Fakta
Receptet kommer från tidningen Vegomagasinet.De här frittersarna, eller frasiga plättarna, blir extra frasiga om du kramar ut så mycket vätska ur zucchinin som möjligt.
Servera dem som de är tillsammans med en god sallad.
► Läs också: Läkare: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer
Ingredienser
Zucchinifritters
2 små zucchini eller 1 stor, grovt riven
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
1 dl dinkel eller vetemjöl (du kan även ta en del bovetemjöl)
1 tsk bakpulver
1 tsk mald koriander (är du korianderälskre och föredrar färsk kör du givetvis detta – också)
salt
svartpeppar
► Läs också: Rent mjöl i påsen? Här är guiden till olika sorters mjöl
Salsa
5 tomater, skurna i bitar
1 rödlök, hackad
1 gul paprika, hackad
1-2 chilifrukter eller efter önskad styrka, finhackade
2 msk rapsolja
½ dl hackad färsk koriander
salt
svartpeppar
Zucchinifritters
Lägg zucchinin i en sil eller durkslag, salta och låt sedan stå några minuter så att den vattnar sig. Pressa vätskan ur zucchinin och lägg i en skål. Rör ner resterande ingredienser och blanda väl.
Forma åtta biffar och stek i rikligt med olja tills frittersen fått fin färg på båda sidor.
Salsa
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda tomater, rödlök, paprika, chili, rapsolja, salt och peppar i en ugnsform. Värm i ugnen i cirka 40 minuter. Rör ihop salsan så att bitarna mosas och låt svalna till rumstemperatur. Vänd ner den hackade koriandern.
Fler vegetariska recept?
På Kurera finns mängder. Här är ett axplock – håll till godo:
• Rostad tomatsoppa med röda linser
• Morotsbiffar med ingefära
• Veganska, glutenfria mördegskakor med extra närings-umpf
• Våriga zucchiniplättar till helglunchen
• Barnvänliga pumpabullar med kikärtspanering
• Mexgryta med svarta bönor
• Kryddig sötpotatissoppa med röda linser
• Indisk gryta med hemgjord paneer
• Quinoaplättar med gröna pommes
• Blomkålspizza
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!