Som det inte vore nog med köksmaskiner jag äger, nu har jag försett mig med en ny. Så för utom Airfryer, torkugn, och 34 olika mixtrar, råsaftare, och olika knivar, mandoliner har jag nu precis unboxat mitt nya paket.
En maskin som omvandlar kranvattnet och ändrar phvärdet och joinserar det.
Så, varför? Det kan man verkligen undrar. Av flera anledningar, men för att jag menar att det ”nya vattnet” blir renare och nyttigare.
Tidigt i våras när jag var på Gastronord, en mat/ dryck mässa, fick jag för första gången smaka detta vatten och jag blev helt till mig och tänkte att ”en sån maskin ska jag ha” . Jag personligen tycker att det smakar godare än vanligt kran.
Man kan få huvudvärk och känns sig ”sjuk” första dagarna man använder det vattnet, men vet inte vad som är vad för pga mörket och regnvädret har jag haft huvudvärk ändå
Här kommer några andra anledningar som jag ser framemot ska hända med mig:
– Att inte ha sån torr hud
– Att kroppen tar upp vattnet bättre i kroppen, och återfuktar inifrån
– Att bli detoxad, renad.
– Att bli pigg ( ser framemot det under den mörka årstiden) ! och orka mer, ha mer lust.
– och andra bra saker.
Jag tänker att jag kommer skriva om detta här på bloggen och att den här bloggen kommer vara den plats där jag berättar om mina erfarenheter och om det märks någon skillnad.
Anna Ledberg
Visste du att nästan en tredjedel av all mat som produceras i världen går till spillo? Det är en chockerande siffra som inte bara påverkar våra resurser utan även miljön och ekonomin. För att uppmärksamma detta globala problem firas Internationella Matsvinnsdagen den 29 september varje år. Dagen är en påminnelse om att vi alla kan göra skillnad genom att minska matsvinnet, både i våra hem och i samhället.
Varför är matsvinn ett problem?
Matsvinn är ett omfattande problem som påverkar oss på flera nivåer. När vi slänger mat kastar vi bort de resurser som har använts för att producera, transportera och förpacka den. Det handlar om vatten, energi, arbetskraft och jordbruksmark – alla viktiga resurser som kunde ha använts på ett bättre sätt.
Miljömässigt bidrar matsvinn till ökade utsläpp av växthusgaser. När mat bryts ned på soptippar, genererar den metan, en potent växthusgas som bidrar till klimatförändringar. Dessutom, i en värld där miljontals människor går hungriga, är det oacceptabelt att så mycket mat går förlorad.
Vad kan vi göra för att minska matsvinnet?
Att minska matsvinnet är inte bara en fråga för företag och regeringar; det börjar i våra egna hem. Här är några enkla och effektiva tips för att bidra till en mer hållbar framtid:
- Planera dina inköp: Genom att planera veckans måltider och skriva en inköpslista undviker du impulsköp och minskar risken för att köpa mer än vad du behöver. Även bra för plånboken.
- Förvara maten rätt: Rätt förvaring av mat kan förlänga hållbarheten. Lär dig vilka frukter och grönsaker som ska förvaras i kylskåp och vilka som trivs bättre i rumstemperatur.
- Använd rester: Bli kreativ i köket genom att använda rester till nya måltider. Rester från gårdagens middag kan ofta omvandlas till en läcker lunch eller en annan rätt.
Mjuka tomater blir lätt till en soppa, kanske har du andra grönsaker som kan passa att ugnsrosta och stoppa ner i en soppa. - Frys in mat: Om du märker att du har köpt för mycket mat eller inte hinner använda allt, frys in det som kan sparas. Många livsmedel, inklusive bröd, frukt och grönsaker, kan hålla sig fräscha i frysen. Märk upp, och paketera ordentligt. Tänk att du ska äta maten senare, inte att frysen blir en förvaringsplats innan maten hamnar i soporna.
- Kolla datummärkningen: Bäst före-datum är en rekommendation, inte en absolut sanning. Många produkter är fullt ätbara efter bäst före-datumet om de har förvarats rätt och ser fräscha ut.
- Kompostera: Om du har möjlighet, överväg att kompostera matrester. Detta omvandlar avfallet till näringsrik jord som kan användas i trädgården
- Var inte sugen: Att bara äta mat som man är sugen på är dumt och du kan med fördel äta det som finns.
Här kommer en bild från sommarens läger på Vässarö, där vill jag inte ens tänka på hur mycket ”biogas det blev till bussen”.
