Annons

Säg inget bara gör. Hur du får barnet att välja grönt. Min syn på saken.

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
11 juni, 2014
Säg inget bara gör. Hur du får barnet att välja grönt. Min syn på saken.

Vill du få ungarna att äta mer grönsaker? Ställ bara fram de utan någon kommentar om att det är SÅÅ nyttigt eller SÅÅÅ bra för dig. Gör inte frukten / grönsaken till något utan låt de  bara vara morötter, broccoli…

Forskning från USA, såklart, men man behöver inte vara Einstein för att fatta. Tänk själv någon ställer fram en skål broccoli framför  dig med kommentaren ”Det behöver du, de är så nyttigt”  – jag iallafall, skulle bli skeptisk och INTE äta broccolin utan välja något annat.

Ibland tar vi med oss morot/ gurkstavar som picnic / snack till badstranden och vi möter ofta någon annan förälder från dagis som alltid ska kommentera vår matsäck med ett Å vad ni är nyttiga då. Hela tiden detta nyttigt / onyttigt. Bra / dåligt. Jag säger inget när de andra serverar Tom Och Jerry kex till sina barn, kan jag och min familj bara få äta våra morötter utan kommentar? Fruktpåfat Men egentligen ligger väl en del av hemligheten om vad barn vänjs vid och vad som finns hemma. Vad serveras vid måltiden, äter ni tillsammans? Äter du som förälder en saftig köttbit och INGA JÄVLA grönsaker?  Tror du själv att ditt barn kommer att välja grönsakerna då?

Häromdagen hade jag gjort pannkakor och H frågade Elin om hon gillade det konstiga mjölet som pannkakorna var gjorda av. Det konstiga mjölet var i detta fall bovete. Vad är ett konstigt mjöl? Vilken 3 åring begriper sammanhanget i frågan? I mina öron var det frågan som var konstig och inte mjölet.

Annons

Vad finns i varukorgen? Vad köper du som förälder hem? Och vad vänjs barnen vid redan från början. Börja med bra vanor redan från början och låt inte ens kakorna / bullarna/ saften bli ett alternativ. Inte ens i smyg, och helst inte hos mormor. Mormödrar vill ju bara vara snälla och ge därför deras barnbarn enormt mycket socker.

Eller vad säger du?

10 juni, 2014 0

Under varma sommar dagar vill jag gärna ha något gott, svalt och samtidigt nyttigt att äta. Sallad är ju gott, men ibland vill man ha något annat.

Igår var en sådan dag, jag vill inte stå i köket hela dagen men samtidigt äta något stadigt och gott. Så jag gjorde en gazpacho, alltså en kall grönsakssoppa!

I min hade jag
5 tomater  – skållade och skalade
0,5 gurka

Annons

1 röd paprika som jag hade grillat i ugnen och sedan skalat
en massa is
chilipeppar
vitlök
salt
Nästa gång lägger jag i en eller två selleris också.

Jag lade allt i mixern och mixade till en slät soppa. Soppan ska serveras iskall så går därför utmärkt att förbereda. Och stå klar i kylen eller i en termos under utflykten.

Vid servering ringla över olivolja!

Om du vill, servera ett gott bröd till. Lycka till!

Dela inlägget
Annons
6 juni, 2014 0

Vi serverar chokladbollar dagen till ära! Grattis Sverige

I en matberedare lägg i

2 dl dadlar
1 dl havregryn
1 msk kakao

Annons

0,5 dl solrosfrön
1dl flytande kokosfett
Mixa allt ordentligt!

I rulla i sesamfrön eller kakao pulver. Kokos skulle jag valt om haft det hemma.

Lycka till!

Dela inlägget
Annons
4 juni, 2014 0

De ringde från förskolan igår så jag fick gå och hämta en trött stackare som verkligen bara ville gå hem och sova. Annars brukar det tjatas om att leka  på torget i flera timmar. Men icke. Vi skulle hem, hon såg en stund på film sedan sov gott hela eftermiddagen.

Idag är hon sovandes också. Få se hur länge det håller i sig.

Just nu sover Bebis också. Jag skulle behöva tvätta och baka en nyttigare snickerskaka – för det är jag sugen på att äta.

Men först lunch! Idag blir det aubergin fylld med grönalinser och tomatsås.

Annons

Tjena!

Dela inlägget
Annons
2 juni, 2014 0
Latmaskenslasse

Här om dagen gjorde vi ”latmaskenslasse”  – alltså en superenkel, relativt nyttig och god lasagne.  Ger dessutom lite disk!

20140601_114819

 

Du behöver:

Annons

1 påse fryst spenat
1 paket fetaost
lasagneplattor

Bechamelsås
smör
mjölk
mjöl
ost
Kryddor, salt, peppar, muskot

Tina spenaten, i rumstemp, i micron eller på spisen. Krydda.

Gör såsen: Smält smöret i en kastrull, rör i mjölet och sedan mjölken. Låt koka under omrörning så det tjocknar. Krydda.
Lägg plattor i en form, lägg över spenaten och smulad fetaost. bechamelsåsen, bygg flera lager enligt den principen.

Sista lagret bör vara sås och ost annars bränns plattorna så lätt.
Grädda i ugnen enligt vad som står på lassepaktetet. Låt helst stå och vila några minuter (5-10) innan ni serverar.

Annons

Glad köttfrimåndag!

 

Dela inlägget
Annons
2 juni, 2014 0

Elin är så förståndig så jag blir alldeles glad när jag hör henne säga:

”CocaCola har man i toaletten. Man blir sjuk om man dricker CocaCola.”

Häll Colan där den hör hemma, i toan;)

 

Annons
Dela inlägget
Annons
Annons