Annons

Dagens tips!

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
26 februari, 2013
Dagens tips!

Hej!

Gummibandet kommer till annan nytta än att bara träna med. Snacka om ”multiuse”alltiså. Inte nog med att min dotter använder det och drar i och spänner munnen och säger ”stark”.

Nu kommer det till annan användning:
Använd ditt band för att öppna din kolsyreflaska när den gått i baklås. Bandet gör att du får bättre grepp och flaskan öppnas enkelt och snabbt.

Annons
IMG_4200
inte bara till träning…

Ha en bra dag.

Jo just det jag lade ett tradera bud idag. På ytteligare en grönsakssvarv… Jag älskar verkligen maskiner! Näst på listan står en Vitamix och en Torkugn. Tyvärr är båda lite för dyra att köpa just nu. Men om någon vill bjuda så tackar jag inte nej.

 

25 februari, 2013 0
Kampen mot piller…

Desktop

 

Idag tänker jag på hur glad jag är att jag inte äter  piller för något. Jag kom och tänka på det idag när jag var inne på ett forum och läser om hur det tipsas att gå till doktorn för att få piller mot depression eller vad det nu kan vara. Det är någon som ska ha piller mot PMS, en annan mot depression en annan mot fetma, ytterligare en mot ADHD och så vidare. Folk äter ju piller mot allt, sedan tar de piller för biverkningarna för de första pillerna….;C Att jämföra sina piller är en folkhobby. Tydligen är man stolt att man måste äta sin citalopran…  Att man inte tar hand om sin kropp innan det är försent.

Jag vet att kosten spelar roll hur man mår och det skär i mitt hjärta när folk vägrar ta till sig det. Jag vet att rutiner och frisk luft spelar roll för att må bra i livet.

Annons

Nu ska jag avslöja vad jag gör för att må bra:

  • 1 msk linfröolja / dag. Annars blir man knäpp…;D (Detta gäller hela familjen, även min 2 åriga dotter, hon får dock mindre)
  • Äta på bestämda tider. Ruckar helst inte på tiderna på helgerna mer än en timme.  Har du inte ätit blir du seg, trött och sur. Planera din matdag.
  • Rutiner, rutiner, rutiner. Här kommer maten in.
  • ”Gör något” – med risk att låta som en skrajsen LilleSkutt i Bamse så säger jag samma. Så fort jag känner mig seg börjar jag göra något – och ”rörelse följer rörelse”.  Så fort man börjar med något – kommer resten av bara farten.
  • Är man inte sjuk ska man inte behöver vila mitt på dagen.
  • Daglig motion och daglig frisk luft.  (Helst samtidigt)

För mig är detta helt självklara saker – men det har visat sig att det är konstigt och märkvärdigt:
1) Olja är främmande och konstigt för folk att ta
2) Äta ska jag äta nu igen?  – En mycket vanlig kommentar. Folk är som ormar, svullar när de kommer åt och sedan får ångest / dåligt samvete över maten. Ja, du måste äta! Särskilt du som kämpar med vikten!
3) Rutiner…. Ha en rutinschema som du ser över. Se över dina rutiner, vad gör du om dagarna? Egentligen? Planera in mellanmål och mat i dina rutiner. En kopp kaffe och en vetelängd är inget bra mellanmål – men det är det som serveras på kontoren klockan 15.00  ( Hur tänker cheferna? Man får lära sig att ta med mat)

4) Det behöver ingen närmare förklarning. Bara börja så får du se.
5) Behöver heller ingen förklaring

6) Det där med frisk luft har visst kommit i skymundan sedan bilen kom och iPadsen kom till oss. Talar av egen erfarenhet. Igår var min sambo ute tre minuter på hela dagen. Det var underbart väder, en strålande dag. Han tog bilen som han parketat precis utanför och körde iväg. Han körde till sin bror, Satt i soffan med honom och glodde in i en skärm. Sedan åkte de med bilen lite till.

På kvällen när han kommer hem mår han dåligt och känner sig konstig. Och vill gå ut. Du som använder bilen mycket se till att parkera längst bort på parkeringen. På så sätt får du iaf lite luft och motion.
Själv hade jag ingen större lust att gå ut – jag hade ju varit på långprommenad med barnvagnen och kände mig nöjd och färdig för dagen.

Annons

Det är skönt att få luft på sig….

Det får bli mitt avslutande ord. Hade egentligen inte tid att skriva så långt, men blir så upprörd när folk tar det så lättvindigt med piller och läkemedel.

Tänk också på att allt händer ihop. har du inte ätit blir du trött, så blir du seg, så blir du sur, så vill du inte. Bara börja….

