Annons

Aubergineröra

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
9 mars, 2013
Aubergineröra

Hej alla goa!

Ni som gillar att doppa grönsaker eller vill ha en god sås till er grillade biff (gud förbjude!) lyssna noga nu.

Detta är en av mina bättre såser – och det är ju självklart inte jag som kommit på den, väldigt poppis i mellanösten och runt de länderna.
En röra som är mild i smaken från början och behöver kryddas på lite. Det finns inget som är rätt eller fel i matlagning – så även om det inte står i receptet så prova att lägga till vitlök och ta bort citronen.

Annons

Jag hade bråttom till förskolan när jag gjorde detta så jag han inte grädda auberginen tillräckligt länge, men ni förstår principen.
Aubergineröra 1 skål

2 auberginer
2 msk matyogurth, 8%
citronsaft (eller vitlök)
salt

Här kommer recpetet i steg-för-steg:

IMG_4256

1. Börja med att sätta ugnen på det varmaste du har, i mitt fall 280grader. Hacka / gör små stick i auberginen med en kniv, lägg den i en form, tråkigt att behöva städa en ugn i fall den läcker. Grädda auberginen i minst 30 minuter, den ska bli svart i skalet, bucklig och mjuk. På bilden har de varit i ugnen i 32 minuter – där efter fick jag springa med ilfart för att inte komma försent till förskolan.

Annons

IMG_4257

2. Låt de svalna innan du delar och skrapar ur innanmätet.
IMG_4258

 

3. Lägg i mixern med yoghurten och kryddorna. Mixa till en slätsås. Smaka av. Jag skrev med flit inga mått på kryddorna för det         är ditt jobb att smaka av och prova vad som är gott i din mun.

IMG_4261

Annons

 

4. Klart för servering!

Ha en urmysig lördag! Vi ses!

7 mars, 2013 0
Knäckebröd på kikärtsmjöl och andra nyttigheter.

Hej

Igår bakade jag ett gott bröd som jag gärna delar med mig av:

Som vanligt blev jag inspirerad av andra matbloggar – och kör mitt egna race med de råvaror jag har hemma. Läste att man kunde göra sitt egna kikärtsmjöl och det ville ju jag med göra. Sedan stoppade jag i det jag hade hemma.

IMG_4246
Så här gott ser det ut när det är klart. Min dotter fick smaka och sade genast: Meera ”baggebröd” (allt hårt bröd är för henne baggebröd)
Annons

 

Receptet ger en plåt

Du behöver:
2 dl kikärtor (torra och hårda, inte från en konservburk, utan från en påse)
0,25 dl chiafrön
0,25 dl solrosfrön
0,25 dl svarta sesamfrön
0,25 dl vita sesamfrön
0,25 dl linfrön
0,25 dl pumpakärnor
3 dl kokande vatten

Börja med att rosta kikärtorna i ugnen. 180grader i 10 minuter. Låt de kalla innan du lägger de i matberedaren. Mixa i flera minuter (jag fick ta några pauser för att inte överhetta min matberedare). Det ska bli ett mjöl av kikärtorna.

Under tiden blandar du ihop de torra varorna tillsätt sedan kikärtsmjölet och häll  över 3 dl kokande vatten. Tryck ut på en bakplåtsklädd plåt. Detta gjorde jag med fuktiga händer och slickepott – glöm kavlen för smeten är kladdig! Den bör vara omkring 0,5 cm hög, annars blir den för tunn.

Annons

Grädda i 180grader  – 45 minuter. Känn under brödet om det är torrt, annars grädda lite till.

IMG_4249
Serveringsförslag.

Brödet blir en även kul gåbortpresent!

 

 

Dela inlägget
Annons
4 mars, 2013 0
Mina favoriter just nu

Hej

Utan inbördes ordning listar jag mina favoriter just nu:
IMG_4233

Nässköljaren, kokosfett, inlagda grönsaker, vetegroddar, röda linser, 3 paranötter ( / dag ger dig dagsbehovet av selen!) och casewnötter.

Annons

Detta får inte fattas i mitt skafferi. Har ni några favoriter som ni inte kan vara utan?

Ha en bra måndag!

Dela inlägget
Annons
2 mars, 2013 0

Hej alla vänner!

Nu har jag gjort en veckomeny som ni gärna får låna / inspireras av. Ha så kul i köket! Jag är matinspiratör och inte matfotograf så ni får visualisera hur gott det ser ut. Alla recept är för 2 personer om inget annat anges.

Grönsaksgryta med råris 4 portioner.

 

Annons

Du behöver:

1 gullök, fint hackad

1 morot, i medaljonger

6 blomkålsbuketter

1 burk krossade tomater

Annons

190 gram kikärtor, dvs 1 tetra från ett trepack

1 dl gröna ärter, om du använder frysta låt de tina upp innan du lägger i dem.

 

Kryddor

Tomatpuré, 1 msk

Annons

Vitlök 1-2 klyftor

Gurkmeja 1 tsk

Salt och peppar efter smak

 

Börja med råriset. Koka enligt anvisning på paketet.

