Brukar du laga mat när du när hungrig eller innan du är hungrig? För många är hungerkänslan en påminnelse om att gå att gå och handla och sedan laga, det kan faktiskt vara ett kostsamt allternativ av flera anledningar:
- Du sparar pengar, inga spontana stressköp i affären som, socker, godis, unna sig…
- Du blir mer lugn, när du vet vad (och när) du ska äta blir allt enklare, matlagningen blir inget jobbigt och det är lättare att ”känna kärlek till att laga mat”
- Du sparar kalorier genom att inte äta inga mackor / kakor / godis / xx medan maten tillagas. Du behöver inte ”orma”
- Du är lugn och har bättre koll på vad du äter, hur du äter och när du äter
- Du får ett stabilare blodsocker och jämnare energi
Fundera över hur kockarna arbetar – inte ska de börja skala potatis när gästerna har satt sig till bords, nä de jobbar enligt mis- en- place pincipen. En princip som gör det lätt att laga mat hemma och som underlättar vid själva matlagandet. De lagar mat innan de är hungriga. Visst de är deras jobb att laga mat åt andra, men du kan göra likadant.
Förberedd så mycket som möjligt och själva mattagande blir enklare, smidigare och billigare. Det är bara att lägga ihop alla delarna och sen blir det en hel måltid.
Här kommer några tips på hur du kan jobba mis-en-place
- Ha potatisen skalad i en kastrull över dagen. Underlättar oerhört på kvällen.
- Om ni ska ha pasta, ställ en kastrull med vatten på spisen. Sätt på kastrullen först ta av barnen alla vinterkläder sedan.
- Skala och skriva så mycket som möjligt.
- De flesta grönsaker vinner även på att ligga framme i rumstemperatur och ev marineras.