Det har varit tyst ifrån mig på länge, jag vet. Saken är att jag har fått en anställning och har därför inte lika mycket tid kvar. Jag jobbar på Östermalms Saluhall och hänger där om dagarna. Det är en jättelyxig och fin atomsfär. Just nu är hallen i en barack på torget men ändå.
Maten som serveras i hallen är så kallad ”god mat”, mycket smör, grädde och framför allt mycket kött. Jag blir naturligtvis inspirerad och vill göra något eget av den svenska klassikerna som finns där.
Kåldolmar, kroppkakor köttbullar med potatis, gräddsås och lingonsylt, pressgurka och så mycket vidare. Jag tänker med detta skapa en ny kategori: En svensk klassiker men mycket nyttigare och vegetariskt.
Det är så himla mycket kött i hallen:D
Annons
KÅLDOLMAR med Vilt ris och grönsaker
1 vitkåls huvud Lossa försiktigt bladen så att de blir så hela som möjligt. Koka upp en stor kastrull med vatten. Lägg i bladen så att de blir mjuka. Koka 2-3 minuter , låt rinna av. Lägg åt sidan Räkna med att det blir ett blad per dolme, och räkna med cirka 2-4 per person.
Fyllning
1 lök, fint hackad
2 morotter, fint hackad
1 brk krossade tomater
grönsaksfond
Vitlök
ev vatten
Kokt vilt ris, t ex från Saltå Kvarn – 2-3 matskedar per dolme
Gör så här
Annons
Annons
Fräs löken och morot mjuka i olja tillsammans med vitlök. Tillsätt sedan tomaterna och fonden, mer vitlök och smaka av med salt och peppar. Låt puttra tills allt är mjukt.
Lägg upp vitkålsbladen och lägg i 2-3 matskedar kokt ris i botten, lägg över såsen. Vik igen vitkålsbladet och ”lås” eventuellt med en tandpetare, eller lägg skarven nedåt.
Grädda i ugnen cirka 10 minuter, allt är egentligen redan klart.
Servera med kokt potatis, gräddfil och lingonsylt.
Lycka till. Snart kommer ett nytt recept i samma kategori. Vill ni ha kroppkakor eller ”kött”bullar med potatis, lingon och gräddsås först? Det är de recept som jag redan nu kommer på, men bara en kort promenad runt i hallen gör mig mycket inspirerad av att göra på ”mitt sätt”
Fru Larsson ringer till Handlare Sandkvist och beställer varor, eftersom Fru Larsson är gammal och inte orkar. Fröken Ledberg packar iordning kassen, Handlare Sandkvist ringer på den 12 årige springpojken för att leverera matvarorna som fröken Ledberg har packat i ordning till Fru Larsson. Springpojken tar sin cykel eller sina ben och leverarar varorna kunden.
Östermalm, Stockholm 2017
XX appen ringer till Handlare Sandkvist och beställer måltider, eftersom en person är ung och inte orkar (?) – Anna packar iordning kassen. Efter tjugo minuter dyker en springman upp för att leverera maten till kund.
————————————————————————————————————————-
Annons
Annons
Jag har fått en anställning som köksbiträde i en resturang på Östermalm och jag kan inte sluta tänka på hur lika det är idag som för 100år sedan. Piga, biträden, springppojkar.
Annons
Det är samma scener men bara olika kulisser
Det är typ accepterat att vara lat, att inte orka laga sin egen mat längre, det är accepterat att inte orka. Det är accepterat att inte kunna laga mat.
Många hävdar att det är så bra med dessa appar eftersom det leder till jobb i flera led. Är det verkligen så att det är bra? Är det verkligen, på riktigt sant att det är bra. Appen ringer och jag lagar maten, lägger i en påse, springpojken kommer och hämtar, kund får sin mat.
Det skapar större glapp i samhället
Jag måste acceptera att vi lever i ett sånt här samhälle, men det kokar inom mig eftersom det skapar större glapp i samhället. De rika får det bättre, de fattiga får det sämre. Dessa appar hjälper de som redan har, de som redan har det bra. De får det bättre och andra får ”vara slavar” för dennes skull. Springpojkarna är ”fast i ett jobb” som kanske inte alltid ger en lön som går att leva på. Läs gärna den här artikel när en reporter wallraffade som cykelbud.
Annons
Annons
Kan man beställa hem mat med rent samvete, är det bra en egoistisk handling?
Det är bra att kunna laga mat
Den ökade tjänsten med hel, halv fabrikat och hemleveranser gör det snart onödigt att laga mat själv. Är att laga mat den kunskap som är utdöende? Många står frågande och undrar varför man ska lära sig laga mat, allt är ju färdigt runtomkring. Den färdiga maten är tillgänlig 24/7.
Det är faktiskt viktigt att lära sig lära mat, det är viktigt att barn, ungdomar får lära sig att det tar tid att laga mat. Att laga mat är något man gör i sitt kök inte något man gör via sin telefon, för att det senare ska dyka upp en springpojke med en kasse.
