Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Zarah Öberg

Foto: Photos 4 U.

Zarah Öberg: ”Hjärnblödningen fick mig att omvärdera livet”  

Zarah Öberg

Ålder: 42 år.  
Gör: Expert på Kurera. Arbetar som naturläkare, näringsterapeut, örtterapeut och kostrådgivare. Är även medicin- och hälsojournalist. Driver en funktionsmedicinsk klinik och tar även emot för rådgivning via telefon eller videosamtal.  
”Jag tar emot alla som önskar hjälp, så länge det följer de lagar som finns i Sverige. Jag hjälper även barn över 8 år samt ungdomar med ADHD, ADD eller andra besvär som hör ihop med signalsubstanser. Jag älskar att lära mig av mina patienter, så hos mig är det inte jag som är expert, utan vi är experter tillsammans och löser problemet ihop”. 
Bakgrund: Utbildad hälsopedagog, näringsterapeut, kostrådgivare, fytoterapeut, NLP Trainer, ICC coach, kommunikatör och journalist. Har alltid brunnit för barnhälsa och var en av de som tidigt arbetade med förändrad syn på barnkost och obalanser hos barn. Har arbetat mycket förebyggande inom barnhälsa med olika landsting, och även drivit träningscenter och flera andra rörelsekoncept för barn. Flitig föreläsare och utbildare inom medicin och näringsfrågor.  
Aktuell: Med videoföreläsningar och nätbaserade utbildningar. 
Det här har jag i mitt ”husapotek”: 
– Efter alla år av piller som ung på grund av min svåra huvudvärk, så går jag alltid den naturliga vägen om jag kan. Jag använder mycket örter, som johannesört, och har alltid D-vitamin, probiotika och mjölksyrade grönsaker hemma. De flesta naturliga kosttillskotten finns i husapoteket, ihop med husmorskurer som saltvatten som nässpray, jojobaolja vid narig hy, ricinolja vid inflammationer…. Jag tror att kroppen kan läka det mesta på egen hand, bara man lyssnar i god tid. Jag är inte emot läkemedel utan tycker det är bra i ett akut läge. Dock har jag alltid haft en stor önskan att reda ut orsaken till att kroppen inte mår bra och lösa det på ett mer grundligt och naturligt sätt, samt ett intresse för vad kroppen försöker säga oss. 

Hon är ett levande bevis på hur ohälsa kan vändas till hälsa. Efter en svår hjärnblödning i ungdomen har Zarah Öberg tagit sig tillbaka till livet – som hon viger helt till att förmedla kunskap och hjälpa människor till bättre hälsa ur ett holistiskt perspektiv. Hon vill ständigt utvecklas och lära nytt och brinner extra starkt för barn, djur och natur.   

Det är väldigt svårt att tänka sig att personen på andra sidan telefonlinjen – med den vänliga rösten, den positiva, smittande energin och det pålästa, välartikulerade ordflödet – för 18 år sedan vare sig kunde tala eller komma ihåg grundläggande saker. 

Men så var det för Zarah Öberg; idag 42 år och utbildad näringsterapeut och naturläkare. Hon är en uppskattad expert på Kurera som varje månad tar emot och besvarar mängder av hälsorelaterade frågor från tidningens läsare. Och efter att ha varit i kontakt med henne är det lätt att associera till ett levande uppslagsverk. Hennes kunskaper inom kost och näring, vitaminer och mineraler, hormoner och signalsubstanser uppskattas inte bara av Kureras läsare utan även av de många patienter som hon tar emot i sin mottagning i Strängnäs, mestadels via telefon och Skype.  

Tittar alltid på helheten

Zarah är en person som värnar sin egen och sin familjs integritet och samtidigt drivs av att hjälpa andra människor till en bättre hälsa och bidra till en bättre och ljusare värld, på flera plan. Hon brinner för att förmedla kunskap om sådant som andra sällan tar upp och är en av få i landet som jobbar på det sätt som hon gör. Zarah mäter hormoner i saliv och signalsubstanser i urin, i så kallade Labrixtest, vilket den konventionella sjukvården inte gör, utan i blod. 

