Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Livet, träningen och sjukdomen

Naprapaten: “Jag älskar kettlebells, det ger mig så mycket kunder!”

Dagens inlägg tänkte jag dedikera till kettlebells. Jag är ingen fanatiker och jag tänker inte predika om att kettlebells är det ultimata eller bästa träningsredskapet som finns, eller det enda träningsredskapet du ska använda. Men absolut, jag gillar kettlebells! Och rätt använt är kettlebells ett mycket bra, fruktansvärt effektivt och roligt träningsredskap!

Skadliga kettlebells?!

Idag är kettlebells tämligen stort. Den största hypen verkar ha lagt sig men träningen med järnkloten har tagit steget ut i finsalongen och finns numer i princip i vilket mainstreamgym som helst. De flesta grupptränings-anläggningar har olika kettlebellsklasser på schemat.

Problemet jag upplever är att användandet av kettlebells inte alltid är helt rätt och att kunskapen om övningsutförandet generellt är låg. Detta stöds dessutom av när jag påtagligt ofta hör att både den ena eller den andra personen har skadat sig när de gett sig på att träna med kettlebells, eller när naprapater säger att de "Ääälskar kettlebells för att de ger dem så mycket kunder". Jag har till och med hört en del säga att kettlebells är direkt farliga att använda.

Här måste jag sätta ned foten. Kettlebells är inte farliga. Punkt! Precis på samma sätt som att pistoler inte heller är farliga. De kan däremot bli farliga om man hanterar dem galet eller sätter dem i handen på en idiot.

Rätt rörelse, oavsett utrustning.

Det spelar ingen roll vilken typ av utrustning du väljer att träna med, skivstänger, kablar, kroppsvikt, kettlebells, medicinbollar eller what ever. Din kropp ska genomföra en rörelse. Om du inte har korrekt rörelsemönster kommer jobbet förvisso bli gjort, men det kommer med en kostnad. Om du gör rörelsen utan speciellt mycket motstånd kommer förmodligen ingen akut jätteskada ske, men om du fortsätter med detta över tid är risken stor att du drabbas av en av de där gnagande skadorna, som kom smygande och du egentligen inte riktigt alls vet när du första gången märkte av det.

Om du dessutom lägger en yttre belastning på ditt felaktiga rörelsemönster, som att t.ex lyfta en vikt går ovan scenario mycket fortare. Om du försöker dig på att göra en explosiv rörelse, som t.ex en Kettlebell Swing, som ytterligare kommer att öka belastningen kan du ju gissa vad följderna blir...

Korrekt rörelse, utan ursäkter!

Om du försöker göra en rörelse som du inte bemästrar än och dessutom belastar den är det bara en tidsfråga innan något går sönder och du i bästa fall får besöka en terapeut som talar om för dig att "Nehej du, kettlebells är inte bra för ryggen/axlarna/knäna etc. det ska du inte göra. Lägg dig på bänken, *knak*, 750 kr tack, ses om en vecka".

Kettlebells kan för övrigt i ovanstående mening bytas ut mot andra ord såsom marklyft, crossfit, kampsport, hinderbana, skidåkning, downhill med många flera. Alltså, typ all träning som är kul. Börjar man inte felsöka och analysera vad det är som egentligen blivit fel sitter man snart som ett fån och drar i ett grönt gummiband i tron att det här är den enda träning man kan göra utan att gå sönder. (Ja, Erik, jag syftar på dig.. ;))

Respektera omgivning och miljö!

Man kan tycka att det borde vara helt onödigt att poängtera vissa säkerhetsregler men vis av erfarenheten vet jag att vissa saker behöver sägas fast det egentligen är självklart.

# Välj utrymme och underlag. Ordentligt med utrymme och ett okänsligt underlag. Bra val! I vardagsrummet på det nylagda parkettgolvet framför vitrinskåpet... förmodligen ett mindre bra val.

#Konkurrera inte om ett område med en kettlebell. Om något går snett (vilket det någon gång kommer att göra) och du inte längre kan kontrollera din kettlebell, låt den gå sin egen väg och flytta på dig. En välgjord kettlebell är i det närmaste oförstörbar. Det är inte du.

#Respektera vikten. Oavsett om du har valt en förhållandevis lätt kettlebell att jobba med, behandla den som den vore den tyngsta kettlebellen du har sett. En av de vanligare orsakerna till ryggskott är inte övningen i sig utan att man slarvar när man ställer ned vikterna efteråt eller ska flytta på dem på något sätt. Lyft alltid din kettlebell korrekt. Jämt, och hela tiden!

Oh, BTW... BÄR tillbaka din utrustning oavsett vad det är! Om inte vanlig hyfs och ordning är anledning nog, läs inlägget: https://kurera.se/yoel-grundemark/2017/02/17/del-5-loaded-carries-bar-grejer/

Ta dig tid att... lära dig rörelsen. På rätt sätt. 

Ovanstående känns nog ändå för det flesta ganska självklart (även om jag har valt ovanstående exempel på förekommen anledning ) men när det kommer till övningsutförande för olika övningar är det lite värre. Det finns en del olika skolor i läran om kettlebells och jag tänker inte gå in så mycket på vilken skola du ska följa, det finns mer eller mindre fördelar och nackdelar med de flesta. Men personligen tränar jag och förespråkar hardstyle träning som förevisas inom Strongfirst, RKC. Inget fel eller ont om sporten Girya Sportmen nu pratar vi om en sport, inte en träningsform vilket är en annan sak. "Train hardstyle, compete GS (Girya Sport)" var det någon klok man som sa... 

Däremot tänker jag säga att du bör lära dig ett korrekt rörelsemönster innan du ger dig på att träna med kettlebells (eller något annat för den delen..).

