Birgitta Andersson

Foto: Karin Törnblom

Så fick hon bättre matsmältning

Birgitta Andersson är en av våra absolut mest folkkära skådespelerskor. Vi har sett henne i roller som Teskedsgumman, Hedvig i Från A till Ö och Doris i Jönssonligan-filmerna.
Sedan hon började att hjälpa sin matsmältning på traven med enzymtillskott mår hon bättre och är piggare.
– Jag mår så bra. Sedan jag har börjat med de här tabletterna är jag aldrig mera trött och uppblåst efter en måltid, säger hon. 

Än idag har Birgitta Andersson många järn i elden men nu framför allt med familjen, barn och barnbarn, vänner och kollegor. För att hålla sig pigg och kry är hon noga med vad hon äter och vid vilken tid på dygnet.  Med teatern i blodet är det lätt att få sena vanor vilket krockar med hennes i övrigt sunda livsstil. Sena middagar har gjort att Birgitta lätt känt sig trött och uppblåst efter maten.

Fick tips om enzymer för bättre matsmältning
Lösningen kom i samspråk med hennes lokala hälsokosthandlare. I butiken informerades hon om att alla människor har en lägre matsmältningsfunktion på kvällen, vilket kan leda till att man känner sig just trött och uppblåst efter en sen måltid istället för att känna den energi som maten annars ger.
Vår mag- och tarmflora är viktig för att vi ska hålla oss friska, pigga och starka. En god matsmältning kan till stor del kan kopplas samman med bra hälsa, fullgott näringsupptag och flertalet av kroppens viktiga funktioner. Vanliga orsaker till matsmältningsproblem är enzymbrist och låg produktion av saltsyra.
En del människor kan ha brist på enzymet lipas och har därför svårt att bryta ner fett, andra kan lida brist på enzymet proteas och har därför svårt att bryta ner kött och andra proteinrika livsmedel medan vissa har för lite amylas vilket behövs för att kunna bryta ner kolhydratsrika livsmedel som pasta, potatis, bröd och grönsaker.

 

Lättare att absorbera näring
Lösningen var enkel - före eller i början av kraftiga eller sena måltider tar Birgitta enzymtillskottet Spectrazym som innehåller alla tre enzymerna i sin renaste form. Det gör det lättare för Birgittas kropp att bryta ner och absorbera den näring som maten innehåller.
– Jag mår så bra. Sedan jag har börjat med de här tabletterna är jag aldrig mera trött och uppblåst efter en måltid.
Hon säger det med ett leende på läpparna innan hon som vanligt hastar vidare, full av energi.
Enzymer behövs för att vi ska kunna tillgodogöra oss maten vi äter. Matsmältningsenzymer är en blandning av enzymer som hjälper till vid matsmältningen.
Det finns en mängd matsmältningsenzymer som har olika uppgifter, vissa spjälkar protein andra hjälper till med nedbrytandet av kolhydrater och fett.
Kroppen tillverkar själv vissa enzymer men det finns även matsmältningsenzymer i maten vi äter. Enzymer är viktiga komponenter i maten och de smälter mellan 5-75 procent av den mat vi äter. Om livsmedlet upphettas till över 48 grader slutar enzymerna att fungera.
Äter du mycket protein och fett bör du även äta en hel del råkost för att matsmältningen ska fungera.

Fakta om enzymer
Enzymerna gynnar immunförsvaret, det finns alltså många goda skäl till att se till att täcka behovet av matsmältningsenzymer.

  • Amylas spjälkar kolhydrater, alltså stärkelse och glykogen. Att vi har en väl fungerande kolhydratnedbrytning påverkar produktionen av gallsalter och nedbrytningen av kolesterol positivt. Amylas finns i vår saliv vilket gör att nedbrytandet av kolhydrater börjar redan i munhålan.
  • Proteas är växtenzym som bryter ner protein. De har även goda effekter på inflammationer vilket kan vara extra värt att tänka på för den som tränar.
  • Lipas krävs vid nedbrytandet av fett och stödjer gallan. Det utsöndras framförallt från bukspottkörteln och frisätts i tolvfingertarmen.
  • Cellulas främjar nedbrytningen av grönsaker och frukt. Det tillverkas inte av kroppen utan måste tillföras via kosten genom att vi äter frukt. Brist på Cellulas leder till sämre näringsupptag.
  • Laktas bryter ner laktos i tunntarmen. Majoriteten av jordens befolkning är laktosintoleranta vilket beror på brist av enzymet laktas. Detta enzym bryter ner laktos till de enkla sockerarterna glukos och galaktos. När man har brist på laktas bryts laktosen istället ner av tarmbakterier. Det leder till buksmärtor, gasbildning och diarré.

Av Johanna Gustafsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Psykologen Anna Bennich visar vägen bort från ensamheten

Mental hälsa

Ofrivillig ensamhet blir allt vanligare, det är inte bundet till någon särskild ålder eller samhällsgrupp – även om den äldre delen av befolkningen är överrepresenterad. Ensamhet kan drabba alla och kan komma som en följd av en skilsmässa, flytt eller sjukdom. Ensamhetens roll vid olika ohälsotillstånd och förtida död går heller inte längre att vifta bort. Kurera ställde några frågor till psykologen Anna Bennich som skrivit en bok i ämnet.

Kvinna som äter macka

Vilken ät-typ är du?

Kost

Genuint hungrig eller bara stressad och trött? Ibland äter vi av helt fel orsaker. Identifiera vilken typ av ätare du är och ta första steget till att ändra dina vanor.

