Annons

Energibars med groddat bovete, dadlar och russin

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
26 mars, 2015
Energibars med groddat bovete, dadlar och russin

IMG_7577

I dag startar en stor tävling som jag ska vara med i, under 48 timmar ska vi i grupp om tre skapa en helsidekampanj. Tävlingen heter 48 timmar och är rikstäckande.  Eftersom jag inte vet mer än så, ville jag göra och ta med ett bra mellanmål som ger mig snabba kolhydrater och bra energier. Det ryktas om hur mycket godis som fjolårets tävlande åt och det känns inte lockade för mig.

Energibars med groddat bovete, dadlar och russin cirka 4 st

2 dl havregryn

Annons

1 dl groddat bovete, (mina hann bara grodda i cirka 1 dag, inte mycket till svans)
0,5 dl russin
1 msk kakao
3 färska dadlar, klippta i mindre bitar
0,75 dl honung, värm den försiktigt om den är fast.
en liten nypa salt

Gör så här
Rör i hop allt, smaka av. Forma till bars med hjälp av händerna. Jag rullade in mina i folie eftersom jag ville ha ett mellanmål som jag kan äta var och när. IMG_7579

IMG_7580
Inte så festligt förpackat! Men lätt och praktiskt!

 Variation, byt ut russin mot gojibär!

25 mars, 2015 0
Hemresedagen

Idag, för 4 år, sedan fick vi fara hem från BB med vår förtidigt födda Elin. Så därför firar vi alltid hemresedagen den 25 mars, MEN detta glömdes bort i år. Tur att vi tog vårt familjefoto i fredags hemma hos mamma, för det är egentligen viktigast.

Hemresedagen ska enligt tradition firas med Hemresefoto och HemreseCanelloni.

Hemresefoto är ett familjefoto där hela familjen ställer upp sig och Hemresecanelloni är en canelloni med spenat och ricottaost – den maten vi skulle hem och laga, men vi fick istället ta en ambulans till BB. För att bli utsläppa den 25 mars.

Idag har jag en fyraåring som ritar  detaljrika tekningar och som vill bli bebisdoktor när hon blir stor.

Annons
20150325_210102
Hon älskar att rita folk som har brytit benet och gråter, det hade varit alldeles för sorgligt att visa upp..

 

 

 

Dela inlägget
Annons
25 mars, 2015 0
Så gojibär vecka 4 del 5

PhotoGrid_1427274865178

Nja jag vet inte. Hur går det. Johnny rekommenderar att lägga på tre bitar av metall över växter så ska det växa bättre. Får väl testa med det.

Annons
Dela inlägget
Annons
23 mars, 2015 0
Se helheten

Man måste lära sig att se det stora i livet, helheten. Stanna upp, backa. Se helheten.Ett sätt att göra det är att göra det som sägs i bilden. Och förstå att livet är en komplex maskin med flera dimensioner.

Jag hittade den bilden i mitt facebookflöde och det är ju så sant. Men folk har glömt bort det elementära, att se helheten i att vara människa.

Allt hänger ihop.

Screenshot_2015-03-22-06-36-58

Annons
Dela inlägget
Annons
22 mars, 2015 0
Fräsch påskmeny att bjuda på. Marinerad svamp, belungalinssallad och ostpaj på teff!

I påsk bjuder jag hem mina vänner och serverar ostpaj gjord på teff och havremjöl, en sallad på belungalinser, rädisor och oliver samt marinerar champinjoner.

Jag älskar mat som är lätt att förbereda, är smidigt att bjuda många på och som många gillar. I det här receptet vinner både ostpajen och champinjonerna på att förberedas någon dag innan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ostpaj med teff och havremjöl

Annons

2 dl ljust teff ( ett glutenfritt, ekologisk mjöl som ofta används i Etiopien, finns i vanliga affärer och på internet
1 dl havremjöl ( ett mjöl som gjorts av havre)
1,5 dl kolsyratvatten
1 msk olivolja

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader
Blanda ihop allt till en kladdig deg. Tryck ut i en välsmord pajform. Om degen kladdar doppa händerna i mjöl innan du trycker ut degen i formen. Förgrädda skalet i cirka 5 minuter.

Ostfyllningen
2 dl riven ost, helst av smakrik sort
2 ägg
1 dl vatten

Lägg osten i pajskalet, Rör i hop ägg och vatten. Häll över.Ställ in i ugnen på 200 grader i cirka 30-40 minuter

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Annons

Sallad på belungalinser, rädisor och oliver

2 dl kokta belunga linser
1 påse ekologisk blandade salladsblad
3-4 rädisor
10-20 oliver

Lägg salladen på ett fint fat, toppa med tunt skurna rädisor, linserna, och oliverna. Vid servering ringla över en god olja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Marinerade champinjoner, gott istället för t ex sillen

Annons

7-10 champinjoner, i mindre bitar
0,5dl tamari, soja, eller shoyo

0,5 dl olivolja

1 msk tomatpuré
vitlök
färsk chili

Gör så här
Lägg champinjonerna i en fin burk.
I en skål, blanda i hop sakerna till marinaden. Blanda ordentligt. Häll marinaden över svampen och sätt på locket. Klart.
Tips! Gör gärna dubbelsats, eller tredubbel för den här försvinnande god. Servera då en vacker skål istället.

Lycka till.

Dela inlägget
Annons
20 mars, 2015 0
Hur tar du hand om din själ idag?

Jag är fullständigt övertygad över att du tar hand om din kropp på bästa sätt, genom att ge den mat och att ge den motion.  Eftersom du läser min blogg har du ett intresse för mat, naturlig mat och att må bra i allmänhet. Du motionerar säkert lagom och lever hyggligt sunt. Eller har en önskan om det iallafall.  Och det är en bra början.

Men brukar du ta hand om din själ? Hur gör man då? Väldigt förenklat kan man säga att man då lyssnar på sin intuition, den känslan i magen som talar om saker för dig.  Personligen har jag hållt på med själslig utveckling i 7 år och har viss förståelse för hur allt hänger i hop. För allt hänger ihop. Kroppen och själen. Själen och kroppen. Själen är svår och flummig. Det är konstigt –  för det finns inga facit. Det finns inga rätta svar, än de som är rätta för precis just dig. Därför är det så viktigt att man verkligen lyssnar på vad ens själ vill. För den vill dig bara väl.

Det finns flera sätt att lära sig lyssna på sin själ, genom meditation, dvs sitta helt still och inte tänka på något. Jag är ingen hejjare på att meditera och skulle verkligen behöva öva mer på det. ( Känner mig för stressad att bara sitta still och har dessutom för mycket tankar som far runt – saker som jag måste göra…)

IMG_7510
Några av mina böcker i mitt bibliotek
Annons

Andra sätt är att läsa mycket. Men vilka böcker ska man välja då? Det märker du, när du kommer in i ett bibliotek eller bokhandel. Kanske du dras åt en viss bok. Varför dras man åt vissa böcker och inte andra? Ja, det kan säkert också vara en viktig fråga att ställa.

Nu får det räcka med själen idag. Var detta intressant? Vill ni veta mer?

Dela inlägget
Annons
Annons