Annons
Annons

Blåbär: Bäret som kan rädda din syn

Det finns flera forskningsstudier som visar att blåbär är bra för nervceller både i hjärnan och i ögat. Man kan kalla dem vårt blåa guld.

Redaktionen

4 september, 2012
Blåbär: Bäret som kan rädda din syn
Dela inlägget

Det finns flera forskningsstudier som visar att blåbär är bra för nervceller både i hjärnan och i ögat. Man kan kalla dem vårt blåa guld. Läkaren Bertil Dahlgren berättar mer.

Gula fläcken kallas macula på latin och är den del av näthinnan som står för det skarpa, centrala seendet. Cellförlust i denna del, degeneration, är den vanligaste orsaken till synnedsättning utöver brytningsfel hos personer över 50 år. Ett extra tillskott av antioxidanter kan bromsa och förhindra sjukdomens utveckling. Med tiden bildas i ögat ett ålderspigment som kallas lipofuscin. Det finns ett samband mellan detta ämne och risk att drabbas av degenerationen. Näthinnans funktion kräver mycket energi och därmed syretillförsel och den belyses samtidigt med energirikt blått ljus. Detta ger ett underlag för bildning av fria syreradikaler som kan leda till ökad bildning av lipofuscin men antioxidanter i födan och från kosttillskott kan minska bildningen av fria radikaler. Ät gärna färgade grönsaker och bär, nötter och broccoli.

Olika former av blåbär
Blåbär finns flera olika former. Den svenska varianten, på latin vaccinium myrtillus, är egentligen ett litet dvärgträd som förekommer allmänt i vårt land. Den amerikanska varianten, på latin vaccinium corymbosum är mera trädliknande. En intressant skillnad mellan arterna är att det svenska blåbäret inte vara har ett blått skal utan även blåfärgat fruktkött. Det anses därav innehålla mera av de blåfärgade antioxidanterna. Blåbär är där verkligen en dåligt utnyttjad tillgång. Man kan kalla dem vårt blåa guld. 17 procent av Sveriges yta består av blåbärsris men vi tar bara reda på högst var 20:e bär.

Bra även vid starrsjukdomar
Det finns flera forskningsstudier som visar att blåbär är bra för nervceller både i hjärnan och i ögat. Bären innehåller några av våra mest kraftfulla antioxidanter, (skyddsämnen för våra celler i samband med ämnesomsättningen). Det är det intensivt blåa färgämnet som är mest verksamt. Blue Berry innehåller ett högkoncentrerat blåbärsextrakt men även andra cellskyddande örter som ögontröst och vindruvskärneextrakt. Utöver denna cellskyddande kan blåbär även bromsa utvecklingen av grönstarr. Vätskan inuti ögat cirkulerar hela tiden och ibland bildas det avlagringar, så kallade exfoliationer, och dessa kan då täppa till utförselkanalerna i ögat och då uppstår en form av tryckförhöjning. Ämnen i blåbär har visats minska dessa avlagringar och då kan man påverka förloppet för denna form av grön starr, så kallat exfoliationsglaukom. Blåbär kan genom sin antioxidativa verkan skydda fettet i blodet från oxidation och då minskar åderförfettningen i ögats och hjärnans kärl. Cellerna i ögat överlever längre och mängden sönderfallande och döda celler minskar.

Kosttillskott med blåbär
Det finns flera fördelar med att regelbundet inta blåbär. Säsongen är relativt kort och även om risken är liten med parasiten dvärgbandmask så tycker många personer att det känns tryggt att regelbundet ta blåbär som färdigberedda kosttillskott. Parasiten kan överleva frysning men dör vid upphettning, ordentlig torkning samt vid beredning av torra kosttillskott. Kosttillskottet Blue Berry innehåller antocyaniner från blåbär och kompletterade örter. Medlet bör ha en förebyggande effekt men man kan nog inte räkna med att medlet ska få förändringar att gå tillbaka helt men många upplever förbättringar så förhoppningsvis har det inte bara en bromsande effekt. Även andra antioxidanter kan vara värdefulla och ett tillskott med flera olika antioxidanter har sannolikt fördelar eftersom antioxidanterna ofta samarbetar i en kedja. Ögonboost innehåller ett filtrerat extrakt av blåbär samt även luteinextrakt och extra antioxidanter. Det senare tillskottet innehåller även vitamin A som har betydelse för ögonen. Tänk dock på att gravida personer inte bör ta högre doser av A-vitamin.

Av Bertil Dahlgren

Annons
Annons