Anna Ledberg

Dagens spaning och tankar

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
14 januari, 2025

Jag har blivit så berörd av bränderna i Los Angeles som pågår just nu och tycker att det är så hemskt och mycket av min tid går ut på att tänka vad ska de göra nu? Hur går man vidare? Var börjar man? Var ska alla dessa ta vägen? Många svenskar kanske flyttar hem igen och börjar om här – branden påminner om krigshärjade områden
Och tankar slog mig

  1. Är du beredd att fly inom 10 minuter? Har du ens tänkt tanken, ofta är det något som vi inte väljer att tänka på, ju för det händer inte oss. Har du sett över allt runt om kring? Försäkringar? Var skulle du ta vägen? Ägna nån minut att tänka över sånt.
  2. För fem år sedan kom Covid 19 till Sverige och vände upp och ner på våra liv. Det nya normala och under omständigheterna talades det om mycket då. Kommer du i håg hur du hade det då?
  3. En av anledningarna till att jag investerade i Kangenmaskinen var att kunna ”stå stabilt även om det stormar utanför” och nu, även fast branden är en ocean ifrån oss så är de ändå påtagligt för mig vilket bra val jag gjorde då. Målet är att jag inte ska vara beroende av någon eller något.

Bara en lite hälsning från Tyresö – nu ska jag gå vidare.

13 december, 2024 0

Nu har jag haft min vattenmaskin ett par veckor och den är mer än en kran som levererar rent vatten till mig och min familj. Jag har precis börjat lära mig om alla de olika ph varianterna och vad de är bra till. Jag brukar använda de olika för olika saker jag ska göra. Tvättar sår på kroppen med 2,5, tar bort fettfläckar på kläder med 11,5 – använder 7- 9,5 för att dricka.

2.5pH – STARKT SURT VATTEN
Detta vatten, känt som hypoklorsyra, är en kraftfull och naturlig desinfektionslösning. Det är giftfritt och används för att rengöra och desinficera köksredskap, bänkskivor och andra ytor. Det är inte avsett för konsumtion. Jag brukar tvätta sår med denna varianten.

6.0pH – SKÖNHETSVATTEN
Med ett pH som liknar hudens naturliga balans har detta vatten sammandragande egenskaper. Det används för ansiktsvård, som ansiktsvatten eller för att återfukta huden under dagen, gärna med hjälp av en sprayflaska. Det fungerar också utmärkt för hårvård på både människor och husdjur, och till och med växter uppskattar detta vatten. Ej för att drickas.

7.0pH – RENAT DRICKSVATTEN
Detta neutrala vatten är fritt från klor, rost och andra föroreningar, vilket gör det till ett utmärkt val för dricksvatten. Det passar perfekt till måltider, barnmat och välling. 7.0 används om du tar mediciner.

Annons

8.5pH – 9.5pH – KANGENVATTEN® (MOLEKYLÄRT VÄTE)
Detta väteberikade, elektrolytiskt reducerade vatten är idealiskt för drickande och matlagning. Det hjälper till att djupt återfukta kroppen och är rikt på antioxidanter som stödjer god hälsa. Vatten med pH 9.5 är särskilt väteberikat och rekommenderas för optimal återhämtning vid träning.

11.5pH – STARKT ALKALISERAT VATTEN
Med sina kraftfulla rengöringsegenskaper är detta vatten utmärkt för att lösa upp fett och ta bort bekämpningsmedel från frukt och grönsaker vid blötläggning. Det kan även användas som ett miljövänligt alternativ till diskmedel och tvättmedel. Det är inte lämpligt att dricka.

Är du nyfiken, eller har frågor är du välkommen att höra av dig.

Dela inlägget
Annons
4 december, 2024 0

Jag gillar konceptet ”spaning” som en berättelse om vår tid just nu. I dag tänker jag på mat, mat som man äter och hur man äter. Jag har märkt att många äter lite här och där och som min mamma skulle ha sagt ” det är ingen ordning”. Man går och tuggar, äter lite hur som helst. Men sällan sätter sig ner och äter. Det har jag märkt i min ”sfär” hur är det hos dig?


Det blir ingen riktigt lunch utan man tar en energibar istället. Många av jobbet som finns i dag gör det dessutom svårare att sätta sig ner och äta. Kanske finns det inte tid eller pengar till det? Jag tycker fortfarande att det är viktigt att äta på klockslag, att ge sig själv den rutinen. ( som en kärleksförklaring till sig själv) men jag märker att det blir svårare och svårare att hålla.

Att laga flera rätter tycker jag är sedan gammalt till middagen. Nu tänker jag inte på förrätt, huvudrätt och efterrätt utan det serveras ”fiskpinnar, chikybits och hemgjord palak paner, ris, potatis OCH pasta”. Samtidigt. Nu är det kanske inte så extremt, men jag erkänner att det ofta blir anpassningar.

Och någon annan som bara äter smörgås.

Har ni upplevt det med maten som jag beskriver? Främst att det med måltiden suddas ut och ersätts av något enkelt som man kan ta med sig?

Glad andra advent. Hoppas att allt är bra med er. Och glöm inte att du är värdefull, du är älskad och önskad.




Annons

Dela inlägget
Annons
24 november, 2024 0

Jag har ju köpt en maskin som omvandlar vanligt kranvatten till ”kangenvatten” – kangen betyder tillbaka till källan och maskinen gör vattnet med likt med ursprungsvattnet, dvs renare och nyttigare.

