Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Karin Bohlins 3 favoritrester att laga mat på

Jag har nästan alltid en liten baktanke med kvällens middag. I går gjorde jag till exempel potatismos till stekt fisk. Jag var osäker på hur hungriga vi var men sände en tanke till de två broccoliknippena som har legat i kylen ett tag. Så om det det blir potatismos över får det utgöra starten till en broccolisoppa imorgon.
Andra favoritrester är bolognese och grytor i allmänhet, rostade rotfrukter och både kalla och varma såser.

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

I Karin Bohlins nya bok ”Zero waste i köket” (Norstedts) tipsar hon om de många sätt som vi alla kan minska vårt matsvinn på och därmed bidra till att vända klimatkrisen.

Boken är full av lika frestande som påhittiga recept gjort på olika sorters rester och råvaror som har en tendens att förpassas långt in i kylskåpet och skafferiet utan att vi vet hur vi ska använda dem, kanske efter ett impulsköp eller till en rätt som inte krävde en hel burk eller förpackning. Och Karin Bohlin tar också upp de misstag många av oss gör och hur vi kan undvika dessa.

 

Författaren Karin Bohlin

Karin Bohlin har länge varit en mästare på att ta tillvara på all mat. (Foto: Sanna Lindberg)

LÄS OCKSÅ: Grodda – både klimatsmart och nyttigt

Grönsaker och frukt slängs mest
För som hon själv skriver i boken: statistik från Naturvårdsverket visar att hushållen i Sverige slänger knappt 700 000 ton matavfall i soporna, i bruna sorteringspåsar eller på komposten varje år. Och en stor del består av det rena, ”rimliga matavfallet”, som äggskal, kycklingben, kaffesump med mera. Men hela 28 procent, nästan 200 000 ton, består av ”onödigt svinn” – i form av mat som hade kunnat ätas om den förvarats rätt och tillagats i tid. Mest grönsaker och frukt, matrester och bröd samt mindre mängder kött, fisk och skaldjur.

Vi ställde tre frågor till Karin Bohlin!

Hur uppstod ditt intresse för mat i allmänhet, och för att minska matsvinnet i synnerhet?

– Jag har alltid haft en stort matintresse. Jag fick det nog främst från min pappa som ofta tog hem nya smaker och min syster som alltid älskat att baka. Jag har alltid varit bra på att ta hand om maten som finns hemma men jag kanske inte har uppmärksammat det som ”zero waste” förrän de senaste åren. Jag upptäckte att alla inte delar min bild av att kylen har ett självklart kretslopp och jag märkte att det var en viktig fråga för mig. Det är också ett område där jag har kunskap eftersom jag jobbat med matinspiration och måltidsplanering i många år. Är inte i närheten lika bra och fantasifull på att laga trasiga kläder!

LÄS OCKSÅ: Missförstånden som ger ökat matsvinn

Vilka är de värsta ”slarvfelen” vi svenskar gör som gör att mat förgås eller slängs i onödan?

– Det är helt enkelt lätt att handla för mycket. Att storhandla är bra för ekonomin och sparar tid och den som är utrustad med en bra inköpslista kan kryssa genom butiken utan att plocka på sig en massa extrasaker. Jag hör inte till dem - det är så frestande att gå i stora mataffärer med fina råvaror och extrapriser vid varje hörn. Och med kylen full är det inte lika motiverande att ta hand om det som blir över efter middagen. Det är också härligt med vackra fruktfat, men tyvärr blir de flesta frukter snabbt vissna i rumstemperatur.

 

Bokomslag "Zero waste i köket"

Sopsortering av matavfall till energiåtervinning är bra skriver du i boken, men räcker inte för att rädda miljön. Hur menar du då?

– Det är bra att att det går att göra energi av våra sopor. Men det det finns effektivare sätt att värma upp våra hus och driva bussar än att använda livsmedel som källa. Därför är det bästa att att planera sina inköp och äta upp den mat som finns hemma.

 

LÄS OCKSÅ: Vår mat har stor miljöpåverkan – värst drabbas den biologiska mångfalden 

 

 

 

 

 

Varsågod, ett klimatsmart recept ur boken "Zero waste": Ugnsbakad omelett med chèvre

En omelett med chèvre och tomater i en stekpanna

Foto: Sanna Lindberg.