– Jag tittar alltid på helheten och jag vet att många som tar kontakt med mig uppskattar att de får en helhetsbild och att jag vill lösa deras hälsoproblem från grunden, en gång för alla.  

Jag arbetar lite annorlunda mot andra terapeuter, och mäter alltid värden först och främst, så att vi har ett provsvar att utgå ifrån. Därefter korrigerar vi de obalanser som finns. Jag brukar säga att jag helst inte vill att mina patienter ska komma tillbaka igen, berättar Zarah med ett skratt den soliga höstdag som vi hörs. 

Zarah Öberg

 Zarah drivs av att hjälpa andra människor till en bättre hälsa. (Foto: Photos 4 U)


Förändring och förbättring är nämligen begrepp som hon brinner för. Men, för att knyta an till artikelns inledning: Zarahs stora engagemang inom hälsa är sprungen delvis ur svåra personliga hälsoproblem.  

– Det handlar till viss del om att jag vet hur det är att vara liten och sjuk, men min önskan att hjälpa andra har alltid funnits där. Redan i barndomen brann jag för att hjälpa andra barn, och få dem att må bra. Det har varit min mission ända sedan dess, förklarar Zarah som genom åren engagerat sig i en stor mängd frågor som handlar om barn. 

Bland annat har hon varit grundare av projektet”Pigga barn”. En sajt med fokus på att få barn att må bra och vara friska med hjälp av hälsosam kost och lekfull rörelse. Hon har även hållit i stora kampanjer där hon samlat in tusentals julklappar till barn, och engagerat sig i barn som riskerar utvisning eller lever i fattigdom. 

 

Men vi backar bandet, till åttio- och nittiotalet, då Zarah själv växte upp på landet utanför Eskilstuna med sina föräldrar och två syskon, innan det bar av till såväl Västerås som Stockholm.  

LÄS OCKSÅ: Så ökar du nivåerna av dina lyckohormoner

Barndom präglad av sjukdom

Föräldrarna var bägge två kämpande egenföretagare som drev varsin butik. Genom föräldrarna fick Zarah tidigt en hög arbetsmoral av att hoppa in och jobba i deras butiker, något som präglar henne än i dag.  

Barndomen beskriver hon i övrigt som ”helt normal” och som full av rörelse. Zarah cyklade långa sträckor varje dag och tränade ofta. Hälsoengagemanget fanns naturligt där inom henne från start, men förstärktes alltså av att hon tidigt själv fick uppleva hur ohälsa känns.  

– Jag hade mångåriga besvär med svår huvudvärk och kräkningar, och var väldigt dålig.  

När jag var som värst kunde jag bli liggande i tre dagar halvt medvetslös och slå mot huvudet för att få värken att försvinna, berättar Zarah. 

Hon kände samtidigt en stark stress i att försöka upprätthålla ett fungerande, normalt liv med att gå i skolan och umgås med kompisar, trots att hon egentligen inte mäktade med det.  

Hade medfött arträrbråck

Huvudvärken och det dåliga måendet accelererade under tonåren och mynnade ut i en hjärnblödning vid 20 års ålder. Hon beskriver den sista tuffa sommaren innan hon fick sina röntgensvar som att det dunkade konstant i huvudet, dygnet runt.  

– Ungefär som att någon slog mot det med en stekpanna. Jag kunde knappt röra mig, såg dubbelt och hade så ont att jag knappt kunde röra mig. På slutet hade jag ingen känsel i mina ben.