Ok… nu kommer jag kanske få en massa brev om att pillren hjälpt mig och det tror jag säkert. Jag vet att det är så också. Jag menar att man tar det så lätt och vill ha en quickfix för något som man ofta kan rätta till med maten, motionen och motivationen.

Mitt sätt att se på saken bara. Inte meningen att göra någon upprörd.

Annons

 

Dela inlägget
Annons
22 februari, 2013 0
Gokväll!

Fredagkväll och visst är det underbart.

Idag serveras pizza hos oss med hemmagjorda halvtorkade tomater, mozzarella, pesto, och svamp.

IMG_4171
halvtorkade tomater

Jag älskar att skriva menyer och särskilt veckomenyer så jag undrar om det finns intresse för en vegetarisk veckomeny  hos mina läsare? Det kommer bli mest inspiration men den del recept.  Eller vi ni ha recept på allt så gör jag det…:D

Annons

Ha en underbar kväll!

Vi ses i morgon, och då blir det frukost på sängen hos oss.

Kram!

 

Dela inlägget
Annons
21 februari, 2013 0
Världens godaste pålägg: Linsspread

Hej alla goa vänner.

Nu vill jag bara tipsa om världens godaste pålägg. Gott till frukost, mellis och kvällis… Precis när du är lite sugen alltså…:D

Personligen är jag inte super förtjust i smör och ost på smörgåsen varje dag. Och en ost som har åkt ut och in ur kylskåpet i flera dagar  är inte precis jättegott i min mun.

Jag brukar använda ordet SPREAD när jag menar bredbart smörgåspålägg. Ett mycket bra ord som jag lärde mig när jag bodde i USA.

Annons

Så nu till receptet:

LINSSPREAD

1 dl röda linser
2 dl vatten
1 msk fint hackad persilja
1 msk olivolja
citronsaft, efter tycke och smak
salt efter tycke och smak

Låt linserna koka i minst 10 minuter, gärna längre. Linserna ska gå sönder och ”gotta till sig”. Du kan behöva späda med mer vatten mot slutet. Lägg i persiljan, oljan, citron och salt. Blanda och smaka av. Om du vill kan du även mixa allt i matberedaren, om du vill ha en helt slät spread.  Annars är det  klart nu.

Linsspread
Mmmmm….
Dela inlägget
Annons
21 februari, 2013 0
Groddskolan del 2

Hej

Nu börjar det bli dags för nästa steg.

Så här går du vidare:

När du blötlagt ska du hälla av vattnet av och låta ligga i sin burk. Låt ”groddet”ligga i sin burk utan vatten. Det är lätt att det möglar om det ligger i vatten hela tiden. Skölj / duscha ”groddet” några gånger om dagen. Jag har mitt framme på diskbänken.

Annons

IMG_4098

 

Munbönorna har börjat grodda lite grann, men är inte klara. Fortsätt duscha dem!  Och låt den vara. De mår bäst av lugn och ro.

IMG_4099

Här hjälper min dotter till med provsmakning och groddningen.  Detta är jättekul för barn – för det växer ju. Gå ner på deras nivå.

Annons

De andra groddarna, alfaalfa och bovetet ska du också fortsätta duscha dagligen. Viktigt  här också att de inte ligger i vätska.

Det tar några dagar att få fram en grodd. Men det är kul och spännande.

Ha en bra dag.

Dela inlägget
Annons
20 februari, 2013 0
Groddskolan del 1

Hej!

Nu börjar skolan på riktigt. Häng med.

IMG_4079
helt bovete, mungbönor och alfaalfa

Vad ska man grodda?

Annons

Detta är det jag brukar grodda, bovete, mungbönor och alfaalfa. De är alla lättodlade och smakar gott. (Min dotters lördagsgodispåse, består än så länge av groddat bovete och gojibärs)

Att välja utrustning

Det finns en massa utrustning för groddare. Och jag förstår om det kan avskräcka novisen. Hur ska man nu göra med alla grejer, vad är bästa och vad ska man egentligen välja.

IMG_4083

Detta är mina favoriter. Den gröna runda burken har en praktisk ställning så man ställer den upp och ner så rinner allt vatten ur. Det är nog min favorit.

Annons

Den fyrkantiga burken är ett flervåningshus om du vill grodda flera olika sorter på samma gång.

Durkslaget i mitten fungerar minst lika bra som ”dyra” groddningsapparater.  Bra för den som är nybörjare och bara vill testa lite.

Hur gör man?

Börja med att skölja det du ska grodda. Lägg det sedan i blöt.

IMG_4087

Annons

I skålen, helt bovete, i runda burken alfaalfa och i den fyrkantiga lådan mungbönorna.

Låt stå, Tips! Läs på groddplanschen hur länge det ska blötläggas. Det är lite olika tider på olika bönor och frön.

Fortsättnings följer….

 

 

Dela inlägget
Annons
Annons