Egenligen blir det bara fel i mina ögon. Vi är på väg åt fel håll. Vi spenderar våra liv på ett jobb, för att sedan köpa mat lagad av någon annan. Jobbet tar tid från att lära sig eller dina barn laga mat.
Annons
Ser dina barn vad du gör så de kan härma?
Borde jag inte vara rädd om mitt jobb? Att jag kan sitta och säga så här, borde jag inte vara rädd om mitt jobb, min anställning? Borde jag inte välkomna dessa appar, för de är ju de som betalar min lön? Hur kan jag sitta och säga så här, jag lagar ju mat åt andra, jag vill ju att alla ska lära sig laga mat?
Jo, för all del – men jag är också rädd för vad som kommer att hända i framtiden. Var är vi på väg? Vad leder detta till?
Naturligtvis är jag det, men jag ser det också ur ett större perspektiv, jag lyfter blicken och tittar framåt. Jag stirrar mig inte blind på min lön. Vill jag verkligen vara med och stödja den här karusellen, den här konsumtionskarusellen?
Det jag ger min tid, mina pengar och mitt engagemang signalera jag att det är OK, jag gillar vad du gör, fortsätt.
Vad kan du göra?
Lär dig bara mat, köp en kokbok. Lär dig att det tar tid att laga mat. Kom närmare råvaror. Inse, förstår själv varför det är viktigt. Mat är mer än att trycka in i munnen och sedan är det över. Bjud in barn i köket, att lära sig laga mat handlar inte bara om att äta mat för stunden utan även om människosläktets faktiskt överlevnad. Ät råvaror och bivänlig mat. Mat är ditt bränsle, mat får dig att må bra att vilja göra bara saker. Välj de råvaror som får dig att vilja göra bra saker.
Vardagen 2017 ”det går inte”
Oftast har vi inte tid, orka eller engagemang en vardag att släppa in barnen i köket en vardag efter jobbet. Vi gör det lätt för oss, väljer snabba lösningar ( hel, halvfabrikat, hämtservicar, appar, bud ) för att få våran middag.
Många är en del av systemet och har inte ens stannat upp och reflekterat över hur det är. Så, jag kan faktiskt rekommendera alla att bara stanna upp och ifrågasätta om man själv vill vara en del av kulturen och om det faktiskt är bra för dig idag och i framtiden.
Vi behöver bli medvetna om hur vi lever våra liv, vilka, vad stödjer vi.
Beroendet
Väx med tanken att samhällets enda uppgift är att göra dig beroende, är det sant för dig?
Du är beroende av ditt heltids jobb för du är beroende av din lön?
Du är beroende av din lön för du är beroende av att köpa saker, betala hyra, räkningar med mera.
Du blir beroende av maten du äter för tillverkarna tillsätter socker, salt, tillsatser, smakförstärkare med mera. Du kanske är helgberoende av alkohol, du kanske är beroende av kaffe, snus, ciggaretter, energidryck. Du kanske är beroende av piller och pulver.
Faktum är att företags enda uppgift är att göra dig beroende så att de kan tjäna ännu mer pengar på dig. Pengar är allt för många. Pengar är drivkraften så många gör allt för att göra dig beroende av / med deras produkter.
Jag knyter i hop säcken
Allt hör ihop. Allt. Det är ett kugghjul där alla delar har sin viktiga plats i livets helhet. Vi måste se livet som en helhel där allt på verkar oss, eller någon annan.
Du jobbar ju därför har du inte tid, orka att laga mat. Därför finns det andra människor som lagar din mat åt dig. Du väljer att spendera din tid på ditt jobb och kan därför köpa mat som någon annan lagat.
Jag har skrivit det tidigare och repeterar det gärna. Att jobba är att utföra handlingar som leder till någon annans dröm, mål eller visioner. Många väljer att spendera sitt liv på att hjälpa andra skapa sitt drömliv. (= en anställning) Bli medveten om hur det är för dig. Att jobba, som en anställning handlar inte om dig, det är något som vi lägger på, det ligger utanför oss och många bygger sina liv runt ett jobb, en anställning.
Vi bygger liv runt våra jobb.
Tänk om vi tar en pipett ur ditt liv och ser hur du har det. Vem får tiden som blir ditt liv?
Sätta plåster på en infekterad själ?
I mina ögon bygger vi våra liv runt fel saker. ”Felet” ligger i grundackordet och ju mer vi lägger på desto mer fel blir det. Sätter vi plåster på en infekterad själ?
Lite parallell, som jag hoppas att ni kan förstå – Ni som har sett filmen Tillbaka till Framtiden 2. Förställ er hur filmmakarna satt och tänkte sig filmen när den skapades. De lägger på en påhittad verklighet på något som redan finns. De utgår från det som redan finns och gissar, gör det som redan finns större och bättre. Istället för att hitta på något helt nytt. Det som redan finns är grundackordet och det vi lägger på är det som livet blir. Istället för att ta tag i infektionen, felet i grundackorden, lägger vi plåster på.
Exempel: Grundackordet är att du jobbar heltid, du har inte tid, ork, eller engagemang för att laga mat, du köper hem mat med bud, du sätter ett plåster på. Infektionen, felet sitter i faktiskt i jobbet, och ta tag i den istället för att ständigt sätta plåster på.