Om sanningen ska fram så fick maskinen inte det varma välkomnade och den kärlek som en ”ny familjemedlem bör få”, många av mina barn uttryckte sin avsky för klumpen och kallade det för en sjukhuspryl. Håller med den är stor, klumpig och tar mycket plats och ser ut som något som bör och ska finnas på sjukhus. Men nu har det gått en tid och alla har förllikt sig med att den finns och nu mer ser den riktigt snygg ut på diskbänken. 🙂

Jag personligen vill att saker bara ska funka och vill inte hålla på att mecka med sladdar och kablar, packningar och sånt. Och när den kom så var vi lite rädda för att koppla in den, men det var absolut inga problem, vi ( jag och sambon) gjorde det på nån minut. Nu behöver vi koppla bort den för att kunna diska stora saker och det är inga problem. Så det var nog bara hjärnspöken som talar…:)

Har jag märkt nån skillnad?
Jag har varit illamående och haft huvudvärk, vid tinngen och bakom örat. Jag kunde inte kolla på telefonen och åka bil / buss för då blir jag åksjuk och det har jag alltid kunnat göra tidigare. Känner att det är någon process på gång.

Jag ser framemot att se vad som kan hända med oss och jag är helt säker på att jag har gjort ett bra val åt mig och min familj.

Blid från Pixabay

Dela inlägget
Annons
13 november, 2024 0

Som det inte vore nog med köksmaskiner jag äger, nu har jag försett mig med en ny. Så för utom Airfryer, torkugn, och 34 olika mixtrar, råsaftare, och olika knivar, mandoliner har jag nu precis unboxat mitt nya paket.
En maskin som omvandlar kranvattnet och ändrar phvärdet och joinserar det.
Så, varför? Det kan man verkligen undrar. Av flera anledningar, men för att jag menar att det ”nya vattnet” blir renare och nyttigare.

Tidigt i våras när jag var på Gastronord, en mat/ dryck mässa, fick jag för första gången smaka detta vatten och jag blev helt till mig och tänkte att ”en sån maskin ska jag ha” . Jag personligen tycker att det smakar godare än vanligt kran.

Man kan få huvudvärk och känns sig ”sjuk” första dagarna man använder det vattnet, men vet inte vad som är vad för pga mörket och regnvädret har jag haft huvudvärk ändå

Här kommer några andra anledningar som jag ser framemot ska hända med mig:
– Att inte ha sån torr hud
– Att kroppen tar upp vattnet bättre i kroppen, och återfuktar inifrån
– Att bli detoxad, renad.
– Att bli pigg ( ser framemot det under den mörka årstiden) ! och orka mer, ha mer lust.
– och andra bra saker.

Jag tänker att jag kommer skriva om detta här på bloggen och att den här bloggen kommer vara den plats där jag berättar om mina erfarenheter och om det märks någon skillnad.

Dela inlägget
Annons
4 september, 2024 0

Visste du att nästan en tredjedel av all mat som produceras i världen går till spillo? Det är en chockerande siffra som inte bara påverkar våra resurser utan även miljön och ekonomin. För att uppmärksamma detta globala problem firas Internationella Matsvinnsdagen den 29 september varje år. Dagen är en påminnelse om att vi alla kan göra skillnad genom att minska matsvinnet, både i våra hem och i samhället.

Varför är matsvinn ett problem?

Matsvinn är ett omfattande problem som påverkar oss på flera nivåer. När vi slänger mat kastar vi bort de resurser som har använts för att producera, transportera och förpacka den. Det handlar om vatten, energi, arbetskraft och jordbruksmark – alla viktiga resurser som kunde ha använts på ett bättre sätt.

Miljömässigt bidrar matsvinn till ökade utsläpp av växthusgaser. När mat bryts ned på soptippar, genererar den metan, en potent växthusgas som bidrar till klimatförändringar. Dessutom, i en värld där miljontals människor går hungriga, är det oacceptabelt att så mycket mat går förlorad.

Vad kan vi göra för att minska matsvinnet?

Att minska matsvinnet är inte bara en fråga för företag och regeringar; det börjar i våra egna hem. Här är några enkla och effektiva tips för att bidra till en mer hållbar framtid:

  1. Planera dina inköp: Genom att planera veckans måltider och skriva en inköpslista undviker du impulsköp och minskar risken för att köpa mer än vad du behöver. Även bra för plånboken.
  2. Förvara maten rätt: Rätt förvaring av mat kan förlänga hållbarheten. Lär dig vilka frukter och grönsaker som ska förvaras i kylskåp och vilka som trivs bättre i rumstemperatur.
  3. Använd rester: Bli kreativ i köket genom att använda rester till nya måltider. Rester från gårdagens middag kan ofta omvandlas till en läcker lunch eller en annan rätt.
    Mjuka tomater blir lätt till en soppa, kanske har du andra grönsaker som kan passa att ugnsrosta och stoppa ner i en soppa.
  4. Frys in mat: Om du märker att du har köpt för mycket mat eller inte hinner använda allt, frys in det som kan sparas. Många livsmedel, inklusive bröd, frukt och grönsaker, kan hålla sig fräscha i frysen. Märk upp, och paketera ordentligt. Tänk att du ska äta maten senare, inte att frysen blir en förvaringsplats innan maten hamnar i soporna.
  5. Kolla datummärkningen: Bäst före-datum är en rekommendation, inte en absolut sanning. Många produkter är fullt ätbara efter bäst före-datumet om de har förvarats rätt och ser fräscha ut.
  6. Kompostera: Om du har möjlighet, överväg att kompostera matrester. Detta omvandlar avfallet till näringsrik jord som kan användas i trädgården
  7. Var inte sugen: Att bara äta mat som man är sugen på är dumt och du kan med fördel äta det som finns.

Här kommer en bild från sommarens läger på Vässarö, där vill jag inte ens tänka på hur mycket ”biogas det blev till bussen”.

Annons

Dela inlägget
Annons
Annons