Annons

Barnen fixar käket!

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
13 april, 2014

I år ska man släppa  in ungarna i köket och låta dem skapa kulinariska läckerheter. Och låta det synas.  Dock står sig många vuxna undrandes Vad ska de göra? Eller vad ska de här och göra?  

Det finns mycket barn kan göra, de kan göra allt, iprincip. Beroende på åldern och förkunskaper. Elin, 3 år kan själv vispa en pannkakssmet och blanda i allt. ( När vi gräddar dem, tillsammans, sätter på sig vantar och mössa – för att inte bränna sig!)  Hon kan själv göra fruktsallad åt hela familjen.
För mig spelar det ingen roll vad hon gör det viktigaste är att hon själv vill, att ett intresse väcks, en lusta för mat och måltidskulturen.

Vad man ska undvika eller akta sig för som förälder är att ständigt påtala hur grisigt det blir eller vad kladdigt det blir,  eller fan, hur det ser ut, eller gör inte så, gör inte si du kan skada dig. Självklart ska barn lära sig att det är lika viktigt att plocka / städa undan men det gör man när man är klar.

Annons

Ett annat nono är att påtala för barnet att de inte får plats, eller ska vi stå här och trängas allihopa?

Ett barn som visar intresse men får ständigt höra att det kladdar eller att hen inte får plats lär sig att hen inte ska hålla på med matlagning. Tappar intresset.

Visste ni att Tina Nordström släpper en kokbok för unga kockar och det finns matlagningskurser signerade Johanna Westman och Karolina Sparring för barn i åldrarna 9-15år.  Där de får lära sig laga fisk, baka bröd och laga pasta.
Och på TV4 visas Sveriges Yngsta mästerkock, ett tydligt tecken på att barnen kan och vill och är intresserade.  ICA är huvudsponsor så kan ni ge er sjutton på att det kommer bli barnrelaterade kockarrangemang även på ICA.

Hur gör du? Tycker du att det är besvärligt med barn i köket? ( Med allt extra kladd, disk….) eller låter de hjälpa till?

 

Annons

12 april, 2014 0
Grattis på linssoppans dag

Tänk att det finns en dag för allt, hörrni. En av de bättre är idag, linssoppans dag!

Hur man än gör linssoppan är den god, nyttig och billig.

linssoppansdag12april

 

Annons

Det här hade jag i fjolårets linssoppa – i år kan det bli annorlunda.  Kanske har jag tahini i? Vad tror ni om det?

 

Dela inlägget
Annons
10 april, 2014 0
Värsta bästa priset på COOP!

10256802_10152349154728454_1328146367823503155_n

 

Spara några kilo till mig när du hygglig! Läste någonstans att det bara gäller idag, torsdag. Nu är jag iväg till Coop. See you, laters!

Annons
Dela inlägget
Annons
9 april, 2014 0
Godisdags!
Godisdags!

Dessa är superlätta att göra och har en god smak av kokos.

Blanda superfrukter tex mullbär, gojibär och kakaonibs i flytande kokosfett (med smak) Lägg i småformar och ställ svalt.

Klart!

Annons

 

Dela inlägget
Annons
9 april, 2014 0

Jag har blivit åtsagd av flera, oberoende av varandra, att det är viktigt att äta mycket fett i slutet av graviteten. De ger i all välmening tips och idéer och förslag; ostar, gräddiga såser och bakelser. Och kött!  Och du måste äta kött, annars xxxxx (sätt in valfri sjukdom) med bebisen

De frestar med en dignande LCHF meny. Jag blir inte så sugen. Ärligt.

Jag är inte fettskrämd eller rädd för fett. Jag äter mycket fett! Men så en dag, ganska nyligen , hade jag ätit upp en hel burk med jordnötssmör helt själv och när jag bjöd sambon för att smaka upptäckte han att burken nästan var slut så gick till attack:

Va? Har du ätit upp en hel burk själv? Det är inte bra med så mycket fett! Du kommer få hjärt/kärlkramp. Och tänk på stackars bebisen!

Det är inte så lätt alla gånger!

Annons

Annons
Dela inlägget
Annons
7 april, 2014 0
Vecka 37

”Jag får inte plats i mitt eget skinn!”

Så kan man sammanfatta veckan.

20140406_182652

Annons
Dela inlägget
Annons
Annons