Annons

God Jul – På mitt julbord

Porträttfoto av Anna Ledberg.

Anna Ledberg

Groddat är godast
Delar med sig av livsstil, kostråd och tips. Bara vegetariskt och mycket raw, alltid gott och ibland festligt.
24 december, 2015
God Jul – På mitt julbord

Mor Annas kålrot

Lägg en kålrot i en ungsform, gro in tomatpure, vitlök, lagerblad, fänkålsfrön, lite olja och en grutta vatten. Täck med folie. Baka 180grader cirka 1 timme.  Låt svalna innan ni skär i tunna skivor. Gott på t ex vörtbröd.

IMG_8666

Gravad morot:

Annons

Perfekt istället för lax.
Lägg tjocka morötter på tätt i en ugnsform, med skalet på, helst på en bädd av grovsalt. Baka tills al dente cirka 40 minuter, 200grader.
Gör under tiden lagen:
Koka upp 1 msk ättika, 2 msk socker med 3 msk vatten. Lägg i lagerblad, hel kryddpeppar och andra hela kryddor. koka upp och låt svalna.

När morötterna är klara, ta ut dem och låt svalna. Ta sedan bort skalet. Lägg i en påse tillsammans med lagen. Låt dra över natten.
Vid servering: Skär morötterna i tunna skivor och garnera med dill.  ( Receptet kommer från dn.se)

Klart!
Nu ska vi fira jul.

IMG_8667

Min jul är billig, nyttig och god. Smaklig måltid och GOD JUL.

Annons

23 december, 2015 0

PhotoGrid_1450837836846

Utanför vår köksfönster blommar det. Solen värmer och det är skönt ute. Temperaturen visar +9 och det är en dag kvar till jul…

Ja, en dag kvar till jul och alla våra buskar knoppar och blommar. Växterna tror det är vår men almanackan visar 23 december.

Alla mina vänner tycker det är asskönt  för de kan springa i shorts och slipper ha mössa på sig ( läs förstör frisyren)

Jag tycker det är helt galet och vad kommer hända med världen? Om växterna blommar nu. Det finns inga bin!  Vad händer i världen?  (Varför bryr sig folk mer om sin frisyr än att bry sig om vår planet,  ibland )

Annons

Jag talade med en kvinna om denna tidiga blomningen och hon hade varit med om det tidigare och det hade blivit katastrof det året.. Vi får se vad som händer.

Hur påverkar detta dig?

Annons

Växternas pollinering är helt grundläggande för att vi ska få något att äta. Eller blommor. Eller en fungerande natur.

 Kommer allt bli odlat på konstgjord väg i framtiden?   Vem är det som styr det? Monsanto?   Är ni inte rädda?

Hoppas ni får en God vår… eh menar ju Jul!

Dela inlägget
Annons
18 december, 2015 0
Matvetefylld tomat med grönkålssallad

Lätt, gott, snabbt. Ett nyttigare alternativ på julbordet eller innan jul.

Matvetefylld tomat 

Dela tomater, ta ut kärnhuset så att det blir tomt inuti. Koka matvete, lägg i riven rödbeta, persilja och innanmätet från tomat. Fyll tomaterna med blandningen och lägg i en ugnsfast form. Lägg på riven ost och grädda i ugnen tills tomaten är mjuk.

Grönkålssallad

Annons

Blanda ihop färsk grönkål, pumpakärnor och sesanfrön. Ringla över olivolja, citronsaft, salta och peppra.

IMG_8546

 

 

Dela inlägget
Annons
17 december, 2015 0

’-Nu lackar det verkligen mot jul, stressen märks tydligast i min inkorg. Alla skriker ”Kom och köp!” Det fullständigt öser in mail till mig, alla med budskapet om att deras produkter är bäst, billigast, roligast och de lovar leveranans innan julafton.

Vilket får mig att tänka på:
Vad bortskämda vi är – Vi lever i överflöd och ska ändå har mer, mer och mer. I veckan var jag på musikalen Kristina från Duvemåla och fick uppleva fattigsverige.  Dagens barn och vuxna är inte tacksamma för det man har utan ska bara ha mer och mer och mer. Konsumera mera! Nej inget för mig. Förr i tiden fanns det ingen mat och du kunde man inte välja hallonsylt till gröten istället för lingonsylt. Var tacksam för det man får och begär inget mer.
Hur många barn använder inte den här vid middagsbordet:
– ”Jag tycker inte om, kan jag få något annat? ”
-”Nä, nu är det fiskvälling som gäller, det finns ingen annan mat!”

Annons

Årets julkalender, Tusen år till Julafton går lite i samma tema. Jag har sett varenda avsnitt och verkligen älskar den.
Det skulle faktiskt vara lärorikt för alla att få leva fattigt ett tag. Att inte bara gå in och köpa en kaffe för 49 kr varje dag, att ta vara på det man har, istället för att köpa nytt hela tiden.  Det är inte bara nyttigt för din plånbok utan för hela vår planet. Att inte bara gå in och handla utan att verkligen tänka, en, två, tre gånger om du verkligen behöver den saken.     Vi måste sluta  överkonsumera allt! Jag tänker både på saker, grejer, mat, men även på Internet. Människan har blivit en klickmonster, företag vill bara att vi ska klicka på deras löjliga listor ( 5 saker varför lillasystrar är bättre än hundar) eller Youtubemonster  (läs småflickor som sminkar sig framför kameran)  Hela internet är bara ett stort hittepå av tidsfördriv. ( Tyvärr är det det som driver trafik till sidan och därför fortsätter företagen att skriva löjliga listor)
Ägna din tid åt saker som är viktiga och riktiga!

Hur tänker jag när jag köper julklappar? 

Jag tänker mycket på det här med överkonsumtion, pengar och om det är viktigt. Mina barn kommer inte få presenter som stinker plast, eller som på något sätt har varit till skada för vår jord eller för andra människor när den producerades.

 

Dela inlägget
Annons
6 december, 2015 0
Adventsmys – Saffranspopcorn & rawfoodbollar
IMG_8459
Saffranspopcorn
IMG_8461
Rawfoodbollar med smak av kanel

Redan andra advent! Idag har vi bakat och fixat och Elin har haft uppvisning / avslutning på balettskolan.

Saffranspopcorn

Annons

Kakaosmör, cirka 1 dl
Saffran, 0,5 pkt
Agavesirap / houng, efter smak

Smält allt i en kastrull. Häll över poppade popcorn. Rör ordentligt. Klart

Rawfoodbollar med smak av kanel

Kokosfett
Kakao
Färska dadlar utan kärna
Kanel
( agave eller honung)
Mixa allt i din matberedare. Rulla till bollar som du sedan rullar i kakao eller *gud förbjude* strössel

Ha en mysig advent!

Annons

 

Dela inlägget
Annons
5 december, 2015 0
Snabb morotssoppa med linser och kokos

I december äter jag gärna soppa och här kommer ett supersnabbt recept på en god och nyttig soppa med morot och linser.

Elsa som nu har blivit 1,5 år älskade den och ville ha mer och mer.

Morotssoppa med linser och kokos

Röda linser

Annons

Morot, riven på det grövsta på rivjärnet
vatten
kokosmjölk
buljong
Ingefära, gurkmeja

Gör så här
Lägg allt i en kastrull och koka tills allt är mjukt. Mixa med mixerstav. Klart. Jag gillar att servera med Furikake

IMG_8445

Dela inlägget
Annons
Annons