Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna håller i plastpåsar med grönsaker

Så nollar du ditt matavfall i köket

Karin Bohlins 3 favoritrester att laga mat på

Jag har nästan alltid en liten baktanke med kvällens middag. I går gjorde jag till exempel potatismos till stekt fisk. Jag var osäker på hur hungriga vi var men sände en tanke till de två broccoliknippena som har legat i kylen ett tag. Så om det det blir potatismos över får det utgöra starten till en broccolisoppa imorgon.
Andra favoritrester är bolognese och grytor i allmänhet, rostade rotfrukter och både kalla och varma såser.

200 000 ton matsvinn produceras i Sverige varje år – och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i köket, menar författaren Karin Bohlin. Här bjuder hon på ett smarrigt "restrecept"!

I Karin Bohlins bok ”Zero waste i köket” (Norstedts) tipsar hon om de många sätt som vi alla kan minska vårt matsvinn på och därmed bidra till att vända klimatkrisen.

Boken är full av lika frestande som påhittiga recept gjort på olika sorters rester och råvaror som har en tendens att förpassas långt in i kylskåpet och skafferiet utan att vi vet hur vi ska använda dem, kanske efter ett impulsköp eller till en rätt som inte krävde en hel burk eller förpackning. Och Karin Bohlin tar också upp de misstag många av oss gör och hur vi kan undvika dessa.

 

Författaren Karin Bohlin

Karin Bohlin har länge varit en mästare på att ta tillvara på all mat. (Foto: Sanna Lindberg)


LÄS OCKSÅ: Grodda – både klimatsmart och nyttigt

Grönsaker och frukt slängs mest

För som hon själv skriver i boken: statistik från Naturvårdsverket visar att hushållen i Sverige slänger knappt 700 000 ton matavfall i soporna, i bruna sorteringspåsar eller på komposten varje år. Och en stor del består av det rena, ”rimliga matavfallet”, som äggskal, kycklingben, kaffesump med mera. Men hela 28 procent, nästan 200 000 ton, består av ”onödigt svinn” – i form av mat som hade kunnat ätas om den förvarats rätt och tillagats i tid. Mest grönsaker och frukt, matrester och bröd samt mindre mängder kött, fisk och skaldjur.

Lätt att handla för mycket

Vi ställde tre frågor till Karin Bohlin!

Hur uppstod ditt intresse för mat i allmänhet, och för att minska matsvinnet i synnerhet?

– Jag har alltid haft en stort matintresse. Jag fick det nog främst från min pappa som ofta tog hem nya smaker och min syster som alltid älskat att baka. Jag har alltid varit bra på att ta hand om maten som finns hemma men jag kanske inte har uppmärksammat det som ”zero waste” förrän de senaste åren. Jag upptäckte att alla inte delar min bild av att kylen har ett självklart kretslopp och jag märkte att det var en viktig fråga för mig. Det är också ett område där jag har kunskap eftersom jag jobbat med matinspiration och måltidsplanering i många år. Är inte i närheten lika bra och fantasifull på att laga trasiga kläder!

LÄS OCKSÅ: Missförstånden som ger ökat matsvinn

Vilka är de värsta ”slarvfelen” vi svenskar gör som gör att mat förgås eller slängs i onödan?

– Det är helt enkelt lätt att handla för mycket. Att storhandla är bra för ekonomin och sparar tid och den som är utrustad med en bra inköpslista kan kryssa genom butiken utan att plocka på sig en massa extrasaker. Jag hör inte till dem - det är så frestande att gå i stora mataffärer med fina råvaror och extrapriser vid varje hörn. Och med kylen full är det inte lika motiverande att ta hand om det som blir över efter middagen. Det är också härligt med vackra fruktfat, men tyvärr blir de flesta frukter snabbt vissna i rumstemperatur.

Räcker inte att sortera sopor

Bokomslag "Zero waste i köket"

Sopsortering av matavfall till energiåtervinning är bra skriver Karin i boken – men räcker inte för att rädda miljön.

Hur menar du med att det inte räcker?

– Det är bra att att det går att göra energi av våra sopor. Men det det finns effektivare sätt att värma upp våra hus och driva bussar än att använda livsmedel som källa. Därför är det bästa att att planera sina inköp och äta upp den mat som finns hemma.

 

LÄS OCKSÅ: Vår mat har stor miljöpåverkan – värst drabbas den biologiska mångfalden 

 

 

 

 

 

Varsågod, ett klimatsmart recept ur boken "Zero waste"!

Ugnsbakad omelett med chèvre

En omelett med chèvre och tomater i en stekpanna

Foto: Sanna Lindberg.