 

Self-care : mat, stress, träning, självkänsla, återhämtning

Chia- och yoghurtswirl

Recept

En vardagslyxig frukost som sätter guldkant på morgonen. Förbered chiapudding, frukt och bär kvällen innan och varva i höga glas tillsammans med yoghurt och granola på morgonen. 

K2 kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Forskning

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men ny forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det är svårt att få i sig vitaminen i kosten. Det behövs nämligen stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

Här får du gratis blodsockerkoll på världsdiabetsdagen

Hälsa

Diabetes är en av våra stora folksjukdomar. Sjukdomen ökar över hela världen, och om 20 år kommer antalet sjuka uppgå till uppskattningsvis 640 miljoner. I Sverige är över en halv miljon människor drabbade och de flesta har typ 2-diabetes. I dag är det världsdiabetesdagen och det uppmärksammas i Stockholm genom att du får ett gratis blodsockertest.

Susanne vill hjälpa fler upptäcka fördelarna med naturlig hudvård

Eko/miljö

Journalisten Susanne Hovenäs har i många år – bland annat som skönhetsredaktör på tidningen Hälsa – varit en av de drivande krafterna bakom trenden med naturlig skönhet och hudvård. Nu har hon tagit över ledningen inom NOC Sweden efter grundaren Henrik Olteng som gått vidare till andra uppdrag. Kurera växlade några ord Susanne om hur hon ser på utvecklingen för naturlig hudvård och skönhet.

 

Överträningssyndrom har nått vanliga motionärer

TRÄNING

Att elitidrottare pressar sig för hårt och kan drabbas av överträningssyndrom, OTS, det är vida känt. Men nu har OTS även nått elitmotionärerna. Symtomen är svårupptäckta eftersom de handlar om humörsvängningar, infektioner, dålig aptit och en oförklarlig trötthet.  Det finns bara ett sätt att komma ur situationen.

”Ketogen kost hjälpte mig bli fri från depression”

Mental hälsa

En ketogen diet har många fördelar enligt anhängarna, förutom att den underlättar att hålla vikten sägs den bidra till allmänt bättre välmående och större mental klarhet. Hanna Gillving är funktionsmedicinsk terapeut och kom nyligen ut med boken ”Keto-licious”, och för hennes del bidrog en omläggning till det hon kallar ketogen livsstil till att hon äntligen blev fri från mångåriga besvär med psykisk ohälsa.

Movemberutmaningen – inget barn ska behöva säga ”Hej då pappa”

Krönikan

Jag var sju år när vi fick telefonsamtalet från sjukhuset som sa att pappa hade ramlat ihop i hissen. Hans liv gick inte att rädda. Hjärtat hade gett upp. Att förlora en förälder var givetvis tufft, men idag har jag valt att se det som min största motivation. För jag har en dröm, jag har en vision: Inget barn ska behöva säga ”Hejdå pappa”, det skriver  Pierre Mörck i denna krönika där han vill inspirera till mer rörelse och uppmärksamma ohälsan bland män.

 

Hästar kan läsa av våra känslolägen – och lägger dem på minnet

Husdjur

Det finns fog för uttrycket att ha minne som en häst. Du som ägt eller tillbringat mycket tid med en häst har kanske upplevt att ni har en speciell kontakt. Kanske har du känt något som liknar vänskap eller att hästen är en del av familjen. Nu visar forskning att känslan troligen är ömsesidig. Hästar kan nämligen inte bara läsa av våra känslolägen – de lägger dem även på minnet.

Djagacida – ris och bönor från Kap verde

Recept

Detta recept på en enkel och väldigt god risrätt från Kap Verde kommer från boken vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av den omtyckta matprofilen Zeina Mourtada som driver bloggen Zeinas kitchen..

Doftöverkänslighet – ett dolt handikapp

Allmänt

Trots att tre miljoner svenskar kan besväras av dofter är osäkerheten om behandling och vad omgivningen kan göra stor, det visar en ny undersökning. Missförstånden är många och var tredje person tror att det kan vara ett psykiskt sjukdomstillstånd. Med Parfymfria veckan hoppas initiativtagarna kunna slå hål på myterna kring sjukdomen och öka kunskapsnivån.

Nya rön inom svensk cancerforskning kan ge effektivare behandling

Forskning

Cirka 60 000 svenskar får varje år ett cancerbesked där tumören är av elakartad karaktär. Trots det går dödligheten i cancer ner, men sjukdomen skördar ändå tusentals liv varje år. Det forskas brett och på olika typer av mediciner för att bromsa och bota cancer. Vid Lunds universitet har man tittat på hur tumörceller kommunicerar med andra ställen i kroppen för att förstå hur spridningen går till. Det ger hopp om nya behandlingsformer.

 

Är mjölk hälsosamt eller helt onödigt?

Allmänt

Mat väcker alltid starka känslor. Om mjölk är nyttigt eller inte, det diskuteras ofta. En del går i starkt försvarsläge, medan andra ifrågasätter om mjölk är viktigt att dricka. När Kureras kostrådgivare, Cathrine Schück, gjorde ett inlägg på Facebook om varför hon rekommenderar en mjölkfri månad möttes hon av en storm av kritik, och frågade sig varför mjölk blivit ”en helig ko”.

 

De sticker hål på myten om psykopaten

Mental hälsa

Tror du att din chef är psykopat? Eller din granne eller din pojkvän? Sannolikheten är stor att du misstar dig. Vi lever i en tid då myterna om psykopater frodas som aldrig förr, det är något Marianne Kristiansson och Karolina Sörman, båda med stor kunskap i ämnet vill råda bot på. Kurera ställde några frågor till författarna till boken ”Psykopaten”.