Hjärnblödningen visade sig bero på ett medfött arträrbråck, eller aneurysm, som brast bakom vänster öga. Det är ovanligt att det drabbar unga människor, men det händer, förklarar Zarah. När hon fick reda på detta så kändes det paradoxalt nog ändå befriande. Hon fick ju äntligen en förklaring till varför hon haft så ont i så många år! Läkare hade vid det laget nämligen röntgat huvudet flera gånger men missat bråcket, just eftersom det satt bakom ögat. Och hon kände lättnad och tacksamhet över att det inte rörde sig om en svår form av migrän som hon skulle bli tvungen att leva med – eller om en hjärntumör.  

LÄS OCKSÅ: Testerna som avslöjar obalanser i kroppen

Tappade både tal och minne 

Zarah blev inlagd på neurointensiven på Akademiska sjukhuset i Uppsala där läkarna lagade blödningen via katetrar från ljumsken. Året var 2001 och på den tiden var detta ett ovanligt, riskfyllt och svårt ingrepp. Men allt gick bra som tur var – till en början i alla fall. För vid en uppföljande röntgen något år senare upptäckte man dessvärre att lagningen höll på att gå sönder. 2003 fick Zarah därmed göra om ingreppet. 

– Jag var riktigt orolig och rädd på ett annat sätt då än första gången, för jag tappade både tal och minne i samband med ingreppet.  

De kognitiva och minnesrelaterade funktionerna kom dock tillbaka successivt, men det var en lång återhämtningstid. Zarah fick både arbetsträning, minnesträning och psykologisk hjälp. Och idag har hon makalöst nog nästintill fotografiskt minne – ett resultat av att hon har arbetat upp sin hjärna från scratch igen och varit fast besluten att lyckas.  

Omvärderade livet helt 

Något som också har hjälpt Zarah är att hon alltid försöker se meningen med saker och ting. Hon är tacksam över att hon fick möjligheten att ”vakna upp” så tidigt i livet. Det kändes som att hon blev gammal över en natt efter hjärnblödningen – och efter det omvärderade hon helt sin syn på livet och på relationer. 

– Jag har levt väldigt hälsosamt efter detta och är mycket mån om att ta hand om min kropp på ett kärleksfullt sätt. Jag blev också fast besluten att hjälpa andra människor.  

Uppfylld av den insikten började Zarah studera till hälsopedagog och kostrådgivare, och därefter till näringsterapeut och fytoterapeut (örtterapeut), NLP Trainer, ICC-coach, ayurvedarådgivare och kommunikatör. Flera av utbildningarna läste hon parallellt på kort tid. 

Intuitiv och intovert som person

– Det intressanta var att desto mer jag läst om ytlig hälsa tidigare, såsom att träna för att se bra ut, desto mer intresserad blev jag av djupet inom hälsa. Att arbeta inifrån och ut och stötta kroppen i sin naturliga läkning. Jag brinner även för inre hälsa. För att människor ska få känna sig fria, vara i harmoni och i samklang med det de drömmer om.  

 

Zarah beskriver sig också som en intuitiv person som känner av hur andra människor mår – och hon är till stor del väldigt introvert. 

–  Det kanske kan vara svårt att tänka sig då jag har en lång spännvidd och kan vara mycket verbal och social. Men jag laddar min energi i skog och mark, och älskar lugn och harmoni. Jag minns att jag redan som barn låg och mediterade, utan att veta att det var just meditation.   

LÄS OCKSÅ: Så kombinerar du kosttillskotten – experten tipsar

Aldrig fullärd, alltid nyfiken 

Den som har anlitat Zarah i hennes yrkesroll eller samarbetat med henne kan nog vittna om hur orden och kunskapen liksom bara forsar ur henne. Och alltid med ett vänligt, positivt och ödmjukt bemötande.  

Att utvecklas och hela tiden lära sig nytt är nämligen för Zarah som att andas, förklarar hon med emfas. Hon känner sig aldrig fullärd. 

– Att brinna för något på det här sättet som jag gör för hälsa… Det är inte ett jobb på ett vis, det är en mission. 

Men samtidigt är hon intresserad av ”i princip allt” och söker jämt ny information. 

