Om du vill komma in i bättre vanor och undvika kolhydrater kommer här tio goda och näringsrika förslag!
10 kolhydratsnåla alternativ!
1. Blomkål
Kan vara svår att äta om du kokar den, men den är god som mos, gratäng eller göra som ris att äta rå eller kokad.
2. Broccoli
Är näringsrikt. Den kallades förr sparriskål och till skillnad från sina släktingar vitkål och salladskål där man äter bladen är det blommorna man äter på broccolin. God som soppa eller mos.
3. Brysselkål
En kålsort med många små huvuden som är goda att koka med lite smör och salt i gratänger, grytor.
4. Gröna bönor
Smakar lika gott kokt, stekt eller som råa, och kan blandas i alla former av sallad.
5. Rädisa
Skördas precis som morötter. Rädisor äts oftast råa men är goda att koka.
LÄS OCKSÅ: 12 nyttiga kolhydrater att frossa i
6. Spenat
Innehåller mycket vitaminer och är gott som basen i en sallad eller i gratäng och stuvning.
7. Selleri
Används råa i sallader, men är god som grönsak i grytor, såser och soppor. Selleri innehåller väldigt lite kolhydrater.
8. Sparris
Är lättlagad, innehåller nästan inga kolhydrater alls och sparrisen blir snabbt en favorit. Den är god om man steker den i smör med lite havssalt och parmesanost på.
9. Vitkål
Är enormt näringsrikt och har många användningsområden. Det är gott, billig och nyttigt och fungerar bra som utfyllnad i olika maträtter.
10. Zucchini
Innehåller väldigt lite kolhydrater är näringsrikt och kan användas i sallad, stekas och kokas.
Av Inger Palm