Annons

Beach 13 Steg 2

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
11 april, 2013

Bra, nu har vi lärt oss lite om maten – nu kommer nästa steg i målet att slippa gömma sig i vassen i sommar.

Steg 2, MOTION eller RÖRELSE

Eftersom kroppen är en fantastiks maskin så behöver den flera olika komponenter för att må bra. Maten är bränslet och motionen är det som får kroppen att må bra. 

Uppgift 1, Lite varje dag

Annons

Mycket smartare att göra litegran regelbundet än att använda helgen för att köra järnet på. Varje dag bör du komma upp i minst en halvtimmes rörelse. Om du dessutom delar 30 minuter i 3 gånger så blir det inte så mycket. Det är Ok att ta en tiominuters på morgonen, en på lunchen och en på kvällen.

Uppgift 2, Byt bilen mot busskortet

Den som åker kommunalt får mer rörelse under dagen än den som åker bil. Du sitter i bilkön, du sitter på jobbet och du sitter när du kommit hem?
Den som åker i rusningstrafik får inte bara förmånen att stå en stund och aktiverar de inre musklerna i kroppen som ökar bland annat balansen. Tydligen är det vanligt att ta bilen överallt – något som förvånar mig mycket. Min sambo förvånade mig när han ens tänkte tanken på att ta bilen till vår närbutik, 5 min promenad bort. Min svärfamilj förvånade mig när de ville att vi skulle ta bilen till restaurangen där vi skulle äta i lördags. Det var tydligt helt omöljigt för de tre som inte fick plats i bilen att gå utan chauffören fick åka två gånger.  Detta är nog vanligare än vad jag tror.
Är du en som tar bilen överallt? Byt till ett busskort. Gratis motion till och från stationen. Hur som helst blir det mer att gå än om du skulle sätta dig i din bil som står parkerad utan för ditt hus.

Uppgift 3, Arbetstid

Tillhör du den lilla skara som får träna på betald arbetstid? GRATTIS i så fall! Det är mycket bra tänkt av arbetsgivaren. Det gynnar ju faktiskt alla;D
Flera är de som får ett friskvårdsbidrag, ett FaR eller motsvarande – det är ju jättebra och verkligen generöst men NÄR ska du som jobbar heltid hinna träna. Det blir ju på kvällstid tillsammans med allt det andra; tvätten, städningen, laga maten, leka med barnet, och lägga det för att sedan orka sitta upp en stund för att få sin efterlängtade egentid. Eller sin träning. Och det är ju inte många som åker till lokal och träna om barnet är hemma själva och sover.
Helst skulle jag se att folk gör sin träning på dagen – för då är det gjort. Och allra helst på betald arbetstid. Cheferna blir belönade med piggare anställda som orkar mer. Både i arbetet och i privatlivet.

Annons

Uppgift 4, Kompis med samma kondis

Du ska ut  och stavgå, jogga, eller lunka? Toppen. Du vill inte gå själv utan vill hitta en kompis att gå med. BRA, där. Men hitta en kompis som har ungefär samma kondis som du. Då får ni både ut mycket av träningen. Föreställ dig att en marathonlöparen skulle springa med Agda 85 år. De har ju olika förutstättningar och målsättningar och framför allt ork. Tänk på samma sätt när du ska välja kompis. Välj den som antingen är något bättre än dig som pushar dig eller någon som är lika bra som du.

Uppgift 5, Ursäkter

Det finns en uppsjö med olika ursäkter som man kan använda sig av. Vilket väljer du? Kanske ”Jag har inte tid” Eller ”Jag har inte ork”  ”Jag vill inte bli svettig”
En idée är att ta en promenad på lunchen. Till och med du som bara har 45 minuter hinner. Du äter din matlåda på 20 minuter, du går på 20 minuter och så har du 5 minuter som marginal. Blir du svettig tar du med en ny tröja och byter om med. Äter du den mat som serveras på lunchrestauranger blir du bara trött och behöver vila efter du har ätit.

Annons

Uppgift 6, Rörelse

Har du svårt att gå till gym och svettas med alla andra musklösa tuffingar? Jag går helst inte dit och blir uttittad. Byt ut ordet träning mot RÖRELSE, helt plötsligt är inte träning förknippat med gym och biffar. Då blir det  heller inte svårt eller läskigt.
Vilken rörelse ger du din kropp den här dagen?

Lycka till!

9 april, 2013 0
Vårruset

Nu ska jag tydligen springa vårruset… Lite oväntat och otippat så vann jag en startbiljett. Jaha… det är väl att bara börja träna..:D En bra morot! För annars hade det inte blivit av med någon ordentlig träning.