Givetvis var jag ju tvungen att testa, jag kokade lite potatis och skalade och tryckte ner i en pajform. Detta förgräddade jag i 180 grader i cirka 10 minuter under tiden rev jag osten ( mest västerbotten, men även andra ostar) och blandade med grädde, ägg och kryddor. Jag har som vanligt inget recept utan slänger i hop lite hur som helst, vill ju att du ska bli inspirerad att våga testa och experimentera i köket.
Det blev absolut bra, men till nästa gång ska jag grädda potatisen längre, så att den får färg samt ha mer potatis i botten. Nu var det precis så att det räckte, kanske lite för lite. På mina social medier har de skalet kvar på potatisen, men det väljer inte jag – för enligt mig är ”skal skräp”.
Våga testa detta till kräftorna kanske. Det doftade underbart i köket och smakade bra. Servera med sallad. Godast varm, men funkade i kall i matlådan.
Julia
Jag hade aldrig träffat Julia innan vi sågs i slutet av maj men jag blev så tagen av hennes person. Hon är urtypen av tacksamhet, ödmjuk och snäll men hade samtidigt integritet så att ingen gick över hennes gräns, hennes personliga utrymme. Julia kom från Ryssland till Sverige för 11 år sedan och hade väl anpassat sig till Sverige, till våra regler och lagar. Varför säger jag det här, därför att jag lärde mig något om mig själv, jag såg mig, hur jag beter mig och hur jag är, vad jag tycker är viktigt och vad mina mål är. Har jag mål? Jag insåg att varje dag, varje sekund är viktig och att ha mål, gör något, vill något, längta efter något. ”Var mer” Så länge dagarna bara går så glömmer man bort och behöver påminnas, behöver repetera, behöver se över vad man gör om dagarna.
Bär
”Nu när bären är mogna kan barnen gå ut och in och plocka bär, jag vill kunna ge den det”, min mamma sa det till mig här om dagen och ”barnen” i texten syftar på hennes barnbarn.
Ja bären är mogna men och jag vill faktiskt slå ett slag för hur viktigt det är att enkelt kunna gå ut och in och plocka bär. Hela den grejen, kanske åter igen komma tillbaka till det enkla, det äkta, det sanna, här och nu – stanna upp. Om man tänker efter så är texten om Julia även den om back to basics. Och att bry sig, att orka bry sig. Att värdesätta tiden och inte tycka det är viktigt att titta på någon på youtube hela dagarna.
Grillat i bröd
Jag hade en påse med grillade grönsaker från helgens grillkvällar på landet över nu när vi kom hem till stan. Släng äcklet sa dottern, men icke. Jag skar grönsakerna, halloumi i bitar och skalade av kornen från majskolven och fyllde sedan ett pitabröd ( går även med tortilla tänker jag) och grillade i smörgåsgrillen. Det blev mycket bra och jag fick en ny favorit, men när jag tänker efter så är det ju vanligt att ha grillade grönsaker på pizzan. Känner mig påhittig men samtidigt ”sist på bollen”
Glad sommar!
Min Att-göra lista är enorm i dag, vissa dagar är det ju så och lustigt att just idag har jag betat av sak efter sak och lagat, jagat och fixat.
Ett bra tanke sätt slog mig plötsligt,
Vad är du på väg att göra och vad leder det till?
Äh, nu räcker det, eftersom blogga inte stod på min lista.
I morgon är det 30 april och valborgsmässoafton, och det är flera anledningar till varför detta firas t ex
1) Att välkomna våren
och därmed samlas utomhus i ett socialt sammanhang mellan åldrarna och äta och dricka gott tillsammans. Fira ljuset och värmens återkomst.
2) Att skrämma bort ond andar och spöken, traditionellt tänk och ur ett hedniskt perspektiv
3) Valborgsmässoafton är uppkallad efter missionären Valborg av Winchster som levde på 700 talet. Hon var en anglosaxisk missionär som reste till Tyskland för att sprida kristendomen, hennes minne firas den 1 maj och valborgsmässoafton firas som förbredelse till det.
I modern tid tänker nog att många att det är praktiskt och smart att elda upp trädgårdens bös, kvistar och gamla julgranar innan sommaren varma väder gör det svårare att få till en större brasa utan att den sprider sig.
———————
Jag tänker äta samosas på valborg, av flera anledningar – har läst flera böcker om Indien och blivit inspirerad av deras matkultur, samt att jag vill ha något som är värmande för kropp och själ. Det har ju varit tråkigt väder på sistonde.
Jag anser att det låter jättegott och kryddigt med hemgjorda samosas. ( En sorts pirog med potatis, ärtor och mycket indiska kryddor. )
Om du inte äter samosas så antar jag att det serveras någon sorts mat och dryck där brasan är, det hör liksom till stämningen.
