Annons
Annons

10 kolhydratsnåla alternativ till pasta, potatis och ris

Vill du minska mängden kolhydrater i kosten? Du kanske tycker att det är svårt att veta vad du ska byta ut dessa mot? Här får du tips på goda och kolhydratsnåla alternativ till potatis, ris och pasta!

Redaktionen

20 november, 2025
Three bowls with varieties of boiled vegetables and woman's hand holding the middle one
Dela inlägget

Om du vill komma in i bättre vanor och undvika kolhydrater kommer här tio goda och näringsrika förslag!

10 kolhydratsnåla alternativ!

1. Blomkål

Kan vara svår att äta om du kokar den, men den är god som mos, gratäng eller göra som ris att äta rå eller kokad.

2. Broccoli

Är näringsrikt. Den kallades förr sparriskål och till skillnad från sina släktingar vitkål och salladskål där man äter bladen är det blommorna man äter på broccolin. God som soppa eller mos.

3. Brysselkål

En kålsort med många små huvuden som är goda att koka med lite smör och salt i gratänger, grytor.

4. Gröna bönor

Smakar lika gott kokt, stekt eller som råa, och kan blandas i alla former av sallad.

Annons
Annons

5. Rädisa

Skördas precis som morötter. Rädisor äts oftast råa men är goda att koka.

LÄS OCKSÅ: 12 nyttiga kolhydrater att frossa i

6. Spenat

Innehåller mycket vitaminer och är gott som basen i en sallad eller i gratäng och stuvning.

7. Selleri

Används råa i sallader, men är god som grönsak i grytor, såser och soppor. Selleri innehåller väldigt lite kolhydrater.

8. Sparris

Är lättlagad, innehåller nästan inga kolhydrater alls och sparrisen blir snabbt en favorit. Den är god om man steker den i smör med lite havssalt och parmesanost på.

Annons
Annons

9. Vitkål

Är enormt näringsrikt och har många användningsområden. Det är gott, billig och nyttigt och fungerar bra som utfyllnad i olika maträtter.

10. Zucchini

Innehåller väldigt lite kolhydrater är näringsrikt och kan användas i sallad, stekas och kokas.

Av Inger Palm

Annons