Genom åren har potatis –en av våra svenska klassiker bland grödor – fått utstå negativ kritik från personer som undviker kolhydrater, tack vare dess höga glykemiska index. (Potatisens GI blir dock lägre om du äter den kokt och gärna avsvalnad, istället för exempelvis stekt, gratinerad eller friterad.)
Men det finns faktiskt en rad (mer eller mindre väntade) hälsofördelar med våra svenska nationalknölar.
Här är 10 fördelar med att äta potatis!
- C-vitaminrik
Potatis är en oväntat bra källa till C-vitamin, som bland annat stärker immunförsvaret och bidrar till hudens produktion av kollagen. - Bra källa till kalium
Det livsnödvändiga grundämnet kalium bidrar till att reglera blodtrycket och är viktigt för att både musklerna och hjärtat ska fungera normalt. - Innehåller resistent stärkelse
När kokt potatis får kallna bildas resistent stärkelse – alltså fibrer som är bra för tarmfloran och även kan förbättra insulinkänsligheten. - Låg fetthalt
Potatis är naturligt fettfri (om den inte är friterad). - Källa till B-vitaminer
I synnerhet vitamin B6, som är viktig för bland annat ämnesomsättningen och nervsystemet. - Naturligt glutenfri
Potatis är ett utmärkt kolhydratval för personer med celiaki eller glutenkänslighet. - Mättande mat
Eftersom potatis innehåller både mycket vatten och fibrer, så mättar den bra och kan göra det lättare att hålla vikten om den tillagas på ett hälsosamt sätt. - Ger energi
Innehåller komplexa kolhydraterna som vi bryter ner långsamt och gör att vi får en jämn tillförsel av energi. - Antioxidantrika
Särskilt färgade potatissorter (röd eller blå potatis) innehåller polyfenoler och karotenoider som bidrar till att skydda våra celler. - Miljövänlig gröda
Potatis är en klimatsmart gröda som har låg påverkan på miljön jämfört med många andra källor till kolhydrater.
När är potatis ohälsosamt?
Se upp med potatisar som har börjat få gröna fläckar, vilket kan tyda på att potatisen har börjat producera de beska och giftiga ämnena glykoalkaloider, som kan man bli sjuk av att äta mycket av. Bland annat kan man få ont i magen, bli illamående och få diarré.
Och välj helst ekologisk potatis, eftersom konventionellt odlade sorter kan innehålla bekämpningsmedel som är hälsoskadliga, bland annat för hjärnans utveckling.
Källor: Livsmedelsverket, Harvard T.H. Chan School of Public Health, British Nutrition Foundation, European Food Information Council (EUFIC)
Är potatisbaserad växtmjölk ett bra val?
Växtbaserad mjölk med potatis som bas är en relativt ny produkt på marknaden. Ett exempel är det svenska varumärket DUG, som är grundat med rötterna i forskning från Lunds universitet.
Men finns det några fördelar jämfört med till exempel havre- och sojamjölk?
Här är 3 potentiella fördelar!
- Låg sockerhalt: Potatismjölk innehåller ofta mindre socker än havremjölk. Men läs innehållsförteckningen – halten kan variera.
- Allergenfri: Eftersom den inte innehåller vare sig gluten (som havre ibland gör) eller soja – så är den lämplig även för allergiker.
- Låg klimatpåverkan: Potatis kräver mindre vatten och mark än både havre och soja, vilket gör potatisdryck till ett mer miljövänligt alternativ.
Nackdelar: Eftersom potatismjölk innehåller mindre protein än sojamjölk, så kan den vara ett sämre val för vissa (till exempel barn, äldre eller vegetarianer med högre proteinbehov). Det kan även innehålla smak- och konsistensförbättrande tillsatser.