Anna Ledberg

Årets julklapp

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
19 november, 2013

I år blev det något som jag har och som jag använder ofta.

En juicecentrifug! Nu ska det juicas i stugorna. Nja som vanligt kommer det nå en kulmen runt januari för att sedan ebba ut och folk slutar juicar och centrifugen hamnar i garderoben nånstans… ELLER?

Här är en artiklel från svd angående detta.

Jag blev glad när jag hörde detta i allfall och hoppas att mer folk börjar dricka grönsakerna och salladen.

Annons

Goddag!

13 november, 2013 0

Känner du till någon 1 åring som aktivt ber om saft eller oboy i nappflaksan? En 1 åring ska inte veta vad det är, och ändå vet jag flera föräldrar som ger det till sina barn. Både före och efter tandborstningen. Med motiveringen / försvaret Ibland måste man. 

( Vi måste inte, för E vet inte vad det är och hur skulle hon då kunna be om det?) Vilken förälder har lärt sıtt barn  att det finns och att möjligheten finns att dessutom få det serverat i nappflaska

Det är  det som föräldrarna har hemma som de kan ge till sitt barn. Detär det som barnen ser föräldrarna äta / dricka / ha hemma som barnen tar efter.  Som barnet vänjer sig vid att äta / dricka / göra. Punkt. I allafall i unga år.  Föräldrarna MÅSTE föregå med gott exempel. Och det funkar inte att ligga i sängen en helgmorgon och mysa och sedan helt plötsligt säga,
Nu ska DU gå upp och äta frukost om en själv tänker ligga kvar och fortsätta titta på plattan. Eller de som tvingar sina barn att äta grönsaker när de själva slipper undan?

Annons

Men är det vanligt att ha sånt hemma?  En gång på tre år har jag köpt saft och det var isamband med ett kalas.

Ger man saft till sin familj?
Tänker du på vilka vanor du förmedlar till ditt barn, både undermedvetna och medvetna? Det du gör kommer ditt barn göra för eller senare och kommer du vara stolt över det?

Detta inlägg gäller i första hand barn i ”formbar” ålder, alltså innan hen fått för många ıntryck av samhället, av sina vänner  och så.

Dela inlägget
Annons
11 november, 2013 0

Rent krasst kan man säga att all mat som inte är ekologisk är giftig. Men visst är det konstigt, jag funderar ofta på hur egendomlig världen har blivit. Mat som man vanligtvis köper är dålig och giftig för oss. Mat som vi ger våra barn. Och som gravida stoppar i sig. Men hjälp alltså.

Normen, alltså det normala är att köpa ”vanliga” grönsaker och det är det som finns. Det som exponeras i stormarknader där vanliga familjer oftast har tid att handla en söndagseftermiddag.

Ekologiskt är konstigt och dyrt. Det måste man leta efter.

Det finns vissa varor som man alltid ska köpa eko och finns det inte låt bli.

Annons
  • Vindruvor, russin ( gäller också vin, vinprodukter) – I ett stickprov från en vindruva från EU fanns rester av 26 olika bekämpningsmedel.
  • Bananer –  är kända för dess gift som besprutas på platanerna runt om i världen.
  • Paprika – också giftigt.
  • Potatis – Vår kära knöl, också besprutad och giftig.
  • Kaffe – På kaffeplantagen används ett besprutningsmedel som anses vara världens farligaste, det skadar och dödar, djur, natur och människor.
  • Mejeri – Ekodjuren äter mat från egna gården, inte hårt besprutad säd från andra sidan jordklotet.
  • Kött – Ska man ur miljö hänsyn dra ner på, men måste du köp ett ekologisk kött som kommer från Sverige. Men finns inte det så är svenskt naturbeteskött också bra.  Välj bort det brasilianska!
    ( källa naturskyddsförningen)
  • Tips! Ladda ner naturskyddsförningens app Grön Guide helt gratis.

 

Om du fortfarande handlar efter prislappen, det är billigt, tänk om. Tänk vad all den billiga maten gör för din kropp, tänk på alla gifter och besprutningsmedel som hamnar i DIN kropp.

Jag hörde någonstans för länge sedan att människokroppens skelett inte förmultnar längre eftersom vi har så mycket konserveringsmedel och miljögifter i oss. Har ingen källa på det, men tror mycket väl att det stämmer.

Uähhh säger jag bara. Jag vill faktiskt heller att mitt skelett blir maskmat än att inget djur vill äta av mig. Fast helst vill jag inte tänka på det alls.

