I påsk bjuder jag hem mina vänner och serverar ostpaj gjord på teff och havremjöl, en sallad på belungalinser, rädisor och oliver samt marinerar champinjoner.
Jag älskar mat som är lätt att förbereda, är smidigt att bjuda många på och som många gillar. I det här receptet vinner både ostpajen och champinjonerna på att förberedas någon dag innan.
Ostpaj med teff och havremjöl
2 dl ljust teff ( ett glutenfritt, ekologisk mjöl som ofta används i Etiopien, finns i vanliga affärer och på internet
1 dl havremjöl ( ett mjöl som gjorts av havre)
1,5 dl kolsyratvatten
1 msk olivolja
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader
Blanda ihop allt till en kladdig deg. Tryck ut i en välsmord pajform. Om degen kladdar doppa händerna i mjöl innan du trycker ut degen i formen. Förgrädda skalet i cirka 5 minuter.
Ostfyllningen
2 dl riven ost, helst av smakrik sort
2 ägg
1 dl vatten
Lägg osten i pajskalet, Rör i hop ägg och vatten. Häll över.Ställ in i ugnen på 200 grader i cirka 30-40 minuter
Sallad på belungalinser, rädisor och oliver
2 dl kokta belunga linser
1 påse ekologisk blandade salladsblad
3-4 rädisor
10-20 oliver
Lägg salladen på ett fint fat, toppa med tunt skurna rädisor, linserna, och oliverna. Vid servering ringla över en god olja.
Marinerade champinjoner, gott istället för t ex sillen
7-10 champinjoner, i mindre bitar
0,5dl tamari, soja, eller shoyo
0,5 dl olivolja
1 msk tomatpuré
vitlök
färsk chili
Gör så här
Lägg champinjonerna i en fin burk.
I en skål, blanda i hop sakerna till marinaden. Blanda ordentligt. Häll marinaden över svampen och sätt på locket. Klart.
Tips! Gör gärna dubbelsats, eller tredubbel för den här försvinnande god. Servera då en vacker skål istället.
Lycka till.