Lär dig att göra korrekta nivåskiften i höften, hinge. Inlägg om hingesDetta är fundamentalt för övningar som swings, snatch och cleans.

Lär dig även att göra nivåskiften i knäna, alltså en korrekt knäböj, squat. Du behöver inte nödvändigtvis köra knäböj med kettlebells men kan du inte genomföra en korrekt knäböj saknar du ett väldigt viktigt rörelsemönster som behöver finnas där innan du ger dig på att slänga runt på kulorna. Men frontböj och goblet squats är två övningar som i min mening gör sig väldigt bra med kettlebells även om du naturligtvis kan göra dessa med skivstång eller hantlar också. Dock gillar jag kettlebells bättre för dessa övningar. Se gärna inlägget om Squats

Du bör även kunna aktivera din lats muskulatur för att skydda dina axlar. Lär dig att "suga in axeln i sin sockel" som det så vackert heter så axelleden hela tiden får stöd av runtomkringliggande muskulatur. Läs gärna inlägget om Pressar.

Ta hjälp av en instruktör!

Jag är inget större fan av hur mycket personlig träning bedrivs idag, men jag rekommenderar verkligen att ta hjälp av en duktig instruktör för att kolla genom grunderna innan du ger dig på ditt nya kettlebellsprogram (eller marklyft/olympiska lyft etc..).

Det är inte meningen att du ska behöva ha någon som håller dig i handen och räknar dina repetitioner närmaste halvåret (även om jag personligen skulle behöva hjälp med just räkningen, jag brukar tappa bort mig någonstans strax efter 3...) men det kan vara en mycket bra investering att köra en grundkurs för att få koll med de viktigaste hållpunkterna för att du ska slippa behöva gå den där långa vägen via två diskbråck och en inklämningsskada i axeln innan du fått ordning på grejerna.

Hör av dig till undertecknad vid behov av guide eller coaching, annars tipsar jag även om KettlebellStefan som både kan vara behjälplig med coaching och försäljning av utrustning. Stefan är både mycket kunnig och dedikerad och är en av de, för sin vikt starkaste pressarna jag någonsin har sett. Dessutom har Stefan förmodligen Sveriges mest prisvärda kettlebells (kanske även billigast?!) , och i mitt tycke även de absolut bästa jag har använt.

 

Må väl till nästa gång!

 

 

 

 

 


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Skriv ut artikel


Naprapaten: “Jag älskar kettlebells, det ger mig så mycket kunder!”

Naprapaten: “Jag älskar kettlebells, det ger mig så mycket kunder!”

Hälsa

Dagens inlägg tänkte jag dedikera till kettlebells. Jag är ingen fanatiker och jag tänker inte predika om att kettlebells är det ultimata eller bästa träningsredskapet som finns, eller det enda träningsredskapet du ska använda. Men absolut, jag gillar kettlebells! Och rätt använt är kettlebells ett mycket bra, fruktansvärt effektivt och roligt träningsredskap! Skadliga kettlebells?! Idag […]

Quality Body. När du behöver hjälp med läkning av kropp och själ.

Quality Body. När du behöver hjälp med läkning av kropp och själ.

Mental hälsa

Djungelterapi? Jag har under större delen av mitt liv tagit hjälp av olika typer av kroppsliga terapeuter för att hantera de skavanker och skador som har dykt upp. Jag har gått till kiropraktorer, naprapater, massörer, akupunktörer, osteopater, kinoterapeuter, kinesiologer, dornterapeuter med flera, allt ifrån sådana som jag har fått på rekommendation till sådana som jag […]

Del 5. Loaded Carries. Bär grejer!

Del 5. Loaded Carries. Bär grejer!

Hälsa

Jag brukar försöka delge namn på olika övningar, rörelser eller vad det nu är jag skriver om på både svenska och engelska för att få med så många som möjligt på tåget. Idag skiter det sig en aning då jag inte kan komma på något vettig svensk översättning för Loaded Carries som gör att man förstår utan […]

Socker eller sötningsmedel? Kom igen, Väx upp!

Socker eller sötningsmedel? Kom igen, Väx upp!

Kost

Jag bryter av min serie om rörelse för ett ögonblick och ska testa något nytt. Skriva ett kort inlägg, hör och häpna. Men jag måste få det här sagt, nu..nyss! Hörde en diskussion som gällde den eviga diskussionen mellan sötningsmedel och socker, vilket är bäst/sämst och så vidare. Jag är inte emot diskussionen per definition […]

Grundläggande rörelser för liv, Del 2. Press

Grundläggande rörelser för liv, Del 2. Press

Allmänt

Starta pressarna! Ok, vi återupptar där vi slutade och ska försöka bryta ned varje kategori lite mer i detalj utan att för den skull “nörda” ned oss helt. Tanken med dessa inlägg är inte att man ska lära sig att bemästra varje enskild rörelse fullt ut, för detta krävs mycket mer än ett blogginlägg, utan […]

Grundläggande rörelse för liv! Del 1

Grundläggande rörelse för liv! Del 1

Allmänt

Nu har det återigen gått alldeles för lång tid sedan jag skrev något på bloggen. Jag har haft en uppgift att göra som har tagit precis all min tid och energi i anspråk vilket har gjort att jag har prioriterat bort allt annat. Nu uppgiften avklarad för stunden och jag kan börja ta hand om […]

Obekvämt i hälsans tjänst!

Obekvämt i hälsans tjänst!

Allmänt

“Sitter du bekvämt?” Svarar du ja på den frågan är min tes att du gör dig själv en otjänst. Allt ska vara bekvämt, snabbt och gott idag. Och saker blir bara bekvämare, snabbare och godare.. men ändå går trenden åt att folk mår sämre och sämre, både fysiskt och mentalt. Även om jag inte (än) […]