Ostron

Har du zinkbrist?

Har du dålig aptit, hudförändringar och minskad smakskärpa? Då kan du lida av zinkbrist. Kureras kostrådgivare Carolin Helt berättar mer.

Zink är ett av kroppens viktigaste mineraler och också ett av de mineral vi svenskar lider störst brist på, vilket delvis kan bero på att det är ett av de ämnen som kroppen har svårast för att ta upp via maten vi äter.

Nödvändigt för celldelning
Zink bidrar till nästan 100 olika viktiga kroppsfunktioner och fungerar som en cofaktor i över 40 olika enzymreaktioner, varav många är inblandade i matsmältningen.
Zink spelar en viktig roll för tillväxten då det behövs i rikliga mängder överallt i kroppen vid syntes av DNA och RNA. Detta är nödvändigt för celldelning och celltillväxt. Bindväv, brosk och ben är också zinkberoende. För att insulin ska kunna frigöras krävs zink och det krävs zink för att frigöra A-vitamin från levern.

Virusdödande egenskaper och viktigt vid graviditet
Vid graviditet är zink mycket viktigt för både mamman och barnet, bland annat kan låg födelsevikt bero på zinkbrist. Zink är nödvändigt för uppbyggandet av en stark och frisk benstomme och för utvecklandet av tänder. Vid sårläkning krävs det rikliga mängder av zink. Studier visar att ett tillskott av zink kan trefaldiga läkningsprocessen.
Zink har viktiga virusdödande egenskaper och har visat sig ha en god effekt på immunförsvaret. Vid träning förbrukas mer av mineralet då det krävs för att kroppen ska kunna göra sig av med mjölksyran i musklerna.

 

Kan med föra synförändringar
De tydligaste tecknen på zinkbrist är dålig aptit, tillväxtrubbningar, hudförändringar, försämrad läkningsförmåga och minskad smakskärpa.
Det allra vanligaste symptomet är hudförändringar som akne, eksem, rosacea, hudsprickor, nedsatt sårläkning och håravfall. Andra tecken på brist kan vara spruckna naglar och naglar med vita fläckar. Zinkbrist kan även ge sträckmärken i huden. Nedsatt immunförvar med långdragna luftvägsinfektioner och förkylningar kan bero på brist. Låga zinkvärden kan medföra synförändringar med bland annat svårigheter att särskilja gröna och blå nyanser. Långvarig brist kan leda till ett flertal ögonsjukdomar.

Gör ett zinktest
Vegetarianer, äldre, gravida och ammande kvinnor och kvinnor med riklig menstruation är de som har en ökad risk att lida av zinkbrist.
Det finns flera olika typer av tester för att ta reda på om man lider av brist eller ej. Det absolut enklaste testet är att göra ett så kallat smaktest med zinksulfat. Fråga i till exempel hälsokostbutiken.
Eftersom smaklökarna styrs av enzymer som är zinkberoende kan man bedöma smaksensationen efter att ha hållit en klunk med vatten utspädd med 0,1 procent zinksulfat i munnen under 10-15 sekunder.
Vid svår och långvarig brist smakar det bara vatten. Smakar det måttligt metall betyder det att bristen är måttlig och är smaken stark och motbjudande har personen bra zinkvärden.

Zinkrika livsmedel
Ostron är det livsmedel som har absolut högst innehåll av zink. Genom att äta lever, ägg, nöt- och fläskkött, strömming, sötmandel och cheddarost dagligen, får vi i oss en del av detta viktiga mineral. Upptaget ökar vid proteinrik kost men hämmas om det intas samtidigt med fiberrika livsmedel som spannmålsprodukter. Zink är värmetåligt och nästan inget går förlorat vid matlagning.

Av Carolin Helt


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpckningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

 

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanan Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.

Handeln satsar på att lyfta ekologiskt i september

Eko/miljö

I september kommer ekologiska varor ta mer plats i butikerna än annars. Som kund kommer du märka av det i form av mer information, temaveckor och specialerbjudanden. På sina håll kan man även springa på bönder i butiken. EKO-september som är tänkt att bli en årligt återkommande tradition syftar till att öka medvetandet kring ekologisk mat.

 

 

Två timmar i naturen per vecka gör under för hälsan

Forskning

Det kommer allt mer forskning som styrker att det är bra för oss att vistas i naturen men hittills har vi inte vetat hur länge som krävs för att vi ska tillgodogöra oss de välgörande effekterna av att tillbringa tid i skog och mark – men nu har forskare kommit fram till att det behövs minst två timmar.

Smärtsignaler färdas snabbare än man tidigare trott

Forskning

Hittills har bilden varit att smärta färdas långsammare än beröring. Men då förmågan att uppfatta smärta är avgörande för vår överlevnad, frågade sig ett antal forskare om det verkligen stämmer. Resultatet som kullkastar den gamla sanningen tros få stor betydelse för forskning om smärta och i vården av smärtpatienter.

Magnus Fridh bjuder in till stillhet när livet skyndar

Mental hälsa

Att vara i stillhet och i tystnad är helt naturliga tillstånd precis som att vara aktiv. När man blir alltför uppslukad av att vara i ständigt görande och i synnerhet sådant som är förknippat med prestation tippar vågskålen över och många upplever negativ stress. Det är då lätt att uppleva att man förlorar kontakten med sig själv. Det menar Magnus Fridh yogalärare och entreprenör som är aktuell med boken "Att vara stilla när allt skyndar".

En av tre svenskar äter inte fisk och skaldjur

Kost

Fisk och skaldjur kan vara både hälsosamma och hållbara livsmedel samtidigt som det kopplas samman med klimatpåverkan och gifter. Just den osäkerheten kan vara en bidragande orsak till att endast en av tre svenskar får i sig rekommenderad mängd och att var tredje svensk undviker det helt.