Annons

7 saker ni inte visste om mig

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
26 december, 2014

Lite bonusinformation om mig att läsa som variation när ni tröttnat på julmaten.  Vi har alla våra egenheter och här bjuder jag på lite smaskig personlig information.

1) Jag förstår mig inte på folk som måste vila efter vilan. Efter en natts god sömn borde man vara utvilad och alltså inte börja dagen med att vila. Jag känner flera som gör så – något som för mig är helt obegripligt och mycket förvånande. Är man inte utvilad på morgonen och vill börja dagen med att vila bör man tänka över sin sovsituation. Tycker jag. Ord och inga visor här alltså.  Ok, klart man kan ha dåliga sovnätter ibland, men detta handlar om folk som har för vana att vila efter vilan.

2) Jag har ungefär 200 kokböcker, men använder de sällan när jag lagar mat. För ofta om jag kommer på att jag är sugen på att laga en viss rätt kan jag omöjligtvis komma ihåg vilken kokbok det stod något om just det receptet. Därför använder jag hellre google istället för att ägna flera timmar åt att leta efter ett särskilt recept.  Kokböckerna använder jag som inspiration och för att titta på vackra bilder.
Jag skulle vilja ha en (gammaldags) ”tallrikshållare” att ställa kokböckerna i i köket.  Några i taget.

Annons

3) Jag måste, MÅSTE, MÅSTE ha ordning i ”sällan-använda-utrymmen”  ( som vind, källar, förråd) Allt ska ligga i ( helst ) orginalkartongen, eller annan kartong som är tydligt märkt. På hyllor. Inte på golvet. Jag har lite ont i magen eftersom hyllsystemen ligger här uppe i lägenheten ( ommonterat)  och H har själv rumstrerat i källaren på sista tiden. I källaren / vinden / förrådet ska man lätt hitta det man söker.
Jag ogillar när man skriver ”Blandat” på en kartong.

4) Kalla mig kärring, eller präktig moraltant men jag ogillar tecknade barnfilmer som har samma ”ingredienser” som en Bond eller Beck-film.  Nu snackar vi explosioner, vapen som riktas mot personer eller djur, laserstrålar som riktas mot djur, saker som går sönder, elaka personer som ska döda andra till varje pris.( Elin och jag var och såg ”Pingvinerna” idag och jag blev faktiskt upprörd av att det är detta som barn tittar på.)  Tecknat eller inte, det spelar ingen roll. Innehållet är direkt olämpligt för alla under 18 år. Inte undra på att världen är grym!

5) Jag kan inte kasta saker om jag inte vet hur jag ska kasta det. Andra människor kan kasta äppelskrutt, bananskal med mera i naturen, men det kan inte jag. ( NEJ, det förmultnas inte om ni bara kastar det på asfalten, inte eller i skogen. På komposten, ja! Men det finns få komposter i stan)
Jag kan inte heller  kasta halvanvända skönhetsprodukter i soporna, eller piller från hälsokosten, så de tar upp plats i mitt badrumsskåp. Var slänger man sånt?

6) Jag älskar sagor av Astrid Lindgen och både läser och lyssnar på henne själv när hon läser sina sagor. Till mig själv alltså.

7) Ibland får jag dåndimpen på att vi bor så trångt och vill bara ta och flytta till ett stenhus på landet. Nära vattnet och skogen. Vi bor så trångt att vi har möblerna placerade framför varandra. Vi har en lekhyllan stående precis framför vuxenbokhyllan. Vi bor så trångt och har så mycket grejer att om man tar en sak så följer 17 andra saker med av bara farten.  För att komma ta ett plagg ur barnens garderob måste man flytta på bebissängen och kontorsstolen!

Annons

Gonatt!

I morrgon kommer jag bjuda familjen på en grönkålssmoothie med kokos. Och blir det gott får ni ett recept  ni med.

 

23 december, 2014 0
Grönkålssallad på fem minuter

En grön sallad på julbordet!

Grönkålssalladen gör du på under fem minuter. En fräsch sallad att bryta av med uppskattas alltid.

Grönkålsallad

Ansa grönkål från stammen, skölj. Låt rinna av.

Annons

Lägg i en skål tillsammans med valnötter.
Ringla över olivolja och salta.

20141222_121938
Grönkålsallad med valnötter

Tips! Prova att byta ut nötterna mot apelsinskivor!

Dela inlägget
Annons
22 december, 2014 0
Mina tankar inför julen

Såhär tänker jag kring julen och julens högtider

 

  • Man slakar inte en hel gris längre  ( eller jo på fabriken) Förr i värden när människan bodde på gård och slaktade grisen var det ju SJÄLVKLART att ta vara på alla djurets delar och göra köttbullar, skinka, korvar, fötter i gele….. Med mera. Då dignade julbordet av alla köttets läckerheter.
    Idag  går vi och KÖPER köttbullar, skinka, korvar och allt. ( En del gör ju, men de flesta har inte tid utan köper allt klart) Hur som helst köper de flesta av oss i allafall köttråvaran.
    Det känns fel, oäkta. Ska det vara så?Jag menar att du väljer ut dina köttfavoriter och håller dig till dem, ha inte av allt. Köp kött av bra kvalitet, ekologisk, självklart.  Ha inte allt – särskilt om ingen äter av det!  Har du egen gård, har du slaktat egen gris – då är det en annan sak. Ska du köpa allt? Välj dina favoriter.
Annons