2-3 portioner
3–4 kokta potatisar (ca 300 g)
1 röd paprika
5 gröna sparrisar
3–4 champinjoner
1 msk neutral olja, t ex rapsolja
6 ägg
1 dl vatten
1 tsk salt
100 g chèvre
bröd och ev. blandad sallad

Dela ev. champinjonerna. Hetta upp olja i en stekpanna och stek potatis och grönsaker ca 3 min.
Vispa ihop ägg, vatten och salt med en gaffel. Häll blandningen i stekpannan (om den tål ugnsvärme, lägg annars över allt i en ugnssäker form). Dela chèvren i bitar, sprid ut över omeletten och tillaga mitt i ugnen i 200° ca 10 min eller tills äggen stelnat. Servera med en bit bröd och gärna en blandad sallad med en god dressing,

Av Carolina Eriksson


Karin Bohlins 3 favoritrester att laga mat på

Jag har nästan alltid en liten baktanke med kvällens middag. I går gjorde jag till exempel potatismos till stekt fisk. Jag var osäker på hur hungriga vi var men sände en tanke till de två broccoliknippena som har legat i kylen ett tag. Så om det det blir potatismos över får det utgöra starten till en broccolisoppa imorgon.
Andra favoritrester är bolognese och grytor i allmänhet, rostade rotfrukter och både kalla och varma såser.

Karin Bohlins två bästa vardagstips till dig som vill uppnå "zero waste"!

-Styr upp kylen! Sänk temperaturen, 4-5 grader är lagom. Ha fasta platser för olika livsmedel, då är det lättare att med en snabb blick få en uppfattning om vad som finns. Och samla ihop det som behöver ätas upp på en hylla i blickfånget. En gulnad broccoli lär inte blir mer aptitlig längst in bakom morötterna.
-Börja lätt! Lite medvind i början brukar vara ett vinnande koncept. Fundera på vad som slängs mest hemma i ditt kök och leta dig fram till lösningar för det. Med små steg kommer du snart vara en hejare på att ta vara på rester!

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinnoansikte

Boosta huden inifrån med kollagen

Hälsa

Att vilja ta hand om sig själv handlar inte om fåfänga eller att inte acceptera tidens gång. Alla åldras vi, men frågan är hur. När vi tar hand om vårt inre, då syns det i det yttre. När ålderstecknen börjar ta form i ansiktet finns det ett viktigt ämne som kan bromsa upp nedbrytningen från insidan. Har du hört talas om marint kollagen av typ 1?

Blir du också sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

kvinna med långt hår

Hälsan syns i ditt hår

Hälsa

Kroniska besvär och obalanser kan vara svåra att upptäcka för sjukvården. Men en bit av ditt hår kan ge svar. En hårmineralanalys läser av 36 mineraler, spårämnen och metaller i din kropp. Kurera har pratat hår och hälsa med näringsmedicinare Ulrika Sunnerheim-Dahlman som gjort tusentals analyser de senaste 20 åren.

 

Montage: kvinnlig modell och fyra brun utan sol-produkter

Skönhetspanelen testar: Brun utan sol

Hud

Många av oss tycker om att se fräscht solkyssta ut på sommaren – men vill samtidigt helst undvika de skadliga UVA-strålarna från solen. Ett smidigt och hälsosammare sätt är att använda en ekologisk brun utan sol-produkt!

 

Flygbild över Central Park

Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Eko/miljö

Vistelser i naturen eller i grönområden i storstäder, ensam eller i grupp, ger flera fördelar för vår psykiska hälsa. Till exempel en starkare känsla av meningsfullhet i livet och känslor av lycka. Nu vill svenska forskare att stadsplanerare ska använda sig av grönområden i städer för att minska psykisk ohälsa.

kvinna på sommaräng

Spenatextraktet som gör dig mätt – längre

Hälsa

Fetman ökar snabbt i Sverige. Mer än hälften av den vuxna befolkningen är överviktiga. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson har sysslat med aptitreglering i flera decennier. Ett samtal vid middagsbordet ledde fram till ett tillskott med spenat som ger mättnad och leder till viktnedgång. Effekten är dokumenterad i kliniska studier.

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Hälsa

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

 

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

 

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.