Annons

Det vita giftet

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
5 april, 2013

Jag tror till 100 % att man blir vad man äter och att vad man äter spelar roll för hur man mår. Det finns forskning på det så det är inte mitt eget hitta på. Det är märkligt att man kan ge sin bil den bästa servicen men sin egen kropp matar man med en Billys. Du skulle inte tanka din dieselbil med bensin, eller hur? Men du kan ge din kropp fel bränsle och inte tänka mer på det. Många förstår inte hur allt hänger ihop. Vad du äter speglar hur du mår.

Det är skrämmande att mjöl, mejeri och socker fortfarande används så frekvent i vår matlagning. Det är läskigt att mer människor inte har förstått hur de påverkar våra kroppar.

Jag känner mig som en Moder Teresa när jag berättar om alternativ, det är många som skrattar och hånar mig för det jag gör och står för. Trots att jag blir utskrattad och hånad fortsätter jag – för jag VET att detta är det enda rätta. Vi har inget socker hemma, (jo  fast de står i städskåpet för jag städar mina brända kastruller med bitsocker)

Lika ofta som jag får skeptiska blickar när jag frågar vad en maträtt är gjort av, får jag frågan när jag bakar med bovetemjöl, gör chokladkakor på rödbetor/ bönor istället för mjöl och socker också vidare.

Annons

Jag har sedan länge känt till att det kan var bra att undvika mjöl, socker och mejeri om du har ett energibarn och bli mycket glad när det skrivs om det i media och på Kurera. Det kostar inget att prova och det gör ingen skada. Men varför inte prova på dig själv med, vad är det värsta som kan hända? Att du blir piggare?

 

4 april, 2013 0

Nu är jag nyfiken på vad ni tycker

Föreställ dig att ditt barn inte äter middag en dag, skulle du då ge hen en massa godis / chips och sånt och tycka ”bättre att äta godis än inget alls”

Min ytterst personliga åsikt: INTE okay.
Av flera anledningar
1) Man ska lära sig att äta den mat som serveras och NÄR den serveras. Om barnet inte äter få det gå hungrigt till nästa mål. (Hos oss är det inte långt mellan mellanmålen)

Annons

2) Barnet lär sig snabbt att ”jag kommer ändå få godis efter maten” Alla barn gillar godis, tyvärr, för det innehåller en massa socker och tillsatser / skit  som är noga uträknat för att det ska vara ”gott”
3) Vad är det i meningen ”bättre äta godis än inget alls” som stämmer. Vad finns i den meningen som är rätt? Godis innehåller ingenting som är bra för kroppen och hur skulle det då var bättre än inget alls? Bara tomma kalorier.

Tycker du som mig? Eller är du av en annan åsikt? Berätta gärna.

Lite kuriosa som jag hittade för ett tag sedan på mama.nu

Svenska barn äter i snitt 150 gram godis i veckan, vart tionde barn äter mer än 300 gram i veckan. Om barn ska få i sig den näring kroppen behöver utan att gå upp i vikt, finns det inte plats för särskilt mycket feta, sockerrika livsmedel. Barn som äter nyttigt i övrigt har ”plats” för sötsaker som motsvarar cirka 80–200 kalorier per dag, enligt Livsmedelsverket

För barn 2-6 år motsvarar det per vecka:

Annons

  • ½ bulle
  • 2 småkakor
  • ¾ dl glass
  • ¹/³ dl smågodis, 25 gram
  • 4 små rutor chokladkaka, 15 gram
  • ½ minipåse snacks, 20 gram
  • 1 glas läsk och saft, 2 dl

För barn 7–15 år motsvarar det per vecka:

  • 1 bulle
  • 4 småkakor
  • 2 dl glass
  • 1 dl smågodis, 60 gram
  • 1 liten chokladkaka, 40 gram
  • 1 minipåse snacks, 50 gram
  • 5 dl läsk och saft
Dela inlägget
Annons
3 april, 2013 0
O’Girl

Har du tröttnat på den sockerstinna O’boyen och vill ha ett alternativ? Helt utan mjölk och socker, hur låter det? Rätt OK va?
Min dotter drack upp allt och ville ha meeeerr!

o'girl

 

Annons

Receptet ger två glas med en fyllig, rätt så tjock dryck.Men går ändå att dricka med sugrör.

1 dl casewnötter
4 dadlar
2 dl vatten, eller mer om du vill ha lösare dryck – använd blötläggningsvattnet om du vill ha den sötare
1 msk Kung Markatta Kakao
Lägg nötterna och dadlarna i blöt över natten.