Är det någon här som är tacksam och tänker efter hur vi hade det för fyra år sedan? Hur alla sociala aktiviter var inställda och brasan blev ersatt med en från youtube. Kommer vi ens i håg hur det var under covid?
Ha en underbar dag och kväll.
Dock trist att det måste behövas en dag för något som är självklart, ALLA människors lika värde.
Internationella kvinnodagen firas för att uppmärksamma kvinnors sociala, ekonomiska, kulturella och politiska prestationer och framsteg, samtidigt som man uppmärksammar de utmaningar och ojämlikheter som kvinnor fortfarande möter runt om i världen. Dagen fungerar som en påminnelse om behovet av jämställdhet och kvinnors rättigheter.
Vi behöver ständigt påminnas och saker behöver upprepas – även det som vi anser vara självklart. Det som är självklart i morgon ( på kvinnodagen) ska vara lika självklara den 28 juli, den 4 november som den 12 december. Vi kvinnor vill inte ha några ”sympatigratulationer”, eller rosor – vi vill ha lika lön, lika behandling ALLA dagar. ALLTID.
Slut på meddelandet.
Men vet ni vad, en rejäl portion motion gör kroppen glader
Tillhör du släktet som aldrig tränar så gör din kropp en tjänst och ialla fall en gång om året gör ditt hjärta glatt.
Ha en fin kväll.
Ägg är ett av naturens mest mångsidiga och näringsrika livsmedel. Oavsett om de används till frukost, lunch, middag eller som en del av en bakverk, har ägg en särskild plats i många människors kök runt om i världen.
Näringsvärdet hos ägg:
Ägg är en utmärkt källa till högvärdigt protein, vilket är avgörande för att bygga och reparera vävnader i kroppen. De är också rika på vitaminer och mineraler, inklusive vitamin A, D, E, B-vitaminer och järn. Dessutom innehåller ägg hälsosamma fetter och antioxidanter som lutein och zeaxantin, som är bra för ögonen.
Lite tips och receptideer:
För att ge dig lite inspiration i köket, här är några härliga recept med ägg som huvudingrediens:
- Avokadomacka med pocherat ägg: Ett näringsrikt frukostalternativ. Skiva en avokado och lägg den på rostat bröd, toppa med ett pocherat ägg och lite chili flakes för lite extra krydda.
- Vegetarisk omelett med fetaost och spenat: Vispa upp ägg med lite mjölk, tillsätt fetaost och färsk spenat, stek i en stekpanna tills omeletten är fast och gyllenbrun på båda sidor.
- Äggfylld paprika: Skär av toppen av en paprika och ta bort fröna. Knacka ett ägg i paprikan och grilla eller baka i ugnen tills ägget är tillagat enligt önskad konsistens.
- Spenatsoppa och ägghalva: Gör en spenatsoppa och toppa med kokt ägghalva. Glöm inte muskoten i soppan.
Ägg är verkligen en fantastisk ingrediens som kan förvandlas till en mängd olika läckra rätter. Med deras näringsvärde och mångsidighet är det lätt att se varför de är en så omtyckt favorit i köket. Så nästa gång du är ute efter en enkel, näringsrik och läcker måltid, varför inte ge ägg en chans? Du kommer inte att bli besviken!
Jag tänker så här, om det har varit svårt att göra den saken, som du tänker den 14 september, den 28 oktober eller den 31 maj så kommer det vara svårt att göra det den 1 januari, eller hur? Det är ju inte datumet i sig som spelar roll – är du förbredd? Har du en plan?
Använd ”Hjälpsamma tankar” istället för löften och det kan man göra hela tiden. Tiden är hela tiden konstant och pågår.
Något som jag tänker fortsätta med och något som jag kommer att börja med under året är detta:
Börja med:
Ha familjerådsmöte och planera veckans matsedel på söndagar och sedan åka och handla. Detta för att få alla involverade och underlätta för veckans matlagning. Alla ska få bestämma och tycka. Ett sätt att komma i från ”Äh det där vill inte jag ha” eller ”det är inte jag sugen på”
Fortsätta med:
Något som jag kallar för ”En ansträning” och som användas inom vad som helst. Jag gör hellre en ansträning ( en 30 minuters ) powerwalk än att gå 10000 steg under dagen. Jag gör hellre ”en ansträning” ( och städar 5 minuter) än att aldrig bli klar med städningen.
Jag känner att det blir mera värt och att för mig, en pw på 30 minuter ger mer hälsoeffekter, jag känner mig trött, nöjd och klar.