Hetta upp kokosfett eller olja i en större gryta. Lägg i kryddorna, men inte salt och peppar. Det gör du mot slutet. Se upp så inte kryddorna bränns. Lägg sedan i löken, moroten och låt steka några minuter. Lägg i resten, utom ärtorna. Späd med vatten om du tycker det behövs. Smaka av såsen och krydda mer om det behövs. Sjud i cirka 20 minuter. När allt är klart lägger du i ärtorna

 

Servera med riset. Jag gjorde med flit extra mycket gryta, så det räcker till lunch dagen efter.

Quinoa fylld paprika med morot&nötbiffar 

2 portioner quoina
1 msk soltorkade tomater
0,5 dl fetaost

2 paprikor

0,5 dl naturella casewnötter
2 morötter.

 

Koka quinoa , gärna med buljong. Om du har tid  – låt svalna. Blanda i bitar av tomaterna och fetaosten. Dela paprikan i halvor och ta bort kärnhuset. Fyll blandningen i paprikan och grädda i ugnen i cirka 20 minuter

 

Mixa nötterna till fint mjöl. Lägg i en bunke. Mixa morötterna till strössel. Blanda nötterna och morötterna och forma till biffar. Stek i varm panna några minuter på varje sida.

Servera med kokt broccoli toppat med sesamfrön.

Ugnspannkaka och broccolisoppa

3 ägg

1 dl vetegroddar

5 dl mjölk

3 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 225 grader

Vispa ihop smeten och lägg i en smord ugnsform. Häll smeten i formen och grädda i cirka 20 minuter.

 

Soppa

0,5 gul lök, fint hackad
1 broccolibukett, i mindre bitar

5 dl vatten

0,5 buljongträning, helst Kung Markatta

 

Lägg att i en kastrull. Låt koka mjukt och mixa sedan med mixerstaven.

Servera soppan som förrätt och pannkaka med sylt till efterrätt

Pärlcouscous med grönt strössel, marinerad morot, falafel och yoghurt

1 bit broccoli

2 portioner pärlcouscous

1 morot

olivolja

1 msk fint hackad persilja

Falafel, djupfrysta

Yoghurt

 

Mixa broccolin till strössel i din matberedare. Koka couscousen enligt förpackningen. Blanda ihop broccoliströssel och couscousen. Ställ åt sidan.

Strimla moroten fint med potatisskalaren, lägg i en skål, ringla över olja och persilja. (och salt) Värm falafel enligt paketet och servera allt tillsammans med yoghurt.

 

Linsburgare 4 burgare

3 dl röda linser

2 större morötter

hackad persilja

 

Servera med bröd och dina vanliga handburgare-tillbehör

 

Lägg linserna i blöt i minst 3 timmar. Häll av vattnet. Mixa linserna tillsammans med moroten och persiljan. Forma till biffar och stek i panna.

Servera med bröd och dina vanliga ”handburgare” tillbehör.

 

Dela inlägget
Annons
1 mars, 2013 0

Idag är vi lediga och har det skönt.  Meningen var att vi skulle åka på Playdate till våra vänner som har barn i samma ålder, men de var sjuka. Vi får fara till dem en annan dag. Min dotter fyller 2 år i nästa vecka om någon undrar.

Idag har vi redan hunnit med:

  • Varit ute på gården.
  • Klistrat klistermärken överallt.
  • Byggt med Duplo och gjort höga torn.
Annons
  • Gjort lunch; pärlcouscous med gröntströssel, marinerad morot och fallafellbullar. (Ingår i veckomenyn!)
  • Upptäckt det urgulliga franska barnprogrammet TROTRO. Jag ser alltid på orginalspråk i tron att jag ska lära mig lite franska… Det är ett språk som jag verkligen vill kunna. Lånar barnböcker på franska på biblan, men kan ju inte läsa dem – så tittar mest på bilderna. Finns det pekböcker på franska med (fånetik)…? Jag ser vad det är och ser hur ordet stavas och hur ordet ska uttalas…
  • Dansat till SJÖRÖVARFABBE ungefär sjuttioelvatusen gånger.
  • ”Mam-ma, hjälpa dig”  Det där med refexiva verb är inte det lättaste. Hon säger alltid dig när hon menar mig.

    Såå… måste sluta, det är visst nån som behöver hjälp.

     

     

    Dela inlägget
    Annons
    27 februari, 2013 0
    Vilken underbar dag!

    Åhh så skönt att solen har kommit fram igen. Folk har hittat sig ut igen efter vinterdvalan. Härligt. Det behöver vi eller hur. Det är skönt att det fortfarande är ljust när jag hämtar från förskolan (och lämnar för den delen!) Vi kan gå till lekparken på vägen hem istället för att sitta hemma.

    Vi har en favoritpark som vi går till men eftersom den inte är upplyst så har vi inte kunnat gå till den på flera månader – men nu är det dags igen.. Hurra!

    Eller så går vi bara och titta på naturen och allt som kommit fram. Det är också kul för en tvååring.

    träd

    Annons

     

    Nä nu ska jag vidare. Ha en bra dag.

    ps… jag håller på att sätta i ordning en veckomeny – den kommer till nästa vecka. Det finns så mycket recept jag vill göra så det blir svårt att välja….

    Dela inlägget
    Annons
    Annons