Annons

Blastsmoothie

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
24 juni, 2013
Blastsmoothie

Du slänger väl inte det nyttigaste på grönsaken / rotsaken? Det är i blasten den mesta näringen sitter, så använd den. Tyvärr är oftast redan alla grönsaker stumpade när de kommer till butiken, synd. Men handlar du av bonden, producenten själv så passa på och fråga efter extra blast…;D

IMG_5009

 

Gör en blastsmoothie! Tex den här:

Annons

o,5 knippe rödbetsblast ( den andra hälften kan du blanchera och sedan tillsätta salt, citron och olja! Supergott!)
1 knippe rädisblast
1 fryst banan
1 kiwi
1,5 tsk renee voltaires superfruit mix (den gröna)
1 dm gurka, med skal
2 d kallt vatten

Lägg allt i mixern och kör! TJING E LING!

Detta blev en av de bättre jag gjort på sista tiden. Så lycka till!

 

23 juni, 2013 0

Jag kan nästan se mammas upprörda och undrande ansikte framför mig. Som så många gånger för ut. Fast den här gången talar vi i telefon.

– ”Åh stackars Leo och Alex de som inte äter mjölk. Åhh vad ska vi ge till dem?”
Detta mantra som har förföljt mig hela tiden under telefonsamtalet.
Vad ska vi ge till dem istället?

För henne är det verkligen ett problem, det där att inte äta / dricka mejeriprodukter. Hela hennes värld har rasat samman, hon är verkligen beskymrad och fundersam. Hon vet inte vad hon ska bjuda Leo och Alex på. De måste ju också ha efterrätt. Åhh stackarna.

Annons

Hon har verkligen gått in för att tycka synd om personer som inte är som vanliga. Å det är stackare hit och stackare dit. (Ni förstår vad det är synd om mig va?? Jag som BARA äter grönsaker?  – jag har desstuom växt upp med att vara en stackare och alltid, alltid fått någon annan mat. Även fast andra gänget ätit vegetariskt! Som ofta inte ens matchar, utan något helt annat. Precis som mantrat åhh vad ska vi ge till dig då?  Det ska göras någon annan mat som är ljusår från temat på festen.

Men varför göra det så svårt för sig?
Tillbaka till samtalet:
– Men mamma vad hade du tänkt laga för mat då?
-Ja, hamburgare och korv till barnen. (Korv till barnen, är inte hamburgare också barnmat?) Men ok!
Åhhh… vad ska vi ge till dig då? Du som inte äter någonting, å  din stackare…… blablabalablabala

– Ok, säger jag, vi ska göra hamburgare / korv på grillen. Du behöver inte tänka på mig. Jag tar med min egna mat. Men jag vill veta vad det är tänk för tema. Jag kan inte komma med ett grillspett, eller foliepaket är det är burgaredags!

För visst äter vegetarianer också hamburgare och vill inte ha något annat när vi ska ha sånt.
Jag har många, många gånger fått t ex grillspett när vi ska ha hamburgare eftersom jag inte äter kött. Men de har ju glömt att jag äter hamburgare. Så lite missförstånd och okunskap.

– Men vari ligger problemet då,med Leo och Alex? Det finns ju ingen mejeri i korven – möjligtvis i brödet?
– Men till efterrätten, suckar hon nästan besvärat…. å de äter ju inte glass, inte mjölk, inte de och inte de……

Annons

– Men varför köper du inte pinnglass då rå? Om du promt måste ha något till efterrätt. (Och ja det vill hon ju, eftersom hon vill vara en bra värdinna!)
– Isglass!
– Ja såklart säger ja.
– Kan du köpa den på vägen?
– självklart!

Så var det problemet slut. Fråga mig om du har en fundera om vad du ska ge till någon som är besvärlig! Thihii.

 

 

 

Annons

Dela inlägget
Annons
18 juni, 2013 0
”Hur får jag mitt barn att äta mer grönsaker?”

Det är en fråga som jag ofta får av oroliga föräldrar;  Hur får jag mitt barn att äta mer grönsaker?
Du tycker att ditt barn äter för lite grönsaker och vill att hen ska äta mer.  Det är ju så nyttigt med grönsaker!
Så fort jag får frågan ”hur får jag mitt barn / min man… att ”  brukar jag titta på hur det är hos individen som ställer frågan.  Hur har ni det hemma?
Och nu ska jag avslöja en hemlighet! Barn gör som föräldrar GÖR inte som de SÄGER.  Så med det sagt. Hur mycket grönsaker äter du? Vad serveras hemma? Är det bara snabbmakaroner och köp-köttbullar och några vissna tomatskivor i ena hörnet?  Ransaka dig själv, nä.. jag vet det är inte dig det är fel på, det är ju ditt barn som inte äter grönsakerna. 
Hur har ni det kring maten / matstunden?

