Annons
Annons

5 saker att göra på midsommar (tips på lekar!)

Anna Ledberg

Groddat är godast
15 juni, 2015
Dela inlägget

Så hoppsan, redan midsommar veckan. Vad fort tiden har gått tycker jag. Skrämmande fort, nästan jag hänger inte med…:D

Hur ska ni fira midsommar?  Jag tänker den här veckan komma med lite tips, ideer och förslag  på saker som har med midsommar att göra. Det kommer att bli tips lekar, mat, dryck. Nyttigare mat, mindre alkohol, och mer rörelse kommer mina tips handla om.

Jag börjar med att ge tips på lekar och ståhej!

5 lekar som involverar hela släkten:

Annons

1) Stafettlekar! Förslag: Hoppa säck, bära potatis på sked,  ihopbundna ben två och två, lägga puzzel på tid,  pricka flaska ( ha en penna fäst på  ett snöre bundet runt midjan och försök få ner den i en flaska utan att anvädna händerna. )
Stafettlekar går ut på att man är minst två lag, alla börjar på samma plats ( lägg ut ett snöre, eller så) det finns ett mål ( lägg ut ett snöre eller så ungefär 10 meter bort från det första snöret). Man ska ”göra uppdraget” tillsnöret och tillbaka.  Uppdraget= förslaget, bära ägg i sked, hoppa säck etc. Givetvis går detta på tid.

2) Skattjakt. Dela upp i lag. Varje lag får en lista på vad de ska leta efter. Kan vara fågelfjäder, hundbajs, grankotte, papperslapp med bokstaven K, en kaffekopp, med mera.  Efter 1 timme ska alla vara tillbaka och redogöra sina fynd. De som fixat skattjakten är domare och avgör vem som vunnit.

3)Vem/vad är jag? Spelar ingen roll om man är 2 eller 20 personer. 8 år eller 80 år. Och man behöver inget för att leka, förutom fantasi. En person väljs ut först. Den personen ska tänka på vad/vem den är. De andra får ställa en fråga var i tur och ordning och får bara ställa frågor som kan besvaras med ja eller nej. Den som listat ut vad/vem personen är, vinner.
Variant på denna: Alla har en postit på pannan där det står ett känt namn. Man vet inte vilket namn som står på ”sin panna” genom att gå runt att fråga alla frågor som kan besvaras med ja/nej ska man få reda på ”vem man är”. Frågor kan vara: Är jag död? Skrev jag musik? Sjunger jag?

4) Tipspromenad Kan varieras i det oändliga, men roligast är om frågorna handlar om gästerna på festen. En variant är frågor som man redan vet svaret på. Som ”Vem är längst? Pelle eller Johan”, ”hur många barn har Eva? ” ”Vilken är Sonjas favoritfärg”  ”Vem i gruppen är vegan”  Kul som en icebreaker när man är många nya i en grupp. Festfixaren kan vara den som ansvarar för tipsprommenaden och ställa en fråga till alla när de kommer och sammaställa tipsprommenaden då, alternativt innan gästerna kommer via mail eller telefon.

5) Lek ” Vem slickar inte”?
Lägg namn på alla deltagare i en burk och dra två eller tre  namn för varje lek. De andra för gissa på sitt papper vem som ska vinna sedan blir det upp till bevis. Det är viktigt att deltagarna inte får reda på vad som leken går ut på, då förstörs lite av poängen. Utse en lekledare som förbereder allt innan. Ge alla deltagare ett papper där det står:

Vem får upp den snabbast?
Vilka slickar inte?
Vem är starkast?
Vem har öga för kulor?
Vem går det först för?
Vem tar den i munnen?
Vem suger bäst?

Lekarna går ut på följande:
Vem får upp den snabbast?- Äta upp godisnöre utan händerna, bara med hjälp av munnen
Vilka slickar inte? – Äta en munk utan att slicka sig runt munnen
Vem är starkast? – Ha sönder ett ägg med bara händerna
Vem har öga för kulor? – Gissa antal kulor i ett glas
Vem går det först för? – Äta kex och vissla
Vem tar den i munnen? – Knyt en morot runt midjan, försök ta en tugga utan hjälp av händerna och svälja
Vem suger bäst? – Suga upp vatten med hjälp av ett sugrör.

Namnen som dras ska alltså upp och göra det momentet som t ex Vem får upp den snabbast. De två, eller tre personer ska tävla mot varandra och resten av gruppen hejjar på.  Den som gissade rätt kan få ett pris. De tävlande kan också få ett pris.
Denna lek kräver lite hemlighetsmakeri och förberedelser, men lovar er, den är superkul och alla blir involverade.

Lycka till!

Annons
Annons