En grön sallad på julbordet!
Grönkålssalladen gör du på under fem minuter. En fräsch sallad att bryta av med uppskattas alltid.
Grönkålsallad
Ansa grönkål från stammen, skölj. Låt rinna av.
En grön sallad på julbordet!
Grönkålssalladen gör du på under fem minuter. En fräsch sallad att bryta av med uppskattas alltid.
Grönkålsallad
Ansa grönkål från stammen, skölj. Låt rinna av.
Såhär tänker jag kring julen och julens högtider
Storebror: Men ska jag göra köttbullarna då?
Mamma: Nä de är redan klara och ligger i frysen
Storebror: Men, skinkan då?
Mamma: Den är klar och griljerad.
Storebror: Jag bakar bröd! Sånt man doppar julspadet i!
Mamma: Låt bli, jag har frysen full.
Jag: Jag gör sådan linsbollar, så vegetarianerna får något att äta förutom potatis
Mamma: Nej, Jag har köpt färdiga. Från Quorn. Jag har tänkt på alla.
Jag: Ja, på alla utom på dig själv.
Hur gör ni?
Jag vill bjuda er på ett gott recept, eller inspiration till recept för jag kommer faktiskt inte riktigt ihåg hur mycket av varje jag hade i. Eller så hade Elin ätit upp halva matskeden innan den hamnade i matberedaren…
Hur som haver gjorde vi en grönkålspaj som jag gärna vill dela med mig av inspiration kring.
Jag experimenterade lite med själva pajskalet och jag blev mycket nöjd.
PAJSKALET, utan mejeri
1 dl solroskärnor, fint malda i din matberedare
2 dl siktad dinkelmjöl
1 msk olivolja
5 msk kolsyrat vatten
2-3 dl ( känn efter själv) ekologiskt vetemjöl
0,75 dl ( inte så himla noga heller) vetegroddar ( någon typ av grodd måste alltid vara med i mina recept;)
Kanske mera vatten, känn efter hur din deg känns.
Jag körde allt i matberedaren till det blev en klump. Jag tycker det är kul att prova med nötter och / eller fröer i pajskalen, så våga prova du med. Men se upp att ingen är allergiskt bara.
Lägg skalet i kylen.
FYLLNINGEN
Ett helt grönkålsstånd, minst. Välsköljd och väl ansat. Jag hade gjort chips av andra halvan, och ångrade det när jag skulle göra pajen. Kålen krymper i vatten.
Lägg kålen i kokande vatten och låt den koka till den är mjuk. Lägg åt sidan.
Valnötter
Fetaost
Coctailtomater, halverade
ÄGGSTANNINGEN
2 ägg
Blanda med vattnet från grönkålen.
Vispa
Krydda med salt och peppar.
MONTERING OCH GRÄDDNING
Jag kavlade ut pajdegen och lade den i en pajform. Passa på att göra mera. Blir det deg över, går den bra att frysa. Eller passa på att gör någon annan paj.
Förgräddade 150grader, 10 minuter
Lade sedan på grönkålen och all den andra fyllningen och all äggstanning.
180grader cirka 45 minuter.
Den här ska jag servera på vårt julbord.
1 msk honung
1 msk kokosfett
Kanel
Ingefära
Malen kryddnejlika efter smak, men minst 1 tsk av varje
Kör allt till den massa, en boll.
Rulla till bollar och ställ svalt.
Klart!
Receptet kommer från The Green Kitchen stories, men jag gjorde om det lite:
5 dl vatten
2,5 dl röda linser
Koka linserna mjuka i vattnet, tar cirka 15 minuter. Låt svalna något.
Lägg linserna i en skål / bunke och tillsätt:
3 msk tomatpuré
1,1/4 dl havregryn
cayennepeppar efter smak
salt efter smak
Blanda allt väl, ställ i kylen cirka 30 minuter. Ta ut rulla till bollar. Lägg på bakplåtsklädd plåt.
180 grader, 25-30 minuter
Vänd bollarna lite då och då.
Lycka till!
Jag har verkligen hittat en favorit i sagohyllan. Ni som har barn kolla in den här boken. Första sagoskatten jul. Det är en antologi med flera kortare sagoberättelser från bland annat Mamma Mu, Babar, Pippi Långstrump, Lilla Anna & Långafarborn och Lotta på Bråkmakargatan. Det är sagor blandat med musik – i mina ögon helt fantasiskt underbar.
Bra att inte bara mata ungarna med dagens populärkultur; Frost, Bilar och Flygplan utan något som känns äkta och genuint. Bara jag öppnar boken känner jag doften av trygghet och den ”gammeldags bondmore julen” – när man går ut och hugger gran, stöper ljus, och sätter upp kärve till fåglarna och barnen blir tacksamma över ett par skidor.
Har du något bra julbokstips i samma anda?