Annons
Annons

Yoga är varken exkluderande eller en religion!

Jag läste för ett tag sedan om en skola i södra Sverige som fått sätta stopp för sina yogaplaner för barnen då det stred emot kristen tro att exponera barnen för österländsk religion. Artikeln rev upp mycket känslor inom mig och jag känner att tiden har kommit att ge en mer nyanserad bild av vad yoga egentligen är. Vill du veta mer om yoga som berör, vanliga missuppfattningar om yoga – och om hur yoga och meditation kan skapa ett ökat välmående hos barn och ungdomar, speciellt de som har utmaningar som ADHD? Ja, då ska du fortsätta läsa.

Redaktionen

16 juni, 2016
Yoga är varken exkluderande eller en religion!
Dela inlägget

Jag läste för ett tag sedan om en skola i södra Sverige som fått sätta stopp för sina yogaplaner för barnen då det stred emot kristen tro att exponera barnen för österländsk religion. Artikeln rev upp mycket känslor inom mig och jag känner att tiden har kommit att ge en mer nyanserad bild av vad yoga egentligen är.
Vill du veta mer om yoga som berör, vanliga missuppfattningar om yoga – och om hur yoga och meditation kan skapa ett ökat välmående hos barn och ungdomar, speciellt de som har utmaningar som ADHD? Ja, då ska du fortsätta läsa.

Stress är ett ord som har fått en helt ny innebörd de senaste årtiondena. Under 1990-talet var det ju faktiskt nästan lite inne att vara stressad, ett tecken på att man levde ett dynamiskt och innehållsrikt liv.
Idag är tillståndet tvärtom för det mesta ganska oönskat – och strategierna, verktygen och behandlingarna för att reducera stress är så många att det kan vara stressande att välja någon.

Läs också: 17 anledningar att våga yoga

Ett enkelt sätt att varva ner och nå harmoni
Att stress styr mycket av våra liv, våra sätt att tänka, agera och välja är olyckligt men att barn och ungdomar av idag upplever att stressen styr deras liv, är katastrofalt. Och det är här jag önskar dela med mig av en kunskap:
Några av de mest kraftfulla men samtidigt väldigt skonsamma och enkla sätten att varva ned och försätta sig själv i harmoni – och komma in i ett tillstånd som är lugnare, klarare och mer uppbyggande – är att utöva yoga.

Yoga hjälper personer med ADHD
Det finns otaliga studier som bekräftar att yoga faktiskt reducerar stress, lugnar sinnet, hjälper hjärtat, hjälper dem med ADHD och ökar koncentrationsförmågan.
På dessa grunder har yogautövande börjat leta sig in i skolvärlden, det absolut bästa stället att erbjuda barn och ungdomar att prova denna fysiska form av sinnesavslappning.
Men alla är inte lika glada över detta. När en liten skola sydost om Värnamo fick reda på att deras barn skulle utöva yoga i skolan var det många föräldrar som blev upprörda.
Det blev sådana protester från föräldrarna som ansåg att deras barn inte skulle utsättas för österländsk religion att skolan var tvungen att stoppa planerna på att låta barnen prova en mångtusenåriga traditionen av att förena kropp och sinne.

Läs också: Ny forskning: Tarmbakteriernas inverkan på ADHD och autism

Yoga är inte religionsbaserad
Föräldrarnas reaktioner rörde, i sin tur, upp en hela yoga community. Många rasade över föräldrarnas reaktionen och agerande. ”Varför ska inte barnen få tillgång till detta kraftfulla verktyg?” var en återkommande kommentar.
Jag undrar detsamma.
Yoga står för öppenhet och acceptans. Den är inkluderande och välkomnar alla människor, oavsett trosuppfattning. Yogan är inte religionsbaserad trots att det kommer från Indien och har rötter i hinduismen.
Skolan är en alldeles utmärkt och neutral läroplats där barn bör få möjligheten att prova olika saker och det är sedan upp till dem själva om de vill fortsätta och fördjupa sig eller inte. Vi har en unik frihet i Sverige som tillåter oss att välja mycket själva. När något så positivt som yoga faktiskt vunnit ett sådant intresse både hos stressexperter och forskare, bör man väl ändå se på yogan som något att beakta för sina barns välbefinnande? Men ibland går principer före logiskt resonemang. Det är synd.

Läs också: Liten grundkurs i yoga

Pia Andrea, frilansjournalist och yogafantast
Yogaentusiasten Pia Andrea

Skapar reaktioner hos dem som värdesätter det gamla och beprövade
Yoga väcker känslor på många ställen i landet. Albertus Magnus, specialist i allmänmedicin och diakon, hävdar att yoga är religion och inte bör ordineras av läkare. Han menar på att man tillber hinduiska gudar genom de olika kroppsställningarnas namn och att man förbereder kroppen för en andlig upplevelse.
Visst råder det delade meningar om denna enorma yogavåg som letar sig land och rike runt och när något så positivt och välgörande ruckar på gamla uppfattningar skapar det självklart motreaktioner hos dem som värdesätter det gamla och beprövade.

Läs också: Lär dig mer om yoga – en urgammal meditationsform

Bara för att man älskar avokado behöver man inte låta bli att äta blåbär
Men varför kan vi inte komma till en punkt där det ena inte utesluter det andra? Varför inte låta nytt och gammalt mötas och dra nytta av båda synsätten?
Bara för att man älskar avokado behöver man inte låta bli att äta blåbär. Det viktiga är att se till individens bästa. Om yoga fungerar för att lugna barn och hjälpa dem förbättra sin koncentrationsförmåga, kan det då vara något dåligt? Är det inte just den hjälpen som både lärare, elever och föräldrar önskar? Och olika typer av patienter för den delen?
Tänk om man kunde använda sig av yoga inom sjukvården som ett vedertaget komplement till annan hjälp, som en självklar spelare i jakten på en friskare befolkning.
Yoga är inte religion, det är ett mycket gammalt och välbeprövat sätt att röra sig för att skapa en inre harmoni, hjälpa sitt hjärta, öka all slags cirkulation i kroppen och stilla våra sinnen för att vi återigen ska ha chansen att höra vår inre röst. Det är, oavsett åsikter, något helt underbart!

Av Pia Andrea, frilansjournalist och yogafantast

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar.

Skriv en krönika på Kurera.se
Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Eller vill du kanske replikera på en redan skriven krönika eller debattartikel? Kontakta då: webbredaktor@kurera.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Pia Andrea är 38 år och frilansjournalist inom fysisk och psykisk hälsa. Hon är yogafantast av stora mått och har menar sig dagligen uppleva yogans fantastiska effekt både för kropp och sinne.
Yogan och annan fysisk aktivitet har, tillsammans med meditation, varit viktiga nycklar då hon tagit hand om sin man som lider av kroniska smärtor samt är trebarnsmamma.
Hon har tidigare varit både danslärare och aerobicsinstruktör och jobbar även idag aktivt för att inspirera människor att göra val i livet som ökar deras livskvalité, både fysiskt och mentalt. Just nu står hon i startgroparna med ”LifeFlow Cyprus” där hon anordnar eko- och aktivitetsresor med mysiga boenden i kombination med aktiviteter som cykling, vandring, rucking, yoga och dykning. En skön paus med utrymme att komma ikapp sig själv, långt ifrån öns mer kända turistmål.

Annons
Annons