Historia
Blåbär tillhör familjen Ericaceae och är släkt med bl.a. tranbär. Bären började odlas på 1900-talet och har plockats under hundratals år av ursprungsbefolkningen i både Europa och Nordamerika.
Förr användes frukten och roten av barken för att bota dysenteri. I modern tid är det vanligt med blåbärssoppa mot förkylning vid olika europeiska skidorter. I Sverige har man använt blåbärssoppa i många decennier som ett gott och nyttigt mellanmål eller efterrätt.
Form
Det finns 150-450 olika sorters blåbär. Vilda blåbär har mer antioxidantaktivitet än kommersiella varianter.
Kemi och botanik
Blåbär är en av Sveriges vanligaste växter och är en karaktärsväxt för vår vanligaste skogstyp, den s.k. blåbärsgranskogen. Bären hittas på en låg buske som växer vild i Sverige. I Sverige mognar bären i juli–augusti. Amerikanska blåbär (Vaccinium corymbosum) är en art inom släktet skogsbär, som är en mer högväxande, odlad variant, införd från Amerika. Engelskans ”blueberry” syftar på amerikanska blåbär (V. Corymbosum), vilka är betydligt större än vårt blåbär. Amerikanska blåbär odlas kommersiellt i Nordamerika och i Centraleuropa, och används i bl.a. som ingrediens i vissa kosttillskott. För europeiska blåbär används ofta engelskans ”bilberry”.
Värme förstör stor del av vitamin C som finns i bären. Köp eller plocka blåbär som är fasta och har en mörkblå eller mörklila färg. Bästa förvaringssättet är att ha bären otvättade i plastpåsar/ förpackningar i frysen. För att spara plats kan du mixa dem innan frysning.
Funktion och terapeutisk användning
Blåbär har rankats av många forskare som nummer ett i ORAC-listan, d.v.s. i antioxidantaktivitet jämfört med andra frukter och grönsaker. Några av dess värdefulla egenskaper är:
• Innehåller substanser som ännu inte identifierats men som ökar inlärning, förebygger demens, Alzheimers och andra neurologiska sjukdomar
• Skyddar mot urinvägsinfektioner
• Anticancerogen
• Skyddar hjärnan vid stroke
• Hämmar tillverkning av LDL-kolesterol – ”det dåliga kolesterolet” – och kan sänka den totala kolesterolen och blodfetterna något
• Skyddar hjärt-kärlfunktionen
• Förebygger åderbråck samt förbättrar läkning av sår
• Förbättrar och återställer motoriska funktioner såsom balans och koordinationsförmåga
• Är inflammationshämmande
• Skyddande mot solbränna och solskada
• Förebygger diabetes
• Gynnsam för bättre syn och god ögonhälsa
• Det europeiska blåbäret är känt för att förebygga och förbättra makulär degeneration samt förebygga gråstarr
• Torkade blåbär används ofta mot diarré inom folkmedicinen.
Näringsinnehåll 100 g blåbär:
Energi 46 kcal/193 kJ
Protein 0,8
g Kostfibrer 3,1 g
Kolhydrater totalt 14 g
Kalium 86 mg
Betakaroten 47 µg
C-vitamin 21 mg
En ½ kopp blåbär ger lika mycket antioxidantaktivitet som 5 portioner av andra frukter och grönsaker, såsom äpplen, broccoli, morötter. Blåbär innehåller stora mängder fytonäringsämnen, särskilt en typ kallad för antocyanosider. Antioxidanten antocyanosid är det rödblåa pigment som främst neutraliserar skador, orsakade av fria radikaler, på celler och vävnad. Dessutom innehåller blåbär en annan kraftfull antioxidant: pterostilben, som kan sänka kolesterol lika effektivt som många kolesterolsänkande mediciner. Pterostilben har visat sig kunna aktivera cellreceptorer, som spelar en roll i sänkningen av kolesterolet. Blåbär innehåller polyfenoler, karotenoider, B-vitaminer, C- och E-vitamin, kalium, järn, mangan och magnesium, salicylsyra och fytoöstrogener.
Dosering
1–3 koppar blåbär 3–6 dagar i veckan.
Toxicitet
Ingen känd.
Kontraindikation
Allergi, intolerans, överkänslighet.
Interaktioner
Inga kända.
Beredningsform
Bär, bärjuice, bärjuicekoncentrat, torkade, i kapslar och tabletter. Blåbären äts med fördel färska, i smoothies, gröt och som soppa. Se upp för blåbärssaft och blåbärsoppa i färdig pulverblandning. De innehåller ofta stora mängder socker eller artificiella sötningsmedel. Plocka mycket blåbär på sommaren och frys in. Frysta blåbär är en mycket bra basingrediens i smoothies. Lägg gärna frysta blåbär på tallriken och häll på gröt.
Bladen kan användas som te, vilket har använts inom folkmedicin som fördelaktigt te för diabetiker.
Exempel på studier och referenser
Blåbär hämmar cancerceller och stimulerar celldöd av cancerceller
Seeram NP. J Agric. Food Chem, 2006 Dec, 13, 54 (25):9329-9339.
Blåbär förebygger och motverkar diabetes
Martineau LC. et al. Phytomedicine, 2006 november 13 (9-10):612-23.
Tillskott av blåbärsextrakt motverkar makuladegeneration
Fursova A. et al. Adv Gerontol, 2005;16:76-9.