– Jag är inte bara insnöad inom hälsa, även om mitt intresse är större inom det området. Jag vill verkligen alltid arbeta med min egen utveckling och medvetenhet.  

Och denna inlärningslust gäller även praktiska områden som hus, trädgård och bilskötsel. När vi pratar har Zarah just gjort research om nya däck till familjens bil. Och hon kan fastna länge i sökandet inom andra ämnen; som rymden, eller historia.  

– Ju mer man lär sig desto mer förstår man att man inte vet någonting egentligen, säger Zarah, med självdistans.  

LÄS OCKSÅ: Därför ska du använda oreganoolja

Vill inte välja sida

Idag står hon i yrkeslivet med ett ben i den konventionella skolmedicinen och en i den komplementära. Det är viktigt för Zarah att det ena inte utesluter det andra. Varför ska man välja sida, när det viktigaste är att hjälpa en medmänniska att bli frisk och må bra? Så resonerar hon. 

– Efter mina studier inom komplementär medicin och kost kompletterade jag med flera års studier på högskola och universitet inom skolmedicin, natur och miljö. Framför allt stressfysiologi, farmakologi, rehabiliteringsvetenskap och hur kroppen påverkas av gifter och nanoteknik. Jag har egentligen lika stort intresse för skolmedicin som för komplementär medicin. Och jag använder mig av båda synsätten när jag arbetar, förklarar Zarah. Utöver allt detta har hon utbildat sig till journalist på Poppius journalistskola.  

Tankar om hälsa långt före sin tid 

Det har nämligen alltid varit viktigt för henne att även kunna kommunicera ut budskap som kan hjälpa andra och bidra till en bättre värld. Gärna på ett sätt som andra inte väljer att göra.  

– Många av mina tankar om hälsa ligger långt före i tiden, vilket såklart kan ses som kontroversiellt. Men jag är inte ute efter att skapa konflikt, utan önskar samverkan och möjlighet för vården och komplementära terapeuter att arbeta ihop. Det har bara varit självklart att jag ska göra detta. Jag är helt övertygad om att det är min livsuppgift.  

Zarah vill inte bara symtomlindra, utan hitta roten till det onda – och åtgärda det en gång för alla. De bästa ambassadörerna hon har är därför de patienter som blivit nöjda och mår bra.   

– Det ”kvittot” räcker för mig. Jag vill inte att mina patienter ska gå hos mig i tre år, utan att de ska bli bra. Skulle jag bara stå och stampa och patienterna inte blir bra, då skulle jag krokna och inte tycka det är kul. Jag tror också att det viktigaste är att göra saker med kärlek, att ha god intention och hjälpa från själen, inte utifrån sitt ego. Den insikten är nog det som varit mest viktig.  

LÄS OCKSÅ: En kvart om dagen räcker för att sänka stressen

Värnar om djur och natur 

Och viljan att på olika sätt bidra varje dag och göra gott gäller inte bara i mötet med människor för Zarah. Hon bor nära skogen och vattnet, vilket är viktigt för henne, och hon är mån om även djuren och naturens välmående. För allt hänger samman, vilket är lätt att glömma i dagens samhälle menar hon.  

 

– Idag när jag gick på promenad så samlade jag ihop en hel påse skräp som jag kastade. När vi har många flugor i huset på kvällen så lyfter jag ut dem i ett glas, jag dödar dem inte. Och ser jag en snigel på vägen lyfter jag bort den så den inte ska bli trampad på eller överkörd, säger Zarah med ett litet skratt. 

Men sedan blir hon allvarligare och förklarar att det är en självklarhet för henne att inte skada eller döda något djur, litet som stort. Själv äger Zarah en kattunge och en dvärghamster. Och hon kan tänka sig att ha fler djur i framtiden.  

– Men jag har inte växt upp med djur, så jag måste först lära mig lite mer om hur de funkar, säger Zarah – den eviga kunskapstörstaren – och skrattar lite igen. 

