Annons

Frukt och bär remmar / läder.

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
29 oktober, 2015
Frukt och bär remmar / läder.

Det här måste vara bland det godaste jag vet. Remmar eller fruktläder som det också kallas.

Untitled-1
Jordgubbsremmar

Jag vet att det inte är jordgubbssäsong just nu. Men de går självklart att göra med andra bär, frukter och dyligt.

Hur som helst, jag var här om dagen tvyngen att frosta av min frys och där fanns hela mitt jordgubbslager från i somras då vi var på självplocket. Och då passade det att göra remmar.

Annons

Fruktremmar / fruktläder

Mixa frukt eller bär i din matberedare till en slät massa. Om frukten är sur tillsätt någon banan eller dadel. Bred ut på ett bakplåtspapper och torka i ugnen på cirka 40 grader. Var noga med att du brer ut tunt och jämt.

Äppelremmar / läder

Skala, kärna ur och koka äpplen mjuka, tillsätt kryddor, ( kanel, malen kryddnejlika eller annat. ) Använd en tesil / teboll om du vill låta de hela kryddorna vara med kastrullen när du kokar. 
Häll bort vattnet. Bred ut på bakplåtspapper och torka i ugnen på cirka 40 grader.  För mig tog det cirka 30 timmar och mitt i allt fick vi en ny ugn.
Bred ut tunt, max 1,5 mm och jämt annars torkar den ojämnt. ( Gäller för alla remmar du gör) 

IMG_8392 IMG_8393

Jag är sugen på att göra något med saffran, vilket bär / frukt skulle passa tror du? ( Som är i säsong) 

Annons

Varmt lycka till att skapa ett nyttigt godis.

27 oktober, 2015 0
Rödbetspaj med chevre och pinjenötter

Hej bloggen!

Jag skulle vilja tipsa om ett bra och gott recept på en rödbetspaj. Rödbetor är i säsong, billigt och supernyttigt. Rödbetor brukar jag annars göra i ugnen, och det är ju gott det med, men jag ville göra något annat med samma typ av råvaror; rödbetor, chevre och pinjenötter så jag gjorde en paj.

Och det blev ju supergott. Som vanligt har jag inget exakt recept för jag vet att du grejar det här:

Pajdeg:

Annons

Mjöl
Vetegroddar
Vatten
Olivolja
Jag har ofta i något annat ”bättre mjöl” i också, kikärtsmjöl, teff, bovetemjöl. Våga prova!
Använd händerna och rör ihop degen till en fast deg.

Fyllning
Färska rödbetor, rivna på den grövsta sidan på rivjärnet.
Chevreost
Pinjenötter, helst rostade i en torr stekpanna.

Äggstanning
Rör i hop ägg och vatten, buljong eller andra kryddor

Gör så här

Tryck ut pajdegen i en form, lägg i de rivna rödbetorna, osten och nötterna. Häll över äggstanningen och grädda i ugnen 200grader – cirka 30 minuter.

Annons

IMG_8347
Gott att servera tillsammans med en grönkålssallad.

Ha en bra dag och lycka till!

Dela inlägget
Annons
16 oktober, 2015 0

Jag undrar många gånger vilket samhälle våra barn kommer leva i när de blir vuxna. Hur är samhället, hur är mentaliteten. Vad är viktigt och vad är mindre viktigt. Vi styr ju redan nu mot ett förändrat allmäntillstånd:

  • Där ont i axlar, rygg är standard.
  • Man låter någonannan ta hand om ens problem. ( Det är vanligare att låta doktorn skriva ut antidepressiva medel istället för att ta reda på grundläggande problemet)
  • Man sitter hela dagarna

———————————————————————————-

Annons

Vilken verklighet är det om 10-20?

Barnen, tonåringarna, idag som inte vet att man ska visa respekt för äldre, utan kallar vuxna för tant och gubbjävel

De älskar plattan / mobilen. Den viktigaste saken i livet.

Alla dessa val barnen har, redan i tidig ålder ska det väljas. Prinsessan eller pirat tallrik på kalaset? Mjölk eller vatten? Hur påverkas barnen av det? Hela utbudet på t ex Youtube.

Barn som har föräldrar som är lite dåliga på att sätta gränser eller säga stopp – hur påverkas de?

Annons

All skärmtid – som barnen får för föräldrarna vill ”chilla och softa” – hur påverkas barnen av det?

De barnen som aldrig får gå ut och leka för föräldrarna har inte tid, de måste jobba, hur påverkas de?

Kommer vi få fira jul i kyran, eller har alla kyrkor blivit moskéer? Kommer våra svenska traditioner finnas kvar och kommer det vara någon som bryr sig om det överhuvudtaget?

Redan nu har barn / ungdomar så stora egon att de känns uppblåsta. De alltid rätt i alla frågor. De kan allt, de är bäst och de skiter i andra. Det ska köpas nytt – helst det senaste – hela tiden.

Finns det vuxna som kan ta hand om de barnen. Finns det vuxna som vågar och lyssnar barnen på de vuxna? Bryr de sig?  Ska det vara småskitar som bestämmer över de vuxna?

Annons

 

 

Detta blogginlägg är till största delen baserat på egna observationer  på nätet och i verkligheten.

Dela inlägget
Annons
13 oktober, 2015 0
Pepp till de som kämpar

Till dig som får upp barnen om morgonen, till dig som plockar, städar, dammsuger och svär.

Du som alltid gör iordning mer än dig själv på morgonen. Stor elog!

Till dig som lagar varierad kost sju dagar i veckan och till dig som får barnen att varje dag glatt äta varierad kost. ( Eller inte!)

screenshot-1438529486
Pannkaka flera gånger i veckan… Varför inte☺
Annons

Fan, vad bra vi är.