 

  • Den som håller med  husrum ska slippa hålla med maten! Om ni ska ses hos någon, så har den någon städat överallt ( säkert även bakom spisen,  putsat silvret,  tvättat fönstren, kanske möblerat om för att alla ska få plats) ska denna stackare bli alldeles utkörd genom att behöva laga all mat också? För det förväntas ju det dignande julbordet! Nä det är inte rättvis, arrangera att alla tar med sig. Istället. Men, jag vet det är svårt att få någon att INTE göra något. Min mamma t ex har gjort allt innan någon annan har hunnit blinka.Så här låter det hemma hos oss:

Storebror: Men ska jag göra köttbullarna då?
Mamma: Nä de är redan klara och ligger i frysen
Storebror: Men, skinkan då?
Mamma: Den är klar och griljerad.
Storebror: Jag bakar bröd! Sånt man doppar julspadet i!
Mamma: Låt bli, jag har frysen full.
Jag: Jag gör sådan linsbollar, så vegetarianerna får något att äta förutom potatis
Mamma: Nej, Jag har köpt färdiga. Från Quorn. Jag har tänkt på alla.
Jag: Ja, på alla utom på dig själv.

groddar
Jag får väl ansvara för groddarna då!

Hur gör ni?

Dela inlägget
Annons
22 december, 2014 0

Jag vill bjuda er på ett gott recept, eller inspiration till recept för jag kommer faktiskt inte riktigt ihåg hur mycket av varje jag hade i. Eller så hade Elin ätit upp halva matskeden innan den hamnade i matberedaren…

Hur som haver gjorde vi en grönkålspaj som jag gärna vill dela med mig av inspiration kring.

Jag experimenterade lite med själva pajskalet och jag blev mycket nöjd.

PAJSKALET, utan mejeri

Annons

1 dl solroskärnor, fint malda i din matberedare
2 dl siktad dinkelmjöl
1 msk olivolja
5 msk kolsyrat vatten
2-3 dl  ( känn efter själv) ekologiskt vetemjöl
0,75 dl ( inte så himla noga heller) vetegroddar ( någon typ av grodd måste alltid vara med i mina recept;)
Kanske mera vatten, känn efter hur din deg känns.

Jag körde allt i matberedaren till det blev en klump. Jag tycker det är kul att prova med nötter och / eller  fröer i pajskalen, så våga prova du med. Men se upp att ingen är allergiskt bara.

Lägg skalet i kylen.

FYLLNINGEN

Ett  helt grönkålsstånd, minst. Välsköljd och väl ansat. Jag hade gjort chips av andra halvan, och ångrade det när jag skulle göra pajen. Kålen krymper i vatten.
Lägg kålen i kokande vatten och låt den koka till den är mjuk.  Lägg åt sidan.
Valnötter
Fetaost

Coctailtomater, halverade

Annons

ÄGGSTANNINGEN

2 ägg
Blanda med vattnet från grönkålen.
Vispa
Krydda med salt och peppar.

MONTERING OCH GRÄDDNING

Jag kavlade ut pajdegen och lade den i en pajform.  Passa på att göra mera. Blir det deg över, går den bra att frysa. Eller passa på att gör någon annan paj.

Förgräddade 150grader, 10 minuter
Lade sedan på grönkålen och all den andra fyllningen och all äggstanning.

Annons

180grader cirka 45 minuter.

Den här ska jag servera på vårt julbord.

 

 

 

 

 

 

Dela inlägget
Annons
21 december, 2014 0
Bollar med smak av jul – perfekt till adventsfikat

IMG_7153

Prova dessa rawa bollar. Med julsmak som passar utmärkt nu i juletider.
Bollarna smakar kanel, ingefära och lite kryddnejlika.
Recept :
2dl cashewnötter, fint malda i matberedaren
2 dl dadlar, utan kärna

Annons

1 msk honung
1 msk kokosfett
Kanel
Ingefära
Malen kryddnejlika efter smak, men minst 1 tsk av varje
Kör allt till den massa, en boll.
Rulla till bollar och ställ svalt.
Klart!

Dela inlägget
Annons
19 december, 2014 0
Linsbollar på julbordet!

linsbollar

 

Lite inspiration till er som vill äta lite mer vegetariskt på julen. Linsbollar is da shit. Ser precis ut som köttbullar, så Herman blev väldigt förvånad att jag stod och gjorde ”köttbullar” i förmiddags.

Goda, nyttiga och mycket saftiga.  ( Ser lite torra ut på bilden, men icke!)

Annons

Receptet kommer från The Green Kitchen stories, men jag gjorde om det lite:

5 dl vatten
2,5 dl röda linser
Koka linserna mjuka i vattnet, tar cirka 15 minuter. Låt svalna något.
Lägg linserna i en skål / bunke och tillsätt:
3 msk tomatpuré
1,1/4 dl havregryn
cayennepeppar efter smak
salt efter smak

Blanda allt väl, ställ i kylen cirka 30 minuter. Ta ut rulla till bollar. Lägg på bakplåtsklädd plåt.
180 grader, 25-30 minuter
Vänd bollarna lite då och då.

Lycka till!

 

Annons

 

Dela inlägget
Annons
Annons