LÄS OCKSÅ: 3 tinkturer till ditt husapotek

– Jag är nog som de flesta, att tiden har en tendens att inte räcka till. Men jag gillar att vara hemma när jag är ledig. Man får inte med mig på större tillställningar, utan jag är alltid hemma och tar det lugnt. Och en del gillar ju att träna i grupp, men jag tycker om promenader i skogen. Det viktigaste för mig är att ha frid och lugn, Jag undviker att boka in onödigt mycket och tar dagen mycket som den kommer. (Foto: Photos 4 U)

Äter du och lever på ett speciellt sätt för att må bra idag? 

– Ja, jag är en renlevnadsmänniska som älskar grönsaker och gröna smoothies. Jag dricker vatten, kombucha, rött te eller örtte. Vi brukar göra egna teer på det som finns i naturen omkring oss. Jag dricker varken kaffe, alkohol eller andra stimuli, utan endast det som stödjer min kropp och är hälsosamt. Och älskar verkligen vatten! Jag mediterar varje dag och försöker vara noga med att sova ordentligt. Det är nog den största utmaningen i hälsoväg, att vi har lite svårt att komma i säng i tid mellan varven. Jag har undvikit mjölk och gluten sedan 25 år tillbaka, och vi köper alltid ekologiskt och undviker tillsatser. Vi äter hälsosamt; försöker laga merparten av maten från grunden och gör mycket raw food. Det har dock varit viktigt för mig att inte leva på ett fanatiskt sätt. För det är inte heller är ett hälsosamt sätt att leva.   

Vill arbeta mer med barn

När Zarah läste stressfysiologi förstod hon att hälsa inte hänger på att äta på ett visst sätt, på att träna eller på ”quick fixes”. Hon skulle vilja att vi stannar upp och funderar över hur vi lever då och då. 

– Vi behöver fråga oss ”vad skulle just jag behöva för att må bra?”. En del behöver kanske mer rörelse, en del mer vila, kanske ta en lugn promenad eller sova några fler timmar. Vi är så inne i våra ekorrhjul att vi aldrig reflekterar över det.  

Med alla dina utbildningar och järn i elden, har du några framtidsdrömmar? 

– Jag lever mycket i nuet och fokuserar på det. Men min mission för framtiden är att arbeta ännu mer med barn och ungdomar. För enormt många med födoämnesintoleranser, hormonell obalans och obalans i signalsubstanser skulle kunna få hjälp. Och då främst jobba med kost- och livsstilsförändringar. Jag har också en stark önskan om att kunna ta emot fosterbarn i framtiden, för att på så vis hjälpa ett barn att få en fin och trygg tillvaro. Det skapar också mycket sorg i mig att det finns barn och djur i världen som far illa. Jag önskar innerligt att jag kunde göra mer för dem. Så det är en pågående utmaning för mig, att känna att det jag gör är tillräckligt. 

LÄS OCKSÅ: Deppig? Ta hjälp från naturen

 Zarah om… 

den viktigaste hälsofrågan i samhället idag
– Det största problemet är att stress påverkar könshormoner och signalsubstanser. Och det är sorgligt att så många tar SSRI-preparat eller annan medicinering, när de egentligen bara har obalans i hormoner och signalsubstanser. Stress påverkar båda dessa områden direkt, men även indirekt eftersom tarmflorans bakterier krävs för att producera och bryta ner signalsubstanser. Kunskapen om detta område är mycket bristfälligt inom svensk sjukvård. Så jag har engagerat mig i det för att hjälpa och bidra med kunskap. Min förhoppning är att man i stället börjar utreda orsaken till låga hormoner eller signalsubstanser. Men det krävs en stor omställning, eftersom man mäter med fel mättekniker och symtombehandlar istället för att behandla och balansera upp problemets orsaker. Detta är ett problem hos både sjukvården och terapeuter över lag, att man inte ser kroppen som helhet. Det svåra är att vi lär oss tidigt att inte lyssna på kroppen. Och idag lever merparten av oss i stor stress. I Sverige är vi vana att välja snabba lösningar för att snabbt vara tillbaka till jobb eller studier. Men att läka en kropp tar lång tid och kräver respekt och kärlek.  