Till dig som alltid får byxorna nerdragna av en ettåring som vill bli buren.

Till dig som hinner borsta tänderna, till dig som bajsar med öppen dörr.

Fan vad bra vi är!

Till dig som fick hem ett skrikande barn från förskolan – du är bäst!

Annons

Du som fick mat på bordet idag med –  rawfoodlasagne, havregröt, mjölpasta eller smörgåsar  spelar ingen roll – du är ändå bäst!

Vi är bra, jag vågar säga att vi är bäst, och att man bör faktiskt berömma sig själv.  Ofta! Ge dig själv mer creed! Nu!

Vi småbarnsföräldrar kämpar och kämpar varje dag. Ge dig själv en stor klapp på axeln!

Ofta gör man saker som ”inte syns” och då måste man berömma sig själv.

 

Annons

Dela inlägget
Annons
29 september, 2015 0
Bakar bröd på vildjäst

Den senaste tiden har jag hållt på med en vildjäst och igår bakar jag bröd på jästen. Det var lite pyssligt, men förhållande lite arbetsinsats från min sida. Den ska mest vila. Och röras i då och då.

För att vara första gången är jag faktiskt stolt över resultatet, även om jag inte är någon mästerbagare. Använd enbart ekologiska produkter för bäst resultat.

Vildjäst

125 gram torkad frukt

Annons

50gram honung
1/4 dl socker
2 1/2 dl finger varmt vatten
Rör ihop allt och ställ på ett varmt ställe. Vårt varmaste ställe var under slasken, andra varma ställen kan vara på värmegolvet, ovanpå kylskåpet…

PhotoGrid_1443509554864

Såhär såg det ut för mig vid start. Låt burken stå tills frukten flytit upp till ytan, det luktar gott och surt ur burken. Det ska också ha bildats ett skum.  Tar cirka en vecka. Skaka burken morgon och kväll. Obs sätt inte på lock, det kan bildas tryck.

När jästen är klar silar du bort frukten, den kan du äta, men tänk på att den innehåller alkohol. Det är vätskan som du ska använda. ( Ej bild)

Steg 2

Annons

Rör ihop
25 gram vildjäst
40 gram vetemjöl
12 gram vatten
i ett glas och täck med plast. Låt stå framme, helst där det är varmt.

IMG_8325
Så här såg det ut från början
PhotoGrid_1443509446703
Efter cirka 8 timmar

Steg 3

Jag upprepade steg 2. Nu bör degen ha blivit stor, bullig och luftig. Fortfarande i glaset.

Steg 4

Nu har vi satt i gång jästen, nu ska vi dock mata den mer och låta den jäsa lite till…:)
Flytta jästen till en större bunke och tillsätt
540 gram vetemjöl
370gram vatten
Rör ner, behöver inte knådas. Täck med plast och ställ varmt.
Degen ska nu bubbla och öka i storlek. Låt stå minst 8 timmar.

Annons

IMG_8330

Steg 5

Nu ska vi börja knåda! Antingen för hand eller i maskin.
850 gram av bladningen
800 gram vetemjöl
450 gram vatten + 100 gram
25 gram salt
Kör allt på låg temperatur under tre minuter. Tillsätt resten av vattnet. (100gr) Fortsätt kör på låg hastighet. Låt degen vila i maskinen, kör sedan igen på medelhastighet i cirka 5 minuter.

Steg 6
Nu ska degen vila igen. I minst 4 timmar. Häll på lite olja och vik den ett par gånger under första timmen. Tag tag i kanterna så att degen sträcks ut. Detta gör att brödet blir segt.  ( ej bild)

Steg 7

Stälp upp degen på mjölat bakbord. Dela den i tre delar. Vik den försiktigt och lägg i rikligt mjölade jäskorgar. Jag gjorde en limpa i jäskorgen och resten gjorde jag baugetter av. Låt allt stå framme över natten. Vi har för kallt i vår kyl, annars hade jag ställt de i kylen.

Steg 8

Sätt ugnen på 250 grader. Vänd på korgen på en ordenligt varm plåt eller baksten. Kasta in lite vatten i ugnen för att skapa ånga. Lägg in brödet på 250 grader, efter 10 minuter sänk till 180 grader, grädda ytterligare 40 min.

Baguetterna gräddade jag på 180 grader i cirka 30 minuter.

 

IMG_8337
innan gräddning

IMG_8339

Klart!

Stort lycka till!

Brukar du baka med vildjäst? Hur blev det?

Dela inlägget
Annons
28 september, 2015 0
Mungbönsbiffar med kokos och ingefära – Vegan, glutenfri, lätt att göra
IMG_8331
Passar utmärkt som matlåda med sallad på matvete, morot och haricovert.
IMG_8335
Mungbönsbiffar med kokos och ingefära

Vill tipsa om ett gott recept jag hittade på igår. Superlätt och jättegott! Se receptet som inspiration och inte något som man slaviskt måste följa.

Mungbönsbiffar med kokos och ingefära.

Annons

Lägg mungbönor i blöt när du är på jobbet
Koka mungbönorna enligt paketet. Detta moment kan du ha klart och stående mise-en-place.
Häll bort vattnet, spara. Mixa / stöt bönorna med t.ex potatisstöten, Rör ner kokosflakes, färskriven ingefära, gurkmeja, buljong, tillsätt kokvattnet om biffarna känns torra. Smaka av.
Forma till biffar och stek i varm panna några minuter på varje sida.

Biffarna passar bra till en sallad, till kokt potatis, eller någonsorts gratäng.

Perfekt som köttfri måndag, tycker jag.

 

Dela inlägget
Annons
Annons