2-3 portioner
3–4 kokta potatisar (ca 300 g)
1 röd paprika
5 gröna sparrisar
3–4 champinjoner
1 msk neutral olja, t ex rapsolja
6 ägg
1 dl vatten
1 tsk salt
100 g chèvre
bröd och ev. blandad sallad

Dela ev. champinjonerna. Hetta upp olja i en stekpanna och stek potatis och grönsaker ca 3 min.
Vispa ihop ägg, vatten och salt med en gaffel. Häll blandningen i stekpannan (om den tål ugnsvärme, lägg annars över allt i en ugnssäker form). Dela chèvren i bitar, sprid ut över omeletten och tillaga mitt i ugnen i 200° ca 10 min eller tills äggen stelnat. Servera med en bit bröd och gärna en blandad sallad med en god dressing,

Av Carolina Eriksson


Karin Bohlins 3 favoritrester att laga mat på

Jag har nästan alltid en liten baktanke med kvällens middag. I går gjorde jag till exempel potatismos till stekt fisk. Jag var osäker på hur hungriga vi var men sände en tanke till de två broccoliknippena som har legat i kylen ett tag. Så om det det blir potatismos över får det utgöra starten till en broccolisoppa imorgon.
Andra favoritrester är bolognese och grytor i allmänhet, rostade rotfrukter och både kalla och varma såser.

Karin Bohlins två bästa vardagstips till dig som vill uppnå "zero waste"!

-Styr upp kylen! Sänk temperaturen, 4-5 grader är lagom. Ha fasta platser för olika livsmedel, då är det lättare att med en snabb blick få en uppfattning om vad som finns. Och samla ihop det som behöver ätas upp på en hylla i blickfånget. En gulnad broccoli lär inte blir mer aptitlig längst in bakom morötterna.
-Börja lätt! Lite medvind i början brukar vara ett vinnande koncept. Fundera på vad som slängs mest hemma i ditt kök och leta dig fram till lösningar för det. Med små steg kommer du snart vara en hejare på att ta vara på rester!

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Därför är lök så nyttigt

Kost

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

ögon

Näring för skarpare syn

Hälsa

Gula fläcken är det område i ögat som har flest synceller och där vi ser skarpast. Den lilla fläcken är bara ett par millimeter stor – men förändringar i makula kan påverka hela livet. Risken för makuladegeneration ökar med åldern, och kvinnor drabbas oftare än män. Studier har visat att vitaminer, antioxidanter och näringsämnen som lutein och zeaxanhtin kan bromsa förloppet med synförsämringar.

Leende kvinna äter choklad

Maten som lindrar ångest

Kost

Ångest och oro är dessvärre vanliga tillstånd idag. Svårare ångestformer kräver förstås professionell hjälp – men det finns naturliga sätt att hjälpa sitt mående på traven. Genom att äta eller dricka dessa råvaror kan du lindra ångest och oro naturligt!

 

Sommmarblommor på en äng

7 sorters blommor att plocka – med måtta!

Eko/miljö

Midsommar betyder traditioner. Och en är att plocka vackra blommor och lägga under kudden, ställa i en vas eller binda kransar av. Plocka gärna, men gör det med måtta – för binas skull . Här är blommorna som bin och insekter älskar – och en blomma du gärna får plocka mycket av. Glad midsommar!

händer sträcker sig upp mot solen

Vad är tillräckliga nivåer av D-vitamin? Kureras expert svarar

Naturlig hälsa

amin D bildas i huden när solen lyser starkt. Under vintern har de flesta svenskar brist på D-vitamin. Värst drabbade är mörkhyade personer och de som undviker solen. För att må bra behöver vi fylla på förråden, något vi kan passa på att göra nu under sommaren. Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert berättar om vad han anser är optimala nivåer.

Kvinna håller i plastpåsar med grönsaker

Så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

200 000 ton matsvinn produceras i Sverige varje år – och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i köket, menar författaren Karin Bohlin. Här bjuder hon på ett smarrigt "restrecept"!

Blir du också sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

flicka som blåser på maskros

Ogräsen som är riktigt nyttiga

Kost

Ogräs är inte bara dåligt. Det finns en anledning till att ogräs växer i ohejdat takt. Dessa är starka och när de växer under dåliga förutsättningar utvecklar de kraft. Många medicinalväxter är  vad vi kallar för ogräs. Här kommer några spännande ogräs att lägga på minnet.