Av Carolina Eriksson   


Zarah Öberg

Ålder: 42 år.  
Gör: Expert på Kurera. Arbetar som naturläkare, näringsterapeut, örtterapeut och kostrådgivare. Är även medicin- och hälsojournalist. Driver en funktionsmedicinsk klinik och tar även emot för rådgivning via telefon eller videosamtal.  
”Jag tar emot alla som önskar hjälp, så länge det följer de lagar som finns i Sverige. Jag hjälper även barn över 8 år samt ungdomar med ADHD, ADD eller andra besvär som hör ihop med signalsubstanser. Jag älskar att lära mig av mina patienter, så hos mig är det inte jag som är expert, utan vi är experter tillsammans och löser problemet ihop”. 
Bakgrund: Utbildad hälsopedagog, näringsterapeut, kostrådgivare, fytoterapeut, NLP Trainer, ICC coach, kommunikatör och journalist. Har alltid brunnit för barnhälsa och var en av de som tidigt arbetade med förändrad syn på barnkost och obalanser hos barn. Har arbetat mycket förebyggande inom barnhälsa med olika landsting, och även drivit träningscenter och flera andra rörelsekoncept för barn. Flitig föreläsare och utbildare inom medicin och näringsfrågor.  
Aktuell: Med videoföreläsningar och nätbaserade utbildningar. 
Det här har jag i mitt ”husapotek”: 
– Efter alla år av piller som ung på grund av min svåra huvudvärk, så går jag alltid den naturliga vägen om jag kan. Jag använder mycket örter, som johannesört, och har alltid D-vitamin, probiotika och mjölksyrade grönsaker hemma. De flesta naturliga kosttillskotten finns i husapoteket, ihop med husmorskurer som saltvatten som nässpray, jojobaolja vid narig hy, ricinolja vid inflammationer…. Jag tror att kroppen kan läka det mesta på egen hand, bara man lyssnar i god tid. Jag är inte emot läkemedel utan tycker det är bra i ett akut läge. Dock har jag alltid haft en stor önskan att reda ut orsaken till att kroppen inte mår bra och lösa det på ett mer grundligt och naturligt sätt, samt ett intresse för vad kroppen försöker säga oss. 

5 saker som får mig att må bra 

 1. De jag älskar. Att vara med människor som är omtänksamma och kärleksfulla är viktigt för mig som är högkänslig och som vill ha harmoni i vardagen. 

 2. Att få vara fri. En av mina viktigaste drivkrafter sedan barnsben är att vara fri, både inombords och utombords.  

 3. Att sova. Jag älskar att sova och ser sömn som en av våra viktigaste läkningar. 

 4. Naturen. Att vara ute i skog och mark är viktigt, och jag älskar tystnad. Jag kan sitta i tysthet i timmar och bara andas. 

 5. Att utvecklas. Jag mår bra av att utvecklas och hela tiden bli en bättre medmänniska, inte bara inom mitt yrke utan framförallt i min medvetandenivå.  

 6. Skriv ut artikel


  Nytt på Kurera

  Fyra hundar på rad i skogen

  Hur smart är din hund?

  Husdjur

  Har du funderat över hur intelligent din hund egentligen är, eller hur den står sig jämfört med andra hundraser? Då behöver du inte fundera länge till, för nu finns en rankinglista!

  kvinna som får skönhetsbehandling

  IPL – behandlingen som ger piggare hud

  Hud

  Det finns en uppsjö av nya behandlingsformer med olika maskiner inom skönhetsindustrin. Fokus ligger på att förbättra hudkvalitén i ansikte, hals och på dekolltaget. Har du hört talas om IPL? Det är en form av mjukverkande laser som stimulerar kollagenet och ger en jämnare hudton.

