Annons

Bättre äta godis än inget alls?

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
4 april, 2013

Nu är jag nyfiken på vad ni tycker

Föreställ dig att ditt barn inte äter middag en dag, skulle du då ge hen en massa godis / chips och sånt och tycka ”bättre att äta godis än inget alls”

Min ytterst personliga åsikt: INTE okay.
Av flera anledningar
1) Man ska lära sig att äta den mat som serveras och NÄR den serveras. Om barnet inte äter få det gå hungrigt till nästa mål. (Hos oss är det inte långt mellan mellanmålen)

Annons

2) Barnet lär sig snabbt att ”jag kommer ändå få godis efter maten” Alla barn gillar godis, tyvärr, för det innehåller en massa socker och tillsatser / skit  som är noga uträknat för att det ska vara ”gott”
3) Vad är det i meningen ”bättre äta godis än inget alls” som stämmer. Vad finns i den meningen som är rätt? Godis innehåller ingenting som är bra för kroppen och hur skulle det då var bättre än inget alls? Bara tomma kalorier.

Tycker du som mig? Eller är du av en annan åsikt? Berätta gärna.

Lite kuriosa som jag hittade för ett tag sedan på mama.nu

Svenska barn äter i snitt 150 gram godis i veckan, vart tionde barn äter mer än 300 gram i veckan. Om barn ska få i sig den näring kroppen behöver utan att gå upp i vikt, finns det inte plats för särskilt mycket feta, sockerrika livsmedel. Barn som äter nyttigt i övrigt har ”plats” för sötsaker som motsvarar cirka 80–200 kalorier per dag, enligt Livsmedelsverket

För barn 2-6 år motsvarar det per vecka:

Annons

  • ½ bulle
  • 2 småkakor
  • ¾ dl glass
  • ¹/³ dl smågodis, 25 gram
  • 4 små rutor chokladkaka, 15 gram
  • ½ minipåse snacks, 20 gram
  • 1 glas läsk och saft, 2 dl

För barn 7–15 år motsvarar det per vecka:

  • 1 bulle
  • 4 småkakor
  • 2 dl glass
  • 1 dl smågodis, 60 gram
  • 1 liten chokladkaka, 40 gram
  • 1 minipåse snacks, 50 gram
  • 5 dl läsk och saft
3 april, 2013 0
O’Girl

Har du tröttnat på den sockerstinna O’boyen och vill ha ett alternativ? Helt utan mjölk och socker, hur låter det? Rätt OK va?
Min dotter drack upp allt och ville ha meeeerr!

o'girl

 

Annons

Receptet ger två glas med en fyllig, rätt så tjock dryck.Men går ändå att dricka med sugrör.

1 dl casewnötter
4 dadlar
2 dl vatten, eller mer om du vill ha lösare dryck – använd blötläggningsvattnet om du vill ha den sötare
1 msk Kung Markatta Kakao
Lägg nötterna och dadlarna i blöt över natten.

Häll av vattnet, men spar dadelvattnet om du vill ha sötare dryck. Lägg allt i din mixer och kör på fullfart tills allt är fint mixat till en slät dryck. Häll upp i glas. Klart.

Ha en kanondag i solen. Hej svejs!

Dela inlägget
Annons
29 mars, 2013 0
Glad påsk

Glad påsk mina vänner!

Vill bara visa vad jag fick förslag på när jag googlade efter en särskild kräm..

För övrigt har vi döpt vår närmaste affär till POfiber, för det var det första jag bad dem köpa hem åt mig.

IMG_4453

Annons

 

Dela inlägget
Annons
27 mars, 2013 0
Påskpussar och grisfrittgodis i mitt ägg

I år tänkte jag variera mitt gebort-påskägg med något annorlunda. Näää… det handlar inte om trisslotter, biocheckar, eller har ni hört om den stackaren som fick en lapp i sitt ägg. På den stod ”gå till badrummet” och där inne fanns en splitterny våg. Men så avtändande…

Min ide handlar också om en lapp! Men lite mer trevligare och mysigare, man kan ju alltid hoppas..:D

IMG_2181

 

Annons

Först när pussarna är slut får man diska och städa..

