Annons
Annons

Så nollar du ditt matavfall i köket

200 000 ton matsvinn produceras i Sverige varje år – och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i köket, menar författaren Karin Bohlin. Här bjuder hon på ett smarrigt "restrecept"!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
22 juni, 2022
Så nollar du ditt matavfall i köket

200 000 ton matsvinn produceras i Sverige varje år – och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i köket, menar författaren Karin Bohlin. Här bjuder hon på ett smarrigt ”restrecept”!

I Karin Bohlins bok ”Zero waste i köket” (Norstedts) tipsar hon om de många sätt som vi alla kan minska vårt matsvinn på och därmed bidra till att vända klimatkrisen.

Boken är full av lika frestande som påhittiga recept gjort på olika sorters rester och råvaror som har en tendens att förpassas långt in i kylskåpet och skafferiet utan att vi vet hur vi ska använda dem, kanske efter ett impulsköp eller till en rätt som inte krävde en hel burk eller förpackning. Och Karin Bohlin tar också upp de misstag många av oss gör och hur vi kan undvika dessa.

Författaren Karin Bohlin
Karin Bohlin har länge varit en mästare på att ta tillvara på all mat. (Foto: Sanna Lindberg)

LÄS OCKSÅ: Grodda – både klimatsmart och nyttigt

Grönsaker och frukt slängs mest

För som hon själv skriver i boken: statistik från Naturvårdsverket visar att hushållen i Sverige slänger knappt 700 000 ton matavfall i soporna, i bruna sorteringspåsar eller på komposten varje år. Och en stor del består av det rena, ”rimliga matavfallet”, som äggskal, kycklingben, kaffesump med mera. Men hela 28 procent, nästan 200 000 ton, består av ”onödigt svinn” – i form av mat som hade kunnat ätas om den förvarats rätt och tillagats i tid. Mest grönsaker och frukt, matrester och bröd samt mindre mängder kött, fisk och skaldjur.

Lätt att handla för mycket

Vi ställde tre frågor till Karin Bohlin!

Hur uppstod ditt intresse för mat i allmänhet, och för att minska matsvinnet i synnerhet?

– Jag har alltid haft en stort matintresse. Jag fick det nog främst från min pappa som ofta tog hem nya smaker och min syster som alltid älskat att baka. Jag har alltid varit bra på att ta hand om maten som finns hemma men jag kanske inte har uppmärksammat det som ”zero waste” förrän de senaste åren. Jag upptäckte att alla inte delar min bild av att kylen har ett självklart kretslopp och jag märkte att det var en viktig fråga för mig. Det är också ett område där jag har kunskap eftersom jag jobbat med matinspiration och måltidsplanering i många år. Är inte i närheten lika bra och fantasifull på att laga trasiga kläder!

LÄS OCKSÅ: Missförstånden som ger ökat matsvinn

Vilka är de värsta ”slarvfelen” vi svenskar gör som gör att mat förgås eller slängs i onödan?

– Det är helt enkelt lätt att handla för mycket. Att storhandla är bra för ekonomin och sparar tid och den som är utrustad med en bra inköpslista kan kryssa genom butiken utan att plocka på sig en massa extrasaker. Jag hör inte till dem – det är så frestande att gå i stora mataffärer med fina råvaror och extrapriser vid varje hörn. Och med kylen full är det inte lika motiverande att ta hand om det som blir över efter middagen. Det är också härligt med vackra fruktfat, men tyvärr blir de flesta frukter snabbt vissna i rumstemperatur.

Räcker inte att sortera sopor

Bokomslag "Zero waste i köket"

Sopsortering av matavfall till energiåtervinning är bra skriver Karin i boken – men räcker inte för att rädda miljön.

Hur menar du med att det inte räcker?

– Det är bra att att det går att göra energi av våra sopor. Men det det finns effektivare sätt att värma upp våra hus och driva bussar än att använda livsmedel som källa. Därför är det bästa att att planera sina inköp och äta upp den mat som finns hemma.

LÄS OCKSÅ: Vår mat har stor miljöpåverkan – värst drabbas den biologiska mångfalden

 

 

 

 

 

Varsågod, ett klimatsmart recept ur boken ”Zero waste”!

Ugnsbakad omelett med chèvre

En omelett med chèvre och tomater i en stekpanna
Foto: Sanna Lindberg.

2-3 portioner
3–4 kokta potatisar (ca 300 g)
1 röd paprika
5 gröna sparrisar
3–4 champinjoner
1 msk neutral olja, t ex rapsolja
6 ägg
1 dl vatten
1 tsk salt
100 g chèvre
bröd och ev. blandad sallad

Dela ev. champinjonerna. Hetta upp olja i en stekpanna och stek potatis och grönsaker ca 3 min.
Vispa ihop ägg, vatten och salt med en gaffel. Häll blandningen i stekpannan (om den tål ugnsvärme, lägg annars över allt i en ugnssäker form). Dela chèvren i bitar, sprid ut över omeletten och tillaga mitt i ugnen i 200° ca 10 min eller tills äggen stelnat. Servera med en bit bröd och gärna en blandad sallad med en god dressing,

Av Carolina Eriksson

Annons
Fakta

Karin Bohlins 3 favoritrester att laga mat på

Jag har nästan alltid en liten baktanke med kvällens middag. I går gjorde jag till exempel potatismos till stekt fisk. Jag var osäker på hur hungriga vi var men sände en tanke till de två broccoliknippena som har legat i kylen ett tag. Så om det det blir potatismos över får det utgöra starten till en broccolisoppa imorgon.
Andra favoritrester är bolognese och grytor i allmänhet, rostade rotfrukter och både kalla och varma såser.

Karin Bohlins två bästa vardagstips till dig som vill uppnå ”zero waste”!

’-Styr upp kylen! Sänk temperaturen, 4-5 grader är lagom. Ha fasta platser för olika livsmedel, då är det lättare att med en snabb blick få en uppfattning om vad som finns. Och samla ihop det som behöver ätas upp på en hylla i blickfånget. En gulnad broccoli lär inte blir mer aptitlig längst in bakom morötterna.
-Börja lätt! Lite medvind i början brukar vara ett vinnande koncept. Fundera på vad som slängs mest hemma i ditt kök och leta dig fram till lösningar för det. Med små steg kommer du snart vara en hejare på att ta vara på rester!

Annons
Annons