Annons
Annons

10 (mer eller mindre oväntade) fördelar med att äta potatis

Sommartider är färskpotatistider! Och det finns många skäl att njuta av de goda knölarna – från nyttiga vitaminer till magvänlig resistent stärkelse.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
17 juni, 2025
Skål med färskpotatis på rutig duk

Genom åren har potatis –en av våra svenska klassiker bland grödor – fått utstå negativ kritik från personer som undviker kolhydrater, tack vare dess höga glykemiska index. (Potatisens GI blir dock lägre om du äter den kokt och gärna avsvalnad, istället för exempelvis stekt, gratinerad eller friterad.)

Men det finns faktiskt en rad (mer eller mindre väntade) hälsofördelar med våra svenska nationalknölar.

Här är 10 fördelar med att äta potatis!

  1. C-vitaminrik
    Potatis är en oväntat bra källa till C-vitamin, som bland annat stärker immunförsvaret och bidrar till hudens produktion av kollagen.
  2. Bra källa till kalium
    Det livsnödvändiga grundämnet kalium bidrar till att reglera blodtrycket och är viktigt för att både musklerna och hjärtat ska fungera normalt.
  3. Innehåller resistent stärkelse
    När kokt potatis får kallna bildas resistent stärkelse – alltså fibrer som är bra för tarmfloran och även kan förbättra insulinkänsligheten.
  4. Låg fetthalt
    Potatis är naturligt fettfri (om den inte är friterad).
  5. Källa till B-vitaminer
    I synnerhet vitamin B6, som är viktig för bland annat ämnesomsättningen och nervsystemet.
  6. Naturligt glutenfri
    Potatis är ett utmärkt kolhydratval för personer med celiaki eller glutenkänslighet.
  7. Mättande mat
    Eftersom potatis innehåller både mycket vatten och fibrer, så mättar den bra och kan göra det lättare att hålla vikten om den tillagas på ett hälsosamt sätt.
  8. Ger energi
    Innehåller komplexa kolhydraterna som vi bryter ner långsamt och gör att vi får en jämn tillförsel av energi.
  9. Antioxidantrika
    Särskilt färgade potatissorter (röd eller blå potatis) innehåller polyfenoler och karotenoider som bidrar till att skydda våra celler.
  10. Miljövänlig gröda
    Potatis är en klimatsmart gröda som har låg påverkan på miljön jämfört med många andra källor till kolhydrater.

När är potatis ohälsosamt?

Se upp med potatisar som har börjat få gröna fläckar, vilket kan tyda på att potatisen har börjat producera de beska och giftiga ämnena glykoalkaloider, som kan man bli sjuk av att äta mycket av. Bland annat kan man få ont i magen, bli illamående och få diarré.

Och välj helst ekologisk potatis, eftersom konventionellt odlade sorter kan innehålla  bekämpningsmedel som är hälsoskadliga, bland annat för hjärnans utveckling.

 

Annons
Annons

Källor: Livsmedelsverket, Harvard T.H. Chan School of Public Health, British Nutrition Foundation, European Food Information Council (EUFIC)

Fakta

Är potatisbaserad växtmjölk ett bra val?

Växtbaserad mjölk med potatis som bas är en relativt ny produkt på marknaden. Ett exempel är det svenska varumärket DUG, som är grundat med rötterna i forskning från Lunds universitet.

Men finns det några fördelar jämfört med till exempel havre- och sojamjölk?

Här är 3 potentiella fördelar!

  • Låg sockerhalt: Potatismjölk innehåller ofta mindre socker än havremjölk. Men läs innehållsförteckningen – halten kan variera.
  • Allergenfri: Eftersom den inte innehåller vare sig gluten (som havre ibland gör) eller soja – så är den lämplig även för allergiker.
  • Låg klimatpåverkan: Potatis kräver mindre vatten och mark än både havre och soja, vilket gör potatisdryck till ett mer miljövänligt alternativ.

Nackdelar: Eftersom potatismjölk innehåller mindre protein än sojamjölk, så kan den vara ett sämre val för vissa (till exempel barn, äldre eller vegetarianer med högre proteinbehov). Det kan även innehålla smak- och konsistensförbättrande tillsatser.

Annons