En sista grej innan jag går vidare, glöm inte nyårsaftons absolut bästa tips alla kategorier:
Ta det dyraste först! Ta champangen till förrätten och det billiga mousserande till tolvslaget.
Vad har vi hållt på med sedan sist, vi har återkommit till tanketömning och tankeformulan, och en form av mindmanagement
S ( Situation)
T ( Tanke)
K ( Känsla)
A ( Agerande)
R ( Resultat)
Det är något som man absolut kan jobba med i framtiden
Vad jag tar med mig nu från denna kurs:
Skapa tid, skapa space för mig och det jag vill. Ta för mig av tiden, värdesätt tiden, vad gör jag med tiden? Och leder det till något bra?
Jag har även förändrat mig inifrån, låter kanske oroligt att kunna göra det på så kort tid, och så kan det kanske vara.
På vilket sätt märks det? Att jag har intregritet, att jag inte bryr mig, förut kände jag att jag var tvyngen att ansvara för andra människor och andra människors känslor något som jag inte alls känner av längre. Jag lämnar även plats och behöver inte mer än det jag behöver ( om det ens är viktigt för mig) . Jag lämnar det jag inte behöver . Men man måste öva och påminnas hela tiden.
Förra veckan var sista hela veckan och nu ska vi knyta i hop säcken. Vi fick även möjligheten att göra något konkret och jag älskar att skapa mervärde så jag försöker skapa något som man har verklig nytta utav.
Vad har varit bäst?
Först i början av terminen var det mer gemensam styrning och sedan blev kursen en individkurs, att man utgår från sig och sina behov. Jag gör mig och du gör dig.
Vi har ”programmerats” inifrån och ut. Jag har gläntat på dörren till en annan livsstil, ett annat sätt att leva.
Vad har varit sämst?
Om du hade frågat mig för en månad sedan hade jag svarat att ”det tar slut”, men på något sätt känns det inte lika svårt och sårbart längre. Jag är trygg i mig och jag känner mig redo att ”flyga fritt”.
Vad gör vi i klassen?
Det är det som är så bra, att alla göra olika och att alla vill olika. Men vi alla är modiga, vi är alla modiga och gör vårt.
Allt har ett värde. Allt. Vi måste öva där vi är, vi är där vi är av en anledning
En skulle ha en kick off med sig själv och sätta grunden för 2024, en annan köra bil i innerstan, en annan en liten film, någon skulle sticka en strumpa, en annan vara ute mer i naturen, en fjärde köpa färg och kanske börja måla.
Vill du gå om kursen?
Ja absolut men inte nu. Om ett par år igen.
Vad ska jag göra nu när kursen snart är klart?
Jag kommer fortsätta ”kreera” och skapa. Vi fick bra verktyg och bra saker att använda för livet.
Så, okey det här är inte som att läsa teknisk fysik på KTH eller ekonomi på Handeln, inte heller pedagogik på lärarhögskolan, där skulle jag nog vara en deltagare i den sakens betydelse. Men självklart är jag en deltagare eftersom jag går där, det här är inget som man ”sitter av” utan snarare något man ”är”, låter konstigt och flumigt kanske, det är en kurs man måste uppleva.
Trots att jag Eva, Maria, Lina, Maia, Victoria och Amanda och alla andra i gänget går samma kurs och hör samma saker, får samma information och är på samma plats så har vi olika ”läxor” vi skapar våra egna förutsättningar, eftersom vi är olika, vi skapar space för våra längtor på vårt eget sätt. Vi lär oss vad som passar bäst för oss. Vi upplever, vi gör, vi skapar space, plockar fram guldet i våra erfarenheter och genom mysteg går vi vidare.
Vilken riktning har min längtan? Vi är på väg mot olika håll. Vad vill vi?
Förra veckan pratade vi om Acceptans i min längtans riktning:
Vår möjlighet att skapa vårt liv i den riktning som är meningsfull för oss, oavsett vad som händer omkring oss eller inom oss.
Vad blir du av kursen?
Jag blir mer av mig, jag blir mer av jag, det blir tydligare och starkare. Får en tydligt bild av vem jag egentligen är och vad som är min längtan, jag skapar space i min vardag för att kunna applicera och ”översätta” det vi lär oss i kursen i min vardag. I mitt liv.
Är det inte svårt?
Men på riktigt så tror jag att det är svårare än att läsa tekniks fysisk på KTH, eller jag vet inte, aldrig gjort, inte särskilt sugen heller. Man kommer in på livet på ett annat sätt. Det är det som är det svåra, att öppna upp. Det är många som inte pallar med och har hoppat av.
Vi ses