Vad säger du?
Ha en bra ekologisk måndag.

Annons

 

 

 

Dela inlägget
Annons
10 november, 2013 0

Nu är det ju verkligen säsong för färsk grönkål, MEN var köper jag denna delikatess då?
Det finns ju inte i vanliga mataffärer ( men varför?) eller jo  det finns en typ, nytt i sortimentet hos ICA, färdigskuren i påse.
Grönkålen är ju så hipp och poppis bland matbloggar och hos andra matnördar!  Och alla ska visa upp sig bärandes på ett stort knippe svårburen grönsak.

Vi som vill ha färsk då?

Jag rekommenderar dig att åka på marknader och dylikt.  Bland annat Bondens egen marknad som finns över hela Sverige

Annons

Titta om ”din” Bondens har en marknad pågång eller om du måste vänta till julmarkanden.

Dela inlägget
Annons
8 november, 2013 0

Nu sitter jag och väntar på att klockan ska bli dags att åka. Jag så sugen att gå på Allt för hälsan mässan. Det ska bli SÅ himla kul.

Klockan är bara 7:15…. Och allt är fixat och förberett in i minsta detalj. Jag har gått på den här mässan i alla år tror jag.

Jag har också alltid gått på Mat för livet  i Kista men i år krockar de tyvärr. Mat för livet är celiakiförbundets och mässan är för de som inte tål mjöl, mjöl och soja.  Jag har alltid, faktiskt, köp julklappar där. Glutenfria julklappar är alltid uppskattat. 😀

Mat för livet har öppet fredag och lördag 8-9 november.  I morgon, lördag,kan jag inte för då ska vi kratta lov och ha trädgårdsvård.

Annons

Hoppas vi ses på mässan.

Dela inlägget
Annons
7 november, 2013 0
Tvätttips

Det händer ofta, med barn att olyckan är framme och att ens kläder blir fulla med fläckar. Och jag är inte jätteglad i att behöva använda Vanish alla gånger och det är inte ens säkert att fläcken går bort för det.

Vi har den här:

textil_start och den här  FIXUNIVERSALför städning i hemmet.

De säljs av samma företag, och säljs ofta på marknader, mässor och dyligt. Särskilt där man minst anar, som på hobby, sy och husdjursmässor.

Annons

Nu kan kan köpa på deras hemsida också

Ofta när jag hör mig för om tvätttips och råd får jag ofta höra om Galltvål. Och efter en snabbgoogel sökning visar att galltvål är helt fantastiskt mot allt.

Om du inte tycker att det är konstigt, märkligt att tvätta dina kläder med oxgalla så prova gärna. Inte ett vegansk / vegetariskt alternativ dock.  Men ekologiskt och miljövänligt.

Galltvål köps på Clas Ohlson, ICA Maxi eller motsvarande. Eller på deras hemsida.

Här kommer några råd som jag bara saxat från tvättråd.se och kan inte gå i god för dess äkthet.

Annons

Fläckborttagning – Vin, Vitvin & Rödvin
Skölj med kallt vatten snarast. Blötlägg sedan plagget i några minuter och tvätta i maskin. Att använda salt på vinfläcken fungerar ibland bra vid rödvin. Men var bara noga med att snabbt efteråt blötlägga plagget i kallvatten.

Fläckborttagning – Te
Har du spillt te och vill få bort fläcken bör du bleka smutsfläcken med citronyra blandat med 9/10 vatten eller ättika och kemiskt ren bensin.

Fläckborttagning – Svett
Blöt snabbt fläcken och gnugga lätt in en blandning av vatten och tvål eller diskmedel.

Fläckborttagning – Stearin
Skrapa först bort stearinet från klädesplagget, utan att skada tyget. Lägg sedan bakplåtspapper eller något liknande både under och över fläcken. Stryk sedan lätt på stearinfläcken för att smälta stearinet så det istället fastnar på pappret under.

Fläckborttagning – Tuggummi
Börja att behandla plagget med fläckborttagningsmedel. Får du fortfarande inte bort tuggummit kan du frysa fläcken genom att stoppa kläderna i frysen. Skrapa sedan bort tuggummit försiktigt utan att skada kläderna. Tvätta sedan kläderna i tvättmaskinen på långtvätt.

Fläckborttagning – Skor
Vill du få bort svettlukten och fräscha upp din skor kan du använda vanligt diskmedel. Är skorna väldigt smutsiga kan man köra dom som vanligt i tvättmaskinen. Detta ska man dock endast göra om de klarar maskintvätt. Man kan också testa att frysa skorna för att få bort svettlukten.

