kropp ska överleva och sen behöver du samma finger för att kunna trycka på "gilla" knappen så ditt sociala liv överlever ...

Men om vi skippar överlevnadssnacket för en sekund. Nej, du behöver inte göra ovanstående rörelser för att överleva, det löser sig ändå. Men gör du dessa rörelser som kommer du att KÄNNA dig mer levande! Genom att låta din kropp komma i rörelse kommer du trigga igång saker som har legat i dvala och över tid kommer du att märka att det börjar hända saker både kroppsligt, själsligt och mentalt.

Men för att det här inte ska bli alltför klurigt att omsätta i praktiken kommer vi bryta ned ovanstående rörelser i några färre rörelser som i alla fall för den moderna träningsanläggnings-besökande människan inte är helt främmande.

1: Tryckrörelser. Rörelser där en vikt trycks från kroppen, exempelvis bänkpress, armhävningar (pushups), militärpress etc.

2: Dragrörelser. Rörelser där vikten dras mot kroppen, som till exempel chins/pullups, olika typer av roddövningar o.s.v.

Vill man gå lite mer på djupet kan man göra skillnad på rörelser där du pressar eller drar vikten framför kroppen som i armhävningar, bänkpress och rodd, eller där du pressar eller drar vikten ovanför huvudet som i militärpress, handstående axelpressar och chins/pullups.

Jag rekommenderar generellt att man försöker få med både de vertikala och horisontella rörelserna men är inte ett absolut måste för alla.

3:Nivåskifte höft. Rörelser där i första hand höften används i olika utsträckning för att komma närmare och resa upp från marken, exempelvis olika typer av marklyft, kettlebells-swingar och "God morgon"-resningar.

4:Nivåskifte knä. Rörelser där vi söker fullständig rörelse i både knän och höft för att genomföra förflyttning upp och ned från marken som i en knäböj eller ett utfall.

5:Bära vikt.  Helt enkelt där du förflyttar dig där du bär eller släpar extra vikt, till exempel drar en släde, bär en tung ryggsäck på ryggen eller har vikter i händerna.

6: "Den 6:e rörelsen". Förut fortsatte jag den här listan med att punkta bland annat rotationer och övriga förflyttningar (krypa,gå,springa, hoppa mellan stenar..) men efter att ha lyssnat på Dan John så har jag gjort valet att helt enkelt hänga på hans koncept och samla "allt annat" i en punkt vilket blir den sjätte rörelsen. Det är alltså allt annat som du kan tänkas göra som kompletterar ovanstående punkter. The Turkish get up är en övning som i princip samlar alla ovanstående rörelser i en enda övning och andra rörelser värda att nämna här är simning, främst då crawl, olika kampmoment och kryprörelser .

Kan du krypa förresten? Både framåt och bakåt? Inte? Då skulle jag rekommendera att du i princip inte gör något annat tills du kan det. Du har väl hört ramsan "Lär dig krypa, lär dig gå, lär dig... " (jag känningar i Solna trakten så jag fortsätter inte den ramsan..)

Balans.

Som jag ser det så bör det finnas en balans mellan ovanstående rörelser i varje genomtänkt träningsprogram. Även om det naturligtvis alltid kommer behövas individuella skillnader från person till person är ändå grundfundamentet tämligen enkelt. Är det någon del som saknas eller görs i väldigt mycket mindre utsträckning än någon annan? Då är risken överhängande att du inte når din fulla potential, oavsett om det är en idrottslig prestation, förbättrad hälsa eller bara ett rent estetiskt mål.

Så enkelt uttryckt. När du gör ditt träningsprogram, kontrollera att du får med alla rörelser under en veckas träning. Mängden av varje kategori beror ju såklart på individuella behov och mål Du behöver inte nödvändigtvis göra varje rörelse i varje enskilt träningspass, men någon övning ur varje block bör finnas med i veckoschemat.

Värt att nämna är att det ofta finns en överlappande effekt mellan olika rörelser. Som till exempel kommer både marklyft och kettlebells-swingar ge en stimulans åt rörelserna ur kategorin drag då dessa rörelser också är dragrörelser även om de primärt är ett nivåskifte i höften. Detta gör att om man exempelvis kör mycket marklyft i sin träning kanske man inte behöver fullt lika mycket övriga rörelser ur dragkategorin. Men nu börjar vi komma ned på ett djupare plan så vi lämnar det med den kommentaren för nu.

 

Det här var den första introducerande delen, jag hoppas det inte blev alltför obegripligt. I fortsättningen kommer jag att beta av varje kategori för sig och prata lite om mina favoritrörelser ur varje segment, gå lite mer på djupet och kanske få med någon instruktionsvideo också. Har ni frågor är ni självklart välkomna att maila: yoel.grundemark@gmail.com eller skriva i kommentarsfältet så ska jag försöka svara så snart jag kan.

