Annons

God grönkålspaj med valnötter till julbordet.

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
22 december, 2014

Jag vill bjuda er på ett gott recept, eller inspiration till recept för jag kommer faktiskt inte riktigt ihåg hur mycket av varje jag hade i. Eller så hade Elin ätit upp halva matskeden innan den hamnade i matberedaren…

Hur som haver gjorde vi en grönkålspaj som jag gärna vill dela med mig av inspiration kring.

Jag experimenterade lite med själva pajskalet och jag blev mycket nöjd.

PAJSKALET, utan mejeri

Annons

1 dl solroskärnor, fint malda i din matberedare
2 dl siktad dinkelmjöl
1 msk olivolja
5 msk kolsyrat vatten
2-3 dl  ( känn efter själv) ekologiskt vetemjöl
0,75 dl ( inte så himla noga heller) vetegroddar ( någon typ av grodd måste alltid vara med i mina recept;)
Kanske mera vatten, känn efter hur din deg känns.

Jag körde allt i matberedaren till det blev en klump. Jag tycker det är kul att prova med nötter och / eller  fröer i pajskalen, så våga prova du med. Men se upp att ingen är allergiskt bara.

Lägg skalet i kylen.

FYLLNINGEN

Ett  helt grönkålsstånd, minst. Välsköljd och väl ansat. Jag hade gjort chips av andra halvan, och ångrade det när jag skulle göra pajen. Kålen krymper i vatten.
Lägg kålen i kokande vatten och låt den koka till den är mjuk.  Lägg åt sidan.
Valnötter
Fetaost

Coctailtomater, halverade

Annons

ÄGGSTANNINGEN

2 ägg
Blanda med vattnet från grönkålen.
Vispa
Krydda med salt och peppar.

MONTERING OCH GRÄDDNING

Jag kavlade ut pajdegen och lade den i en pajform.  Passa på att göra mera. Blir det deg över, går den bra att frysa. Eller passa på att gör någon annan paj.

Förgräddade 150grader, 10 minuter
Lade sedan på grönkålen och all den andra fyllningen och all äggstanning.

Annons

180grader cirka 45 minuter.

Den här ska jag servera på vårt julbord.

 

 

 

 

 

 

21 december, 2014 0
Bollar med smak av jul – perfekt till adventsfikat

IMG_7153

Prova dessa rawa bollar. Med julsmak som passar utmärkt nu i juletider.
Bollarna smakar kanel, ingefära och lite kryddnejlika.
Recept :
2dl cashewnötter, fint malda i matberedaren
2 dl dadlar, utan kärna

Annons

1 msk honung
1 msk kokosfett
Kanel
Ingefära
Malen kryddnejlika efter smak, men minst 1 tsk av varje
Kör allt till den massa, en boll.
Rulla till bollar och ställ svalt.
Klart!

Dela inlägget
Annons
19 december, 2014 0
Linsbollar på julbordet!

linsbollar

 

Lite inspiration till er som vill äta lite mer vegetariskt på julen. Linsbollar is da shit. Ser precis ut som köttbullar, så Herman blev väldigt förvånad att jag stod och gjorde ”köttbullar” i förmiddags.

Goda, nyttiga och mycket saftiga.  ( Ser lite torra ut på bilden, men icke!)

Annons

Receptet kommer från The Green Kitchen stories, men jag gjorde om det lite:

5 dl vatten
2,5 dl röda linser
Koka linserna mjuka i vattnet, tar cirka 15 minuter. Låt svalna något.
Lägg linserna i en skål / bunke och tillsätt:
3 msk tomatpuré
1,1/4 dl havregryn
cayennepeppar efter smak
salt efter smak

Blanda allt väl, ställ i kylen cirka 30 minuter. Ta ut rulla till bollar. Lägg på bakplåtsklädd plåt.
180 grader, 25-30 minuter
Vänd bollarna lite då och då.

Lycka till!

 

Annons

 

Dela inlägget
Annons
18 december, 2014 0
Omedelbar julstämning i sagoform

29688948_O_3

Jag har verkligen hittat en favorit i sagohyllan. Ni som har barn  kolla in den här boken. Första sagoskatten jul. Det är en antologi med flera kortare sagoberättelser från bland annat Mamma Mu, Babar, Pippi Långstrump,  Lilla Anna & Långafarborn och Lotta på Bråkmakargatan. Det är sagor blandat med musik – i mina ögon helt fantasiskt underbar.

Bra att inte bara mata ungarna med dagens populärkultur; Frost, Bilar och Flygplan utan något som känns äkta och genuint. Bara jag öppnar boken känner jag doften av trygghet och den ”gammeldags bondmore julen” – när man går ut och hugger gran, stöper ljus, och sätter upp kärve till fåglarna och barnen blir tacksamma över ett par skidor.

Har du något bra julbokstips i samma anda?

Annons
Dela inlägget
Annons
15 december, 2014 0
På toppen av globen och bättre ischoklad.

IMG_7072

 

I helgen var jag och mamma och åkte Skyview. Alltså bollen som åker upp på globen. Det var bra väder så vi såg hela Stockholm. Mycket fint och trevligt.

Dagen efter hade jag mitt kalas, för jag har nämligen fyllt år. Jag bjöd på rödbets och chokladkaka, den fick betyget OK av gästerna. Jag gjorde också en ischoklad. Och den blev god, den. Ischocklad är annars mitt värsta julgodis. Jag tycker verkligen inte om det. Ni vet den ischokladen som man köper för 19:90 i ett plasttråg.

Annons

Men den här blev god. Och så enkel att göra. Smält ekologisk kokosfett med lite 70% choklad. Istället för russin lade jag i ett gojibär. Häll chokladen i knäckformar eller andra små formar. Ställ svalt, klart!

ischolkad

Ha en fin måndag!

 

Dela inlägget
Annons
12 december, 2014 0

Nu så här i juletider är det fullproppat med glöggpartyn och partaj. Innehållandes alkohol. I morgon är det lucia och då är ”det enligt tradition tvunget” att dricka!

Det enda jag önskar mig i jul är att varenda unge ska få slippa se sina föräldrar när de har druckit! Det är allt jag önskar i julklapp.

Julen är barnens högtid, inte en stor orgie i öl, vin, glögg! Kom ihåg det och tänk en extra gång innan du handlar.

Jag skickar med en julhälsning från Systembolaget

Annons

http://www.youtube.com/watch?v=tn3JfPzMNno

Dela inlägget
Annons
Annons