Birgitta Andersson

Foto: Karin Törnblom

Så fick hon bättre matsmältning

Birgitta Andersson är en av våra absolut mest folkkära skådespelerskor. Vi har sett henne i roller som Teskedsgumman, Hedvig i Från A till Ö och Doris i Jönssonligan-filmerna.
Sedan hon började att hjälpa sin matsmältning på traven med enzymtillskott mår hon bättre och är piggare.
– Jag mår så bra. Sedan jag har börjat med de här tabletterna är jag aldrig mera trött och uppblåst efter en måltid, säger hon. 

Än idag har Birgitta Andersson många järn i elden men nu framför allt med familjen, barn och barnbarn, vänner och kollegor. För att hålla sig pigg och kry är hon noga med vad hon äter och vid vilken tid på dygnet.  Med teatern i blodet är det lätt att få sena vanor vilket krockar med hennes i övrigt sunda livsstil. Sena middagar har gjort att Birgitta lätt känt sig trött och uppblåst efter maten.

Fick tips om enzymer för bättre matsmältning
Lösningen kom i samspråk med hennes lokala hälsokosthandlare. I butiken informerades hon om att alla människor har en lägre matsmältningsfunktion på kvällen, vilket kan leda till att man känner sig just trött och uppblåst efter en sen måltid istället för att känna den energi som maten annars ger.
Vår mag- och tarmflora är viktig för att vi ska hålla oss friska, pigga och starka. En god matsmältning kan till stor del kan kopplas samman med bra hälsa, fullgott näringsupptag och flertalet av kroppens viktiga funktioner. Vanliga orsaker till matsmältningsproblem är enzymbrist och låg produktion av saltsyra.
En del människor kan ha brist på enzymet lipas och har därför svårt att bryta ner fett, andra kan lida brist på enzymet proteas och har därför svårt att bryta ner kött och andra proteinrika livsmedel medan vissa har för lite amylas vilket behövs för att kunna bryta ner kolhydratsrika livsmedel som pasta, potatis, bröd och grönsaker.

 

Lättare att absorbera näring
Lösningen var enkel - före eller i början av kraftiga eller sena måltider tar Birgitta enzymtillskottet Spectrazym som innehåller alla tre enzymerna i sin renaste form. Det gör det lättare för Birgittas kropp att bryta ner och absorbera den näring som maten innehåller.
– Jag mår så bra. Sedan jag har börjat med de här tabletterna är jag aldrig mera trött och uppblåst efter en måltid.
Hon säger det med ett leende på läpparna innan hon som vanligt hastar vidare, full av energi.
Enzymer behövs för att vi ska kunna tillgodogöra oss maten vi äter. Matsmältningsenzymer är en blandning av enzymer som hjälper till vid matsmältningen.
Det finns en mängd matsmältningsenzymer som har olika uppgifter, vissa spjälkar protein andra hjälper till med nedbrytandet av kolhydrater och fett.
Kroppen tillverkar själv vissa enzymer men det finns även matsmältningsenzymer i maten vi äter. Enzymer är viktiga komponenter i maten och de smälter mellan 5-75 procent av den mat vi äter. Om livsmedlet upphettas till över 48 grader slutar enzymerna att fungera.
Äter du mycket protein och fett bör du även äta en hel del råkost för att matsmältningen ska fungera.

Fakta om enzymer
Enzymerna gynnar immunförsvaret, det finns alltså många goda skäl till att se till att täcka behovet av matsmältningsenzymer.

  • Amylas spjälkar kolhydrater, alltså stärkelse och glykogen. Att vi har en väl fungerande kolhydratnedbrytning påverkar produktionen av gallsalter och nedbrytningen av kolesterol positivt. Amylas finns i vår saliv vilket gör att nedbrytandet av kolhydrater börjar redan i munhålan.
  • Proteas är växtenzym som bryter ner protein. De har även goda effekter på inflammationer vilket kan vara extra värt att tänka på för den som tränar.
  • Lipas krävs vid nedbrytandet av fett och stödjer gallan. Det utsöndras framförallt från bukspottkörteln och frisätts i tolvfingertarmen.
  • Cellulas främjar nedbrytningen av grönsaker och frukt. Det tillverkas inte av kroppen utan måste tillföras via kosten genom att vi äter frukt. Brist på Cellulas leder till sämre näringsupptag.
  • Laktas bryter ner laktos i tunntarmen. Majoriteten av jordens befolkning är laktosintoleranta vilket beror på brist av enzymet laktas. Detta enzym bryter ner laktos till de enkla sockerarterna glukos och galaktos. När man har brist på laktas bryts laktosen istället ner av tarmbakterier. Det leder till buksmärtor, gasbildning och diarré.

Av Johanna Gustafsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Grodda – både klimatsmart och nyttigt!

Eko/miljö

Linser, bönor och frön är näringsrik, billig och inte minst klimatsmart mat. Men visste du att de faktiskt blir ännu nyttigare om du groddar dem? Groddning gör nämligen att våra tarmar lättare tar upp näringen ur baljväxter. Här bjuder vi på en liten groddskola!

Så stoppade Norge utbrott av covid-19 på äldreboende

Äldre

Sverige har just nu flest antal döda i covid-19 räknat per invånare. Majoriteten är äldre äldre, det vill säga personer över 80 år. Ungefär en av tio patienter vid Stockholms äldreboende som fått covid-19 har fått sjukhusvård. Av äldre som vistats på sjukhus har sju av tio tillfrisknat, men av de som fick stanna kvar på boendet dog majoriteten. I Norge tog man en annan väg än Sverige för att stoppa utbrott vid äldreboende.

Vinn-Lisen-Sundgren_vilda_vaxter

Tävla och vinn boken “Äta vilda växter”

Tävling

Sugen på att lära dig mer om naturens skafferi, men känner dig osäker på vad som är ätligt eller inte? Var med och tävla och vinn boken "Äta vilda växter" av örtspecialisten och naturfilosofen Lisen Sundgren. Här bjuder hon på massor av kunskap kring ätbara (och giftiga) råvaror i naturen.

 

vilda-vaxter-skola-harsyra

Vilda växter-skola: harsyra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar guidar dig genom skogens skafferi. Här tipsar hon om tre olika sätt att tillaga c-vitaminbomben harsyra.

vilda-vaxter-skola-myskmadra

Vilda växter-skola: myskmadra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar kommer att guida dig genom skogens skafferi. Först ut: doldisen myskmadran - en säreget doftande ört som signalerar att våren har kommit.

 

7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Husdjur

Våren 2020 slår rekord i efterfrågan på valpar i Sverige. I coronakrisen har många plötsligt tid att ta hand om en ny fyrbent familjemedlem och vi upplever en "valpboom". Vad ska man tänka på som ny hundägare – hur långa köer är det för att få en valp – och vilka risker finns det med att skaffa hund just nu?

Melonrulltårta till mor

Recept

Fira alla fantastiska mammor med en oemotståndligt mumsig melonrulltårta på Mors dag! Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt.

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

 

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

 

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

 

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.