 

Må väl tills nästa gång!

 

 

 


5 comments on “Grundläggande rörelse för liv! Del 1

 1. Sussi Jonsson on

  Bra inlägg, rörelser är rätt träning. Precis börjat med träning igen efter långt uppehåll. Försöker komma till med de obalanser jag har i kroppen, precis det du skriver om. Ska bli spännande att följa dina inlägg 🙂

  Svara
  • Yoel Grundemark on

   Hej (igen! :)) och tack för din kommentar!
   För min del tog det väldigt lång tid att komma tillbaka och jag var tvungen att börja om från början med rörelser och andning från grunden innan jag kunde börja träna “på riktigt” igen.
   Men om man tittar på det lite grovt kan man säga att det har tagit mig 2 år från att jag knappt kunde gå utan att använda värktabletter till att jag kan träna för fullt och nästan är tillbaka (inte riktigt) på samma nivå som jag var innan jag började få problem på allvar. Det har kostat lite blod, massor av svett och en hel del tårar, men det har det varit värt.

   Lycka till med din resa!!!

   Svara
 2. Sussi Jonsson on

  Oj, oj, vilket “hästjobb” du gjort! Inte bara att komma tillbaka till träningen igen. Utan all research du har gjort, för att komma fram till den lösningen, som ger dig ett gott liv -Impad

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Naprapaten: “Jag älskar kettlebells, det ger mig så mycket kunder!”

Naprapaten: “Jag älskar kettlebells, det ger mig så mycket kunder!”

Hälsa

Dagens inlägg tänkte jag dedikera till kettlebells. Jag är ingen fanatiker och jag tänker inte predika om att kettlebells är det ultimata eller bästa träningsredskapet som finns, eller det enda träningsredskapet du ska använda. Men absolut, jag gillar kettlebells! Och rätt använt är kettlebells ett mycket bra, fruktansvärt effektivt och roligt träningsredskap! Skadliga kettlebells?! Idag […]

Quality Body. När du behöver hjälp med läkning av kropp och själ.

Quality Body. När du behöver hjälp med läkning av kropp och själ.

Mental hälsa

Djungelterapi? Jag har under större delen av mitt liv tagit hjälp av olika typer av kroppsliga terapeuter för att hantera de skavanker och skador som har dykt upp. Jag har gått till kiropraktorer, naprapater, massörer, akupunktörer, osteopater, kinoterapeuter, kinesiologer, dornterapeuter med flera, allt ifrån sådana som jag har fått på rekommendation till sådana som jag […]

Del 5. Loaded Carries. Bär grejer!

Del 5. Loaded Carries. Bär grejer!

Hälsa

Jag brukar försöka delge namn på olika övningar, rörelser eller vad det nu är jag skriver om på både svenska och engelska för att få med så många som möjligt på tåget. Idag skiter det sig en aning då jag inte kan komma på något vettig svensk översättning för Loaded Carries som gör att man förstår utan […]

Socker eller sötningsmedel? Kom igen, Väx upp!

Socker eller sötningsmedel? Kom igen, Väx upp!

Kost

Jag bryter av min serie om rörelse för ett ögonblick och ska testa något nytt. Skriva ett kort inlägg, hör och häpna. Men jag måste få det här sagt, nu..nyss! Hörde en diskussion som gällde den eviga diskussionen mellan sötningsmedel och socker, vilket är bäst/sämst och så vidare. Jag är inte emot diskussionen per definition […]

Grundläggande rörelser för liv, Del 2. Press

Grundläggande rörelser för liv, Del 2. Press

Allmänt

Starta pressarna! Ok, vi återupptar där vi slutade och ska försöka bryta ned varje kategori lite mer i detalj utan att för den skull “nörda” ned oss helt. Tanken med dessa inlägg är inte att man ska lära sig att bemästra varje enskild rörelse fullt ut, för detta krävs mycket mer än ett blogginlägg, utan […]

Grundläggande rörelse för liv! Del 1

Grundläggande rörelse för liv! Del 1

Allmänt

Nu har det återigen gått alldeles för lång tid sedan jag skrev något på bloggen. Jag har haft en uppgift att göra som har tagit precis all min tid och energi i anspråk vilket har gjort att jag har prioriterat bort allt annat. Nu uppgiften avklarad för stunden och jag kan börja ta hand om […]

Obekvämt i hälsans tjänst!

Obekvämt i hälsans tjänst!

Allmänt

“Sitter du bekvämt?” Svarar du ja på den frågan är min tes att du gör dig själv en otjänst. Allt ska vara bekvämt, snabbt och gott idag. Och saker blir bara bekvämare, snabbare och godare.. men ändå går trenden åt att folk mår sämre och sämre, både fysiskt och mentalt. Även om jag inte (än) […]