Annons
Annons

Så mycket bra gör zink i din kropp

Zink är inblandad i många viktiga processer i kroppen. Bland annat i matsmältning, fertilitet, sårläkning, ämnesomsättning och hjärnans uppfattning av omvärlden. Har du brist på zink kan det påverka huden, försämra smaksinnet och ge ett dåligt immunförsvar vilket kan leda till förkylningar och influensa. Här kommer en lista på några livsmedel som är rika på zink.

Inger Palm

26 december, 2023
Så mycket bra gör zink i din kropp
Dela inlägget

Zink är en mineral och en antioxidant. Den är en väsentlig del i mer än 200 enzymer. Zink behövs för upptaget av järn och nyttjandet av till exempel A-vitamin. Zink, tillsammans med A- och C-vitamin behövs för starka, väl fungerande slemhinnor och C-vitamin är nödvändigt för infektionsförsvaret. Zink är också virusdödande och behövs för sårläkning och bildning av antikroppar.

Vid zinkbrist kan känna dig oförklarlig trött, få ett begär efter kolhydrater och salt, få ett sämre minne, dålig aptit och vit beläggning på tungan. Det kan också medföra en försämrad sårläkning, ge eksem, akne och bölder i ansiktet och på kroppen. Låga zinkvärden kan försämra synen och du kan bli mer mottaglig för infektioner.

Zinkbrist kan få oss att tänka sämre

Zink finns i livsmedel som bönor, solrosfrön, mandel, nötter, pumpakärnor, skaldjur, ostron och nötkött. Men högt intag av vegetarisk kost kan ge zinkbrist. Det beror på att ämnet fytiner som finns i bönor, spannmål och ärtväxter och binder sig till bland annat zink och kalium och för ut dem ur kroppen. Därför är det viktigt att du blötlägger spannmål och bönor för att fytinerna ska inaktiveras innan de kokas eller om du bakar.

Zink är inblandad i matsmältning-, ämnesomsättning- och fertilitetsprocesser samt sårläkning och hur hjärnan uppfattar omvärlden – den mentala förmågan och tankeverksamheten. Forskarna har hittat ett 60-tal zinkberoende enzymer i våra hjärnor. Vid brist på zink fungerar hjärnans uppfattning av omgivningen sämre, vilket kan medföra att man får svårt att betrakta omvärlden neutralt och nyanserat.

Zink behövs även för produktionen av proteiner och samverkar med insulin för omsättningen av kolhydrater.

Ett enkelt zinktest

Hos en vuxen person finns totalt två gram zink. Det är halva mängden jämfört med järninnehållet och mellan tio till 15 gånger mer än kroppens kopparhalt. De högsta koncentrationerna av zink och järn finns i hjärnan.

Det finns även ett annat sätt att ta reda på om man har zinkbrist. Ett enkelt test är att göra ett så kallat smaktest med zinksulfat. Smaklökarna styrs av enzymer som är zinkberoende. Med dessa kan man bedöma smaksensationen efter att ha hållit en klunk med vatten utspädd med 0,1 procent zinksulfat i munnen under tio och upp till 15 sekunder. Vid en svår och långvarig brist smakar det bara vatten. Smakar det måttligt metall betyder det att bristen är måttlig och är smaken stark och motbjudande har du bra zinkvärden.

Zink behövs även för stärka sköldkörtlarna, vilka bland annat reglerar vår energinivå. Om det antioxidativa skyddet i kroppen minskar – på grund av dålig kosthållning kan alltså infektioner uppstå – så se till att fylla på dina depåer.

Av Inger Palm

Annons
Fakta

Mat rik på zink

Kött, ägg, fisk och skaldjur
Ost och mjölkprodukter
Pumpakärnor, sötmandlar och jordnötter
Bönor

Annons
Annons