Man sitter i meditationsställning

Studie: Yoga bakom murarna har välgörande effekter

Det psykiska välbefinnandet ökar hos interner som utövar yoga, det visar en svensk studie från Kriminalvården. Nyligen gästades kvinnofängelset Hinseberg av John Scott – en välkänd yogaprofil som bland annat har varit lärare åt kändisar som Madonna och Sting.

Studien som är en randomiserad kontrollerad studie visar att regelbundet yogautövande har positiv effekt på de intagnas uppmärksamhet och förmåga att kontrollera sina impulser. Många intagna har diagnosen ADHD och har ofta problem på dessa områden.

Stora skillnader i de olika grupperna
Yogan har utöver hälsoeffekter alltså även effekt på humöret. Testpersonerna hade lättare att behålla sitt lugn och lättare att kontrollera ilska och fientlighet rapporterar Kriminalvården. Forskarna rapporterar att man sett färre konflikter och en allmän förbättring i uppförande som resulterat i färre tillsägelser och förflyttningar jämfört med kontrollgruppen.
– Det är signifikanta förändringar i de intagnas beteende bland dem som har utfört yoga, säger Nóra Kerekes, en av forskarna bakom studien till Kriminalvården.se.

 

LÄS OCKSÅ: 17 anledningar att våga yoga

“Krimyoga” gav tydliga resultat
Yogastudien bygger vidare på en liknande studie från universitetet i Oxford, där man 2013 undersökte effekterna av samma sorts yoga som ”Krimyoga” men utan samma tydliga resultat. Den svenska studien har kommit fram till att det finns tydlig evidens för att den yoga som bedrivs inom kriminalvården har goda effekter på intagnas välbefinnande, uppmärksamhetsförmåga samt på riskfaktorerna impulsivitet och antisocialt beteende.

LÄS OCKSÅ: Yoga ger dig styrka och inre lugn

“Bör erbjudas till alla intagna”
Med tanke på de positiva effekterna yoga har på de intagnas känsloliv och beteende menar forskaren Nóra Kerekes att alla anstalter bör erbjuda yoga till de som önskar.
Kriminalvårdens enhetschef för behandlingsprogram, Martin Lardén är väldigt positiv till studien och till att yoga införs som behandlingsalternativ men är noga med att det måste ske på frivillig basis från de intagnas sida och aldrig får bli tvingande. Yogan har många fördelar anser Martin Lardén, både att den är billig och lätt att ta till sig men även att den är något som de intagna har med sig efter strafftidens slut, säger han till Kriminalvården.se.

LÄS OCKSÅ: Anpassad yoga blir terapi

Yogalärare på återbesök
Det är andra gången John Scott gästar anstalten Hinseberg och de tjugotal interner som medverkade fick en grundlig genomgång i yogafilosofins syn på frihet så väl som de fysiska aspekterna av yoga, skriver Kriminalvården.se. Och ska man tro den svenska studien är det en god investering både för samhället för de medverkande.

Av redaktionen

Källa: Kriminalvården

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

mat slängs

Nationellt program för minskat matsvinn

Politik

Matsvinn är ett stort problem, det påverkar både miljön och innebär stora ekonomiska förluster för både individ och samhälle. Nu har Livsmedelsverket på regeringens uppdrag tagit fram handlingsplanen "Fler gör mer" för minskat matsvinn i landet.

Så fick Kjell normalt blodtryck utan mediciner

Hälsa

Kjell Anthelenius körde på i ett högt tempo – och både blodtryck och kolesterolvärdet sköt i höjden. Han bestämde sig för att sätta sin hälsa först och lägga om sin livsstil. Nu är hans värden normala igen, tack vare regelbunden träning, meditation, mer vegetarisk mat och ett tillskott med lagrad vitlök.

kvinna oroar sig mind 2018

Mind 2018: Orons viktiga funktion

Mental hälsa

Oro hjälper oss att förbereda oss för svårigheter och att kunna fatta bra och genomtänkta beslut. Att inte oroa sig kan göra att man är oförberedd på att handskas med problem menar stresscoachen Karin Isberg som dock skiljer på konstruktiv oro och oro som livsinställning.yoga i tantolunden yogaläraren anna gordh humlesjö

Anna ordnar yoga i parken för en god sak

Trendspaning

Att yoga utomhus sommartid är en växaande rörelse, i parker landet runt samlas människor för att yoga under bar himmel. Ofta är det gratis och ibland kan man ges möjlighet att bidra med en slant till en viktig sak, som i Tantolunden i Stockholm där det anordnas yoga med humanitärt fokus för femte året i rad.

bonsallad

Krispig grön bönsallad

Recept

Det bästa med skördetider är att det är så enkelt och går så snabbt att laga mat och få till goda och näringsrika måltider. Gå på marknader och botanisera bland nyskördade grönsaker. Detta recept från Nilla's Kitchen innehåller förvällda bondbönor, brytbönor och sockerärtor.

övrrviktig kvinna tränar på gym

Försämrad fettnedbrytning kan ligga bakom fetma

Vikt

Vad som gör att vissa kan hålla sig smala till synes utan ansträngning medan andra går upp i vikt bara de tittar på en bakelse, det är en fråga som gäckat mänskligheten länge. Svenska forskare har nu kommit med en möjlig förklaring och det är att övervikten i vissa fall kan förklaras med en sämre förmåga att omsätta fett.

hund i gräns och simmar

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Övrigt

78 procent av alla hundägarna tar med sig hunden på semestern något både hund och människa kan ha glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för den fyrbenta vännen. Här följer några tips på hur du gör din semester mer hundvänlig.

skylt varnar för fästingar

“Fästingburna sjukdomen borrelia är en dold epidemi”

Krönikan

Varje sommar får tusentals svenskar fästingbett och blir infekterade av de sjukdomar dessa  kryp sprider.  När hon själv drabbades svårt blev Cornelia Södergren tvungen att ta reda på så mycket hon kunde om fästingburna sjukdomar, deras förlopp och hur hon skulle skydda sig i fortsättningen. Ett arbete som resulterade i boken ”Borreliafenomenet – Den dolda epidemin”, som kommer ut senare i sommar.

Friskare hår – en kick för självkänslan

Hud

Håret är ett viktigt och känsligt kapitel för många. Teresa hade tjockt, välmående hårsvall – ett hår att vara stolt över. När hon plötsligt började tappa stora tussar hår i höstas blev hon riktigt orolig. Hade hon drabbats av någon allvarlig sjukdom?

bulgursalad

Saftig bulgursallad med mandel

Recept

Saftig, sammetslen bulgur i sällskap av grönsaker. Servera som huvuddelen av en måltid och komplettera med valfritt protein eller mer grönsaker. Resterna passar förträffligt i matlådan.

rosor

”De är blommornas Rolls royce”

Hud

Rosor har en air av romantik kring sig, de uppskattas både för sin skönhet och sin ljuvliga doft men vad kanske inte alla känner till är att de även har medicinska egenskaper – särskilt gynnsamma är de för huden.

Berika tarmfloran – 8 anledningar att välja mjölksyrat

Mage

Det bor två kilo bakterier, svampar och mikroorganismer i din tarm. Du har allt att vinna på att vårda dem, för de styr allt från humör till vikt och immunförsvar. Mjölksyrabakterier är en förutsättning för en näringsrik tarmflora – och kan dessutom göra underverk för huden. Här är åtta smarta tips om hur vassle kan hjälpa din hälsa.