Vad är bäst? Är det alltid bäst med 10 veckors sommarlov? Blir barn och vuxna mer återhämtade bara för att de har långa sommarlov?
De barnen som sitter hemma i en lägenhet i stan i 10 veckor utan någon kompis – är det bra?
De barn som har föräldrar som dricker varje kväll för att de ska koppla av på semestern – är det bra?
De barn som inte får någon mat, dryck utan bara äter godis, glass och sött hela sommaren för deras föräldrar har semester och inte orkar göra något – är det bra?
Är det alltid, alltid bäst för barnen med långa sommarlov?
Annons
Det är inte alla som har en sommarstuga, en båt, pengar till en Thailandresa? Sommaren har blivit en uppvisning av olika sorters lyx och flärd.
Finns det något barn som kan bygga barkbåtar längre, eller övar alla på hur det är att ligga på en solstol vid en pool? Finns det någon kunskap om hur vi bygger kojjor i skogen?
Vad vill jag säga med detta? Varför är det ingen som är hemma på sina sommarlov? Varför flänger alla iväg?
Det är helt omöjligt att leka med någon under sommaren för ingen är hemma, folk tycker att jag är en dålig mamma men jag tycker faktiskt att barnen har det bättre på förskolan för där har de någon att leka med.
Jag kan inte ha mina barn hemma under 10 veckor. Hemma i lägenheten. Det är inget bra sommarlov, Det är ingen bra återhämtning för någon. Så därför får mina barn ett kortare sommarlov.
Den här veckan tänker jag lite extra på att leva helhjärtat – vad menas med det egentligen?
För mig innebär det att följa sitt hjärta och vara själaglad. Men vad betyder det egentligen, följa sitt hjärta är nog som en floskler – tramsigt och flamsigt. Kanske du till och med tänker att det bara är för andra.
Hur gör man det här nu då?
Tiden är begränsad och måste tas från något annat. Var kommer tiden i från, hur kan du få tid att leva helhjärtat? Kommer den från tid du spenderar på jobbet?
Annons
Om du redan har semester kan du hoppa ner till privat.
Jobbet
Ska bara… – Nej! Vad är viktigast att göra, vad kan väntas. ( hur lång tid tar alla Jag ska bara?)
Du kanske gillar arbetet men inte arbetsbördan – hur gör man då?
Gå ner i tid
Ha inte för kul på jobbet, du märker inte när du stressar eller blir utbränd. Rehabliteringen för dig kan bli lång, svår och utdragen om du har för kul på jobbet. När det du älskar att göra blir ett måste blir det svårt att ta sig an och se vad som är kul för dig och inte bara för jobbet.
Hur lever vi nu helhjärtat? Vad innebär det?
Annons
Annons
Privat
Självklart med dig, tänk efter vad som är självklart med dig – alla kan inte det som är självklart med dig. Ägna tid åt att göra det som är självklart med dig. Vad än det kan vara. Är det självklart med dig att läsa sagor för dina barn – gör det? Är det självklart för dig att spela gitarr – gör det? Att laga mat?
Börja ge dig själv tid, börja ge dig själv tid att göra det som är självklart med dig då är där det enklare att leva helhjärtat
Idag har jag varit lite av en grävande journalist – jag upptäckte en produkt i mitt städskåp. En toalettrengörningsprodukt.
En produkt som jag ska fästa i toaletten så att toaletten blir ren. Denna produkt ska spolas ner i avloppet, alltså ut i vattnet, i havet. För skojs skull läste jag på produkten och där står det:
Skadliga långtidseffekter för vattenlevande organismer
Någonting i mig säger att detta inte ska ner i vattnet. Eller vad tycker du? Är det Ok att medvetet spola ner produkter som ger skadliga långtidseffekter för vattenlevande organismer.
Annons
Annons
Annons
Jag ringde till företaget och undrade var jag skulle göra mig av med denna produkt, så att den ger minst skada på miljön. De hänvisade till kommunen. De visste alltså inte själva.
Jag ville även tala med någon som kunde ge svar på hur man kan göra en produkt som är skadlig för vattenlevande organiser. Han skulle återkomma till mig, var på lunch tydligen.
Vad tycker ni? Hur skulle du må i din kropp när du varje dag säljer produkter som är farliga för miljön?
Det var för mig jättesvårt att veta vad jag ska googla på för att ta reda på var man ska slänga något. Vem kontaktar man? Tillslut kom jag fram till att miljöförvaltningen på Stockholm Stad var ett bra ställe.
Jag ringde dit och hon tycker jag ska slänga produkten i hushållssoporna.
Vem ringer du när du snabbt vill veta var du ska göra dig av med saker och det ska göra minst skada på miljön? Eller vad googlar du på?
Annons
Annons
Jag hade inte köpte denna själv utan fått den i en goodiebag. Att ge saker i goodiebags är ett sätt att sprida sin information, alla som får den använder ju produkten gladeligen, recenserar den och bloggar om den.
Kan inte vi inte bara gemensamt bestämma att vi ska sprida bra saker?