Annons

Fläckborttagning – Blod
Blod ska sköljas i kallt vatten. Då koagulerar inte blodet på samma sätt och det är lättare att få bort. Blanda gärna i lite salt i vattnet när du sköljer. för en Liter vatten kan du blanda i 10 msk salt.

Fläckborttagning – Choklad
Choklad tar man bort bäst med att gnugga in mjölk eller såpalösning på smutsfläcken. Tvätta sedan kläderna i tvättmaskinen som vanligt.

Fläckborttagning – Bläck
Använd citronsyralösning eller T-röd på fläckan. Tvätta noggrant och så länge bläcket försvinner. Tvätta plaggen i tvättmaskinen efteråt.

Fläckborttagning – Fett
Tvätta fettfläcken med varm mjölk. Stoppa sedan in plaggeti tvättmaskinen.

Fläckborttagning – Gräs
För att få bort gräsfläckar ska man blöta fläcken med T-röd. Efteråt gör man en blandning av amoniak, tvål eller diskmedel och vatten som man gnuggar in i tyget. Stoppa sedan in kläderna i tvättmaskinen och tvätta på som vanligt.

Fläckborttagning – Rost
Rost tvättar man bäst bort med citronsyralösning.

Fläckborttagning – Ägg
Äggfläckar tar man bäst bort med kallt vatten. Tvätta bort fläcken så snabbt som möjligt och försök få bort så mycket som möjligt innan du stoppar in kläderna i tvättmaskinen.

Fläckborttagning – Öl
Använd vinäger som du först fuktar tyget med. Tvätta sedan med flytande tvättmedel och blekmedel. Klarar inte tyget av blekmedel struntar du i detta.

Fläckborttagning – Smink
Använd tvättmedel eller tvål med vatten och tvätta fläcken. Tvätta sedan plagget som vanligt i tvättmaskinen.

Fläckborttagning – Kåda
Ta bort kåda gör man bäst med någon sorts sprit. T-röd eller vilken annan ren sprit fungerar.

Fläckborttagning – Olja
Först löser du upp så mycket av oljan du kan med lacknafta. Därefter sköljer du av lacknaftan med tvål eller diskmedel och vatten. Tvätta sedan kläderna i tvättmaskinen. Var extra noggrann när du använder lacknafta så du inte råkar bleka kläderna.

Fläckborttagning – Mascara & Läppstift
Gnid på diskmedel eller tvättmedel på fläcken och vänta några minuter. Stoppa sedan in plaggen i tvättmaskinen och kör en långtvätt.

Fläckborttagning – Ketchup & Tomat
Använd vanligt fläckborttagningsmedel och kör en normaltvätt.

Fläckborttagning – Färg & Målarfärg
Får du på dig målarfärg är det viktigaste att så snabbt som möjligt blötlägga kläderna. Är målarfärgen vattenbaserad räcker vanligt biologoskt tvättmedel att tvätta med. Är färgen oljebaserad är det mycket svårare, men försök att snabbt tvätta med lacknafta och att sedan maskintvätta plaggen så hårt du kan, utan att skada kläderna.

Fläckborttagning – Nagellack
Ta en bomullstuss och dränk den i oljefri aceton. Badda sedan baksidan av tyget, bakom fläcken för att undvika att gnugga in nagellacket i tyget. Tvätta sedan plagget i tvättmaskinen. Var aktsam med att inte använda aceton på tyget av acetat eller triacetet. Dränk en bomullstuss i oljefri aceton och badda baksidan av tyget, bakom fläcken. Kontrollera först vilket material tyget är gjort av. Aceton ska inte användas på tyger av acetat eller triacetat. Tvätta som vanligt.

Fläckborttagning – Sylt
Behandla fläcken med vanligt fläckborttagningsmedel eller snabbt blötlägg fläcken i varmt vatten för att senare tvätta syltfläcken som vanligt i tvättmaskinen.

Fläckborttagning – Tandkräm
Tandkräm kan bleka kläderna. Därför är det viktigt att snabbt blötlägga plagget och sedan tvätta det som vanligt i maskin.

Fläckborttagning – Skokräm
En skokrämfläck ska behandlas som en fettfläck. Alltså, behandla fläcken med varm mjölk så fort som möjligt och tvätta sedan plagget i tvättmaskin.

 

 

Dela inlägget
Annons
Annons