I år ska man släppa in ungarna i köket och låta dem skapa kulinariska läckerheter. Och låta det synas. Dock står sig många vuxna undrandes Vad ska de göra? Eller vad ska de här och göra?
Det finns mycket barn kan göra, de kan göra allt, iprincip. Beroende på åldern och förkunskaper. Elin, 3 år kan själv vispa en pannkakssmet och blanda i allt. ( När vi gräddar dem, tillsammans, sätter på sig vantar och mössa – för att inte bränna sig!) Hon kan själv göra fruktsallad åt hela familjen.
För mig spelar det ingen roll vad hon gör det viktigaste är att hon själv vill, att ett intresse väcks, en lusta för mat och måltidskulturen.
Vad man ska undvika eller akta sig för som förälder är att ständigt påtala hur grisigt det blir eller vad kladdigt det blir, eller fan, hur det ser ut, eller gör inte så, gör inte si du kan skada dig. Självklart ska barn lära sig att det är lika viktigt att plocka / städa undan men det gör man när man är klar.
Ett annat nono är att påtala för barnet att de inte får plats, eller ska vi stå här och trängas allihopa?
Ett barn som visar intresse men får ständigt höra att det kladdar eller att hen inte får plats lär sig att hen inte ska hålla på med matlagning. Tappar intresset.
Visste ni att Tina Nordström släpper en kokbok för unga kockar och det finns matlagningskurser signerade Johanna Westman och Karolina Sparring för barn i åldrarna 9-15år. Där de får lära sig laga fisk, baka bröd och laga pasta.
Och på TV4 visas Sveriges Yngsta mästerkock, ett tydligt tecken på att barnen kan och vill och är intresserade. ICA är huvudsponsor så kan ni ge er sjutton på att det kommer bli barnrelaterade kockarrangemang även på ICA.
Hur gör du? Tycker du att det är besvärligt med barn i köket? ( Med allt extra kladd, disk….) eller låter de hjälpa till?