Ses vi i spåret?

Jag tänker mest på maten, nu måste jag tänka på löpträning också. Några tips till en som är HELT löpotränad. Andra sporter är jag rätt vad med, som pilates, yoga, bodypump och så … Men att springa… HUGA.

VR09_Sthlm_Karta

Annons

Jag ska runt denna sträcka. Ähh det är bara att börja träna, eller?

 

Dela inlägget
Annons
8 april, 2013 0
Beach 13 – här kommer jag!

Nu är det högtid att börja tänka på sommarsäsongen. Vill du gömma dig i vassen i år eller känner du dig mogen för att visa upp din kropp?

Du som vill slippa gömma dig i år kan läsa lite extra noga nu. Jag ska berätta allt jag kan….;D Alla mina hemligheter avslöjas, det är inga konstigheter utan bara lite suntförnuft. Min plan är ingen quickfix utan mer en livsstilsförändring. Men märk att att det inte är svårt, det gör inte ont , men om man är ovan kan det kännas lite konstigt att vänja om sig.

Steg 1) Hur ser din mat ut? 
raggmunkochfläsk

Annons

Detta är Raggmunk och Fläsk och serveras på ganska många av landets lunchrestauranger.  Detta är inget jag rekommenderar, men visst är det så här dagens lunch ser ut?

Under steg 1   är det meningen att du ska se efter hur din mat ser ut och vad det är du äter. Ser det fräscht ut eller som en grådaskig blandning?

Maten ska ge dig energi, njutning, och stärka dig inifrån. Jo, faktiskt; Du blir vad du äter. Ha det i bakhuvudet, utan att det blir krav och stress.
Vad äter du? Vad handlar du? Vad ger du dina barn? Äter de samma som du?

 Grunden i mitt tänkande när det gäller maten, går ut på att äta allt, men inte alltid.Vi håller inte på med några ”larviga” dieter utan äter riktig mat på bestämda tider. Någon annan dag kan jag berätta varför det är SÅ viktigt med dina dagliga rutiner och ”matklockan”

Jag  kräver inte att ni ska bli
100% vegetarianer och helt slå om på matvanorna, utan att du skaffar dig ett öppet sinne och eventuellt lägger till några goda vanor.
Jag rekomenderar riktig mat, inget som heter light, diet eller lätt. Observera att ordet DIE finns i DIET och det säger ganska mycket eller hur?  När tillverkarna tog bort fettet och sockret, vad stoppade de in i stället?
SÅ HÄR TÄNKER JAG:

Uppgift 1: 4 färger. Försök att  äta minst 4 färger till varje måltid. Konstgjorda färger räknas inte. Så försök inte smälla i dig ett paket nonstops och tro att det räknas D:)
Färger finns i grönsaker, rotsaker, bär, fruk, bönor, linser, och gryn.

Uppgift 2: I affären: Köp inte hem mat, godis, chips etc om du inte ”får” äta dem. Köp bara hem saker som är OK att äta. Finns det gott hemma är det lätt att det slinker ner.Exempel på OK snack är nötter, torkad frukt, frukt, mandel, mörk choklad, bär, och frukt. Handla aldrig hungrig. Då är du ett lätt byte för handlaren som bara vill åt dina pengar. Du går även ”lättare på” erbjudande som köp 3 för 10,  och annat som verkar billigt.

Annons

Det brukar underlätta att skriva matsedel för veckan och handla en gång i veckan. Dessutom vet den som kommer hem först, vad som behöver förberedas etc.

Uppgift 3:  20 minuter   En måltid ska ta minst 2o minuter! Tugga, Tugga, Tugga! Kastar du i dig maten? Du måste tugga maten! Bra med grönsaker för då måste du tugga och då tar det längre tid att äta. Men varför ska det ta tid att äta? Jag har inte tid att sitta still i 20 minuter? Kastar du i dig maten är det större risk att du letar i skåpen efter godsaker, du förlorar näringen från maten och du hinner inte uppfatta att du blir mätt!

Vet du med dig att du äter för mycket? Skaffa mindre tallrikar. Det finns forskning som visar att du äter mer om du har en större tallrik.

Uppgift 4: Vardag vs Fest? Välj ut en dag i veckan där du får äta det där lilla extra som du tycker om. Spara godsakerna till din festdag och njut då! Äter du alltid godis, blir det inte lika festligt på lördagen.

Uppgift 5: Rutiner Ät på bestämda tider! Rucka helst inte mer än en timme fram eller tillbaka. Kroppen lär sig snabbt och du kommer lära dig att bli hungrig på dina ättider.

