Anna Ledberg

Den ENDA lösningen till att stressa mindre:

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
13 november, 2016
Den ENDA lösningen till att stressa mindre:

Det finns bara en enda lösning på att stressa mindre. En nyckel och när du lärt dig att hantera den nyckeln som kan du hantera vad som helst. Nyckeln som låser upp all stress, all oro och all känsla av otillräcklighet.
Ofta lägger vi på mer och mer i våra almanackor för att kunna prestera så mycket som möjligt. Vi lägger på yoga, och pressar in meditation i en redan överfull kalender. Vi lägger på övertid, lägger på konferenser och  nja…. ni hajjar. Kalendern bli överfull och inbokad in i varje detalj. Ännu mer stressande att hinna med allt.

Lär dig ta bort

Nyckeln heter ta bort. Lär dig ta bort. Ta bort ut kalendern. Säg nej till saker. Men helt ärligt, hur många av sakerna måste du göra?  Fundera över:  Vad är egentligen viktigt för mig i mitt liv?
Rensa hela kalender och lägg sedan in utvalda, meningsfulla aktiviter som ger dig något. Se till att det finns tid för spontanitet, för återhämtning, för ad-hoc saker, för dig själv. För att kramas, för att hinna titta på barnens teckningar från förskolan.  För att andas.

Annons

Först när du har tagit bort, då känner du att du har tid att kramas, att ta en promenad, att göra yoga, först då kan vi ”bara vara” i situationen utan att tänka att vi inte egentligen har tid.

När du har tagit bort kan du läsa den här artikeln, 6 smarta knep som minskar stressen

Om det är lätt?

Det är många som tycker att det är svårt, obehagligt att skamligt att sätta sig själv i främsta rummet. Det är faktiskt något som många måste öva på, att värdesätta sig själv i sitt liv.

Jag brukar ge några generella tips:

Annons

  • Sluta innan du blir för inblandad!  – Vill du inte nu så vill du inte sen, jag lovar.

  • Skriv in tid för dig själv först i kalendern, med bläck. Den kan inte suddas ut.  Rucka bara på den tiden om ditt hus brinner upp!   Säg ”Nej, tyvärr jag kan inte – jag har ett viktigt möte” ( med mig själv) om någon frågar.

  • Fråga din chef eller motsvarande om det verkligen är viktigt att du sitter med på alla möten.

  • Kan du ta bort resvägen?  Finns det möjlighet att jobba hemma, mötas via Skype, telefonen, dagens teknik ger fler möjligheter.  Vad är viktigast –  allt du har gjort, levererat, eller att du har suttit på en kontorstol i åtta timmar?

  • Fundera över: Skapar min livsstitaution, min vardag, ett liv som jag vill leva och som jag mår bra av?  Om inte, vad kan jag ta bort eller lägga till för att göra för att jag åtminstone närmar mig ett liv som jag mår bra av? 
11 november, 2016 0
Det. Är. Så. Är en lögn i mina ögon.

Det finns sanningar i samhället och så finns det ”sanningar”. Vi indoktrineras av andras lögner att vi snart tror på att det är sant. Helt sant. Den enda sanningen. Jag tänker faktiskt på en särskild lögn, som folk använder titt som tätt i min närhet och innerst inne undrar jag hur mina vänner mår egentligen.

Lögnen heter Det är så. 
Lögnen heter Det. Är. Så. Punkt.  Denna kan ju användas till vad som helst i livet, men det som den används mest till min närhet är i samband med ”jobb” ”att jobba” . När människor använder Det är så och jobba i samma mening blir jag rädd, Det är så har nästan uteslutande en negativ klang och ett negativ innebörd.
Det är så, man måste jobba hör jag ofta.
Jobba och slita och få sin belöning. Det är så.  Jobba är jobbigt, man är borta hela dagen och kommer hem trött – det är så. Vem sanning är det egentligen? Hur mycket sanning ligger i meningen ?  Är den din? Tänker du så?

Annons

Jag blir rädd att fler och fler går på denna lögn av flera anledningar:

  1. Det blir som du vill ha det. Vill du ha det som du vill ha det? Är du nöjd dig eller har du vant dig? (med din belöning som kommer den 25:de)
  2. Livet är där du spenderar dina dagar.
  3. Fler och fler värdesätter jobbet mer än livet. De har ingen aning om vad de ska göra utan jobbet. Du är inte ditt jobb, du är du. Vad är en meningsfullhet för dig? Vad tycker du är roligt att göra, när du inte jobbar?  Det är vanligare att utbilda sig för att bli någon än att ta vara på den man är. Flera och flera låter jobbet ta mer och mer tid  –  den egna kroppen och själen får vika undan.  ( Det är så? )
  4. Ska du låta hela livet gå, under premissen ”Det är så”?  ”Det är så livet är?” Ska du gå miste om allt bara för att ”det är så”?  Vem har bestämt ”Att det är så” ?  Har du någon skyldighet mot någon, egentligen?
  5. Sätt ner foten, bli medveten, sluta acceptera, ta reda på vad som finns, våga stanna upp och tänk efter.
  6. ”Jag jobbar ju, jag kan inte hålla på och göra som jag vill! Det är så –  jag måste jobba” Du som tänker så, vad skulle vara en meningsfullhet för dig? Vad är meningsfullt att göra för dig? Vad är viktigt och riktigt?   – Vi måste se helheten i livet. Vi kan inte bara ta ”bort jobbet” – Livet är en mycket komplex maskinen där många små delar skapar en helhet.
  7. ”Vänj dig  – för det är så. ”