Jahah… det passar sig inte med påskpussar? Du vill ÄNDÅ ha godis? Va;D Jasså… det vill du ha. Okejrå men kolla in dessa producenter. Grisfrittgodis – något som inte fanns på min tid. Men nu kan även jag njuta av sega godisbitar.
images SourFruitSalad_large

Jag brukar inte så jättegärna göra reklam men innan ni går till mataffären och köper påsarna fulla av 4,90kr/kgsgodis  kom ihåg att det finns andra producenter. Var uppmärksam bara på Ekorrens Ekologiska godis- alla deras produkter är inte vegetariska (men det står på baksidan av påsen! TACK!)  och alla Good stuffs produkter är inte veganska.  Jag hittade faktiskt Ekorrens på Pressbyrån vid Gullmarsplan.  (Särskilt de här tre nya som visas på bilden)
Tips till er som bor i Malmötrakten, ScandiCandi producerar också grisfrittgodis och de har fabriksförsäljning och extraöppet så här under påsk.

Nä nu är det nog med reklam – men det här är saker som jag brinner för och gärna vill sprida vidare. Även fast jag inte tjänar en krona på det.

Tack för idag.

Annons

 

Dela inlägget
Annons
26 mars, 2013 0
Påskmat

Har ni börjat funderat på vad ni ska äta till påsken?

Kanske blir det det gamla vanliga ägg, sill, kaviar, lammstek och den stora godispåsen?
Men varför inte variera lite på påskbuffens förrättsbord?

Idag tipsar jag om amaranthkaviar till ägget, auberigesill och en chokladkaka!

Annons

Amaranth köper du på hälsokosten och det är naturligt proteinrikt. Den finns som hel, flingor och poppade.

amaranth-580x434
Amarath, hel

Amaranthkaviar på ägg / avokadohalva
Koka hel amaranth i dubbel mängd vatten. Lägg gärna i en tepåse, tex Earl Gray under sista tiden. Låt svalna och lägg sedan upp på ägg eller avokadohalva. Dekorera med dillkvist.

Auberginesill, stark och sur
Dela en aubergine i sillstora bitar och koka sedan i cirka 7 minuter. Personligen behåller jag skalet på, eftersom jag tycker den håller ihop bättre. Låt svalna innan du blandar i hop med citronskivor, fint hackad chilipeppar, salt och olja. Låt gärna stå och dra några timmar, så verkligen auberginen tar åt sig alla smak. Servera med kokt potatis och gräddfil.
IMG_4429

Chokladkaka, Rawfoodstyle 2 skålar

Mixa 0,25 dl kokosflingor med 0,5 tsk chlorella eller spirulina. Fördela i portionsskålar och lägg sedan i frysen
Mixa under tiden 0,5 dl solrosfrön med 0,5 dl sötmandel till fint mjöl. Tillsätt sedan 4 dadlar, 0,5 flytande kokosfett, 1 tsk mortlade kardemummakärnor, 1 msk kakao och 1 tsk acai. Fördela över kokosbotten och ställ sedan i kylen ett par timmar för att stelna.
Vid servering toppa med rawkakaonibs eller gojibärs.

Annons

IMG_4439

 

Gott och nyttigt!

Vi ses sen så ska jag berätta om alternativ till det sockerstinna påskägget!

Dela inlägget
Annons
25 mars, 2013 0
Bovetegröt och nyponsoppa

Prova den här goda gröten! Nyttig, rå och mycket god.

Du behöver förbereda dagen innan genom blötläggning / groddning.
Dagen innan på morgonen:
Lägg 1 dl helt bovete i blöt.
Samma kväll:
Häll av vattnet och skölj bort slemmet. Låt bovetet ligga kvar i durkslaget över natten.

Annons

Lägg 1 dl valnötter i blöt

På morgonen:
Mixa ihop, i din matberedare, bovetet och nötterna med 3/4 äpple.
IMG_4425
Servera med valfri sylt – vi hade blåbärssylt kvar i frysen – och mortlade kardemummakärnor.

Till detta gjorde jag en nyponsoppa:
Mixa, i din starka blender –
3 blötlagda dadlar
1 dl av blötläggningsvattnet
0,5 nyponskalsmjöl
4 dl vatten
2- 3 tsk agavesirap

IMG_4422

Tatata!

Annons

I vecka bjuder jag dessutom på en vegansk påskförrättsmeny och tipsar om bättre godis till påskägget.

Håll ut.
Kram på er goa läsare.

Dela inlägget
Annons
Annons