Häll av vattnet, men spar dadelvattnet om du vill ha sötare dryck. Lägg allt i din mixer och kör på fullfart tills allt är fint mixat till en slät dryck. Häll upp i glas. Klart.

Ha en kanondag i solen. Hej svejs!

Dela inlägget
Annons
29 mars, 2013 0
Glad påsk

Glad påsk mina vänner!

Vill bara visa vad jag fick förslag på när jag googlade efter en särskild kräm..

För övrigt har vi döpt vår närmaste affär till POfiber, för det var det första jag bad dem köpa hem åt mig.

IMG_4453

Annons

 

Dela inlägget
Annons
27 mars, 2013 0
Påskpussar och grisfrittgodis i mitt ägg

I år tänkte jag variera mitt gebort-påskägg med något annorlunda. Näää… det handlar inte om trisslotter, biocheckar, eller har ni hört om den stackaren som fick en lapp i sitt ägg. På den stod ”gå till badrummet” och där inne fanns en splitterny våg. Men så avtändande…

Min ide handlar också om en lapp! Men lite mer trevligare och mysigare, man kan ju alltid hoppas..:D

IMG_2181

 

Annons

Först när pussarna är slut får man diska och städa..

Jahah… det passar sig inte med påskpussar? Du vill ÄNDÅ ha godis? Va;D Jasså… det vill du ha. Okejrå men kolla in dessa producenter. Grisfrittgodis – något som inte fanns på min tid. Men nu kan även jag njuta av sega godisbitar.
images SourFruitSalad_large

Jag brukar inte så jättegärna göra reklam men innan ni går till mataffären och köper påsarna fulla av 4,90kr/kgsgodis  kom ihåg att det finns andra producenter. Var uppmärksam bara på Ekorrens Ekologiska godis- alla deras produkter är inte vegetariska (men det står på baksidan av påsen! TACK!)  och alla Good stuffs produkter är inte veganska.  Jag hittade faktiskt Ekorrens på Pressbyrån vid Gullmarsplan.  (Särskilt de här tre nya som visas på bilden)
Tips till er som bor i Malmötrakten, ScandiCandi producerar också grisfrittgodis och de har fabriksförsäljning och extraöppet så här under påsk.

Nä nu är det nog med reklam – men det här är saker som jag brinner för och gärna vill sprida vidare. Även fast jag inte tjänar en krona på det.

Tack för idag.

Annons

 

Dela inlägget
Annons
26 mars, 2013 0
Påskmat

Har ni börjat funderat på vad ni ska äta till påsken?

Kanske blir det det gamla vanliga ägg, sill, kaviar, lammstek och den stora godispåsen?
Men varför inte variera lite på påskbuffens förrättsbord?

Idag tipsar jag om amaranthkaviar till ägget, auberigesill och en chokladkaka!

Annons

Amaranth köper du på hälsokosten och det är naturligt proteinrikt. Den finns som hel, flingor och poppade.

amaranth-580x434
Amarath, hel

Amaranthkaviar på ägg / avokadohalva
Koka hel amaranth i dubbel mängd vatten. Lägg gärna i en tepåse, tex Earl Gray under sista tiden. Låt svalna och lägg sedan upp på ägg eller avokadohalva. Dekorera med dillkvist.

Auberginesill, stark och sur
Dela en aubergine i sillstora bitar och koka sedan i cirka 7 minuter. Personligen behåller jag skalet på, eftersom jag tycker den håller ihop bättre. Låt svalna innan du blandar i hop med citronskivor, fint hackad chilipeppar, salt och olja. Låt gärna stå och dra några timmar, så verkligen auberginen tar åt sig alla smak. Servera med kokt potatis och gräddfil.
IMG_4429

Chokladkaka, Rawfoodstyle 2 skålar

Mixa 0,25 dl kokosflingor med 0,5 tsk chlorella eller spirulina. Fördela i portionsskålar och lägg sedan i frysen
Mixa under tiden 0,5 dl solrosfrön med 0,5 dl sötmandel till fint mjöl. Tillsätt sedan 4 dadlar, 0,5 flytande kokosfett, 1 tsk mortlade kardemummakärnor, 1 msk kakao och 1 tsk acai. Fördela över kokosbotten och ställ sedan i kylen ett par timmar för att stelna.
Vid servering toppa med rawkakaonibs eller gojibärs.

Annons

IMG_4439

 

Gott och nyttigt!

Vi ses sen så ska jag berätta om alternativ till det sockerstinna påskägget!

Dela inlägget
Annons
Annons