    Sammanfattningsvis:

    – Säg inte Det är så om du inte menar det du säger med glädje, kärlek och något som du ser framemot

    – Se till att du Jobbar lagom så att du har tid för dig, din återhämtning i vardagen.  ( Observera att det står i vardagen, inte till helgen. Kan du inte få tid till återhämtning i din vardag? – Byt jobb. Inget jobbrelaterat kan under några som helst omständigheter vara viktigare än en människas hälsa)

    Skaffa dig en egen meningsfullhet i livet – gör något som du tycker är kul, som inspirerar dig och som ger dig glädje. Helst något som inte har med jobbet att göra. Här kan du läsa mer om vad som menas med Egen meningsfullhet.

    Annons

    Jag håller på att skriva en bok om detta, är upp på 380 sidor så det är ganska komplicerat och komplext. 

    Kika gärna in på min instagram @annavegologiskt om ni är nyfikna på mer.

Dela inlägget
Annons
9 november, 2016 0
7 anledningar till att det är bra att börja laga mat innan du är hungrig

Brukar du laga mat när du när hungrig eller innan du är hungrig? För många är hungerkänslan en påminnelse om att gå att gå och handla och sedan laga, det kan faktiskt vara ett kostsamt allternativ av flera anledningar:

  1. Du sparar pengar, inga spontana stressköp i affären som, socker, godis, unna sig…
  2. Du blir mer lugn, när du vet vad (och när) du ska äta blir allt enklare, matlagningen blir inget jobbigt och det är lättare att ”känna kärlek till att laga mat”
  3. Du sparar kalorier genom att inte  äta inga mackor / kakor / godis / xx medan maten tillagas. Du behöver inte ”orma”
  4. Du är lugn och har bättre koll på vad du äter, hur du äter och när du äter
  5.  Du får ett stabilare blodsocker och jämnare energi
Annons
  • Du slipper ”jaga mat”
  • Du låter maten vänta på dig och inte dig på maten, en skön känsla av att du styr.
  • Fundera över hur kockarna arbetar  – inte ska de börja skala potatis när gästerna har satt sig till bords, nä de jobbar enligt mis- en- place pincipen. En princip som gör det lätt att laga mat hemma och som underlättar vid själva matlagandet. De lagar mat innan de är hungriga. Visst de är deras jobb att laga mat åt andra, men du kan göra likadant.
    Förberedd så mycket som möjligt och själva mattagande blir enklare, smidigare och billigare. Det är bara att lägga ihop alla delarna och sen blir det en hel måltid.

    Här kommer några tips på hur du kan jobba mis-en-place

    • Ha potatisen skalad i en kastrull över dagen. Underlättar oerhört på kvällen.
    • Om ni ska ha pasta, ställ en kastrull med vatten på spisen. Sätt på kastrullen först ta av barnen alla vinterkläder sedan.
    • Skala och skriva så mycket som möjligt.
    • De flesta grönsaker vinner även på att ligga framme i rumstemperatur och ev marineras.
    Dela inlägget
    Annons
    22 oktober, 2016 0
    Var tyst och lyd! Annars får du sparken!

    Är du chef eller har chefsbefogenheter – scrolla ner:

    Har du hört talas om begreppet jobba lagom? Jag tror att det är viktigt att påminnas om det med jämna mellanrum. Jobba lagom så att du har en bra balans mellan arbete och fritid och jobb och återhämtning. Jobba lagom så har du tid för återhämtning i vardagen.  Jag kallar ”arbetarna” för slavar, mest på skoj – men finns det någon sanning i det alls?

    Tyvärr är nog det i vissa fall lättare sagt än gjort. På många jobb finns det oskrivna regler om hur vi ska arbeta och att vi alltid ska vara tillgängliga. Vi människor har blivit robotar och med det är det svårare och svårare att inte arbeta. Förväntningarna är högre, vi ska prestera mer och prestigen i jobben är mycket hög.

    Alla dessa osynliga krav

    Annons

    Alla dessa krav, som är satta eller underförstådda, gör det nästan omöjligt att vara människa. Hur många är det egentligen som är sjukskriva på grund av arbetsrelaterad stress nu igen? Chefer och arbetsledare tar det nästan för lätt och skrattar åt den som blivit sjukskriven på grund av för hög arbetsbelastning.

