Annons
Annons

Vilka är de vanligaste/mest uppskattade förlossningsmetoderna och födsloställningarna?

14 december, 2012
Hej, Vilka är de vanligaste - och mest uppskattade -förlossningsmetoderna? Jag menar lustgas, epidural, naturligt, akupunktur etc... Kan du inte berätta lite om var och en av dem, vad det är och hur de går till? Och vilka är de vanligaste vs mest uppskattade positionerna att föda i? /Karin
Annons

Jane Fogelström svarar

Hej Karin!

Det var ingen liten fråga du ställde! Men jag kan endast ge min syn på saken. Om vi börjar med din första fråga angående smärtlindring under födsel.
Statistiken över vilka smärtlindringsmetoder som kvinnor  i dag i Sverige använder finns det tydliga siffror på men det är ju också en skillnader mellan sjukhus och regioner. Jag tycker dock mer att den statistiken snarare visar vad kvinnor idag blir ERBJUDNA för typ av smärtlindring.
Som födande kan du uttrycka din önskan via födelsebrev, i journalen eller genom muntligt önskemål. Men det är i verkligheten vi befinner oss när det väl är dags och där finns det vissa begränsningar!

I en svensk stor studie frågades flera tusen kvinnor några månader efter de fött sitt barn: Vad var den viktigaste faktorn för dig när du födde?
På nionde plats kom smärtlindring! Kan du fatta det? Och på åttonde plats att barnet mådde bra under födseln.

Vad var då viktigast? Jo, på första plats kom ”stöd av barnmorska” tätt följd av ”stöd av partner”. De  två faktorerna var absolut viktigast för att få en bra upplevelse när man föder!

Så mina tips är:

  1. Jobba på att vara tydliga med personalen med vad ni behöver för att föda barn i lugn och trygghet.
  2. Prata ihop er där hemma om bra strategier att använda för att må bra under hela födseln. Gå  tillsammans någon förberedande kurs. De innehåller gott om verktyg och strategier, till exempel en profylaxkurs, för att se vad som passar er.
  3. Öva på avslappning och andning i vardagen för att hitta ditt egna lugn.
  4. Köp hem en vetekudde, ALLA älskar att ha varmt där det gör ont. Kan även användas mot mensvärk, eftervärkar, träningsvärk, magont och när man är kall, en bra investering!
  5. Många hyr en TENS-apparat mot slutet av graviditeten och den är faktiskt grymt bra att använda även under födseln. Den hjälper hjärnan att känna mindre av smärtan. Den sätter du på när du är trött på allt annat ni gjort där hemma, såsom bad/dusch, två stycken alvedon var sjätte timme, massage och du kommer då att älska TENSen!
  6. Det viktigaste man behöver göra för att orka föda barn och utstå smärta under lång tid är att sova mest hela tiden, mellan värkarna. Ibland somnar du, ibland inte, men det viktigaste är att du vilar och låter all energi gå ned till livmodern som jobbar, ja faktiskt springer ett slags ”maraton”.
  7. Och livmodern behöver näring, så ät energirikt när födseln startar och fortsätt att fylla på HELA tiden, ofta vill man ha drycker, såsom blåbärssoppa, nyponsoppa och saft.
  8. På sjukhuset kan man komplettera med andra alternativa metoder, såsom akupunktur, som vissa tycker ger en  avslappnande effekt.
  9. Sterila kvaddlar som också aktiverar kroppens egna morfin- endorfiner! Bli inte avskräckt av alla historier, det är bara bra om de känns, eftersom effekten då blir kraftigare! Det gör ont i max 20 sekunder men då kan man bli nästan helt smärtfri där man lagt dem i upp till två timmar.
  10. Fortsätt med det ni gjorde hemma, knäpress, bäckenpress, massage och beröring. Värm vetekudden igen, höj TENSen. Ta ett bad eller en dusch.
  11. När alla dessa saker känns helt värdelösa är det antingen dags att föda eller så behöver du medicinsk smärtlindring…..

När det gäller de övriga medicinska smärtlindringsmetoderna så är de ypperligt beskrivna med både för och nackdelar på vårdguiden, sök på ”smärtlindring vid förlossning”!

Din andra fråga gällde vilka ställningar som är mest vanliga, och där måste jag säga att det är stora skillnader beroende på vilket sjukhus man föder på. Till och med vilken barnmorska som är med dig när du föder.
Sett över riket är det vanligast att kvinnor föder sittande i sängen eller liggande på sida i sängen. Och så är det ganska vanligt att kvinnan är knästående mot höjd huvudände i sängen när hon föder.
De flesta födande är i flera olika positioner under krystningen, dels för att man får olika mycket  kraft i de olika positionerna, dels för att barnet hjälps att ”komma under” blygdbenet och att krystningen då går framåt i lagom fart. Sedan märker man i vilken ställning kvinnan trivs i och får till krystningen bäst!
Vad jag sedan tror att kvinnor uppskattar för ställningar är en helt annan sak. Att sitta med partnerns armar omkring sig, framför på en födelsepall, har många berättat att de tyckt om och önskar göra igen vid kommande födsel.
Att stå fyrfota på golvet/ i sängen med saccosäck att vila armarna och överkroppen där partnern är nära ansiktet, gillar många.
Stående omhållen av partnern är också omtyckt av vissa.
Önskar du hjälp att utforska vilken ställning du kommer att tycker om att föda – så skriv det i ditt födelsebrev och i journalen hos din barnmorska på MVC.

Hoppas detta var något som du känner kan ge er något!
Hälsningar Jane

Dela inlägget
Annons
Annons
Annons
Annons