Livet, träningen och sjukdomen

Socker eller sötningsmedel? Kom igen, Väx upp!

Jag bryter av min serie om rörelse för ett ögonblick och ska testa något nytt. Skriva ett kort inlägg, hör och häpna.

Men jag måste få det här sagt, nu..nyss! Hörde en diskussion som gällde den eviga diskussionen mellan sötningsmedel och socker, vilket är bäst/sämst och så vidare. Jag är inte emot diskussionen per definition och det finns mycket bra att ta del av där ute och jag tycker det finns en plats för den men det har gått ur kontroll för länge sedan.

Just den här diskussionen var i och för sig inte av den mest vetenskapliga (eller intelligentaste...) slaget men jag tycker den ändå träffar ett av grundproblemen för hela diskussionen.

Förespråkaren av sötningsmedel menade på att sötningsmedel är bättre för hälsan då hon (ja, jag tänker skriva hon, inte "hen" för det var hon i det här fallet) hade gått ned 6 kg i vikt på ca 2 mån genom att byta från vanligt läsk till en light-variant med sötningsmedel istället.

Först, grattis till din viktnedgång, helt uppriktigt. Men! Om du går ned 6 kg av att byta socker-läsk mot sötningsmedels-läsk är det inte socker eller sötningsmedel i din läsk som är ditt egentliga problem. Du dricker för mycket läsk och rör dig för lite. Punkt!

Om du nu tycker att läsk är det bästa du vet och du vill dricka det. Fine, gör det. Som en vuxen människa!! Drick en läsk till helgen. Drick två om det är fest, skit i det resten av veckan. Då kommer det inte spela någon roll om du dricker light eller vanlig läsk, för den mängden kommer spela minimal roll i slutänden. Du sätter fokus på detaljer när hela grunden är skev.

Det här gäller inte bara den här diskussionen utan rätt mycket annat med. Använd huvudet och ditt sunda förnuft, du vet vad som är bra och dåligt för dig. Egentligen. Sedan väljer du att hitta på ursäkter för det ena eller det andra. Du har säkert anledningar till det, bara du vet eller kan ta reda på vad det här.

Skippa ursäkterna och väx upp!

Må väl till nästa gång.