Nu är jag nyfiken på vad ni tycker
Föreställ dig att ditt barn inte äter middag en dag, skulle du då ge hen en massa godis / chips och sånt och tycka ”bättre att äta godis än inget alls”
Min ytterst personliga åsikt: INTE okay.
Av flera anledningar
1) Man ska lära sig att äta den mat som serveras och NÄR den serveras. Om barnet inte äter få det gå hungrigt till nästa mål. (Hos oss är det inte långt mellan mellanmålen)
2) Barnet lär sig snabbt att ”jag kommer ändå få godis efter maten” Alla barn gillar godis, tyvärr, för det innehåller en massa socker och tillsatser / skit som är noga uträknat för att det ska vara ”gott”
3) Vad är det i meningen ”bättre äta godis än inget alls” som stämmer. Vad finns i den meningen som är rätt? Godis innehåller ingenting som är bra för kroppen och hur skulle det då var bättre än inget alls? Bara tomma kalorier.
Tycker du som mig? Eller är du av en annan åsikt? Berätta gärna.
Lite kuriosa som jag hittade för ett tag sedan på mama.nu
Svenska barn äter i snitt 150 gram godis i veckan, vart tionde barn äter mer än 300 gram i veckan. Om barn ska få i sig den näring kroppen behöver utan att gå upp i vikt, finns det inte plats för särskilt mycket feta, sockerrika livsmedel. Barn som äter nyttigt i övrigt har ”plats” för sötsaker som motsvarar cirka 80–200 kalorier per dag, enligt Livsmedelsverket
För barn 2-6 år motsvarar det per vecka:
- ½ bulle
- 2 småkakor
- ¾ dl glass
- ¹/³ dl smågodis, 25 gram
- 4 små rutor chokladkaka, 15 gram
- ½ minipåse snacks, 20 gram
- 1 glas läsk och saft, 2 dl
För barn 7–15 år motsvarar det per vecka:
- 1 bulle
- 4 småkakor
- 2 dl glass
- 1 dl smågodis, 60 gram
- 1 liten chokladkaka, 40 gram
- 1 minipåse snacks, 50 gram
- 5 dl läsk och saft