Annons

Årets julklapp 2014

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
25 november, 2014
Årets julklapp 2014

Nu är den presenterad. Årets julklapp.  Jag hade faktiskt mina aningar om att just detta skulle bli årets julklapp. Men vad tycker ni?

Aktivitetsband är det bra eller dåligt?

Det fungerar så att du har den som ett vanligt armband, men bandet har koll på dig. Det finns olika modeller och varianter, men i regel så läser de av antal steg du tar, hur bra du sover, vad du gör, en del räknar också ut antal kalorier du förbränner ( fast den funktionen skulle jag inte lita på).

Du kopplar armbandet till din smarta telefon och kan sedan dela dina resultat med dina vänner.

Annons

Mina tankar och åsikter om banden

+

Bra som motivationshöjjare!  Det är viktigt att man rör sig varje dag och vet man med sig att man inte kommer upp till ”antal steg / dag” så är det en bra morot.

Kan lätt skapa stress och ännu mer prestation. Farligt att använda om man har minsta lilla tendens till ätstörning eller ortoroxi.

Annons

 

Jag känner flera som har sådana.  Om jag vill ha en själv? Nja. Jag skulle hellre välja en gammaldags stegräknare.För jag är faktiskt bara intresserad av stegräknar funktionen och för att  jag vill behålla mina resultat  för mig själv.

645@70
Bild från expressen
21 november, 2014 0
Grönkålschips med ingefära och citron

Så här under hösten och under grönkåls säsongen måste jag bara slå ett slag för grönkålschips. Detta är lyxdelue!

Så lätt, så gott och faktiskt nyttigt!  Grönkålschips är verkligen något som jag rekommenderar till alla.

Grönkålschips
Grönkål, citron, ingefära, olja!

Den här gången gjorde jag chipsen med ingefära och citronsmak. Det blev himmelskt gott och jag ska göra en sats till.

Annons

Så här gör jag mina grönkålschips:

Repa av grönkålsbladen från stammen i chipsstorabitar. Skölj noga. Låt torka något. Lägg i en bunke, ringla över  1-2 msk olivolja, salt och någon smaksättning.  Jag hade färskriven ingefära ( cirka 1 cm) och pressad citron ( ca 2 tsk).  Massera in ordentligt. Smaka av. Ja, man kan äta rå grönkål

Se till att allt får smak på sig.

Andra goda smaker är chilikrydda, sesamfrön, bara salt eller vad du har hemma.

grönkål på plåt
Så här ser de ut innan gräddningen. Något för stora bitar tyckte Herman, men inte jag…

Bred ut på en plåt, ställ in i ugnen på 100 grader. Torka cirka en timme. Håll lite koll. De blir inte goda om de bränns.

Annons

IMG_7021
Grönkålschips. Varsågoda!

Lycka till och trevlig helg.

 

 

 

Dela inlägget
Annons
21 november, 2014 0

Om 1,5 timme skriver jag den första tentan i skolan. I projektledning. Om jag känner att jag pluggat klart, nja.

Provet kommer att skrivas på sin egen dator och rätt in i databasen. Vi kommer att få case att arbeta med under provet. Så det gäller att man har sina resonemang rätt.

Önska mig lycka till.

 

Annons
Dela inlägget
Annons
21 november, 2014 0
Chiapuddning  i vaniljsås! Mejerifri!

20141121_065808

 

Dagens goda frukost blev chiapudding i vaniljsås. Själva vaniljsåsen baseras på casewnötter så den är mejerifri men inte nötfri.

Receptet ger cirka två portioner

Annons

3 dl blötlagda ( minst 8 timmar) cashewnötter,

2-3 dl vatten

2tsk vaniljsocker, ekologiskt

Mixa i din mixer. Gott redan nu eller tillsätt

1 msk flytande koksfett, ekologisk

Annons

1 -2 tsk houng, ekologisk

Fortsätt mixa och smaka av. Smakar inte casewnötter alls utan de ger bara en skön, len konsistens på såsen.

Häll upp såsen i skålar och rör ner 1msk chiafrön i varje. Rör ordentligt. Låt stå över natten.

Själva såsen smakar också gott till färska bär ( om ni har några kvar i frysen från sommarens självplock)

Trevlig fredag!

Annons

 

Dela inlägget
Annons
18 november, 2014 0
Fördelar med rawfood

20141118_131751

Herman har känt sig lite sjuk i dagarna så jag köpte hem mat. Den bästa sorts mat, rawfood från matapoteket på Bondegatan.

Mat som man blir frisk av och jag känner även flera andra fördelar när jag äter rawfood: (hur sjukt det än låter, så är jag 100% övertygad över att det är maten som gör allt detta med mig – maten ger kraft och energi)

Fördelarna med rawfood:

Annons

-Får saker gjorda! Jag passar på och äta rått när jag har en massa småsaker som måste bli gjorda.

– Blir nöjd. Går inte och länsar kylen efter maten.

– Dricker inte en massa kaffe av slentrian.

– Blir inte stressad över småsaker.

– Dammsuger om jag har fem minuter över.

Annons

Och jättemycket annat som bara händer.

Mycket nöjd!

Om du äter rawfood händer det något med dig då?

Dela inlägget
Annons
15 november, 2014 0
Hästpungslasagne och Babymat

Herman kallar auberginer för hästpung, så därför döpte han maten vi åt i går till hästpungslasagne.

Hästpungslasage eller moussaka med auberginer och potatis

Du bebehöver

Auberginer, potatis i skivor, kokta rödalinser och becamelsås. Varva allt precis som en lasagne grädda sedan i ugnen i cirka 30 minuter.

Annons

20141114_184418

Herman gjorde faktiskt sin egna med köttfärs. Och jag hade kokta linser i min. Annars likadant.

Jag passade samtidigt på att koka babymat

BABYMAT

1dl kokta röda linser

Annons

1potatis.

Koka allt mjukt,  Stöt med potatisstöten  Klart. Servera till din bebis. Min älskade detta!

 

Dela inlägget
Annons
Annons