    Till vilken nivå ska vi vara glada och tacksamma för att vi har ett jobb? Jobb som kräver och kväver oss?

    Till vilket pris är det värt att ha ett jobb?

    var-radd-om-livet-inte-jobbet

    En människa är mer värd en ett jobb
    Alla vi som utför jobben är människor som har behov och få av dem kan tillfredsställas på ett jobb. Många har inte tid med sig själva för de måste arbeta.  Hur vi än vrider och vänder på saken är det bara ett jobb och att du som individ, människa är mer värd än ett jobb. Alltid, alla gånger.

    Annons

    Jag läste den här artikeln på expressen om att man ska vara hemma mer med sina barn och inte lämna  in dem på förskola-förvarning  och visst jag tror om att många gärna skulle vilja om de ”kunde” för sina jobb, hur många osynliga regler finns på ditt jobb egentligen? vi är så vana att göra rätt för någon annan att vi glömmer bort oss själva.

    Jobba lagom så här

    • glöm aldrig bort att vi är människor ( inte robotar)
    • GÅ HEM FRÅN JOBBET! och ta aldrig med jobbet hem- Hemma ska du vila. Om gränserna mellan jobb och fritid suddas ut alltför mycket kanske du måste byta jobb. Eftersom DU alltid är viktigare än jobbet.
    • En ”bra” utbildning kräver oftare mer av dig, du förväntas ställa upp på jobbet. Du förväntas vara borta från din familj, dina nära och kära.  Är det värt det?  Vi utbildas för att bli något som vi inte är.

    • Ta reda på vad som förväntas av dig.  Säg nej  / delegera om du inte kan / vill / hinner.  Inte snällt? Den enda som ska vara snäll mot är dig själv!

    • Kan du vara sjuk / ledig / vabba eller blir det en alldeles för hög arbetsbelastning när du kommer tillbaka – tänk över om det verkligen är rätt jobb för dig.
    • När vi jobbar har vi våra ”jobb-jag” och inte våra ”jag-jag” . Jobben kan göra att vi glömmer bort oss själva, vad vi vill, tycker är roligt och önskar oss. För mig är jobb något som vi ”lägger på”
    • Gå in i tanken att det är ditt jobb som gör dig sjuk – är din hälsa värt mer än ett jobb?

      Känns det svårt? Ja säkert. Jag tror dig. Vi känner ofta skuld och skam om vi inte gör våra jobb.

      Vi är inte våra jobb – vi är oss själva.


      Till dig som är chef:

    • Var ett gott exempel. Jobbar du lagom?
    • Fråga: Hur kan jag hjälpa dig?
    • Fråga  Vad är en lagom arbetsbelastning för dig, vad tror du att du klarar av?

    • Lägg in tid för friskvård på ARBETSTID, t ex 30 minunder längre luncher så alla har tid att ta en rask promenad, ”klockan 15 strech”  – Friskvård är att ta hand om sin personal innan de blir sjuka.
    • Personal som blir sedda, lyssnade på gör ett bättre jobb.
      De som är där mest ska ha det bäst”,
      tycker jag. Mår personalen bra =  mår kunderna bra.  Kunder som mår bra gör fler och bättre köp. Det vinner alla på.  Små saker som att städa i uppehållsrummen och inte bara i butiksytan / eller ytan är besökare / kunder vistas. Se till att personalen får det som de vill ha, som gott kaffe, te, varmchoklad, massage, bra stolar, skrivbord får tid till sig själva på arbetstid.

      Annons

      Ha en bra dag!

    Dela inlägget
    Annons
    4 oktober, 2016 0
    Uppblåsta rotsaker?

     

    Hej!

    Nu är det höst och i affärerna säljs massvis med rotsaker. Gott och nyttigt eller?  Men jag har märkt att rotsakerna inte smakar ”som de ska” – Har ni också gjort det?

    Av någon anledning tycker jag att rotsakerna smakar uppblåsta, konstgjorda och inte riktiga. Skumt och ”billigt” . Vi köpte på oss ganska mycket morötter och gullök för 1 kronorna kilot men ingen av de smakade ”skördehöst” utan bara konstgjort framställt i en maskin. 

    Annons

    Jag tror att vi, konsumenter, förväntar oss överflöd av rotsaker under hösten och producenterna kanske därför fuskar för att vi ska få det vi vill ha.  Jag har ätit oekologiskt, men det här smakade värre.

    Jag tror dessutom inte att dessa rotsaker är nyttiga längre.

    Har du också märkt detta?  Vad tycker du?

    Dela inlägget
    Annons
    26 september, 2016 0
    Gott tillbehör med kikärtor

    Här kommer att gott tips att röra ihop i all hast.

    Sallad med kikärtor och salladslök

    I burk kikärtor
    1 bunk salladslök, knippt
    Persilja

    Annons

    Olja
    Salt

    Det är allt.  Gott och nyttigt och passar utmärkt till köttfrimåndag.

     

    Dela inlägget
    Annons
    Annons