Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Karin Bohlins 3 favoritrester att laga mat på

Jag har nästan alltid en liten baktanke med kvällens middag. I går gjorde jag till exempel potatismos till stekt fisk. Jag var osäker på hur hungriga vi var men sände en tanke till de två broccoliknippena som har legat i kylen ett tag. Så om det det blir potatismos över får det utgöra starten till en broccolisoppa imorgon.
Andra favoritrester är bolognese och grytor i allmänhet, rostade rotfrukter och både kalla och varma såser.

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

I Karin Bohlins nya bok ”Zero waste i köket” (Norstedts) tipsar hon om de många sätt som vi alla kan minska vårt matsvinn på och därmed bidra till att vända klimatkrisen.

Boken är full av lika frestande som påhittiga recept gjort på olika sorters rester och råvaror som har en tendens att förpassas långt in i kylskåpet och skafferiet utan att vi vet hur vi ska använda dem, kanske efter ett impulsköp eller till en rätt som inte krävde en hel burk eller förpackning. Och Karin Bohlin tar också upp de misstag många av oss gör och hur vi kan undvika dessa.

 

Författaren Karin Bohlin

Karin Bohlin har länge varit en mästare på att ta tillvara på all mat. (Foto: Sanna Lindberg)

LÄS OCKSÅ: Grodda – både klimatsmart och nyttigt

Grönsaker och frukt slängs mest
För som hon själv skriver i boken: statistik från Naturvårdsverket visar att hushållen i Sverige slänger knappt 700 000 ton matavfall i soporna, i bruna sorteringspåsar eller på komposten varje år. Och en stor del består av det rena, ”rimliga matavfallet”, som äggskal, kycklingben, kaffesump med mera. Men hela 28 procent, nästan 200 000 ton, består av ”onödigt svinn” – i form av mat som hade kunnat ätas om den förvarats rätt och tillagats i tid. Mest grönsaker och frukt, matrester och bröd samt mindre mängder kött, fisk och skaldjur.

Vi ställde tre frågor till Karin Bohlin!

Hur uppstod ditt intresse för mat i allmänhet, och för att minska matsvinnet i synnerhet?

– Jag har alltid haft en stort matintresse. Jag fick det nog främst från min pappa som ofta tog hem nya smaker och min syster som alltid älskat att baka. Jag har alltid varit bra på att ta hand om maten som finns hemma men jag kanske inte har uppmärksammat det som ”zero waste” förrän de senaste åren. Jag upptäckte att alla inte delar min bild av att kylen har ett självklart kretslopp och jag märkte att det var en viktig fråga för mig. Det är också ett område där jag har kunskap eftersom jag jobbat med matinspiration och måltidsplanering i många år. Är inte i närheten lika bra och fantasifull på att laga trasiga kläder!

LÄS OCKSÅ: Missförstånden som ger ökat matsvinn

Vilka är de värsta ”slarvfelen” vi svenskar gör som gör att mat förgås eller slängs i onödan?

– Det är helt enkelt lätt att handla för mycket. Att storhandla är bra för ekonomin och sparar tid och den som är utrustad med en bra inköpslista kan kryssa genom butiken utan att plocka på sig en massa extrasaker. Jag hör inte till dem - det är så frestande att gå i stora mataffärer med fina råvaror och extrapriser vid varje hörn. Och med kylen full är det inte lika motiverande att ta hand om det som blir över efter middagen. Det är också härligt med vackra fruktfat, men tyvärr blir de flesta frukter snabbt vissna i rumstemperatur.

 

Bokomslag "Zero waste i köket"

Sopsortering av matavfall till energiåtervinning är bra skriver du i boken, men räcker inte för att rädda miljön. Hur menar du då?

– Det är bra att att det går att göra energi av våra sopor. Men det det finns effektivare sätt att värma upp våra hus och driva bussar än att använda livsmedel som källa. Därför är det bästa att att planera sina inköp och äta upp den mat som finns hemma.

 

LÄS OCKSÅ: Vår mat har stor miljöpåverkan – värst drabbas den biologiska mångfalden 

 

 

 

 

 

Varsågod, ett klimatsmart recept ur boken "Zero waste": Ugnsbakad omelett med chèvre

En omelett med chèvre och tomater i en stekpanna

Foto: Sanna Lindberg.

2-3 portioner
3–4 kokta potatisar (ca 300 g)
1 röd paprika
5 gröna sparrisar
3–4 champinjoner
1 msk neutral olja, t ex rapsolja
6 ägg
1 dl vatten
1 tsk salt
100 g chèvre
bröd och ev. blandad sallad

Dela ev. champinjonerna. Hetta upp olja i en stekpanna och stek potatis och grönsaker ca 3 min.
Vispa ihop ägg, vatten och salt med en gaffel. Häll blandningen i stekpannan (om den tål ugnsvärme, lägg annars över allt i en ugnssäker form). Dela chèvren i bitar, sprid ut över omeletten och tillaga mitt i ugnen i 200° ca 10 min eller tills äggen stelnat. Servera med en bit bröd och gärna en blandad sallad med en god dressing,

Av Carolina Eriksson


Karin Bohlins 3 favoritrester att laga mat på

Jag har nästan alltid en liten baktanke med kvällens middag. I går gjorde jag till exempel potatismos till stekt fisk. Jag var osäker på hur hungriga vi var men sände en tanke till de två broccoliknippena som har legat i kylen ett tag. Så om det det blir potatismos över får det utgöra starten till en broccolisoppa imorgon.
Andra favoritrester är bolognese och grytor i allmänhet, rostade rotfrukter och både kalla och varma såser.

Karin Bohlins två bästa vardagstips till dig som vill uppnå "zero waste"!

-Styr upp kylen! Sänk temperaturen, 4-5 grader är lagom. Ha fasta platser för olika livsmedel, då är det lättare att med en snabb blick få en uppfattning om vad som finns. Och samla ihop det som behöver ätas upp på en hylla i blickfånget. En gulnad broccoli lär inte blir mer aptitlig längst in bakom morötterna.
-Börja lätt! Lite medvind i början brukar vara ett vinnande koncept. Fundera på vad som slängs mest hemma i ditt kök och leta dig fram till lösningar för det. Med små steg kommer du snart vara en hejare på att ta vara på rester!

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

 

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?