Annons

Lycka till!

 

Dela inlägget
Annons

Hej

5 april, 2013 0

Hej

Jag vet att det är jättesvårt att hitta mat utan mjöl, socker och mejeri om man inte vet hur man ska göra. Och vad man ska köpa i butiken, för där finns ju ingen mat längre…;C (om man är lika petig som jag vill säga)

Så jag gör så här, snäll som jag är
I nästa vecka får ni tips på frukost, lunch och middag och mellis utan dessa varor.

Annons

Om ni vill ha förståss, annars gör jag något annat.

Kram!

Dela inlägget
Annons
5 april, 2013 0

Jag tror till 100 % att man blir vad man äter och att vad man äter spelar roll för hur man mår. Det finns forskning på det så det är inte mitt eget hitta på. Det är märkligt att man kan ge sin bil den bästa servicen men sin egen kropp matar man med en Billys. Du skulle inte tanka din dieselbil med bensin, eller hur? Men du kan ge din kropp fel bränsle och inte tänka mer på det. Många förstår inte hur allt hänger ihop. Vad du äter speglar hur du mår.

Det är skrämmande att mjöl, mejeri och socker fortfarande används så frekvent i vår matlagning. Det är läskigt att mer människor inte har förstått hur de påverkar våra kroppar.

Jag känner mig som en Moder Teresa när jag berättar om alternativ, det är många som skrattar och hånar mig för det jag gör och står för. Trots att jag blir utskrattad och hånad fortsätter jag – för jag VET att detta är det enda rätta. Vi har inget socker hemma, (jo  fast de står i städskåpet för jag städar mina brända kastruller med bitsocker)

Lika ofta som jag får skeptiska blickar när jag frågar vad en maträtt är gjort av, får jag frågan när jag bakar med bovetemjöl, gör chokladkakor på rödbetor/ bönor istället för mjöl och socker också vidare.

Annons

Jag har sedan länge känt till att det kan var bra att undvika mjöl, socker och mejeri om du har ett energibarn och bli mycket glad när det skrivs om det i media och på Kurera. Det kostar inget att prova och det gör ingen skada. Men varför inte prova på dig själv med, vad är det värsta som kan hända? Att du blir piggare?

 

Dela inlägget
Annons
4 april, 2013 0

Nu är jag nyfiken på vad ni tycker

Föreställ dig att ditt barn inte äter middag en dag, skulle du då ge hen en massa godis / chips och sånt och tycka ”bättre att äta godis än inget alls”

Min ytterst personliga åsikt: INTE okay.
Av flera anledningar
1) Man ska lära sig att äta den mat som serveras och NÄR den serveras. Om barnet inte äter få det gå hungrigt till nästa mål. (Hos oss är det inte långt mellan mellanmålen)

Annons

2) Barnet lär sig snabbt att ”jag kommer ändå få godis efter maten” Alla barn gillar godis, tyvärr, för det innehåller en massa socker och tillsatser / skit  som är noga uträknat för att det ska vara ”gott”
3) Vad är det i meningen ”bättre äta godis än inget alls” som stämmer. Vad finns i den meningen som är rätt? Godis innehåller ingenting som är bra för kroppen och hur skulle det då var bättre än inget alls? Bara tomma kalorier.

Tycker du som mig? Eller är du av en annan åsikt? Berätta gärna.

Lite kuriosa som jag hittade för ett tag sedan på mama.nu

Svenska barn äter i snitt 150 gram godis i veckan, vart tionde barn äter mer än 300 gram i veckan. Om barn ska få i sig den näring kroppen behöver utan att gå upp i vikt, finns det inte plats för särskilt mycket feta, sockerrika livsmedel. Barn som äter nyttigt i övrigt har ”plats” för sötsaker som motsvarar cirka 80–200 kalorier per dag, enligt Livsmedelsverket

För barn 2-6 år motsvarar det per vecka:

Annons

  • ½ bulle
  • 2 småkakor
  • ¾ dl glass
  • ¹/³ dl smågodis, 25 gram
  • 4 små rutor chokladkaka, 15 gram
  • ½ minipåse snacks, 20 gram
  • 1 glas läsk och saft, 2 dl

För barn 7–15 år motsvarar det per vecka:

  • 1 bulle
  • 4 småkakor
  • 2 dl glass
  • 1 dl smågodis, 60 gram
  • 1 liten chokladkaka, 40 gram
  • 1 minipåse snacks, 50 gram
  • 5 dl läsk och saft
Dela inlägget
Annons
Annons