Barn vet inte hur det ska vara, det är föräldrarnas uppgift att lära den rätt från fel, vad man ska äta, hur man ska äta och leva för att må bra. Innan barnet är tre år kan man lätt lära om och när barnet är fem år har det lärt sig vad saker smakar. Vill du lära ditt barn hur en färsk jordgubbe smakar eller känns det bra för dig att hen tycker att syntetiskt jordgubbssmak är ”jordgubbe”

Annons

Så här gör jag:

Ägnar den lilla extra tiden det tar att presentera grönsaker för mitt barn så att hon lär sig vad det är. När jag handlar spenderar jag och Elin mest tid i grönsaksdisken, jag talar om vad det är för något och så får hon välja vilken / vilka vi ska köpa.

När vi äter brukar hon få välja, ibland vill hon inte ha alls, medan andra dagar vräker i sig. Jag trugar aldrig! Vi har det trevligt när vi äter.

Jag varierar grönsaker efter säsong. Jag varierat mellan rå, kokt, ångkokt, ungsbakad,riven, delad, spiraler, skivor, i julienner eller i andra format som kommer från alla mina ”grönsaksleksaker”

6096_
     Juliennskärareee21659c9f9103e5c4fd7e3a891c27cb

 

Annons

veggietwister

De här leksakerna finns att köpa på internet och på välsorterade kökstillbehörsaffärer.  Kan kanske hjälpa att göra grönsakerna lite roligare.

Ha en bra dag.

Dela inlägget
Annons
17 juni, 2013 0
Vetegräs

vetegr_s

 

På vissa ställen i stan serveras färskpressad Vetegräs, bland annat på Lemuira på Nybrogatan vid Östermalstorg. Där kostar en shot 30kr.  Vetegräs är något av det mest näringsrika du kan dricka / äta. Det finns även som pulver, men det är lite sämre näringsmässigt än färskpressat.

 

Annons
Dela inlägget
Annons
14 juni, 2013 0
stora hälsokvällen mm

Igår var jag på Stora Hälsokvällen som anordnades av Rawfoodmiddagar.se och Brian och AnnaMaria Clemens var och talade.Det var urintressant och jag fick lära mig en massa nytt. Bland annat om hur hela kroppen fungerar hollistiskt och att det bästa du kan äta är gröna blad. Jag fick även lära mig ett kul sätt att grodda chiafrön, som jag kommer att testa och sedan berätta om.

Idag kom Brian och Annamaria och deras son till mitt jobb och åt råkostsallad och drack vetegräs och färskpressad gröna juicer. Det var spännande. Mina nya kollegor är väldigt bra kompisar med dem så det var därför, men ändå ganska kul att de tog sig tid från sin fullspäckade Europa turne att äta på ”min” restaurang.

20130614_143935
Hela gänget! Sonen, Brian, Gina, Kent och AnnaMaria

 

Annons

Eftersom jag hade fotat allt vi lagat under hela dagen så visste de att jag hade kameran med mig, så självklart frågades om jag kunde ta kort….:D Bilden skulle fort upp på facebook tyckte dem.

Vi höres senare ! Trevlig helg gänget!

 

Dela inlägget
Annons
12 juni, 2013 0

Jag är strax på väg till jobbet, i denna arla morgontimme. Det blir tidigare och tidigare för varje dag. Känns det som. Sedan gick jag upp extra tidigt idag för att alla skulle hinna duscha och göra sina morgonrutiner i lugn och ro. Elin börjar dagis kl 07:15 den här veckan.

Det ska bli kul att se vad det blir för recept som ligger på köksbänken på jobbet. Chefen lägger papper på bänken så det är den maten jag ska laga. Ibland kan det bli lite stressigt och om man känner sig trött i kroppen eller inte alls på humör att laga något komplicerat.
Ibland vill man bara göra något enkelt fast som även smakar gott. Linser är enklare / går snabbare  än att koka bönor.  Att använda något som redan finns förberett från dagen innan, eller som blev över går snabbare än att börja på något  nytt.

Herre gud vad det är svårt att beräkna mat – jag har ingen aning om hur många som hade tänkt äta just idag! Ibland gör jag för mycket mat och ibland för lite. Det är jättejobbigt att göra för lite!  Det kan bli lite stressigt i restuangbranschen ibland: Tänk att du behöver laga ny mat, samtidigt som kön ringlar lång och dessutom är alla tallrikar slut, någon ropar det finns inget vatten, och någon annan brödet är slut. Där utöver är diskberget på matborden enormt.  Du ska göra allt detta själv. Du måste först hämta all smutsig disk och diska innan du kan expidera kunder som vill ha mat, som inte finns. För den håller på att kokas. Sedan skära upp bröd och fylla på vatten…..

Annons

Men man får ta det som det är. Ha en bra dag nu ni där ute.

 

 

Dela inlägget
Annons
Annons