   

  ostbricka

  Därför kan du inte sluta äta ost

  Kost

  Tillhör du dom som inte bara kan ta en eller två ostskivor på smörgåsen – du hinner hyvla och äta några skriver till innan du börjar äta smörgåsen. Det finns en förklaring till att du inte kan hejda dig. – Ost har en morfinliknande effekt och är starkt beroendeframkallande, säger holistiska näringsfysiologen Rebecca Johansson.

  Kvinna sover

  Problem att sova? Så här kan du göra

  Hälsa

  En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

  Paranötter i en skål

  Därför är paranötter så nyttiga

  Kost

  Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

   

  Välj rätt olja för just din hud

  Hud

  Ekologiska oljor utvunna ur frön, kärnor, nötter och frukter kan hjälpa din hud till bättre hälsa och utseende – oavsett om du har problem med torr, känslig eller fet hy. Här tipsar vi om vad som stärker just din hy!

  kvinna äter fisk

  Fiskolja lindrar inflammerad tarm

  Mage

  Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att tillskott av omega-3 kan minska inflammation. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert som varje vecka träffar klienter med besvärliga magar.

  man och kvinna skrattar

  Örten som höjer mannens aptit på livet

  Naturlig hälsa

  Att känna sig stark, frisk och ung länge – det vill nog alla. Men med ökad ålder blir de allra flesta lite tröttare. Mineraler och växter från naturens apotek kan hjälpa oss att behålla en hel del av ungdomens styrka lite längre. Men finns det något som kan bidra till att mannen kan bibehålla sin ungdoms nivåer av testosteron längre? Kurera frågade örtexperten Jan G Bruhn.

   

  kvinna ligger på rygg med benen i luften

  Mineralet som stöttar svullna ben

  Hälsa

  Stillasittande, långflygningar eller att stå och gå många timmar i sträck kan orsaka svullnad och tyngd i benen, som också gör ont. Alun stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningarna. Kräm med mineralämnet fungerar som en osynlig stödstrumpa – även på bara sommarben.

  Ung kvinna tar en selfie med sin hund

  Så blir din hund den bästa vän du drömt om

  Husdjur

  Alice Kassius Eggers är utbildad hundinstruktör och matte till cockerspanieln Ylle. För henne har hundägandet inneburit ett friskare liv både fysiskt och psykiskt. Hennes bok skrev hon för andra som vill att deras hund ska kunna bli den bästa vän de drömt om. 

  Sval melonrulltårta

  Desserter/sötsaker

  En oemotståndligt mumsig melonrulltårta! Perfekt att svalka sig med i sommar, eller när du än vill sätta guldkant på dagen. Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt. 

   

  Naturliga ämnen som får bukt med problemhy

  Naturlig hälsa

  Problem med hyn får inte enbart tonåringar med hormonella förändringar. Det drabbar även vuxna, särskilt kvinnor mellan 20 och 40 år. Stress och oro är andra faktorer som också kan skapa obalanser och ge sämre hud. Men det finns ämnen med antibakteriella egenskaper som hjälper problemhy, till exempel pilträd, lakritsrot och trollhassel.

  två barn och mat

  Så förhindrar du ditt barn att bli överviktig som vuxen

  Barn

  Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

  kvinna håller i ett knä

  Läkeväxter som lindrar artros

  Naturlig hälsa

  I Sverige har en halv miljon svenskar artros i lederna. Stelhet och värk i lederna blir bättre med hjälp av träning och olika naturliga substanser som grönläppad mussla, nypon, ingefära och gurkmeja lindar smärta och hjälper dig att blir rörligare. Här kommer en genomgång av läkeväxter som ger lindring.

  ärtor

  Det här visste du inte om ärtor

  Kost

  Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.