 

Ginkgo biloba – när minnet sviker

Hälsa

Alla har vi nog känt att minnet kan svika och att hjärnan känns fylld av en svårgenomtränglig dimma. Orsaken kan vara sämre blodcirkulation – och då finns det flera sätt att lösa problemet, säger Kureras expert Fredrik Ölander. Det gröna tempelbladet gingko biloba kan få igång mikrocirkulationen, så att ditt minne blir bättre.

grönsaker

Debatt: “Motstridig forskning om antioxidanter presenteras utan underlag”

Kurera debatt

Svensk Egenvård och den svenska branschen uppskattar all forskning som syftar till att bekämpa cancer i alla dess former. Vi skulle också uppskatta om professor Martin Bergö på sedvanligt sätt publicerar sina forskningsresultat i vetenskapliga tidskrifter och låter sina resultat analyseras och bemötas av andra forskare. Det bästa vore om han gjorde detta innan han torgför slutsatserna i kvällstidningar och TV-soffor. Det skriver Mats Nilsson, VD på Svenske egenvård i en debattartikel.

Katt ligger i tunnel i klösträd

Ge din innekatt ett gott och hälsosamt liv

Husdjur

Många som bor i städer och i lägenhet väljer att ha innekatt – och katter anpassar sig väl till ett liv inomhus. Men för att de ska må bra behöver de få sina behov tillfredsställda och det är viktigt att katten både får stimulans, utlopp för sina instinkter och möjlighet att vila i lugn och ro.

Burrito bowl med avokado, bönor och taco chips

Mexikansk burrito bowl med ärthummus

Recept

Det klassiska fredagsmyset med tacos har fått konkurrens! Denna bowl med extra allt, från systrarna bakom matduon "Foodgeekz", innehåller både kryddade bönor, rostad sötpotatis och massvis av koriander och avokado.

 

kvinna vilar

Bitterörterna som gör magen glad & nöjd

Hälsa

Sommar och semester – och grillad mat, fika på stranden och picknick i parken. Sommarens matvanor är härliga, men ibland mer än vad magen klarar av. Då är det lätt hänt att matsmältningen hamnar i obalans. Bitterörter kan lindra allt från magknip, svullnad och gaser inom en kvart.

Vitaminer som underlättar klimakteriet

Naturlig hälsa

Resan genom klimakteriet kan vara väldigt olika. En del kvinnor upplever stora besvär medan andra knappt känner av förändringen. Det finns en hel del du kan göra själv för att underlätta omställningen. Kurera pratade med läkaren och näringsmedicinaren Elise Indekeu om hormoner, sömn, kost och kosttillskott som ger bättre mående i övergångsåldern.

flaskor och glas med fläder

Så gör du flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

Kisel gav Anna hårsvallet tillbaka

Naturlig hälsa

När stressen blev för stor tappade Anna Falk mycket mer hår än vanligt. Hon anmälde sig till Sveriges största hårtest, och fick prova mineraliskt kisel, som lovar bättre hårkvalitet. – Jag var missnöjd med mitt livlösa, tunna och slitna hår. Men nu är mitt hår tjockare och starkare, säger Anna Falk.

 

Ung leende kvinna med vit angorakatt

Sådan matte sådan katt?

Husdjur

Katter är kända för att vara självständiga och bete sig så som de själva behagar, oavsett vad deras matte eller husse gör eller vill. Men nu visar det sig att de kanske är mer lika oss än vad vi tror – och till och med kopierar mattes eller husses personlighet!

Citrusfrukter

5 importerade varor du garanterat vill köpa eko

Eko/miljö

Många skadliga bekämpningsmedel är förbjudna i Sverige och i övriga EU. Men det innebär inte att vi inte kan få i oss dem ändå – via importerade varor från övriga världen. Här är 5 varor  som du bör köpa eko – för den biologiska mångfaldens och din egen hälsas skull.

Familj grälar i bil

5 överlevnadstips för familjesemestern

Mental hälsa

Äntligen sommar och semester – men ofta också gnäll, bråk och trassel när många viljor ska trängas i en sommarstuga eller ett litet hotellrum. Författaren Kristin Emilsson vet själv allt om detta och är aktuell med en feelgod-roman om en sommar där allt går fel. Här delar hon med sig av sina bästa överlevnadstips för semestern!

kvinna i naturen

Irina fick tillbaka rörligheten i knäet

Naturlig hälsa

Irina Esteman skadade sitt knä vid en cykelolycka under en semesterresa. Undersökningen avslöjade artros – men ett kollagentillskott berikat med MSM, C-vitamin och kondroitinsulfat tog bort smärtan och nu kan Irina promenera och cykla igen. Som en bonus blev hennes hår fylligare och tjockare av tillskottet. 

 

kvinna tar sig för pannan

Q10 kan förebygga migränanfall

Forskning

En miljon svenskar är drabbade av migrän – den våldsamma huvudvärken som varar mellan några timmar upp till en hel dag. Men kan de besvärliga anfallen snart vara helt över? Forskarna är något på spåren. Flera studier visar en stark koppling mellan vitaminbrist och migrän, och framförallt har det visat sig att Q10 kan förebygga migränanfall.